Dodaj do ulubionych

RAINBOW TOURS - Co jest ?

IP: *.tarman.pl / 217.117.128.* 31.05.04, 20:50
Parę dni temu pojawiła się informacja o kłopotach finansowych łódzkiego BP
Rainbow Tours. Miała podobno być zwołana konferecja prasowa na ten temat. Na
forum mocno dyskutowali wtedy niejaki Dex mocno obawiający się podać swoich
danych osobowych i osoba która podpisywała się Remigiusz Talarek (jest to
nazwisko v-ce prezesa Rainbow Tours. Ze względu na anonimowość internetową
nie mam pewności, ale zakładam że był to on we własnej osobie).
Moje pytanie brzmi: Czy informacja o możliwym bankructwie Rainbow Tours była
jedynie jakąś prowokacją lub działaniem szkalującym konkurencji, czy coś w
tym było prawdy? Najlepiej niech osoba która tak ostro chciała nas przekonać
do upadłości RT podała, jaki informacje padły podczas tej domniemanej
konferencji prasowej. Panowie Talarek i "Dex", liczę na odpowiedź na forum.
Proszę również osoby które mogłyby wnieść coś nowego w sprawę o dodanie
swojej informacji na forum.
Jestem tymi informacjami zainteresowany, ponieważ wybieram się z RT do Egiptu
w sierpniu i chciałbym wrócić bez konieczności interweniowania w ambasadzie.
Obserwuj wątek
    • Gość: Paweł Re: RAINBOW TOURS - Co jest ? IP: *.piwnica.krakow.pl / 195.136.33.* 31.05.04, 21:16
      I ja jestem ciekaw
    • Gość: Stavros Re: RAINBOW TOURS - Co jest ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.06.04, 10:19
      Zaniepokojony sytuacją postanowiłem napisać maila do pani Oli Kosmali z RT.
      Cytuję jej wypowiedź:

"Witam Pana serdecznie
      Miala okazje przeczytac tego posta na forum - niestety informacja zostala ciur
      przekrecona. Konferencja owszem odbyla sie, ale na temat ubezpieczen i
      organizowal ja PIT, a co do zaleglosci jakie byly - w zeszlym tygodniu
      Prezesowie naszej firmy uregulowali naleznosc. Tym samym ktos wprowadzil
      czytelnikow niepotrzebnie w blad i bardzo nam z tego powodu przykro, ale to sie
      niestety zdarza
      Z pozdrowieniami

Aleksandra Kosmala
      Dział Marketingu"

Każdy powinien sobie sam przemyśleć czy jest się czym martwić czy też nie. Ja
      osobiście już wpłaciłem pieniądze i jadę w sierpniu z RT do Egiptu. Wierzę, że
      biuro działające od 14 lat (2 x dłużej niż Exim na przykład), mające
      doświadczenie i znajomości nie może upaść z dnia na dzień, a na wszystkich
      portalach turystycznych jest wymieniane w jednej linijce z Neckermannem, TUI,
      Scan itd.
      Mam zamiar spędzić w Egipcie wspaniałą podróż poślubną czego życzę również
      innym wybierającym się z Rainbow Tours na wczasy.

Pozdrawiam

Maciej "Stavros" Stawarz
      • egipcjanka15 Re: RAINBOW TOURS - Co jest ? 01.06.04, 10:46
        Naprawde pani z marketingu miala okazje przeczytac TEGO POSTA?!?!? Ja wiem, ze
        to nie jest forum o jezyku polskim, ale... przeciez to oficjalne pismo.
        Ratunku!!!
        • Gość: Stavros Re: RAINBOW TOURS - Co jest ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.06.04, 11:04
          Myślę że to czy napiszemy Egipt czy Egypt nie wnosi w tym momencie nic do
          sprawy.
          Wypowiedź którą cytowałem była kierowana do mnie a nie na forum. Ja ją
          zacytowałem. Co do sformułowania "tego posta" to nie wiem co jest nie tak ?!?
          Od dawna w Polsce się przyjęło że na informacje umieszczane na forum określa
          się pocztowym mianem POSTÓW. Tą terminologią posługują się prezesi dużych firm
          prywatnych i państwowych, księża i literaci również więc nie wiem czemu pani
          Aleksandrze Kosmali się to wytyka.
          Może ułatwi zrozumienie tekstu to, że przytoczę mojego maila (hmmm czy to też
          mi będzie wytknięte ??) na którego to pani Kosmala odpowiadała wyżej cytowanymi
          słowy:
          "Witam!

Chciałbym zadać Pani pytanie. Ostatnio pojawiło się na forum Pani nazwisko
          jakoby przyznała Pani że BP Rainbow Tours ma kłopoty finansowe. Cytuję
          wypowiedź osoby podpisanej "Dex":

"...Informacja pojawiła sie w Internecie -portal wakacje.pl/forum, a poniewaz
          jestem zainteresowany sprawą - zadzwoniłem do ŁÓdzi. Pani Kosmala z Rainbowa ją
          potwierdziła, szef firmy ma dzisiaj mieć konferencję dla prasy w Wa-wie, a
          rzecz dotyczy zaległości finansowych Rainbowa wobec linii lotniczych WEA.Mam
          nadzieję, że nie jest to poczatek końca..."

Informacja pochodzi z dnia 26.05.2004 roku.
          Prosiłbym o ustosunkowanie się do powyższej wypowiedzi. Żeby nie być
          gołosłownym podaję linka do wypowiedzi, gdzie w dyskusję włączył się Remigiusz
          Talarek (mam nadzieję że nie podszywany):
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=193&w=12947024&a=12952014

Czekam z niecierpliwością na informację czy informacje o kłopotach finansowych
          to prawda czy nie.

Pozdrowienia"

Oczywiście spuszczam głowę w żalu że umieściłem angielskie słowo "link" w
          spolszczonym dopełniaczu zamiast użyć czysto polskiego dopełniacza
          rzeczownika "odnośnik". Jeżeli ktoś odbiera przez to informację że jestem
          imbecylem lub przez to słowo biuro Rainbow Tours może nie być wiarygodne to nie
          staram się wyprowadzać z błedu bo i po co

Pozdrawiam

M.S.
          • egipcjanka15 Do Stavrosa 01.06.04, 12:13
            Drogi Stavrosie, wiem ze moja uwaga nie wnosila nic do sprawy. Zaznaczylam
            nawet, ze wiem ze to nie forum o jezyku. Ale nie moglam sie powstrzymac.
            Pytasz, co jest nie tak? Gramatyka, i to podstawowa. I nie chodzi mi tu o
            uzywanie anglicyzmow, co w turystyce jest nagminne i, powiedzmy szczerze,
            wygodne.

I to tyle. Jesli pozwolisz, nie ciagnijmy tego tematu.
            • Gość: Stavros Re: Do Stavrosa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.06.04, 12:35
              Przepraszam Cię, trochę się zagalopowałem. Koniec tematu
        • Gość: Basik Re: RAINBOW TOURS - Co jest ? IP: *.jeleniag.cvx.ppp.tpnet.pl 01.06.04, 14:26
          Chodzi Ci o to, że pani od marketingu miała okazję przeczytać "ten post" czy o
          to, że używa aglicyzmów? Od tego nie uciekniemy, chociażby ze względu na postęp
          techniczny w różnych dziedzinach.
    • loka Re: RAINBOW TOURS - Co jest ? 01.06.04, 13:31
      Nic mi nie wiadomo n/y kłopotów RT. 3 dni temu wróciłam z objazdówki z tym
      biurem. Wycieczka była organizacyjnie dopięta na ostatni guzik. Jestem bardzo
      zadowolona. Wszystkie punkty programu zostały zrealizowane, a nawet kilka
      dodatkowo z inicjatywy rezydenta (p. Ryszard Ignacok - szczerze polecam).
      • Gość: Stavros Re: RAINBOW TOURS - Co jest ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.06.04, 13:51
        Wybieram się z nimi w sierpniu na objazdówkę + pobyt. Bardzo prosiłbym Cię o
        napisanie więcej szczegółów na temat Twojej wycieczki. Czy zwiedzaliście
        świątynie w Karnaku? W planie jest Luxor, ale nie podają co jest zwiedzane po
        wschodniej stronie nilu? Czy harmonogram zwiedzania Luxoru i Kairu nie jest
        zbyt napięty? Trzeba gonić za przewodnikiem?
        • loka Re: RAINBOW TOURS - Co jest ? 01.06.04, 14:13
          Gość portalu: Stavros napisał(a):

> Wybieram się z nimi w sierpniu na objazdówkę + pobyt. Bardzo prosiłbym Cię o
          > napisanie więcej szczegółów na temat Twojej wycieczki. Czy zwiedzaliście
          > świątynie w Karnaku? W planie jest Luxor, ale nie podają co jest zwiedzane po
          > wschodniej stronie nilu? Czy harmonogram zwiedzania Luxoru i Kairu nie jest
          > zbyt napięty? Trzeba gonić za przewodnikiem?

Karnak zaliczyliśmy. Od momentu opuszczenia samolotu na lotnisku do momentu
          wjazdu do Kairu opiekował się nami Rysiek Ignacok. Opowiada spokojnie, tempo
          zwiedzania ma w sam raz, poza tym dostosuje się do grupy, nie bedzie poganiał.
          Rysiek ma jeszcze w Egipcie 2 lub 3 turnusy, więc nie wiem, czy na niego
          trafisz. W Kairze "przejęła" nas kobieta mieszkająca tam ponad 20 lat, Polka.
          Osoba kompetentna bez wątpienia, ale swoje za uszami miała (naciąganie turysów
          na "swoje" sklepiki na bazarze, przekupstwa strażników pilnujących wejść do
          zabytków - zamiast kupowania biletów dla grupy, STRASZNIE pogania zwłaszcza w
          muzeum w KAirze - trzeba ją ustawić, to spuści z tonu i tempa). Po Kairze znów
          przejął nas Rysiek i pod jego opieką byliśmy juz do końca pobytu. W Kairze
          jesteście 3 dni, aż za dużo czasu, mogliby to zmieścić w 2, ale za to można
          wybrać się do ZOO, gdzie za drobny bakszysz pan z obsługi wyciągnie Ci z klatki
          lwa i zrobi z nim zdjęcie;) Pan twierdził, że wyciągnie małego lewka, a
          wytaszczył za grzywę osobnika przynajmniej 7 miesięcznego. Wierz mi, 7-mio m-
          czny "lewek" to duże zwierzątko, ale wrażenie niezapomniane:)

• Gość: Stavros Re: RAINBOW TOURS - Co jest ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.06.04, 14:28
            A z jakich wycieczek fakultatywnych korzystałaś i ile wydałaś w sumie pieniędzy
            na ten pobyt? Byłaś może na safari? Lepiej jest jeepem czy quadem ? Ja wolałbym
            sam prowadzić więc lepszy byłby quad, ale czytam recenzje na forum że nie jest
            to superbezpieczne.
            • loka Re: RAINBOW TOURS - Co jest ? 01.06.04, 14:42

> A z jakich wycieczek fakultatywnych korzystałaś i ile wydałaś w sumie
              pieniędzy
              >
              > na ten pobyt? Byłaś może na safari? Lepiej jest jeepem czy quadem ? Ja
              wolałbym
              >
              > sam prowadzić więc lepszy byłby quad, ale czytam recenzje na forum że nie
              jest
              > to superbezpieczne.

Dodatkowo kupiłam Giftun i quady. O quadach poczytaj sobie w moim mailu pt. :"o
              tym jak skończyły się quady z Sonią", Giftun polecam tym, którzy lubią dużo
              nurkować.
              Ogólnie na 2 osoby wydaliśmy jakieś 350USD łącznie z wycieczkami fakult.,
              upominkami, napojami do posiłków itd.
              • Gość: Stavros Re: RAINBOW TOURS - Co jest ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.06.04, 14:50
                Rzeczywiście, nie zauważyłem że to ty napisałaś posta o quadach z Sonią. Nie
                była to zbyt wesoła przygoda.
                Prosiłbym jeszcze informację o ubraniu. Czy to rzeczywiście prawda że kobiety
                powinny mieć zakryte nogi i ramiona? A jakie obuwie sprawdza się najlepiej na
                tego typu wyjazdach?
                • loka Re: RAINBOW TOURS - Co jest ? 01.06.04, 15:00

> Rzeczywiście, nie zauważyłem że to ty napisałaś posta o quadach z Sonią. Nie
                  > była to zbyt wesoła przygoda.
                  > Prosiłbym jeszcze informację o ubraniu. Czy to rzeczywiście prawda że kobiety
                  > powinny mieć zakryte nogi i ramiona? A jakie obuwie sprawdza się najlepiej na
                  > tego typu wyjazdach?

Powiem tak, "przymusu" nie ma żadnego, ale jeśli dziewczyna chce się czuć w
                  miarę swobodnie, to na wyprawy tylko we dwójkę radzę zabrać krótki rękawek,
                  zamiast odkrytych ramion i spodenki za kolana, zamiast do pół uda, zwłaszcza w
                  Luksorze i Asuanie. W Hurghadzie i Kairze Arabowie są bardziej tolerancyjni, a
                  przynajmniej nie będą się gapić z taką dezaprobatą. Poza tym na południu są
                  takie upały, że warto zakryć ramiona, żeby ich sobie nie spalić.
                  Obuwie - wyłącznie wygodne sandały na zupełnie płaskim obcasie. Na pustynię
                  adidasy.
                  • Gość: Stavros Re: RAINBOW TOURS - Co jest ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.06.04, 07:29
                    A jak tam z wyżywieniem ? Czy dwa posiłki dziennie Ci wystarczały, czy trzeba
                    było dokupywać jakieś jedzenie? Jaka jest jakość jedzenia? No i prosiłbym o
                    Twój sposób uniknięcia choróbska faraona :)
                    Pozdrawiam
                    • loka Re: RAINBOW TOURS - Co jest ? 02.06.04, 08:36

> A jak tam z wyżywieniem ? Czy dwa posiłki dziennie Ci wystarczały, czy trzeba
                      > było dokupywać jakieś jedzenie? Jaka jest jakość jedzenia? No i prosiłbym o
                      > Twój sposób uniknięcia choróbska faraona :)
                      > Pozdrawiam

Na statku wyżyw. jest 4 x dziennie, jest bardzo dobre, elegancko podane,
                      obsługa na wysokim poziomie. W hotelach (Kair, Hurghada) wyżyw. jest 2x
                      dziennie, śniad. i obiadokolacja koło 19.00 - w międzyczasie musieliśmy się
                      dożywiać, choćby jakąś "omyłką". Wyżyw. w hotelu w Kairze dość dobre, ale bez
                      rewelacji, w Empire za to niebo w gębie i b. dużo.
                      Jeśli chodzi o zemstę to z naszej grupy miał ją każdy w mniejszym lub większym
                      stopniu. Ja miałam minimalny rozstrój żołądka, wzięłam od razu Nifuroksazyd i
                      brałam go przez 5 kolejnych dni - nie odczuwałam już później żadnego
                      dyskomfortu, a pierwsze i jedyne objawy minęły po 5 godzinach. Inni mieli
                      wymioty+biegunkę lub same wymioty lub samą biegunkę.
                      Zapobieganie w moim przypadku polegało na braniu prewencyjnie już 3 dni przed
                      wyjazdem i potem przez cały czas w Egipcie kupionych w Polsce tabletek na zminę
                      flory bakteryjnej (Trilac) oraz nie myciu zębów tam na m-cu wodą z kranu. Poza
                      tym wszystko jadłam bez ograniczeń, oprócz owoców i warzyw ze straganów - tylko
                      hotelowe.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka