Dodaj do ulubionych

Egipt w lutym

03.01.13, 21:58
Witajcie powiedzcie mi bywalcy Egiptu czy w lutm mozna sie tam trochę wygrzać , jakie są temperatury i w jaki rejon się najlepiej wybrać pozdrawiam Marcin
Obserwuj wątek
    • marszal87 Re: Egipt w lutym 04.01.13, 11:33
      Byłem kilka razy w Egipcie w ferie zimowe w Hurghadzie i Marsa el Alam i temperatura to ok 25 st. W tym okresie czasu wieją silne wiatry, więc warto wybrać hotel z zatoką, bo tam będzie można swobodnie pływać. Hotele które posiadają pomost bez zatoki często mają je zamknięte z uwagi na wspomniany wiatr i wysokie fale. W tamtym roku temperatura wody w lutym w Marsa el Alam wynosiła 23-24 st:) Oczywiście wskazany jest basen z podgrzewana wodą. Wiele hoteli ma podgrzewane baseny jednak dany hotel nie wyszczególnia który to basen np. widzisz piękne zdjęcia hotelu z wielkim basenem, a na miejscu okazuje się że woda w tym basenie jest lodowata, a podgrzewana jest woda w małym brodziku;) Poza tym to temperatura odczuwalana w zimie w Egipcie to tak jak u nas latem nad Bałtykiem....tylko woda duuużo cieplejsza:) Polecam wyposażyć się w piankę do snorkelingu i ewentualnie nurkowania:)
      Pozdrawiam
    • redsalmon1981 Re: Egipt w lutym 04.01.13, 15:20
      Dwukrotnie w lutym byliśmy w Sharm. Temperatura powietrza 25-26 stopni (bardzo ciepło). Morze jest ciepłe i można pływać. Co do fal/wiatru - nie ma reguły. Zdarzają się w lutym wietrzne dni, ale dużo więcej ich w Sharm w grudniu i styczniu. Jeśli masz zamiar sporo czasu spędzać z maską i rurką na rafie - cienka, krótka pianka może być przydatna. Na noc warto mieć ze sobą polar/sweter/marynarkę i długie spodnie. Minusem są wczesne zachody słońca. Prawdę mówiąc do Egiptu latamy tylko zimą właśnie po to by się wygrzać
      • exmarc Re: Egipt w lutym 04.01.13, 21:28
        Dziękuję za informacje pozdrawiam Marcin
    • doral2 Re: Egipt w lutym 04.01.13, 20:22
      nawet w styczniu jest pogoda by się wygrzać.
      • exmarc Re: Egipt w lutym 04.01.13, 21:32
        A możecie mi polecić jakiś fajny hotel ? Skąd nalepiej wybrać się na wycieczkę do pramid ?
        • dorcia1234 Re: Egipt w lutym 04.01.13, 22:23
          ale można mieć pecha i trafić na 18 stopni i burzę piaskową
          jak my w ubiegłym roku
    • morwab Re: Egipt w lutym 05.01.13, 23:10
      Jak kochasz prawdziwe ciepełko a nie zimne lato nad Bałtykiem To odradzam. Po zachodzie słońca zimny wiatr przez ktory musisz zakladać polar i sweterek jak chcesz sobie wieczorkiem pospacerować po promenadzie. W basenie ciepła woda ale mimo słońca jak wyjdziesz to zęby lataja z zimna bo wiatrzysko smaga chłodem mokre ciało. Oczywiście jak porownujesz temperatury - w Polsce + -5 stopni a tam w słocu i w wiatrochronie 28 a wnocy 10- 18 stopni to faktycznie wygląda to zachęcająco. I dla tych co nie lubia upałów jest to bardzo optymalna pogoda. Ale prawdziwe ciepłoluby do kwietnia marzną w Egipcie .
      • morwab Re: Egipt w lutym 05.01.13, 23:13
        Jest jednak pewna zależność pogodowa. jak u nas przyjda wielkie mrozy to w Egipcie też przyjdzie ochłodzenie i nawet może spaść deszcz. ostatnio mieli wielką powódź bo przeciez nie posiadaja kanalizacji deszczowej.
    • sfinks.wycieczki Re: Egipt w lutym 06.01.13, 13:58
      W lutym, podobnie jak i teraz temperatura jest w granicach 22 - 26 stopni w ciągu dnia. Trzeba przygotować się na wietrzne dni, bo takie się często zdarzają. Temperatura wody w morzu około 20 stopni, wiec też nie zbyt zimna. W ciągu dnia można spokojnie się nagrzać i naładować baterie. Oczywiście trzeba wybrać hotel z podgrzewanymi basenami, a większość hoteli takowe posiada. Wieczorami i nocą jest już o wiele chłodniej, bo wtedy temperatura spada do 15 stopni. Czy to Hurghada, czy Sharm, a nawet Marsa Alam to pogoda jest zbliżona.
      Polecam Hurghadę. Jestem tu obecnie, więc mogę zapewnić, ze jest cieplutko.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka