Dodaj do ulubionych

Egipt w ferie zimowe

09.11.12, 14:02
Witam.

Proszę podpowiedzcie - czy przed feriami zdarzają się obniżki cen w biurach podróży? Czy ktoś miał doświadczenie w zamawianiu wycieczki na termin ferii? Czy może wycieczki są wykupione i obniżek nie ma?

Dziękuję
Obserwuj wątek
    • ola_dom Re: Egipt w ferie zimowe 09.11.12, 14:31
      na ferie? to mniej więcej jak na wakacje.
      jeśli liczysz na lasty na ferie, to może być problem. już w tej chwili (kiedy nie jest to "wysoki sezon") prawie nie ma lastów godnych uwagi - a co dopiero, kiedy "wszyscy" chcą wyjechać.
      • dariusznow Re: Egipt w ferie zimowe 09.11.12, 14:40
        Ola ma rację
        Większość ludzi z dziećmi w wieku szkolnym może jechać w czasie ferii lub wakacji

Na lasty więc nie ma co liczyć, a ceny nie wygladają zachęcajaco

Jeździmy co roku w ferie i na najbliższe juz mamy rezerwację i zaczynamy odliczanie :)
        • dorcia1234 Re: Egipt w ferie zimowe 09.11.12, 20:07
          to zależy
          nam się trafił interesujący cenowo wyjazd feryjny ale z sąsiedniego województwa. Na tyle atrakcyjny, że opłacało nam się dojechać i zostawić samochód na parkingu. Na tomiast dwa lata temu pojechaliśmy na super lasta- wykpiony w piątek wieczorem, wylot o 6 rano w sobotę.
          • ola_dom Re: Egipt w ferie zimowe 12.11.12, 09:43
            dorcia1234 napisała:

> to zależy
            > Na tomiast dwa lata temu pojechaliśmy na super lasta- wykpiony w piątek wieczorem, wylot o 6 rano w sobotę.

no właśnie - zależy. niestety nie zawsze doświadczenia sprzed roku-dwóch-trzech przekładają się na bieżący sezon. czasem są super lasty do ostatniej chwili, a czasem na koniec nie zostaje NIC. i teraz tak to właśnie wygląda.
            zupełnie wbrew swoim przekonaniom i doświadczeniom (zawsze czekam na lasta do najostatniejszej chwili) w tym roku kupiłam wycieczkę na półtora miesiąca przed wylotem (wylot w grudniu). cena była przyzwoita i "tknęło mnie", żeby ją zarezerwować. moje "czucie" potwierdziła znajoma z biura podróży. niedługo potem wycieczka podrożała o niemal 900 zł (za 2 tyg.), teraz wprawdzie cena trochę spadła, ale i tak jest drożej niż płaciłam, a miejsca się kończą.
            • ola_dom Re: Egipt w ferie zimowe 12.11.12, 10:01
              ola_dom napisała:

> niedługo potem wycieczka podrożała o niemal 900 zł (za 2 tyg.), teraz wprawdzie cena trochę spadła, ale i tak jest drożej niż płaciłam, a miejsca się kończą.

oczywiście zawsze na kilka godzin przed wylotem może się zdarzyć jakaś ostatnia perełka za grosze - ale nie musi, więc jeśli komuś bardzo zależy na wyjeździe w tym konkretnym terminie - to może to być jednak dość ryzykowna opcja.
              bo np. nie tak dawno temu nie było NIC na wyloty do Sharmu w najbliższym terminie. dopiero w kolejnym tygodniu.

po tegorocznych bankructwach wydaje się, że jest duuużo mniej miejsc u touroperatorów na sezon jesień-zima. może bali się "przestrzelić"?
    • mlarka Re: Egipt w ferie zimowe 13.11.12, 12:31
      Byłam kiedyś na początku roku w Egipcie. U nas zima, a tam piękne słońce. Biura mają zniżki w związku z wyjazdami last minute, opłaca się zakup odkładać na później. Uwielbiam latać na lasty bo za niewielką kasę można odwiedzać naprawdę fajne i ciekawe miejsca. Też w lutym planuję podróż.
      • ola_dom Re: Egipt w ferie zimowe 13.11.12, 13:07
        mlarka napisała:

> Biura mają zniżki w związku z wyjazdami last minute, opłaca się zakup odkładać na później. Uwielbiam latać na lasty bo za niewielką kasę można odwiedzać naprawdę fajne i ciekawe miejsca.

hmmm... to proponuję (ot tak - dla informacji i rozeznania w temacie) poszukać czegoś na teraz do Sharm el Sheikh z Warszawy.
        Podpowiem - w tej chwili miejsca w samolocie ma tylko Neckermann, wyjazdy na 2 tygodnie zaczynają się od 2666 zł. Wylot JUTRO.
        To nie są ceny lastów, jakie były w ostatnich latach.
        Oczywiście, że może się trafić coś w najostatniejszej chwili, bo na przykład - ktoś na dwa dni przed wylotem zrezygnuje. Ale to będą pojedyncze przypadki, dobre dla tych, co mogą w każdej chwili wziąć wolne i wylecieć. A nie dla kogoś, kto ma urlop skrupulatnie zaplanowany (bo np. są ferie) i dla niego to ryzyko - poleci, albo nie.
        • ola_dom Re: Egipt w ferie zimowe 13.11.12, 13:20
          ola_dom napisała:

> Podpowiem - w tej chwili miejsca w samolocie ma tylko Neckermann, wyjazdy na 2 tygodnie zaczynają się od 2666 zł. Wylot JUTRO.

errata - właśnie sprawdziłam - dwie "najtańsze" opcje już zniknęły, w tej chwili można jutro lecieć do Sharm za 3161 zł (2 tyg. AI). A przecież nie jest to żaden popularny, "wysoki" sezon (jakim są bez wątpienia ferie).

Zaznaczę, że jestem typową "lastminutowiczką" i niemal zawsze do tej pory wolałam czekać do ostatniej chwili. A teraz bardzo się cieszę, że złapałam ofertę na prawie 2 miesiące przed wylotem, bo teraz cały czas jest droższa, a miejsca (na początek grudnia) już się kończą.

To bardzo nietypowy rok i trudno kierować się doświadczeniami z ubiegłych lat.
        • s-gos Re: Egipt w ferie zimowe 15.11.12, 18:45
          No właśnie, tu jest problem, że lasty są fajne, ale nie wtedy kiedy z przynajmniej półrocznym wyprzedzeniem trzeba zgłosić urlop w firmie u mnie tak właśnie jest, dlatego ja już tuż po wakacjach zaczęłam rozglądać się za ofertami na ferie i właśnie wybieramy się do Egiptu, do Marsa Alam, cenowo drogo nas nie wychodzi, jak patrzyłam to w sumie to biuro które wybraliśmy jest sprawdzone a ceny ma atrakcyjne, więc teraz już tylko zostaje nam czekać na wyjazd.
          • marszal87 Re: Egipt w ferie zimowe 16.11.12, 20:45
            W tym roku ceny są bardzo wysokie...dla porównania w ferie 2012 za 2 tyg. w Marsa w hotelu Brayka Bay płaciłem 2800 zł, a ferie 2013 r. 2 tyg to koszt 3500 zł....
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka