Dodaj do ulubionych

Ważna informacja

IP: *.gorzow.mm.pl 15.06.04, 02:19
Drodzy podróżnicy! Jadąc do Egiptu i wykupując wycieczki fakultatywne bardzo
liczyłem na przewodników i ich wiedzę na temat obyczajów egipcjan i historii
tego kraju. Żałuję jednak że przed wyjazdem nie poczytałem trochę ciekawostek
z historii planowanych do zwiedzania miejsc. Fakt wycieczka do Kairu była
niesamowita i pięknie prowadzona przez kompetentną Panią Magdalene, która nas
nie zawiodła i za to jej dziękujemy ale już Luxor hmm...tragedia i porażka.
Teraz wiem ile straciliśmy. Przewodniczka wogóle nie wysiadała z autobusu
spacerowaliśmy koło zabytków na własną rękę. Teraz gdy czytam sobie historie
odkrycia grobowca Tutanchamona, patrze na fotografie i myślę jakże inne
byłyby moje odczucia tam na miejscu i jakże inaczej pracowałaby moja
wyobraźnia gdybym miał taką wiedzę jak dziś o tym grobowcu o ludziach
biorących udział w tak ważnym odkryciu i o wydarzeniach tamtych dni a
przecież tam byłem właśnie tam. Tak samo myślę o innych ciekawych miejscach.
Muszę tam wrócić jeszcze. Czytajcie jak najwięcej przed wyjazdem no chyba że
ktoś nie lubi to słuchajcie przewodnika jeżeli jest dobry w tym co robi no
chyba że traficie na takiego jak ja w Luksorze :-( Jak przeczytam książkę
napisaną przez Howarda Cartera (odkrywcę grobowca) pt. "Odkrycie grobowca
Tutanchamona" - historia największego odkrycia archeologicznego XX wieku to
mogę wymienić się na inną ciekawą pozycję lub odsprzedać. I odwiedzajcie w
Muzeum Kairskim Mumie ja tego nie zrobiłem i teraz żałuję. Pozdrawiam
serdecznie.
Obserwuj wątek
    • pc_maniac A kto Cię tak uszczęśliwił? 15.06.04, 07:47
      Napisz z jakim biurem byłeś na fakultecie w Luksorze, może dzięki temu inni
      unikną takiej "przyjemności".
      No, to ja tym bardziej cieszę się, że Luksor i Zach. Brzeg zaliczyem aż z dwoma
      przewodnikami (papierowymi).
      • Gość: dinokajman Re: A kto Cię tak uszczęśliwił? IP: *.gorzow.mm.pl 15.06.04, 10:41
        To była też kobieta na imię miała Sonja. Z tego co wiem prawdopodobnie
        pracowała dla lokalnych biur turystycznych my jechaliśmy z Themo Tour (quady i
        nurkowanie mają SUPER nie wiem jak Kair bo 2 dni jechaliśmy z Eximem w promocji
        za 40$ i nie żałuję). Możliwe że teraz się to zmieniło bo my byliśmy w okresie
        30.09-14.10.2003 więc nie chcę robić jej antyreklamy. Wtedy jej tu zaznaczam
        KRÓTKICH opowieści wysłuchaliśmy przez mikrofon w autobusie i nic poza tym bo
        spała. Tu rada: jeżeli kupujecie wycieczkę w lokalnym biurze pytajcie czy jest
        ona z polskim przewodnikiem i czy przewodnik bierze czynny udział w zwiedzaniu.
        • Gość: deo Re: A kto Cię tak uszczęśliwił? IP: 213.25.131.* 15.06.04, 11:05
          A piszę Tu na Forum z Uporem godnym Maniaka / ale nie PC /
          koniecznie zobaczcie salę z Mumiami w Muzeum Kairskim choć jej obejrzenie
          kosztuje 40 funtów egipskich ekstra i tylko płatne w ichniej walucie .
          Na mnie zrobiła ta sala o wiele większe wrażenie niż sale egipskie w Muzeum
          Brytyjskim .
          Oczywiście to może być kwestią gustu ale żeby porównać to trzeba zobaczyć
          Jeszcze raz z uporem Maniaka / ale nie PC /
          Obejrzcie sale z Mumiami .
          Pzdr.Deo
          • Gość: dinokajman Mumie w muzeum. IP: *.gorzow.mm.pl 15.06.04, 11:52
            Wiem że w płatne jest robienie zdjęć bez lampy (10LE tj ok 9zł) i filmowanie
            kamerą wideo (100LE) chyba że ceny się zmieniły. Jeżeli ktoś posiada takie
            fotki z sali z mumiami fajnie gdyby umieścił je gdzieś i ładnie opisał. Chyba
            że ktoś już to zrobił wtedy proszę o adres strony bardzo chętnie obejrze i
            podziękuje :-)
            • Gość: Chris Re: Mumie w muzeum. IP: *.inetia.pl 15.06.04, 15:48
              > Wiem że w płatne jest robienie zdjęć bez lampy (10LE tj ok 9zł) i filmowanie
              > kamerą wideo (100LE) chyba że ceny się zmieniły. Jeżeli ktoś posiada takie
              > fotki z sali z mumiami fajnie gdyby umieścił je gdzieś i ładnie opisał. Chyba
              > że ktoś już to zrobił wtedy proszę o adres strony bardzo chętnie obejrze i
              > podziękuje :-)

Teraz obowiązuje zakaz robienia zdjęć w całym muzeum, mimo że jeszcze miesiąc temu jak byłem w Egipcie to wejście z aparatem było darmowe (nie wiem jak kamera) a w sami z mumiamu obowiązywał od zawsze zakaz fotografowania, filmowania obojętne czy to z lampą czy bez. Trzeba pamiętać żę to są martwi ludzie i jakiś szacunek im się należy. Ciekaw jak by ktoś poszedł u nas na cmentarz pootwierał trumny i zrobił sesje fotograficzną ?? ciekawe jak byś to przyjął tak więc mumie zostawmy w spokoju bo i tak takie oglądanie publiczne nie jest zbyt ciekawe mimo to polecam wejść do sali i zobaczyć kunszt ludzi któży zajmowali się balsamowaniem ciał.
              • Gość: dinokajman Re: Mumie w muzeum. IP: *.gorzow.mm.pl 15.06.04, 17:16
                No cóż masz racje pewnie pozostaje mi wrócić tam jeszcze raz pozdrawiam :-)
                • Gość: Chris Re: Mumie w muzeum. IP: *.inetia.pl 15.06.04, 17:34
                  > No cóż masz racje pewnie pozostaje mi wrócić tam jeszcze raz pozdrawiam :-)

Ja też za pierwszym razem nie byłem w sali z mumiami dopiero za drugim razem kiedy w kairze byłem na własną reke to spokojnie bez pośpiech zwiedziłem całe muzeum właśnie z salą mumi. Jeszcze co do zdjęć to w małej salce z mumiami prawie zawsze jest i osoba z obsługi i dość dokładnie patrzy czy ktoś nie robi zdjęć albo nie filmuje, widziałem jak kazał odpalić kamere i przeglądał ostatnio zapisany materiał to sdamo zrobił u kogoś z aparatem cyfrowym, podejżewam że jeśli by miał podejżenia ze zwykłyum aparatem na klisze to pewnie kazałby wyjąć film z aparatu. Człowiek ten czasami potrafi wyjść co daje szanse na zdjęcia ALE w tej sali są porozmieszczane kamery monitorujące więc podejrzewam że zawsze się ktoś gapi w monitorki i jak by coś takiego zauwarzył to można by mieć niezłe kłopoty.
                  Co do ceny aparatu to tak jak pisałem miesiąc temu było za darmo ale już statywu (miał 5 centymetrów)nie pozwolono mi wnieść, trzeba było zostawić w przechowalni (na szczęście darmowa).
      • Gość: dinokajman Re: A kto Cię tak uszczęśliwił? IP: *.gorzow.mm.pl 21.06.04, 00:20
    • Gość: dinokajman www.debas.pl/Egipt POLECAM!!! IP: *.gorzow.mm.pl 15.06.04, 15:13

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka