Dodaj do ulubionych

do meczetu?

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.07.04, 19:38
Czy do meczetu i po Kairze można się poruszać w czapce z daszkiem. Nie chcę
brać chusty - głupio wyglądam? Czy rzeczywiście mamz abrać ze sobą ubrania z
długim rękawem?
Obserwuj wątek
    • gajasirocco Re: do meczetu? 06.07.04, 19:45
      obowiązkowo musisz mieć zakryte włosy, ramiona i nogi! uszanuj ich zwyczaje!
      warto- gorąco polecam !
      • pc_maniac Re: do meczetu? 06.07.04, 20:02
        Nikt Cię nie zmusza by iść do Meczetu, jednak jeśli chcesz (choć nie do
        wszystkich Cię wpuszczą), to MUSISZ zdecydować się spełnić wymogi jakie
        stawiają przed niewiernym, czyli ciało całkowicie oslonięte od szyi do kostek,
        długi rękaw oraz zakryte włosy.

Jeśli piszesz, że głupio wyglądasz w chustce i wolałabyś tam w chustce nie
        wchodzić, to wyląda na to, że nie głupio wyglądasz, lecz, ze jesteś głupia.
        Bo do Meczetu chyba nie chcesz wejsć by się przypodobać Imamowi lub Muzułmanom?!
        To tak jakby innowierca wchodził w czapce do Kościoła bo twierdzi, że bez
        czapki głupio wygląda.

LEPIEJ DO MECZETU POPROSTU NIE IDŹ.
        • Gość: deo Re: do meczetu? IP: 81.219.167.* 06.07.04, 21:02
          jest m,in wycieczka do meczetu alabastrowego w kairze w programie biur podróży
          i wchodzac do meczetu trzeba zdjac buty a kobiety dostaja takie zielone chusty
          do zasłoniecia odkrytych części ciała .
          Jak sie nie dostosujesz to cie nie wpuszczą i tyle
          • Gość: Bogna Re: do meczetu?Do pc_maniaca IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.07.04, 21:32
            Chyba kolego się zagalopowałeś?????? Nie znam kultury arabskiej i taki detal
            jak czapka czy chusta nie musi być źródłem obrażania mnie. Dzięki Przemoa - z
            klasą wytłumaczyłeś "blondynce". Pozdr
        • przemoa Re: do meczetu? 06.07.04, 21:07
          PC po co tak ostro, chyba dziewczyna wie ze gdziekolwiek i do kogokolwiek idziemy nalezy uszanowac jego zwyczaje. Miejsce kultu religijnego dla kazdego wyznawcy jest miejscem szczegolnym i wymagane jest szczegolne poszanowanie norm. Wystarczy wyjasnic ze dla Muzulmanina bardzo wazne jest aby innowierca i do tego kobieta calkowicie okryla swe cialo chcac wejsc do Meczetu.
        • Gość: Jarek Re: do meczetu? IP: 80.48.118.* 23.07.04, 19:33
          Po co się gosciu wypoiwiadasz skoro i tak w temacie nie
          masz nic do powiedzenia!!!!!!
    • Gość: Gabrysia Re: do meczetu? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.07.04, 21:45
      Ups. Ja też myślałam, że można w czapce! Takiej damskiej, no przeciez zasłania
      włosy:)
    • Gość: karola Re: do meczetu? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.07.04, 13:23
      Owszem, mozna . Ja weszłam w kapeluszu słomkowym a wlosy mialam związane. A tak
      w ogóle nie wiedziałam, ze pc_maniak to taki cham i nawiedzony laik. Jest nudny
      i powierzchowny a jego rady... szkoda gadać:(
      • Gość: Justyna Re: do meczetu? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.07.04, 14:06
        Ja zawiązałam małą apaszkę, tak ja w sumie przerzuciłam. Nie musisz mieć
        długich rękawów. Byle byś zasłonila ramiona i kolana- dluższe bojówki
        • pc_maniac Cóż, przepraszam zagalopowałem się 22.07.04, 14:39
          Chyba miałem zły dzień.
    • Gość: Magda Re: do meczetu? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.07.04, 18:06
      Zgadzam się z Justyną. Dobra apaszka lub kapelusz zakrywający włosy i po
      sprawie.
      • Gość: deo Re: do meczetu? IP: 81.219.167.* 22.07.04, 20:14
        Sprawa jest bezdyskusyjna o tyle , ze wszystko zalezy nie od szlachetnych dam i
        ich kapelusików i apaszek tylko od wpuszczajacych do meczetu -np do meczetu
        alabastrowego . jak uznaja ze kobieta jest nie dosc zakryta to dostanie zielona
        chuste a jak nie bedzie chciała jej założyc to jej po prostu nie wpuszcza i po
        sprawie .
        i niech sobie pisze co chce .
        Obyczaj jak obyczaj nic w tym dziwnego dokładnie tak samo jak w bazylice Św .
        Piotra - w krótkich spodniach tam nie wejdziesz i w bluzce bez ramiączek też
        Uwaga dla kobiet - Nie trzeba jechac do Egiptu by szlachetną Damę wyrzucili z
        Meczetu gdy jest nieobyczajnie ubrana = wystarczy pojechać do Lichenia i tam
        robią to samo - ale koszt niewspółmiernie mniejszy !!!!
        • Gość: malina Re: do meczetu? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.07.04, 21:52
          Zgadzam się z deo, ale rozumiem kobietki- w chuście ja tez wyglądam głupio...
          • Gość: Deo Re: do meczetu? IP: 81.219.167.* 22.07.04, 22:29
            Droga malino i nie tylko !
            meczet jest akurat ostatnim miejscem gdzie zwraca sie uwage na urode kobiet i
            ich elegancję - i tak dziw , że je wogóle tam wpuszczaja ! ale i tak kobiety
            wchodza odrębnym wejściem .
            jeszcze ciekawsze jest to , że trzeba zdjąc buty i paradowac na bosaka - a jak
            masz dziury w skarpetce ???
            • Gość: malina Re: do meczetu? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.07.04, 19:13
              Guzik prawda. Dziur nie mam i wolę w skarpetkach lub boso, ale bez chusty i to
              nie tylko, że ktoś ma na mnie patrzeć. Ja sama muszę się dobrze czuć. To jest
              dla mnie ważne tak, jak dla Ciebie plytkie, bezsensowne i nie warte rozmowy:-)
              • Gość: deo Re: do meczetu? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.07.04, 19:24
                Oj droga malino - chyba nie dostąpisz zaszczytu rozmowy z Allahem i jego
                prorokiem Mahometem .
                czarno to widzę !!!
                ja naprawde w dobrej wierze bo byłem i widziałem ./ meczet /
                deo
              • corrina_f1 Re: do meczetu? 24.07.04, 11:19
                Gość portalu: malina napisał(a):

> Guzik prawda. Dziur nie mam i wolę w skarpetkach lub boso, ale bez chusty i to
                > nie tylko, że ktoś ma na mnie patrzeć. Ja sama muszę się dobrze czuć. To jest
                > dla mnie ważne tak, jak dla Ciebie plytkie, bezsensowne i nie warte rozmowy:-)

Droga Malino, nie odbierz tego jako pouczanie, ale na miłość boską, pamiętaj, że to Ty jesteś w Egipcie (meczecie) gościem (a nie odwrotnie !) i jeśli nie uszanujesz ich zwyczajów/prawa/religii to na własną rękę prosisz się o kłopoty. Jeśli piszesz, że najważniejsze dla Ciebie to czuć się komfortowo/dobrze, odpuść sobie proszę wchodzenie do jakiegokolwiek meczetu, bo akurat pisząc tak w tym przypadku popełniasz wielkie fau-pas (jakkolwiek się to pisze).

Mniej więcej taką oto rozmowę miałam niedawno z koleżanką wyjeżdżającą do Tunezji. Na moje przypomnienie, żeby po ulicach miasta (nie w hotelu) nie paradowała raczej w mini i koszulkach na ramiączka, spytała, dlaczego. Ponieważ jest to kraj muzułmański-odpowiedziałam. A ona na to: no to co, przecież ja nie jestem muzułmanką...

Taka jest właśnie wiedza o krajach islamu większości (nie mówię, że wszystkich) polskich turystów.. Smutne, ale prawdziwe. Myślę, że naprawdę WARTO przed wyjazdem poczytać cokolwiek a dzięki temu choć trochę zrozumieć ich postępowanie, życie, zwyczaje. Na pewno poczujecie się bardziej komfortowo, zdobędziecie więcej zrozumienia i mniej dziwić was będzie w tym, bądź co bądź zupełnie innym świecie...

pozdrawiam
                Kasia
                • corrina_f1 Re: do meczetu? 24.07.04, 11:30
                  forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=622&w=13777918&a=13778290
                  tu była dyskusja o stroju do meczetu, może komuś się przyda
    • Gość: Jarek Re: do meczetu? IP: 80.48.118.* 23.07.04, 19:35
      Spokojnie możesz iść w czapce,tak żona weszła 2 tyg. temu!!!!!
      • Gość: Marta Re: do meczetu? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.07.04, 19:55
        Spokojnie. Bylam, weszlam w czapce ale na boso. Zakryj wlosy czapką - można, a
        pc_maniak niech uwaza na język i nie obraza innych.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka