Dodaj do ulubionych

I to jest dobre pytanie

13.07.12, 07:20
"Co wy widzicie w tym Egipcie ? Brudna pustynia nachalność i chamstwo sklepikarzy na snurkowaniu statek koło statka i snurek walący płetwami po głowie drugiego snurka,brudne piramidy i szcury w Luxorze byłem raz i nigdy wiecej"
Takie pytanie zadał mi znajomy jak powiedziałem ze byłem w Egipcie i w sumie tez sie zastanawiam bo ja raczej tez juz nie pojade byłem 2 razy i chyba to juz jest max
Obserwuj wątek
    • kasia_p45 Re: I to jest dobre pytanie 13.07.12, 08:46
      Bo w Egipcie albo sie zakochasz albo go znienawidzisz. A ty go znienawidziłeś. Ot co :)
      • b-b1 Re: I to jest dobre pytanie 13.07.12, 09:24
        Wszystko zależy od tego-po co się jedzie do Egiptu. My na wypoczynek nad morzem i rodzinnie na nury-więc brudna pustynia nam nie przeszkadza, ani nachalni sklepikarze(w hotelu nie ciągną do swoich sklepów) szczury w Luksorze i stan czystości piramid są mi obojętne(zwiedziliśmy raz).
        ....hotel wybieram idealny pod zapotrzebowanie-więc nie ma ani walących się po głowie płetwami turystów, ani smrodzących statków.

....jak dla mnie Egipt to nadmorski kurort, do którego potrafię się dostać w 4 godziny i mam gwarantowaną pogodę i niesamowitą atrakcję w postaci rafy-(do naszego zimnego morza w osiem:D). i jak dobrze się postaram przy wyborze hotelu(bo hotel wbrew pozorom to dość istotna "rzecz")-mam idealny wypoczynek i święty spokój przez dwa tygodnie.
        Wróciliśmy kilka dni temu i ni hu hu-złego slowa nie jestem w stanie napisać:D

• ola_dom Re: I to jest dobre pytanie 13.07.12, 09:33
      zoro27 napisał:

> "Co wy widzicie w tym Egipcie ? Brudna pustynia nachalność i chamstwo sklepikar
      > zy na snurkowaniu statek koło statka i snurek walący płetwami po głowie drugieg
      > o snurka,brudne piramidy i szcury w Luxorze byłem raz i nigdy wiecej"

... co wy widzicie w tej kwaterze we Władysławowie u gospodarzy, do których jeździcie nieprzerwanie od 20 lat? wystrój z lat 70., ryba w smażalni tłusta i coraz droższa, plaża coraz bardziej zatłoczona, morze zimne, od lat nie dało się wykąpać.
      ale fajnie jest :)

tak jak już tu napisano - Egipt to najtańsza gwarancja pogody w możliwie najbliższej odległości. więc się jeździ jak na działkę. niekoniecznie zaraz z miłości - po prostu dla wygody i rozsądnej kalkulacji.
      • ruella Re: I to jest dobre pytanie 13.07.12, 09:38
        "Jak na działkę" trochę tak, a trochę nie. Ci którzy nie byli,a ciągle o tym marzą bo to jednak można traktować egzotycznie, traktować mogą Egipt jak wielką wyprawę. I nie ma się czemu dziwić, ja też byłam bardzo podekscytowana za pierwszym razem.
        • kkk Re: I to jest dobre pytanie 13.07.12, 10:13
          odp. na pytanie - CO widzicie w Egipcie?
          - klimat (suchy i gorący) o niebo lepszy niż w Polsce, cudowne ciepłe krystalicznie czyste Morze Czerwone, RAFY, rybki, żółwie morskie (nie od świeta i nie na wycieczkach ale widziane CODZIENNIE podczas snurkowania), ZABYTKIIII, fajne ogrodowe hotele na ogromnych przestrzeniach, pięne plaże gdzie nie leży człowiek na człowieku jak nad Bałtykiem...
          Mogłabym wyliczac dalej - ale to co dla jednych jest PLUSEM i atutem dla innych jest miusem, jest 'brudne i nudne', wiec co będe tłumaczyć za co kocham Egipt :) i wracam tam co roku zawsze w inne miejsce.
          Dla niektórych Egipt to tylko Sharm, Hurgada i piramidy (nie obrażając żandych z tych wymienionych absolutnie!) nie znają innych, mniej popularnych, a jakich fajnych miejsc! ktoś kto nie potrafi docenić uroku i cieszyć się - zawsze i wszedzie będzie się nudził i narzekał ;)
        • kkk Re: I to jest dobre pytanie 13.07.12, 10:21
          '...jak na dzialkę..' hehe, dobre
          Może tak może nie ;) mi tez mówią, że łee ten Egiot to taniutki taki, każdy tam jezdzi...łeee
          - a jakoś małooo ze znanych mi osób bliższych dalszych i nijakich wyjeżdza gdziekolwiek za granicę na wakacje :D:D nawet do 'tego taniutkiego i zwyczajnego' Egiptu :D
          zawsze taniej w Polsce na działce pod miastem albo nad jeziorem - stosując urynoterapię zbiorową :D
        • ola_dom Re: I to jest dobre pytanie 13.07.12, 10:28
          nie ma nic złego w traktowaniu wyjazdu do Egiptu jak wielkiej życiowej wyprawy :). jeszcze 20 lat temu było to niedościgłe marzenie większości Polaków.
          ale skoro tyle osób próbuje zdyskredytować te wyjazdy i "dziwi się", po co jeździć tyle razy w to samo miejsce, odpowiadam - a po co jeździć na tę samą działkę za Wołominem przez 20 lat?
          jak kto lubi, niech se jeździ tam, gdzie chce.
          • zoro27 Re: I to jest dobre pytanie 13.07.12, 10:35
            heh nie widziałem ze wywołam dyskusje ale raptem z waszych wpisów tylko 2 konkretne odpowiedzi reszta jakies majaczenie i próba udowodnienia wyzszosci nad innymi
            • xagona Re: I to jest dobre pytanie 13.07.12, 11:51
              Ja w Egipcie widzę kiepską jakość ale w pełnym słońcu na prywatnej plaży za bajecznie niskie ceny. Na wakacje jadę po słońce i tam jej tanio dostaję. Inaczej bym tam nie wracała. Wracam też po leki i kosmetyki - są tanie i lepsze od naszych.
              • jakanu Re: I to jest dobre pytanie 13.07.12, 11:57
                Ja za Egiptem nie przepadam - zdecydowanie wolę kraje azjatyckie. Czasami jednak lecę do Egiptu (tak jak np. w maju tego roku) ze względu na niską cenę. Azja dużo ciekawsza, ale droższa.
              • b-b1 Re: Do xagona 13.07.12, 12:45
                xagona napisała:

> Ja w Egipcie widzę kiepską jakość ale w pełnym słońcu na prywatnej plaży za baj
                > ecznie niskie ceny. Na wakacje jadę po słońce i tam jej tanio dostaję. Inaczej
                > bym tam nie wracała. Wracam też po leki i kosmetyki - są tanie i lepsze od nasz
                > ych.

A co mówi prawo , na temat wywożenia ichniejszych leków?
                Pytam, bo pierwszy raz w tym roku co któremuś turyście(nam też) kazano otworzyć walizki właśnie ze względu na leki. Sprawdzali dokładnie każde opakowanie, czy wszystkie są krajowe(niezależnie od narodowości turysty) , czy nie ma jakiegoś ichniejszego. Nie było-więc problemu nie było-ale z kontroli wynika, że jednak jakiś leków wywozić nie można.
      • des4 Re: I to jest dobre pytanie 13.07.12, 11:59
        nie ujmując nic Egiptowi, gwarancję pogody latem ma się bliżej - prawie cały basen środdziemnomorski
        • doral2 Re: I to jest dobre pytanie 13.07.12, 12:49
          des4 napisał:

> nie ujmując nic Egiptowi, gwarancję pogody latem ma się bliżej - prawie cały basen środdziemnomorski..."

ale czy za tę samą cenę??
          wątpię...
          • kolpik124 Re: I to jest dobre pytanie 13.07.12, 13:00
            Bułgaria, Chorwacja...cena może być nawet niższa.

A wpis odnosił się do gwarancji pogody, nie do ceny :)
            • organista_pl Re: I to jest dobre pytanie 13.07.12, 13:31
              kolpik124 napisała:

> Bułgaria, Chorwacja...cena może być nawet niższa.

Chorwacja tansza hahahha proszę cie jedz i zobacz a sie przekonasz ile kosztuje jedzonko w knajpach w Chorwacji

Bułgaria sie zgodzę może wyjść taniej tylko ze pogoda może być jak nad Bałtykiem
              • des4 Re: I to jest dobre pytanie 13.07.12, 13:42
                Duża pizza? Około 30 zł.

Pojedź do Egiptu i posiedź w lokalnych knajpkach nad morze sącząc lokalne wino :)))
        • ola_dom Re: I to jest dobre pytanie 13.07.12, 13:02
          des4 napisał:

> nie ujmując nic Egiptowi, gwarancję pogody latem ma się bliżej - prawie cały basen środdziemnomorski

dlatego do Egiptu lata się jesienią, zimą albo wiosną :). W ŻYCIU nie wybrałabym się tam latem... chyba po to, żeby umrzeć z gorąca, przepłaciwszy uprzednio za wakacje w sezonie.
          • kolpik124 Re: I to jest dobre pytanie 13.07.12, 13:15
            Byłam w Egipcie i latem, gorzej odczuwałam upały w tureckiej Alanyi, gdzie jest wilgotno i parno.

Zimą w Egipcie? Za chłodno...
    • darek.b70 Re: I to jest dobre pytanie 13.07.12, 12:50
      Egipt ciepło czyste hotele a nad bałtykiem nie ma nachalnych sklepikarzy tylko cwaniaczki którzy sprzedają rybę po sto razy odmrożoną a co to czystość to bałtyk i plaże też mają daleko.Tak że chyba Egipt tańszy ale pogoda gwarontowana a nad bałtykie lotto ale każdy ma swoje kółko zainteresowania jedni rybki zbierają a inni znaczki hodują Pozdrawiam i życzę miłych wakacji
      • malik12345 Re: I to jest dobre pytanie 13.07.12, 13:06
        ciekawe jak się znaczki hoduje :-))))))
        Egipt to gwarancja udanych wakacji jeżeli jedziesz po pogode , po kapiele w morzu , pobuszowac po basenie , i nie jesteś zrzęda któremu wszystko dookoła przeszkadza.Dodatkowo tutaj za "one dolar" jedzą Ci z ręki a w Europie za "one euro" jesteś nikim.Dodatkowo fajny niedobry alkohol , jedzenie też smakowo odbiegające od naszego , zemsta faraona to jest to , co czyni wakacje udanymi :-)
        • ka_ja1 Re: I to jest dobre pytanie 13.07.12, 19:40
          Witam a dla mnie Egipt to przede wszystkim ZABYTKI i historia, nie mam na myśli tylko piramid i świątyni w Karnaku biegusiem z tłumem turystów! Sam Luksor uwielbiam miasto z charakterem, w którym można zobaczyć fantastyczne zabytki, świątynie i muzea. Ale to oczywiście nie przez 1dzień na fakultecie od rezydenta. Świątynie w Abydos i Denderze jest tego cała masa, nie spotkałam tam Egipcjan traktujących turystów jak "bankomat" to domena kurortów typu Hurghada czy Sharm itp. Więc z całym szacunkiem ale ten kto był tylko w hotelu w Egipcie z All lub na fakultecie "pod piramidami" z rezydentem ma niestety małe pojęcie o EGIPCIE a na prawdę szkoda. Pozdrawiam
          • deoand Re: I to jest dobre pytanie 15.07.12, 13:11
            Więc z całym szacunkiem ale ten kto był tylko w hotelu w Egipcie z All lub na fakultecie "pod piramidami" z rezydentem ma niestety małe pojęcie o EGIPCIE a na prawdę szkoda. Pozdrawiam

A niby jakie chcesz mieć pojecie o Egipcie - Egipt jako taki to brud , smród i ubóstwo i to widac szczególnie jesli Tak jak ja zwiedzałem Egipt autokarem od HRG Assuan Abu Simbell Luksot Kair i Hrg. oraz Sharm za drugim razem . Natomiast przyciagaja standartowe zabytki , które trzeba zobaczyc wszystko jedno czy z rezydentem czy z tłumem turystów czy samemu -też pewno bedzie tłum a po ich obejrzeniu stosunkowo tani odpoczynek / przynajmniej taki był / w miejscowych kurortach w hotelach 4-5 gwiazdkowych z gwatancja pięknej pogody i ciepłego morza . I to własciwie tyle o Egipcie 2 góra 3 pobyty i starczy chyba , że kolejny raz po jakies dłuższej przerwie .
            • kiepa76 Re: I to jest dobre pytanie 16.07.12, 11:56
              Prawie takie samo pytanie zadałam sobie 2 tyg temu po powrocie z Egiptu ( 3 raz) .Podróżujemy z dwójką dzieci i cały pobyt to uważanie żeby 4 letnie nie zjadło/wypiło czegoś "głupiego" ,wyparzanie butelek w mineralnej wodzie,gotowanie jej do przyrządzenia mleka-kaszki i ciągły strach w momencie gdy mała zawołała -mamo ja chcę kupkę -ona na sedesie a ja pod drzwiami i pytanie-miękka była czy twarda ...........
              Mentalność miejscowych też drażniąca ,wieczorne wyjścia poza hotel to nie dla mnie ja po prostu nie lubię tej nachalności tego "zapraszania do luknięcia na ich magazin w którym jest taniej jak w biedronce"........
              Kair i piramidy widziałam, Luksor też -póki co więcej nie chcę.
              I po powrocie właśnie pytanie-PO CO MI TO NA URLOPIE-NO PO CO ???!!!
              Pewnie pogoda piękna,woda cieplutka nie ma hołdy komarów jak na Mazurach i hołdy biedronek jak nad Bałtykiem ale nie, Egiptowi już dziękuję -przynajmniej na kilka lat.
              Wrócę na Kretę ,Chorwację i Bułgarię w której w lipcu mieliśmy prawie 30 st i pogodę na pewno pewniejszą niż nad polskim morzem.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka