01.07.04, 21:24
Wybieram się do Hurghady w drugiej połowie pażdziernika.Jest to czas
Ramadanu.Czy w zwiazku z tym zmienia się jakość wczasów dla Turystów.
Obserwuj wątek
    • jozefszarwark Re: Ramadan 04.02.17, 15:36
      Odświeżę temat mianowicie w tym roku planuje po raz pierwszy wyjazd do egiptu do tej pory wybierałem inne kierunki.
      A że urlop mam planowany na początek czerwca 2017r jak sprawdziłem wypada właśnie na Ramadan i się zastanawiam czy to będzie dobry czas na wyjazd?
      Z uwagi że raczej planuje tygodniowy pobyt bez zwiedzania tylko hotel plaża i ewentualnie okolice hotelu to może i nawet lepiej bo z tego co czytałem to np w ubiegłym roku był spory nalot miejscowych i było ich bardzo dużo w hotelach co nie wszystkim turystom odpowiadało podobno maja specyficzne podejście do wypoczynku-to tak myśle sobie że w ramadanie pewno ich nie będzie ?
      Czy dobrze kombinuję?
      • rajmundas Re: Ramadan 05.02.17, 09:54
        W czasie Ramadanu nie będzie, po Ramadanie będzie i to dużo :-)
        • jozefszarwark Re: Ramadan 05.02.17, 12:31
          Tak też myślałem że w Ramadanie miejscowych nie będzie ale czy to dobry czas na pobyt w egipcie dla turystów jak zachowuje się obsługa hotelowa czy nie odbija sie to na jakośći świadczonych usług? Najlepiej gdyby ktoś kto przebywał w hotelu w Egipcie podczas Ramadanu i sie wypowiedział!
          A i termin ten wybrałem nie tylko z powodu że miejscowych nie będzie w hotelu chociaż to ważne dla mnie ale także licze że ceny w tym terminie mogą być niższe a czy będą to sie okaże!
          • 1wot Re: Ramadan 05.02.17, 16:48
            Byliśmy w Egipcie dwa razy w czasie ramadanu i raz na przełomie. W czasie ramadanu można odczuć, że obsługa hotelu sklepikarze w mieście i na bazarze po całodniowym poście jedzie na oparach. Po zachodzie słońca znikają na kilkanaście minut na posiłek, ale później wszystko wraca do normy. Zresztą nie wszyscy aż tak żarliwie przestrzegają tego postu, a Koptyści pracują normalni. Co do końca ramadanu to co zasobniejsi miejscowi mają kilka dni wolnego i oblegają w większych ilościach hotele. Ich zachowanie, hałaśliwość oraz pojmowanie kultury na swój sposób jest męczące i uciążliwe. Wystarczy 5 osób na basenie a ma się wrażenie, że jest ich 50, na stołówce ilość jedzenia jakie nakładają na talerze daje wrażenie, że jest to ich pierwszy i ostatni posiłek w życiu. Bracia Rosjanie pod tym względem przegrywają z nimi z kretesem.
            • jozefszarwark Re: Ramadan 05.02.17, 18:04
              To mnie utwierdza w przekonaniu że w ramadanie to dobry czas na wyjazd do Egiptu jeżeli tak jak ja nie planujemy żadnych wycieczek tylko wypoczynek w hotelu i na plaży!
      • kumala1977 Re: Ramadan 04.05.17, 23:36
        Również wybieram sie na poczatku czerwca, z tego co czytałam to w ramadanie egipcjanie sa ospali
        • doral2 Re: Ramadan 05.05.17, 18:03
          też byś energią nie tryskał/a,jakbyś po 16 godzin o pustym brzuchu cięzżo pracować musiał/a.
          i do tego jeszcze patrząc jak się turysty na twoich oczach obżerają.
      • zmokla_kura Re: Ramadan 07.05.17, 23:15
        zdecydowanie w czasie ramadanu, może i są ospali, ale zdecydowanie mniej mi to przeszkadzało, niż najazd egipskich, wielkich i głośnych rodzin tuż po zakończeniu ramadanu...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka