Dodaj do ulubionych

Proszę o pomoc

26.06.12, 13:55
witam, czy w marsa alam zdarzył się jakiś wypadek w którym są poszkodowani Polacy?
Obserwuj wątek
    • zaiana Re: Proszę o pomoc 26.06.12, 14:12
      O co chodzi z tym wypadkiem w Marsa Alam?
      • olaczup Re: Proszę o pomoc 26.06.12, 14:16
        Podobno dwójka turystów została potrącona przez busa....
        i są ofiary śmiertelne...
        • doral2 Re: Proszę o pomoc 26.06.12, 19:48
          no dobrze, ale w czym mamy ci pomóc?
          jakiego rodzaju pomocy oczekujesz?
          • troll.ohydny Pomoc nadchodzi 26.06.12, 21:11

Olu, wypadek o ktory pytasz zdarzyl sie w Kolbuszowej przy placu Wielblada.
            Blondynka troche jestes, z pasemkami, prawda?
            • kasia_p45 Re: Pomoc nadchodzi 26.06.12, 21:59
              Trollu ohydny sam jestes blondyn z pasmami.
          • olaczup Re: Proszę o pomoc 26.06.12, 21:24
            Otrzymałam dzisiaj wiadomość o tragicznym wypadku mojej koleżanki właśnie w Marsa alam.
            Dla mnie to szok i chyba chciałam negacji tej wiadomości. Chciałam chyba żeby ktoś mi powiedział: tak byl wypadek, parę potrącił samochód, ale oboje żyją.
            Przepraszam wszystkich na forum, może miejsce nie te o takie pytania.
            • kasia_p45 Re: Proszę o pomoc 26.06.12, 22:01
              Olu co tam sie własciwie stało?
              Moim zdaniem forum jest własnie od tego!
              • olaczup Re: Proszę o pomoc 26.06.12, 23:54
                Małżeństwo przechodziło przez ulicę, potrącił ich bus, czy jakiś samochód.
                Kobieta nie żyje, mężczyzna walczy o życie w szpitalu Pyramid Hospital w el quseir.
                W Polsce został ich syn i nawet nie wiem co i jak mu podpowiedzieć co ma robić.
                • dorotaaisha Re: Proszę o pomoc 27.06.12, 01:02
                  Skontaktuj się z polskim konsulatem w Kairze, nr alarmowy masz tutaj:
                  www.kair.polemb.net/?document=434&PHPSESSID=4c719596286612fffa30e1563c82a9b4
                  Mieszkam na stałe w Hurghadzie, jeśli mogę jakoś pomóc na miejscu w Egipcie, to podaj mi prywatnego maila, napiszę Ci nr telefonu.
                  • kasia_p45 Re: Proszę o pomoc 27.06.12, 08:25
                    Mysle, że biuro podrózy tez powinno jakoś pomóc?
                    O ile byli z biurem podróży?

Kurczee.. moze odezwie sie teraz którys z forumowych mądrali czy szyderców i zaproponuje cos rzeczywiście mądrego czy nawet jakos pomoże???
                    Ale nie.. teraz wszyscy głowy w piasek!

Olu rób jak Dorotka mói dzwon do tego Konsula i kontaktuj sie z Biurem Podrózy..
                    • gemalla Re: Proszę o pomoc 27.06.12, 09:56
                      kasia_p45 napisała:

moze odezwie sie teraz którys z forumowych mądrali czy szyderców i za
                      > proponuje cos rzeczywiście mądrego czy nawet jakos pomoże???

może po prostu jak się nie umie pomóc to najnormalniej w świecie się nie przeszkadza,ale ty oczywiście tego nigdy nie zrozumiesz.
                      • cairo7 Re: Proszę o pomoc 27.06.12, 10:17
                        Dzwoniłem przed chwilą na "całodobowy nr alarmowy":) polskiej ambasady w Kairo....ze skutkiem-jak zwykle jak coś trzeba-to lipa.Odsłuchałem muzyczki i dziecinnego głosu jakiejś pani...i koniec.Kurwica bierze-bo już kiedyś miałem coś do załatwienia i było tak samo.
                        Czyli nic nie wiem.
                        Wybaczcie,ale pojechac gdzies tam w ciemno nie pojadę.
                        nr do mnie jeśli by syn tych państwa leciał i chciał żeby go odebrać z lotniska czy zakwaterować w Hrg-proszę bardzo +201007252658.
                        Wszystkie te przykre sprawy załatwia też ubezpieczalnia,transport zwłok itd,pzyjazd członków rodziny do chorego w szpitalu.Niech osoby zainteresowane sprawdzą jakie mają ubezpieczenie przy posiadanym rachunku bankowym i karcie Visa-bywają bardzo "bogate"opcje i lepiej z tego korzystać niż z ubezpieczenia turystycznego.
                        Tel nie zawsze mam pod ręką,więc żeby nie było....ale teraz 15 min,po 13 tej i po 18 tej jestem.Sms tez jest opcją:)
                  • olaczup Re: Proszę o pomoc 27.06.12, 16:04
                    Pani Doroto mój prywatny mail: czol@wp.pl.
    • ciekawska77 Re: Proszę o pomoc 27.06.12, 12:12
      Znalezione w necie.

Wypadek w Marsa Alam EGITP - dwie osoby w ciezkim stanie
      23/06/2012 ok godz.21 na drodze przy hotelu BLUE REFF RESORT 20km. od Marsa Alam w Egipcie samochod potracl dwie osoby przechodzace przez jezdnie - polska para ktora prawdopobnie przyleciala dzis z Katowic za posrednictwem biura podrozy ITAKA. Obie osoby przetransportowano w stanie ciezkim do szpitala w HURHADZIE. Jedna osoba reanimowana byla przed przyjazdem kareki. Po mimo natychmiastowego wezwania karetki dojechala ona w czasie ok. 30min. Pierwszej pomocy udzielali pracownicy hotelu oraz postronne osoby.
      • sandra00 Re: Proszę o pomoc 27.06.12, 12:33
        Wypadek był 23.06.2012 i ktoś dopiero wczoraj zawiadomił rodzinę , skoro telefon konsulatu nie odpowiada może zadzwonić do Itaki i zapytać a jak nie będą wiedzieć poprosić numer telefonu z Marsa Alam !! Możliwe że nie byli tam z Itaki bo ktoś napisał " prawdopodobnie " , ale chyba ktoś w Polsce jest zorientowany z jakiego byli biura albo do jakiego hotelu pojechali , w hotelach też istnieją telefony - jakieś to wszystko mi się dziwne wydaje ....
        • sandra00 Re: Proszę o pomoc 27.06.12, 12:34
          .... oczywiście chodziło mi o numer telefonu rezydentki ,a wogóle w Itace można się zapytac czy takie osoby były uczestniami ich wyjazdu ...
      • kasia_p45 Re: Proszę o pomoc 27.06.12, 12:35
        No to juz są sprzeczne informacje. Ola podaje:
        "Małżeństwo przechodziło przez ulicę, potrącił ich bus, czy jakiś samochód.
        Kobieta nie żyje, mężczyzna walczy o życie w szpitalu Pyramid Hospital w el quseir".
        A z twoich informacji wynika, że: "Obie osoby przetransportowano w stanie ciezkim do szpitala w HURHADZIE"..
        Może jednak oboje żyją??

• sandra00 Re: Proszę o pomoc 27.06.12, 12:54
          Pisało że jedną reanimowali a karetka przyjechała po 30 minutach , być może ten ktoś dokładnie nie widział czy obydwie osoby żyją , pozatym ktoś mógł napisać że do szpitala w Hurghadzie a nie w El guseier - nie wydaje mi się żeby to był przypadek w jeden dzień dwa wypadki , dziwi mnie tylko fakt że nikt nie zawiadomił rodziny , szpital nie leczy za darmo tego pana ktoś napewni kontaktował się z ubezpieczycielem !
          • kasia_p45 Re: Proszę o pomoc 27.06.12, 13:06
            No tego nie wiemy czy nie zawiadomiono rodziny. A ta informacja, którą przytoczyłas była dodana przez jakiegos turyste na portal tvn24..
            A propos ubezpieczyciela.. chyba jednak warto ubezpieczac się bardziej niz tylko to co w umowie. Później koszta sa przeogromne..
            • sandra00 Re: Proszę o pomoc 27.06.12, 13:14
              Ola powinna założyć wątek w stylu : " kto wiedział wypadek " a nie proszę o pomoc , czytając jej nagłówek proszę o pomoc można pomyśleć że kolejna osoba pytająca o jakąś pierdołkę hotelową , napewno byli tam jacyś turyści z Polski którzy to widzieli ....
              • kasia_p45 Re: Proszę o pomoc 27.06.12, 13:32
                Oj Sandra czy ty w takiej sytuacji myslałabyś racjonalnie? Chyba nie.. Ona za wszelką cene potrzebowała szybkiej informacji.. Doszły ją jakies słuchy, że cos sie stało jej znajomym i potrzebowała pomocy w ustaleniu tego. A z czym się spotkała? ..
                Przypuszczam, że teraz wie już dużo wiecej niż my.
                Więc chyba nie ma co za dużo gdybać w temacie..
            • olaczup Re: Proszę o pomoc 27.06.12, 13:25
              Dziękuję wszystkim za zainteresowanie.
              Rodzina została powiadomiona w poniedziałek przez strażników miejskich, którzy prosili o kontakt z konsulem i ten powiadomił ich o wypadku.
              Ja jestem w dość trudnej sytuacji bo jedynie mogę podpowiadać rozwiązania. Decyduje o wszystkim jednak najbliższa rodzina.
              Niestety kobieta zmarła tak jak pisałam pomimo reanimacji, natomiast mężczyzna dalej walczy o życie w szpitalu w El Quseier (Pyramida Hospital).
              Biuro podróży (Itaka) nie za bardzo stanęło na wysokości zadania, natomiast ubezpieczyciel gwarantuje ubezpieczenie do wysokości gwarantowanych w ubezpieczeniu.
              Jak możecie to powiedzcie co jeszcze można im podpowiedzieć.
              • sandra00 Re: Proszę o pomoc 27.06.12, 13:59
                Nie byłam nigdy w takiej sytuacji , ale jak pisali porzednicy może rodzina powinna się zainteresować czy nie mieli jakiś dodatkowych ubezpieczeń do kart kredytowych itd. , może powinni spotkać się z jakimś doradzcą w takich sprawach z tego co wiem Itaka ma ubezpieczenie TU Europejskie chyba nie starczy na wszystko , w tym roku też miałam takie w Egipcie i od razu doradzono mi tu w Polsce żeby wykupić inne w Itace te najprostsze do wczasów obejmuje szkody do 15000 euro a leczenie w Egipcie jest drogie ! sorry że pytam ale dziecko które zostało jest małe ???
                • olaczup Re: Proszę o pomoc 27.06.12, 14:39
                  20 lat.
                  • dorotaaisha Re: Proszę o pomoc 27.06.12, 20:59
                    Olu napisałam do Ciebie, odezwij się czy sprawa aktualna i jak mogę pomóc.
                    • aqua_frigida Re: Proszę o pomoc 27.06.12, 21:36
                      Myślę, że Konsul jest w kontakcie z Rodziną. W takich sytuacjach pomaga.
                      Organy państwa przyjmującego maja obowiązek w takiej sytuacji zawsze powiadamiać przedstawicielstwo dyplomatyczne kraju, którego obywatelem jest poszkodowany.

Trzeba się też oczywiście, przed podjęciem dalszych czynności skontaktować z ubezpieczycielem.

Ubezpieczenie podstawowe (to, które jest w cenie wycieczki) "Simple" obejmuje: koszty leczenia, transport medyczny i repatriacja - 15 000 euro.
                      To niewiele, koszty leczenia za granicą są drogie.
                      www.itaka.pl/cms/att/ITAKA_10.11.006%281011%29.pdf

Ktoś na forum mnie wyśmiał, gdy napisałam, że wyjeżdżając za granicę ZAWSZE dodatkowo wykupuję dość wysokie ubezpieczenie, w firmie o zasięgu międzynarodowym, w którym skupiam się przede wszystkim na gwarantowanej wysokości kosztów leczenia.
                      Jasne, że to podraża koszty, ale w razie czego...

Wracając do tematu - tragedia. Wypadki drogowe zdarzają się wszędzie na całym świecie.
                      Współczuję Rodzinie.
                      • aqua_frigida Re: ważna uwaga do admina 27.06.12, 21:46
                        Nie zawsze trzeba wywalać wątki "na ośla łączkę" czy w inne miejsca.
                        Czasem powinno się odstąpić od jakichś tam zasad i odpuścić.

To tak na przyszłość. Wszak bywają sprawy nadrzędne.
                        pozdrawiam
                        • cairo7 Re: ważna uwaga do admina 28.06.12, 02:03
                          Ot co ,właśnie doczytałem -jakąś oslą łaczkę.
                          Co mogę to pomogę.Jestem tu jako turysta do 5.07.Czas mam,języki i realia znam.Więcej nie mogę obiecać.Nr tel dałem.Nikt nie dzwoni i nie pisze-znaczy,że jakos to idzie.Myślę,że jesli ktoś cos zechce napisze emila lub zadzwoni....nie musimy się umawiać na ogólnych łączach.Kasy za pomoc nie chcę(czyli za czas),ale koszty chętnie przerzucę na ubezpieczalnie.
                          • kasia_p45 Re: ważna uwaga do admina 28.06.12, 08:32
                            Wiedziałam, że dobry z ciebie człowiek. A to już coś znaczy :))
                      • kasia_p45 Re: Proszę o pomoc 28.06.12, 09:31
                        Mimo wszystko chyba warto wracać do tematu ubezpieczeń. Takie wypadki sie zdarzają i będą zdarzać. Na to nie mamy wpływu. Oczywiscie wszystkim i sobie życzę jak najbardziej bezpiecznych wakacji..
                        A ty Aqua gdzie sie ubezpieczasz? Sorry gdzies mi to umkneło chyba ..
                        • aqua_frigida Re: Proszę o pomoc 28.06.12, 17:08
                          Hej, Kasiu.
                          Ja wykupuję zawsze ubezpieczenie w Allianzie. Ma zasięg międzynarodowy i o to mi chodzi. Może inne firmy ubezpieczeniowe są lepsze, ale ja się do tej właśnie przyzwyczaiłam.
                          To naprawdę nie są wielkie pieniądze, za dwa tyg. w Egipcie np. ok 100 zł.
                          Sri Lanka była najdroższa - zapłaciłam coś ponad 200 zł, mimo, że tam jest bezpłatna opieka lekarska, to kraj socjalistyczny - ubezpieczyłam się. :-) Każdy kraj ma swoją "strefę" ubezpieczeniową.
                          Mam tez jakieś ubezpieczenie powiązane z karta kredytową, ono działa pod warunkiem, że zapłacę kartą za wycieczkę.

Można też przy rezerwacji wycieczki w bp wykupić tzw. rozszerzone ubezpieczenie. I tak w Itace np. jest to "Complex" za 108 zł (Egipt) przy kosztach leczenia 50 000 euro.
                          "Complex Plus" za 338 zł (Egipt) - jeśli występują jakieś choroby przewlekłe - to warto właśnie to ubezpieczenie wykupić.
                          W innych biurach podróży jest podobnie.

Ja wiem, że z reguły do otrzymanych z bp "warunków ubezpieczenia" rzadko, a właściwie nigdy się nie zagląda, a warto tam zajrzeć przez opłaceniem wycieczki. Dodatkowe ubezpieczenie podraża koszty wycieczki, ale gdy zdarzy się wypadek, to wtedy koszty mogą być baaardzo wysokie.

Ja nie mówię już o wypadku jaki jest opisywany tutaj, w tym poście, ale nieszczęśliwe złamanie kończyny pociąga za sobą naprawdę spore koszty.
                          Jasne, że wyjeżdżając na wakacje, nie myślimy o wypadkach, ale one się zdarzają, niestety, a koszty tychże są niemałe. Tam nam nic nikt za darmo...

pozdrawiam
                          :-)
                          • janan2 Re: Proszę o pomoc 28.06.12, 17:46
                            Wyczerpująca wypowiedz.W tym akurat przypadku pewno jest po "ptokach",ale jak ktoś poczyta to weżmie pod rozwagę.Przydał by się tego typu wątek i ten wpis jako pierwszy.Ale jaka jest pewność,że nie poleci!?No bo daje do myślenia.Jest dobrze jak jest,ale wypadki bywają wszędzie.Sam miałem prawie pod domem,więc niespodzianki na minus trzeba jakoś skalkulować,także tam.Sam jak nie zapomnę, to robię to w Generali.Kasia bardzo zainteresowana tematem,a mnie to proponowała ubezpieczenie w chórach anielskich u Allaha jako najpewniejsza opcja.Zaskoczył mnie cairo7.Wydawało się,że jest gorzej,a tu zaskoczenie na plus,chętny w udzieleniu pomocy.To się jednak liczy.Nieważne,że ma specyficzne poczucie humoru.Dotyczy to teraz też w zasadzie tylko Kasi_p45,no bo lubi się jakoś z nią droczyć,a ona wszystko łapie.Przestraszyłem się,że się faktycznie obraziłaś po moim wpisie lekko żartobliwym na innym wątku.Ale wychodzi,że wszystko ok.Jesteś jednak i to z dobrym wejściem w temacie.Czyli nie strzeliła focha, nie zabrała zabawek i SE POSZLA z tej piaskownicy na stałe o!
                            • kasia_p45 Re: Proszę o pomoc 28.06.12, 18:02
                              Kto ja? Nicka najwyżej zmienie ale nigdzie sobie nie pójde.. póki co.. :))
                              Rozważam własnie czy nie podnieść mojego ubezpieczenia. Jadę z TUI.. oni tez mają Europejskie T.U.
                              Jak zawsze mam to podstawowe ale moge przed wyjazdem zwiększyc na to optymalne, wchodzą tam choroby przewlekłe a i koszty leczenia sa dużo wyższe.. Zapłace pewnie ze 200 więcej ale co tam.
                              >>> C'est la vie <<<
                              • aqua_frigida Re: Proszę o pomoc 28.06.12, 19:04
                                Powtarzam:
                                Rozszerzone ubezpieczenie w biurze podróży można wykupić tylko w momencie podpisywania umowy.
                                Natomiast u ubezpieczyciela można wykupić nawet w dniu wylotu. :-))
                                Przy chorobach przewlekłych warto wykupić ubezpieczenie obejmujące te choroby, bo "w razie co" jest problem...

Kasiu, nawet 200 zł przy ewentualnych kosztach "gdyby co", to naprawdę nieduże pieniądze.
                                Warto pamiętać też aby zabierać ze sobą umowę ubezpieczenia na np. wycieczki fakultatywne.
                                Ja między innymi, dlatego lubię ubezpieczać się w Allianzie, bo tam umowa sporządzona jest w dwóch egzemplarzach: jeden w języku polskim, a drugi w języku angielskim.

Chorób przewlekłych nie mam, ale ubezpieczam się na koszty leczenia na co najmniej wysokości 50 000 euro, często wyżej; zresztą to zależy od kraju do którego lecę i zakresu pobytu w nim (jeśli objazdówka - to dość wysoko). :-)

Janan, wszak w TAMTYM wątku wyraźnie napisałam, że "poziom piaskownicy" nie był skierowany w Twoją stronę. Zabawki zabrałam, bo organicznie nie znoszę chamstwa pod każdą postacią.

pozdrawiam
                                :-)
                                • kasia_p45 Re: Proszę o pomoc 28.06.12, 19:53
                                  Hmm a mi w moim biurze powiedzieli co innego. Sprawdze to jeszcze. Póki co jest troche czasu i narazie dopiero zaliczkowane. Zresztą, zawsze można dokupić gdzieś indziej :))

Co do chamstwa tez go nie nawidze..
                                  • sandra00 Re: Proszę o pomoc 29.06.12, 07:04
                                    Ja już wróciłam z Egiptu ale w biurze powiedzieli że zminić np.TU Europejskie z Smiple na Complex można zawsze nawet po wykupieniu aż do dnia wylotu , chyba że ktoś wykupuje ubezpieczenie od rezygnacji z wycieczki to trzeba wykupić w dniu zakupu wycieczki . Ja nie wykupiłam Complex -u tylko dodatkowe w Generali , na miejscu widziałam na gabinetach że dużo ma Axa ubezpieczenia !!! Wakacje się udały i na szczęście nie trzeba było korzystać !
                                • maoko Re: Proszę o pomoc 30.06.12, 22:59
                                  > Powtarzam:
                                  > Rozszerzone ubezpieczenie w biurze podróży można wykupić tylko w momencie podpisywania umowy.
                                  NIEPRAWDA!
                                  Rozszerzone ubezpieczenie można dokupić przed wylotem, nie pamiętam tylko czy jest jakiś termin konkretny, ale 2 dni przed tak!!! Rok temu w ten sposób dokupiłam lecąc z Itaki.
                                  • mar.sar12 Re: Proszę o pomoc 02.07.12, 12:41
                                    no i chyba mozna je dokupic niezaleznie u jakiegos ubezpieczyciela, nie trzeba koniecznie z biura podrozy?
    • olaczup Re: Proszę o pomoc 11.09.12, 00:19
      Witam.
      Dziękuję wszystkim za pomoc, która okazała się dla nas w tych trudnych momentach bardzo przydatna.
      Będę w tej sprawie potrzebowała jeszcze pomocy ale to już w innym wątku.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka