Dodaj do ulubionych

Taba maj -wycieczki

07.04.13, 18:19
Wybieramy się czwarty raz do Egiptu (był Sharm, rejs , i Marsa) Wybrałam teraz Tabę. Studiuję staranie wiadomości . Mam pytanie. Czy woda będzie ciepła :-) bo coś straszycie różnicami . Ile kosztują wycieczki (Petra) .I jeszcze polećcie hotel- żeby była rafka , opcja widoku na morze i najlepiej internet .
Więcej próśb na razie nie mam -z góry dziękuję :-)
Obserwuj wątek
    • aannkkaa1970 Re: Taba maj -wycieczki 07.04.13, 21:30
      plis-Wy tu wszystko wiecie !
    • miriam_73 Re: Taba maj -wycieczki 08.04.13, 12:15
      Co do temperatury wody to najlepiej poszukać jakichś danych dla Eilatu i monitorować. Dzisiaj jest ok. 22 stopni, do maja przybędzie 2-3. Wszystko zależy od tego jak się będą kształtować prądy i odpowiednio do tego mieszać woda.

W Tabie nie ma co liczyć na spektakularne rafy, a i wybór hotelu to albo okolice granicy (Hilton. Moevenpick), albo Taba Heights (ważne: sprawdź czy dany hotel jest bezpośrednio nad morzem, bo jest kilka nie przy samym morzu, co moim zdaniem jest bez sensu...), albo dalsze wybrzeże w kierunku płd. Wytypuj sobie hotele, poczytaj opinie na tripadvisorze czy holidaycheck i zdecyduj.

Nie wiem, jaka jest aktualna cena Petry z Taby, ale wybierając wycieczkę zwróć uwagę na jedną istotną kwestię: czy oferują ci eskapadę z przeprawą przez dwie granice lądowe, czy rejsem katamaranem pomiędzy Tabą a Tala Bay (Aquaba) i dalej autokar jordański w obie strony; IMO tylko to drugie rozwiązanie ma sens, bo przy tym pierwszym strata czasu na przeprawach może być taka, że prawie w ogóle nie zostanie czasu na zwiedzanie. Taba jest też sensowna jeśli chodzi o krótki (1-2 dniowy wypad do Izraela - są wycieczki do Jerozolimy, myśmy wyjeżdżały ok. 5 rano i wróciłyśmy po 23 do hotelu, więc nie było to tak potwornie męczące, jak w przypadku wyjazdów z Sharm. Warto pomyśleć też o wypadzie (na własną rękę) do Marine Observatory w (a ściślej przed) Eilacie:
      www.coralworld.com/eilat/eng/
      Z granicy, po stronie izraelskiej jeździ co pół godziny autobus miejski.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka