10.01.13, 16:19
Witam. W lipcu pierwszy raz lecę z żoną i trójką dzieci do Nabq Bay. Prosi bym o informacje co warto zobaczyć w tym miejscu, jakie sklepy ze stałymi cenami, wycieczki fakultatywne. Po prostu wszystko co warto zobaczyć będąc tam. Może ktoś z Was korzystał i ma namiary na jakiegoś pomocnego taryfiarza. Z góry dziękuje.
Obserwuj wątek
    • doral2 Re: Nabq Bay 10.01.13, 20:55
      zieeew...
      • rajmundas Re: Nabq Bay 10.01.13, 21:34
        Pytanie kierowane do życzliwych ludzi którzy z własnej nieprzymuszonej woli chcą się podzielić swoją wiedzą. doral2 jak zieeew.. to może już pora iść spać.
    • marek.dumle Re: Nabq Bay 10.01.13, 22:37
      Warto posnurkować.
      Warto połazić wzdłuż plaży.
      Warto rozważyć fakultety. Dla dorosłych: Kair, Jerozolima, Petra. Dla dzieci: jakieś quady, wielbłądy, aquapark, delfinarium.
      • kasia_p45 Re: Nabq Bay 10.01.13, 22:49
        Nabq Bay - fajna okolica. Byłam tam jakis czas temu w Hotelu LTI Tropicana Grand Azure ale był to wrzesień i było cudownie :))
        • d.wludyka LTI Tropicana Grand Azure 11.01.13, 09:26
          Kasiu, czy mogłabyś napisać kilka słów na temat tego hotelu?
          Wysyłam tam rodziców z moja córką na ferie zimowe. Pani w biurze podróży bardzo polecała, musiałam bardzo szybko wybrać, a później wyczytałam skrajnie różne opinie na temat tego hotelu.
          Dokonując rezerwacji mogłam wybrać tylko opcję all inclusive, niektórzy piszą, że warto mieć opcję all inclusive ultra, czy możesz się do tego odnieść? Czy ewentualnie można to ultra dokupić na miejscu?
          To nasz pierwszy raz w Egipcie, jadą starsi ludzie (ok. 70 lat) + nastolatka, chciałabym, żeby mieli fajne bezstresowe wakacje.

• ami.ra Re: LTI Tropicana Grand Azure 11.01.13, 09:45
            Nie jestem Kasią :)ale byłam w Tropicanie w zeszłe ferie własnie z opcją ultra :) Ultra mozna dokupi w hotelu ale cena szok 30 $ od osoby za jeden dzien my lecielismy z niemieckiego biura.Powiem Ci ze super sprawa jesli jedziesz w grupie i lubisz wypic dobre alkohole .W tej opcji masz restauracje w lobby rewelacyjna ,specjalnie wyciszone pomieszczenie z alkoholami miedzynarodowymi i przekąskami plus pycha kawka ,wyciskane soki owoce itp....pokoje większe i barek zapełniany codziennie:) tyle różnicy.....reszte wszystko jak przy opcji all .Fajny hotel jak my bylismy to było mało polaków ....brak dyskoteki w hotelu i wieczorami może byc nudnawo ale zawsze do 22 jakieś animacje są.Minus mały basen podgrzewany i ciezkie dojscie do rafy:( Ogolnie rewelacyjny olbrzymi hotel cudowne miejsce na wypoczynek :)
            • d.wludyka Re: LTI Tropicana Grand Azure 11.01.13, 10:34
              Dziękuję bardzo za odpowiedź.
              Ja też wykupiłam wyjazd przez niemieckie biuro, wybrałam pokój superior, ale opcji ultra nie było.
              Do Egiptu jadą starsi ludzie + 14-nastolatka, więc na alkoholach mi nie zależy, bardziej myślałam o jedzeniu - znalazłam opinię, że w standardzie jest brudna, zatłoczona stołówka i tylko opcja ultra zapewnia przyzwoite warunki. Mam nadzieję, że to przesadzona opinia, ale dobrze wiedzieć, że w razie czego można dokupić wersję ultra.
              Szkoda, że tylko mały basen podgrzewany, mam nadzieję, że chociaż pogoda im dopisze.
              Celowo wybierałam duży hotel, mam nadzieję, że nawet przy gorszej pogodzie będą mieli co robić.

• yaris9000 Re: LTI Tropicana Grand Azure 11.01.13, 16:24
                d.wludyka napisała:

> Dziękuję bardzo za odpowiedź.
                > Ja też wykupiłam wyjazd przez niemieckie biuro, wybrałam pokój superior, ale op
                > cji ultra nie było.
                > Do Egiptu jadą starsi ludzie + 14-nastolatka, więc na alkoholach mi nie zależy,
                > bardziej myślałam o jedzeniu - znalazłam opinię, że w standardzie jest brudna,
                > zatłoczona stołówka i tylko opcja ultra zapewnia przyzwoite warunki. Mam nadzi
                > eję, że to przesadzona opinia, ale dobrze wiedzieć, że w razie czego można doku
                > pić wersję ultra.
                > Szkoda, że tylko mały basen podgrzewany, mam nadzieję, że chociaż pogoda im dop
                > isze.
                > Celowo wybierałam duży hotel, mam nadzieję, że nawet przy gorszej pogodzie będą
                > mieli co robić.
                >
                Stołówka jest piętrowa-wcale nie jest tak żle,a po drugim pobycie w tym hotelu ze stołówki korzystaliśmy tylko ze śniadań,bar rybny przebił stołówkę....Mniam......Poza tym ostatnio poza stołówką codziennie było live kucharzenie na powietrzu i do stołówki nie było potrzeby wchodzić.A za ultra jest niewiele,a cena trochę powala...PS.Pozdrowienia Kasiu !
                • kasia_p45 Re: LTI Tropicana Grand Azure 11.01.13, 19:52

Hejka Yaris :)))
          • kasia_p45 Re: LTI Tropicana Grand Azure 11.01.13, 19:51
            No co moge jeszcze dodac? Moi przedmówcy juz prawie wszystko powiedzieli. Hotel jest rewelacyjny.. duzy obszar, duuzo zieleni.. jest gdzie spacerowac... Pokoje wygodne.. Naprawde nie ma do czego sie doczepic :)). Okolica dość spokojna.. mozna spacerowac poza hotelem.. mnóstwo ciągów handlowych.. od wyboru do koloru :))
            Jedzenie smaczne i duzy wybór. Nie wiem jak jest z ultra all bo miałam tylko samo all i było wystarczająco wszystkiego :))..
            Hotel przy samej plazy z baaardzo dłuuuugim pomostem :))
            Zimą może troche wiać więc warto zabrac kilka cieplejszych rzeczy.. jakies sweterki , polarki i długie spodnie... za dnia napewno będzie ciepło. Jest tam kryty basen więc myslę, że bedzie można korzystac jesli bedzie za zimno na kapiele w morzu czy odkrytych basenach.. Ale za dnia napewno da sie opalac na lezaku :))
            • d.wludyka Re: LTI Tropicana Grand Azure 12.01.13, 17:27
              bardzo dziękuję, już się nie martwię
    • sztecher Re: Nabq Bay 11.01.13, 08:47
      wszystko zależy co chcesz robić i trzego oczekujesz
      jesli lecisz pierwszy raz do egiptu to się dobrze przygotuj, przemyśl czego oczekujesz i dokonaj dobrego wyboru hotelu
      generalnie nabaq nie jest to raj dla snurków, ale za to szerokie, piaszczyste plaże i ciepłe laguny (ale to też od hotelu zależy), do rafy dlugie pomosty, rafa ubozsza niz przy np. klifie ras um sid
      zależy jak pływasz
      w poblizu hoteli kompleksy handlowe, ceny jak to w egipcie do negocjacji
      stałe ceny to maja przewaznie supermarkety sporzywcze i centra z egipskimi pamiatkami made in china
      taksówki bez problemu-ceny do nagocjacji, sa tez znacznie tansze busy z lokalsami
      jesli wycieczki to tylko z biur lokalnych, których jest masa, nigdy od rezydenta
      kazda wycieczka jest super, sharm to generalnie petra, jerozolima, kair samolotem lub autokarem, do luksoru lepiej z Hurgady ale i z sharmu da rade
      spora odległość od nama bay i old market-moim zdaniem nama bay warto tylko raz, natomiast old warty powtórki ale to moja prywatna opinia
      • rajmundas Re: Nabq Bay 11.01.13, 09:53
        Lece na 2 tygodnie hotel Sea Club Aquapark dzieciaki w wieku 7, 11, 13 lat. Będzie to mój drugi raz w egipcie (Hurghada). Byliśmy wtedy tylko z żoną. Dlatego teraz ten wczasy planujemy bardziej pod kontem dzieciaków.
    • rajmundas Re: Nabq Bay 11.01.13, 16:54
      Lece na 2 tygodnie hotel Sea Club Aquapark dzieciaki w wieku 7, 11, 13 lat. Będzie to mój drugi raz w egipcie (Hurghada). Byliśmy wtedy tylko z żoną. Dlatego teraz ten wczasy planujemy bardziej pod kontem dzieciaków.
    • michal_kolodziej1 Re: Nabq Bay 17.01.13, 00:14
      Witam, ja bylem ze znajomymi w Nbqu w hotelu Rehana Resort, generalnie wszystko było w porządku, bardzo dużo Polaków tam gości, co do plaży to średnia. nie siedzieliśmy za dużo w hotelu bo często wyjerzdzalismy na wycieczki więc może nas coś omineło. Generalnie warto pozwiedzać bo cóż robić cały pobyt przy hotelu. Moja rada jest taka najlepiej jak jechac na zakupy to do Old Marketu bo to największe targowisko i mozna fajne ceny wynegocjować. Jeśli rozrywka to do Naama Bay, mozna tam zapalić sziszę lub iść na jakąś imprę, my byliśmy akurat w Little Budha, bardzo fajna impreza. Fakultety polecam z biurem Słoneczny Sharm www.sharm.com.pl, zaliczyliśmy u nich m.in: kurs nurkowania i safari, rewelacyjne przygody, polscy i polskojęzyczni przewodnicy! Nurkowalismy dodatkowo w Dahab, rafa niesamowita! bardzo uczciwi ludzie, Pani Paulina do rany przyłóż. Organizator Ferdynand również, potrafią konkretnie doradzić bez jakiegoś naciagania! Jeśli chodzi o transport z hotelu to najlepiej jezdzic niebieskimi busikami, ktore cały czas jeźdzą wiec wystarczy stanac obok drogi i chwile poczekac i jakis nadjedzie, tak nam doradził Ferdynand ze Słonecznego i takim transportem jezdzilismy caly czas, 1$ za osobe po co płacic tyle za taxi. A jesli chodzi o sklep np ze stałymi cenami to np w Nabqu jest taki market o nazwie Hypermarket , taki oszkolony niebieski duzy budynek, na piętrze sa pamiątki, każda rzecz jest wyceniona, ceny nie wygorowane wiec nie trzeba się męczyć targowaniem! na parterze maja artykuly spozywcze. Powodzenia! zycze udanych wakacji:)
      • sobol74 Re: Nabq Bay 25.01.13, 23:05
        Byłem tak w Albatros Moderna. 2 rodziny z dziećmi - łącznie 8 głów.
        Nabq Bay - jak dla nas bardzo przyjemna ''zatoka'' - jeśli chodzi o snurkowanie - rewelacja. Przy hotelu pomost długości 520 metrów !! a na końcu przepiękne rafy.
        Ogólnie Nabq jak cały Sharm to typowy egipski turystyczny twór - przystosowany w 100 % dla turystów.
        Osobiście bardziej podoba mi się Hurghada - choć i do Sharmu wrócę z przyjemnością.

Pozdrawiam
        sobol 74

ps - niesamowite wrażenie robią statki pływające w niewielkiej odległości od brzegu - mowa o wielkich kontenerowcach . Oczywiście nie ma to związku z Egiptem - ale robi wrażenie.

pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka