jula73 27.07.12, 11:32 Witam pierwszy raz wybieram się do Marsa. Jaka walutę powinnam mieć? USD, EUR? Biuro podróży podaje ceny wycieczek lokalnych w USD, centrum nurkowe w EUR. Już sama nie wiem :( Proszę o radę... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
marek.dumle Re: Marsa jaka waluta 27.07.12, 12:03 Jak dotąd w Egipcie najlepiej się sprawdzały dolary (zwykle lepsze przeliczniki przy rozliczeniach pozabankowych). Zawsze możesz zabrać pół na pół. A i tak wszędzie wezmą ci i jedno i drugie. Tylko czasem przeliczą po swojemu... Odpowiedz Link Zgłoś
des4 Re: Marsa jaka waluta 27.07.12, 12:28 ja zwykle biorę jeny albo dolary kanadyjskie Odpowiedz Link Zgłoś
niiktos Re: Marsa jaka waluta 27.07.12, 12:59 des4 napisał: > ja zwykle biorę jeny albo dolary kanadyjskie Do Marsa to bierzesz ?? No co ty??? Takie to do Hurghady, do Sharm ruble a do Marsa tylko i wylacznie forinty (albo jak ktos jeszcze ma to liry). Odpowiedz Link Zgłoś
jula73 Re: Marsa jaka waluta 27.07.12, 13:31 Marek, dziękuje za porade. Reszta... nie szkoda wam czasu? Poziom zartow - poziom przedszkola Odpowiedz Link Zgłoś
damian2323 Re: Marsa jaka waluta 27.07.12, 15:26 osobiscie polecam do Egiptu dolary. Euro tez zaplacisz baz problemu. dla Egipcjan wazna jest kwota! jak targowalem w nimi ceny np. za taxi to zaczynali od ok40euro a konczylo sie na 20 dolarach. w sklepach podobnie, a dla ciebie wydac w Egipcie 500euro a 500 USD to na pewno jest roznica.bron boze nie kupuj funtow brytyjskich bo beda przeliczac 1:1 do dolara! ps. w Marsa ceny sa z Marsa! Odpowiedz Link Zgłoś
moblister Re: Marsa jaka waluta 24.08.12, 14:44 Możesz zabrać i dolary i euro. Zapłacisz i tym i tym, chociaż ja polecam wziąć jednak więcej dolarów. Jak płacisz Euro to w Egipcie przeliczają to jakoś po swojemu i nie zawsze się to opłaca! Odpowiedz Link Zgłoś
b-b1 Re: Marsa jaka waluta 24.08.12, 16:52 Pytanie wbrew pozorom nie jest pozbawione sensu-byłam w tym roku w hotelu, gdzie w żadnym sklepiku hotelowym/aptece, za żadne hotelowe usługi nie dało rady płacić w dolarach-bo nie mieli wydać:D Recepcja również nie posiadała dolarów. Nie było Rosjan, Czechów, Polaków na palcach jednej ręki można było policzyć-więc wszechobecną walutą było euro, lub egipskie funty. Odpowiedz Link Zgłoś
bubu54142 Re: Marsa jaka waluta 24.08.12, 17:19 Najlepsze są ich funty.Wszędzie nimi zapłacisz i zawsze jest reszta.Oczywiście trzeba je dobrze oglądać i liczyć zera.6 funtów-1$, 8-1 euro.Najlepiej z bankomatu lub w kantorze. Odpowiedz Link Zgłoś
dianaro Re: Marsa jaka waluta 25.08.12, 12:21 Bierzemy ze sobą i euro i dolary ale częściej płacimy w euro i nigdzie nie ma problemu. Odpowiedz Link Zgłoś