Dodaj do ulubionych

egipt czy....???

IP: 212.191.7.* 28.07.04, 13:52
Proszę o radę: egipt czy tunezja?
na mnie spoczął obowiązek znalezienia czegoś ciekawego na podróż poślubną -
we wrześniu; (wylot 6 lub 7.o9).
Czy mogę prosic o radę?
probowałam znaleźć wskazówki w gąszczy watków na forum, ale ... teraz to już
nie wiem;
Tunezja - bardziej "ucywilizowana" więc spokoju i romantycznej samotności to
nie można tam szukać....
A Egipt? czy można liczyć na to, że bardziej zielony, egzotyczny???
a więc gdzie? proszę wszystkich zaprawionych w wyprawach do Afryki o
radę... :)
Obserwuj wątek
    • fasola25 Re: egipt czy....??? 28.07.04, 14:00
      wg mnie zdecydowanie egipt
      tunezję (hammamet) pamietam jako zwykły, śródziemnomorski kurort, z ogromnymi,
      malo przytulnymi hotelami
      egipt jest inny, magiczny, piekny (i wcale nie mniej cywilizowany niz tunezja)
      no i oczywiscie pelen niesamowitych miejsc, ktore na pewno trzeba zobaczyc
      a na podroz poslubna polecam hotel Sheraton Miramar w El Gounie
      pozdrawiam i wszystkiego naj !!!
      • Gość: joi Re: egipt czy....??? IP: 212.191.7.* 28.07.04, 14:07
        Dzięki :)
        tyle że od "nowoczesnego kurortu" wolę coś bardziej "egipskiego"...
        i tak dziękuję bardzo, bardzo za wskazówki; może coś znajdę :)
        • fasola25 Re: egipt czy....??? 28.07.04, 14:27
          sheraton, poza tym ze jest ekskluzywny, jest dodatkowo bardzo wyjatkowy, jak z
          bajki 1001 nocy, naprawde, poszukaj w necie
          poza tym el gouna jest niesamowita, prywatne, male, hotelowe miasteczko, z
          bardzo niska zabudowa, poprzecinana lagunami (kanalami) - taka mala wenecja- a
          jednoczesnie blisko hurgady
          goraco polecam
      • Gość: igiełka Do Joi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.07.04, 14:11
        Droga Jou!!! Byłam i w Tunezji i w Egipcie. Tunezja faktycznie jest
        bardzie "ucywilizaowana", Egipt to dla mnie szok i powiedziałabym
        rozczarowanie. To fakt,że przepiękne morze, kolorowe rybki i fascynujące
        zabytki są warte obejrzenia i w niewielkim stopniu niwelują to rozczarowanie.
        Tunezja, w której nie ma może tylu zabytków ale również ma swój urok. Ale ta
        bieda, no straszna nędza, brud niesamowity jaki panuje w krajach arabskich,
        jest dla przeciętnego Europejczyka szokiem, tak jak dla mnie i mojego męża,
        bylismy w hotelu 5 gwiazdkowym w Hurghadzie ale nawet te ich 5 gwiazdek na
        Majorce nie wiem, czy mieliby nawet 3. Na podróż poślubną wybrałabym się raczej
        do czegoś bardziej ekskluzywnego niż kraje arabskie, np. Majorka:)), to
        niewiele więcej Was będzie kosztować a przeżycia niesamowite. wiem, bo sama
        skorzystałam i tam właśnie bylismy w podróży poślubnej. Natomiast Egipt i
        Tunezja...no cóż dla niektórych to raj, dla mnie nie, ale to już rzecz gustu:)
        Pozdrawiam cieplutko.
        • Gość: joi od Joi :) IP: 212.191.7.* 28.07.04, 14:18
          DZięki, ale nie zależy nam na eksluzywności, tylko na egzotyce i Afryce...
          słonku, bajecznej plaży no i tym czymś "innym" niż Europa...
          Poza tym - taniej niż na Majorce...
          Zresztą zaczęłam od innego pomysłu, więc może skorzystam :) pozdrawiam
          słonczenie (choć u nas nie słonecznie)
        • Gość: Kasia Re: Do Joi IP: *.jastrzebie.sdi.tpnet.pl 28.07.04, 14:23
          Bieda i straszna nędza?? A w Tunezji nie ma biedy i nedzy?? Niesamowity brud!
          Wkurza mnie takie pisanie. Na całym świecie można dostrzec biedę i nędze! Nwe
          York główna ulica- przepych, bogactwo pięknych sklepów, a przecznicę dalej
          bieda, nędza i brud.
          Jou- Polecam Ci Egipt, Twoja podróż poślubna będzie niezapomniana! Nie myśl
          nawet o kiczowatej Majorce! Polecam miejscowość El Gouna lub Sharm el Sheikh,
          będzie Wam tam cudownie:)
          pozdrawiam-Kasia
    • inguna1 byłem w Tunezji dwukrotnie, a do Egiptu jadę... 28.07.04, 14:20
      we wrześniu. Dla kogoś, kto nigdy nie był w kraju arabskim, w Afryce, podróż do
      Tunezji ze względu na specyficzną egoztykę krajów arabskich (obecną rówieneż w
      Tunezji - kraju nieco "zeuropeizowanym") na pewno jest ekscytujacym przeżyciem.
      Ale Tunezja na pewno nie równa się Egiptowi, jego zabytkom i atrakcjom.
      W Tunezji większość turystów przebywa w hotelach położonych w okolicach Sousse
      (Monastir, Mahdia). W tej cześci kraju plaże są raczej średnie, lepsze
      widziałem na Peloponezie (np. w Tolo).
      Będąc w Tunezji na pewno warto (a nawet koniecznie trzeba) pojechac na południe
      kraju na jeep safari (El Jem - koloseum, Kaouiran, Matmatę, oazy górskie,
      Touzer, no i oczywiście Sahara i wielbłądy) oraz do Tunisu (Kartagina, słynne
      muzeum Bardo z mozaikami, medina - stare miasto). Na Tunezję wystarczy
      wycieczka tygodniowa.
      A Egipt można zwiedzać 3 miesiace i czuć niedosyt.
      • Gość: joi Re: byłem w Tunezji dwukrotnie, a do Egiptu jadę. IP: 212.191.7.* 28.07.04, 14:36
        o ten niedosyt właśnie chodzi... :) na Tunezję byłam dośc namawiana w biurze,
        tyle że po przejrzeniu postów, zdjęć i ofert nie jestem raczej pod wrażeniem...
        dziękują bardzo za info;
        A z jakim biurem (?) wybierasz się we wrześniu?
        I gdzie do Egiptu? Hurghada?
        • inguna1 Re: byłem w Tunezji dwukrotnie, a do Egiptu jadę. 28.07.04, 14:48
          Lecę 22 września z Exim Tours z Warszawy do Coral Beach *4. Zrobiłem wywiad i
          dowiedziałem się, że to jeden z lepszych hoteli w Hurghadzie, a biuro tez jest
          pewne i raczej zachwalane przez turystów.
    • lilypons Re: egipt czy....??? 28.07.04, 14:23
      Czy w grę wchodzą tylko te dwa kraje? Jeśli koniecznie musi być północna Afryka
      to może Maroko? Albo może jakaś wyspa grecka - Korfu? Czy też domek na Maderze -
      spokój, zielono i przyjemnie ciepło?
      Wracając do pytania - Egipt/ zwłaszcza rejs po Nilu/. Zabytków Egiptu nic nie
      przebije.
      • Gość: megg Re: egipt czy....??? IP: *.law.uj.edu.pl 28.07.04, 14:28
        byłam w obu krajach i zdecydowanie polecam Egipt!!!
        a co do hoteli (w nawiązaniu do poprzednich wypowiedzi) w Egipcie znajdziesz i
        takie średniej klasy, ale też świetne hotele międzynarodowej sieci np. Hilton,
        Ritz.
        Ale najpiękniejsze są rafy i zabytki. Tego "klimatu" nie znajdziesz w Tunezji.
    • corrina_f1 Re: egipt czy....??? 28.07.04, 14:24
      Za 2 miesiace , w ramach terapii odwykowej od Egiptu jade do Tunezji, wiec po
      powrocie bede miala juz w miare jasne porownanie obydwu krajow. Ciekawe, czy
      uda mi sie tylko odkochac w Egipcie...
      • Gość: joi łołoołł! Egipt!!! IP: 212.191.7.* 28.07.04, 14:46
        łołł :) teraz już wiem, że Egipt!
        Corrina - widziałam Twoje zdjęcia - wzbudzają zachwyt, mam nadzieję, że tak
        będzie z Egiptem :)
        A mogę prosić o wskazówki - gdzie do Egiptu?
        z kim (tzn z którym biurem ;)? zastanawiam się, czy podróżowałaś samodzielnie
        czy korzystałaś z wycieczek zoorganizowanych?

Szczere wyrazy podziwu dla zdjęć :) pozdrawiam
        • inguna1 Corrina 28.07.04, 14:52
          Czy ja również mogę prosić o Twoje zdjęcia z Egiptu.
          Inguna1@gazeta.pl
          Dzięki
          • Gość: joi zdjęcia Corriny IP: 212.191.7.* 28.07.04, 15:00
            Przeczytaj uważnie post Corriny :)
            w "profilu" znajdziesz wskazówki...
        • corrina_f1 Linki do wspomnien z 2003 i 2004 28.07.04, 15:18
          Gość portalu: joi napisał(a):

> łołł :) teraz już wiem, że Egipt!
          > Corrina - widziałam Twoje zdjęcia - wzbudzają zachwyt, mam nadzieję, że tak
          > będzie z Egiptem :)
          > A mogę prosić o wskazówki - gdzie do Egiptu?
          > z kim (tzn z którym biurem ;)? zastanawiam się, czy podróżowałaś samodzielnie
          > czy korzystałaś z wycieczek zoorganizowanych?
          >
          > Szczere wyrazy podziwu dla zdjęć :) pozdrawiam

Witam

ogromne dzieki za mile slowa, akurat dzis wyjatkowo byly mi takie potrzebne...

Zasadniczo, jeli jedziesz po raz pierwszy, to polecam Hurghade, Sharm jest
          idealny na powrot do mojego kochanego kraju. POniewaz bylam w obydwu miejscach,
          moge juz powiedziec, ktore podobalo mi sie bardziej - Sharm. Na pewno jeszcze
          wroce. Hurghada jednak jest idealna na wypady do Kairu i Luksoru, Luksor z
          Sharm to juz raczej tylko samolotem... Poza tym klimat mimo wszystko
          zdecydowanie bardziej egipski, choc niektorych Hurghada nie zachwyca swoim
          brudem i halasem. Sharm znacznie czystszy, zielenszy i ... europejski :(
          Jesi chodzi o podrozowanie po Egipcie, bylismy w tym roku z Alfa Star, w
          zeszlym z Best Reisen.
          Do Kairu i Aleksandrii podróżowałam na własną rękę, przeczytasz o tym w linkach
          poniżej :
          www.banzai.pl/egipt2004/index.htm
          (niedokończone)
          Ciąg dalszy tu (zorientujesz się od którego miejsca)
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=622&w=13031490&wv.x=1&a=13031490

Generalnie wciaz nie skonczone :(

A zeszly rok strescilam (rowniez nie do konca, bleee) tutaj:
          www.egipt.republika.pl/rep/corrina2.htm
          i tu:
          www.egipt.republika.pl/rep/corrina.htm
          pozdrawiam
          Kasia

PS Zdjecia w podpisie :)
          • Gość: joi Re: Linki do wspomnien z 2003 i 2004 IP: 212.191.7.* 29.07.04, 07:49
            Corrina - bardzo, bardzo dziękuję za wskazówki :)
            a Twoje zdjęcia - nie myślałaś o wystawie? jesteś z Warszawy czy gdzieś "z
            prowincji" ;) (ja własnie stąd :)
            jeżeli masz ochotę się przyznać - mój prv: joi@buziaczek.pl
            pozdrawiam słonecznie
            • corrina_f1 Re: Linki do wspomnien z 2003 i 2004 29.07.04, 09:45
              Z Warszawy od pokoleń :)

Właściwie można by powiedzieć - z wiochy zabitej dechami - czyż nie tak właśnie
              wyglądała stolica w maju podczas szczytu gosp ? ;))
    • Gość: Elcia Re: egipt czy....??? IP: *.is.net.pl / *.is.net.pl 28.07.04, 15:13
      Tutaj ktos porownal te 2 kraje:
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=193&w=14333611
      Elcia
    • colin1974 Re: egipt czy....??? 28.07.04, 15:15
      Ja też byłem w Tunenzji w podróży poślubnej było ok ,poza dużą ilością meduz i
      wodorostów w morzu.Teraz 2 razy byliśmy w EGIPCIE i jesteśmy bardzo
      zadowoleni.Kraje są podobne ale morze czerwone jest nie do zastąpienia, cudowne.
    • miriam_73 Re: egipt czy....??? 28.07.04, 15:52
      Joi, ewentualny problem tkwi w tym, że jesli pojedziesz do Egiptu a potem do
      Tunezji to ta druga może (NIE MUSI) już "zasmakować" :)))

Jako nieuleczalny, kliniczny przypadek egiptomaniaka, osobiście mówię: Egipt.

Cóż, Egipt to... wyjątkowe miejsce na ziemi. Zabytki, cudowne morze, ludzie,
      jedzenie klimat, to wszystko sprawia, że wypoczynek tam i wrażenia są
      niezapomniane.
      Z ta romantyczną samotnością może być problem, ale to dotyczy nie tylko Egiptu.
      Co do zieleni, cóż... Kurorty mają sadzona zieleń, sztucznie nawadnianą,
      prawdziwa jest nad Nilem. Poza tym pustynia, szczególnie piekna (jak dla mnie)
      na Synaju. Gorąco Ci polecam Egipt. Dokąd to zależy od tego czy chcecie tylko
      ciszy i wypoczynku czy też spędzić czas "zabytkowo" (wówczas jako minimum -
      rejs po Nilu plus Kair).
      Na zaotrzenie apetytu polecam:
      www.egipt.republika.pl/foto.html
      oraz moje foty (link w stopce).
      • Gość: joi egipt!!! IP: 212.191.7.* 28.07.04, 16:00
        Hmmm zasmakować mogę w innych pięknych miejscach, a Tunezja może niekonieczna?
        Dzięki za wskazówki... tylko teraz stoję przed dylematem: czy typowe kurorty:
        Sharm...
        czy Dahab (troszkę poczytałam, pooglądałam i ... jestem zakochana :)
        ta "beduińskość".... morze, Synaj...
        niepowtarzalność
        • fasola25 Re: egipt!!! 28.07.04, 19:28
          dahab jest baaaardzo specyficzny i zupelnie inny niz sharm
          taki mocno "na luzie"
          mi kojarzy sie z naszymi kempingami na helu w okolichach chalup
          no, tylko woda przejrzysta, cieplutka, piekne palmy i wpsaniala pustania ....
          klimat niepowtarzalny
          • Gość: Bernadeta do; joi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.07.04, 01:13
            Polecam Hurghadę- tam jest atmosfera prawdziwego Egiptu .Sharm- jest
            sztuczne ,wypacykowane pod turystów, nie ma tam takiej atmosfery jak w
            Hurghadzie!!!Ludzie na Synaju są niemili, zwłaszca w sklepach,nawet targować im
            się nie chce( po co mają się męczyć,niemiec i tak sypnie euro)jedynie w Old
            Sharm jest spoko,ludzie tam zachowują się tak jak przystało arabom-
            mili,uśmiechnięci,chętni do pogawędek,targowania, itp.Taxi i inne np. pamiątki
            są dziesięciokrotnie droższe na Sharmie, Jeśli Ci nie zależy na rafach aż tak
            mocno ,wybieraj Hurghadę!
            • Gość: Bernadeta Re: do; joi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.07.04, 01:27
              Ach, zapomniałam dodać że jeśli nadal zastanawiasz się nad Egiptem czy Tunezją,
              wybierz Egipt (Hurghada), w Tunezji ( Hammamet)byłam 2 lata temu,było fajnie,
              ale w Egipcie jest jeszcze lepiej,tylko jak pojedziesz do Egiptu najpierw, to
              do Tunezji długo nie będziesz chciała jechać, poprostu grozi Ci pewna choroba -
              EGIPTOMANIA!!!Ja po wczasach w HURGHADZIE do dzisiaj nie mogę dojś do siebie i
              przestać ciągle myśleć o tym przecudownym kraju.
              Pzdr.
              • Gość: joi egipt - taaak :) IP: 212.191.7.* 29.07.04, 07:34
                CZeść, dziękuję bardzo za rady i wskazówki - zdecydowanie wolę Egiptomanię :)
                nigdy nie gustowałam w "wypacykowanych" kuryach, wszystkie studenckie wakacje
                spędzaliśmy jeżdżąc stopem po Polsce o najbliższej Europie;
                Dlatego teraz ma być zdecydowanie inaczej - egzotyka, Afryka... EGipT!!!
                A wybór miejsca będzie też pewnie uzależniony od oferty biur, dnia wylotu,
                ceny...
                jeszce raz dziękuję, pozdrawiam słonecznie
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka