Dodaj do ulubionych

Jestem w Sharm

28.08.13, 15:10
Od 20.08 jestem w Sharm. Jezeli chodzi o porownanie do lat poprzednich to jedna podstawowa roznica: turystow jak na lekarstwo. Hotele powoli pustoszeja. Do wczoraj mieszkalem jeszcze w Shores Aloha. Zostalem przeniesiony po sasiedzku do Amphoras. Trzeci hotel z sieci Shores, Golden rowniez przenosi ludzi do Amphoras. W ostatni dzien naszego pobytu w Aloha na kolacji bylo okolo 35 osob. Zaliczylem juz trzy dni nurkowe na lodzi, ale z powodu braku chetnych baza na razie zawiesila rejsy. Przez dwa dni bylem jedynym nurkiem na lodzi :-). Jest jeszcze szansa na nurki w piatek i niedziele. Co pozniej nie wiadomo... Na Old Markecie turystow niewielu, pojawia sie za to coraz wiecej miejscowych. W hotelu tez jest troche takich osob. Poza tym spokoj i cisza. Pracownicy hoteli i innych uslug nastawionych na turystyke zmartwieni sa oczywiscie brakiem turystow bo traca prace i nikt nie wie kiedy to sie zmieni.

Pozdrowienia dla wszystkich forumowiczow :-)
Obserwuj wątek
    • aksas Re: Jestem w Sharm 28.08.13, 15:39
      jakze przykre te wszystkie informacje.
      • gladi3 Re: Jestem w Sharm 28.08.13, 15:49
        mieszkalem kiedys w amphoras,ladny hotel ale nigdy tam nie wroce,nastawiony typowo dla wlochow,szkoda egiptu ale wroci dawna swietnosc.
        • kadrom Re: Jestem w Sharm 28.08.13, 17:13
          Wlochow wywialo do domu :-) Z kazda chwila przybywa miejscowych turystow, a w tej chwili na basenie sa juz tylko wlsciwie oni plus kilku Angoli.
          • stary-kocur Re: Jestem w Sharm 28.08.13, 17:49
            kadrom napisał:

> Wlochow wywialo do domu :-) Z kazda chwila przybywa miejscowych turystow, a w
            > tej chwili na basenie sa juz tylko wlsciwie oni plus kilku Angoli.
            No cóż, w końcu mają to, czego od dawna chcieli - przecież ci z Bractwa Muzułmańskiego od dawna powtarzali, że nie chcą w Egipcie turystów z Europy, bo sieją zło i zgorszenie, a ich umiłowany prezydent Mursi, o którego powrót na stołek prezydencki tak walczą, też powiedział, że Egipt nastawia się na turystów z krajów muzułmańskich a szczególnie z Iranu. Więc niech teraz nie płaczą i nie narzekają bo mają to czego chcieli. A biorąc pod uwagę ogólne nastroje w Egipcie i powszechne poparcie dla Bractwa nie należy oczekiwać, że będzie (dla ewentualnych turystów europejskich) lepiej.
            • lelex Ogólnie słusznie prawisz. 28.08.13, 19:26
              Takie przynajmniej mam wrazenie. Ale wyjaśnij co rozumiesz przez to, że nie należy oczekiwać, że będzie (dla ewentualnyc
              > h turystów europejskich) lepiej. - W czym im tam miałoby być lepiej - źle ich tam teraz traktują czy co?
              • stary-kocur Re: Ogólnie słusznie prawisz. 29.08.13, 07:56
                lelex napisał:
                > Ale wyjaśnij co rozumiesz przez to, że nie należy oczekiwać, że będzie (dla ewentualnych turystów europejskich) lepiej. - W czym im tam miałoby być lepiej - źle ich tam teraz traktują czy co?

Porównując jak Egipcjanie odnosili się do turystów 15 lat temu i teraz to jest zdecydowana różnica. Kiedyś przynajmniej zachowywali pozory, teraz są po prostu chamscy i aroganccy, uważają się za lepszych od nas - czyli niewiernych i to okazują. Niegrzeczne, wręcz chamskie odzywki sa na porządku dziennym - na szczęście dla nich niewielu turystów zna arabski, ale ci, którzy znają nieraz spotkali się z sytuacją, kiedy na pozór uśmiechnięty kelner, barman czy sprzedawca jednocześnie zwracał się do nich w swoim języku słowami wulgarnymi. W samolocie poznaliśmy małżeństwo z Polski - kobieta była po orientalistyce (chyba, albo po egiptologii) i znała arabski. Opowiedzieli nam takie zdarzenie: kiedy razem z inną panią podeszły w hotelu do baru na plaży aby napić się coli - barman powitał ich słowami: czego chcecie europejskie k... . (po arabsku rzecz jasna jednocześnie się uśmiechając). Miał pecha, bo kobita odpowiedziała mu po arabsku. Ciekawe jaką miał minę? Tak więc wybijcie sobie z głowy, że miejscowi są tacy "przyjaźni, mili i uśniechnięci" bo to tylko pozory, których teraz, kiedy islamiści podniesli głowy, juz nawet nie zachowują.
    • jacky6 Re: Jestem w Sharm 28.08.13, 21:34
      kadrom napisał:

> Od 20.08 jestem w Sharm.

brakuje w opisie - z jakim tourofisem ta "udręka"...
      bo w dniu 20 sierpnia następował przełom w stopowaniu startów ...
      chyba nie z Alfą ?
      • kadrom Re: Jestem w Sharm 28.08.13, 22:05
        Sun&Fun. Zamiana hotelu nie jest zwiazana z touroperatorem. Po prostu siec hoteli stwierdzila, ze latwiej utrzymac jeden hotel niz trzy. Prosty rachunek ekonomiczny. Co prawda w Aloha mielismy spokoj i cisze, co sobie cenie, ale za to w Amphoras mamy troche wiekszy wybor papu teraz :-) W zasadzie nie mielismy wyboru. Jest jak jest. Trzeba cieszyc sie sloncem i miejmy nadzieje nurkami w piatek :)
        • jacky6 ... w Sharm 28.08.13, 22:47
          dzienks za rzetelną a szybką odpowiedź...
          :-)
    • aneta_1988 Re: Jestem w Sharm 29.08.13, 09:12
      A czy ktoś słyszał coś na temat hotelu Radisson Blu Resort w Sharm?

Mam tam wykupione wakacje na 1 października i obecnie czekam na decyzję BP, bo zawiesiło póki co swoje loty… i zastanawiam się nad alternatywą chodź marzył mi się Egipt, rafy, Jerozolima i Betlejem….
      • agat-a27 Re: Jestem w Sharm 29.08.13, 20:42
        a WY jak odnosicie się pod nosem do swoich klientów ,a czy nasze panie nie zachowują się jak europejskie k.. w Egipcie Nie mam pojęcia o co Wam chodzi przyjeżdzacie tam jak jacyś panowie na włościach i wydaje wam się że to są wasi niewolnicy ale niestety to nie tak to są wolni ludzie którzy mają prawo do życia tak samo jak wy
        • jacky6 Re: Jestem w Sharm 29.08.13, 21:44
          agat-a27 napisała:

> a WY jak odnosicie się pod nosem do swoich klientów

co ma piernik do wiatraka ?
        • aksas Re: Jestem w Sharm 29.08.13, 22:26
          Kim jestes Agatko jestem ciekawa co Cie tak nakreca na tym forum?
          • jacky6 Re: Jestem w Sharm 29.08.13, 22:54
            aksas napisała:

> Kim jestes Agatko jestem ciekawa co Cie tak nakreca na tym forum?

jak nie wiadomo o co chodzi to wiadomo, że chodzi o pieniądze :-)
        • stary-kocur Re: Jestem w Sharm 30.08.13, 07:08
          agat-a27 napisała:

> a WY jak odnosicie się pod nosem do swoich klientów ,a czy nasze panie nie zach
          > owują się jak europejskie k.. w Egipcie

A czy Twoim zdaniem jeśli kobieta opala się na plaży w bikini - to zachowuje się jak k....a?
          A czy jeśli podchodzi do baru celem napicia się coli sama, bez męża ("mahrama") to też zachowuje się jak k....a?
          Rozumiem Agatko, że Ty podczas swoich pobytów w Egipcie chodzisz ubrana w hidżab a na plaży w "burkini" jak Arabki?
    • frugo3 W Tabie spokój i cisza polecam 29.08.13, 22:53
      Wróciłem dziś z Taby wraz ze 180ma turystami z róznych hoteli,samolot bez jednego wolnego miejsca,co mnie nieco zdziwiło (14.08 były pojedyncze wolne miejsca),czyżby kogoś ściągali przymusowo?W Tabie w ostatnim tygodniu tez nasz hotel stawał sie coraz mniej obłożony, rekordowo mało turystów było na kolacji 27.08 - po wyjeździe części Anglików. O dziwo 28.08 przybyło do hotelu z 30 turystów z W.Brytanii,sporo arabskich turystow (od dwóch lat jest ich w hotelach coraz więcej), atmosfera spokojna, cicho i leniwie,choć pamiętam ten hotel tętniący życiem 2 lata temu. W sumie uspokajam wszystkich , nie ma się czego obawiać w TAbie jest totalny spokój .Najwięcej stresu miałem po słuchaniu relacji Jacka Tacika w TVP -ten idiota ciągłe podgrzewał atmosferę, stresując ....nasze rodziny które zostały w Polsce. Zamierzam wystosować oficjalną skargę do TVP na tego typa.
      • jacky6 W Tabie spokój i cisza ... 29.08.13, 23:06
        frugo3 napisał:

> Zamierzam wystosować oficjalną skargę do TVP na tego typ
        > a.

wniosek popieram :-)
      • aksas Re: W Tabie spokój i cisza polecam 30.08.13, 09:41
        Hej
        Ja mam podobne mysli, z kolezanka juz dzwonilysmy do MSZ poskarzyc sie na te cala nagonke emdialna. TVN24 tez dawal "duzo" z siebie
        napisz na mejla
        aksas@gazeta.pl
        • aneta_1988 Re: W Tabie spokój i cisza polecam 30.08.13, 11:07
          Media jak media uwielbiają robić dużo szumu...

W temacie "spokój i cisza w Tabie"..., a czy ktoś wie, jak jest w Sharm... Miałam tam polecieć 1'wszego października... pytanie tylko, czy polecę :(
          • jacky6 Re: W Tabie spokój i cisza polecam 30.08.13, 11:29
            aneta_1988 napisał(a):

> Media jak media uwielbiają robić dużo szumu...
            >
            >
            > W temacie "spokój i cisza w Tabie"..., a czy ktoś wie, jak jest w Sharm... Miał
            > am tam polecieć 1'wszego października... pytanie tylko, czy polecę :(

jeśli z Alfą - to spoko polecisz :-)
            i na pewno nie będą Ci nad głową latać rakiety z Syrii a co najwyżej samoloty pasażerskie z lokalnego lotniska...
            strachy na lachy a nie na laski :-)
            • aneta_1988 Re: W Tabie spokój i cisza polecam 30.08.13, 13:24
              Nie, z R.Tours :)
              • jacky6 Taba... 30.08.13, 13:47
                aneta_1988 napisał(a):

> Nie, z R.Tours :)

a ta firma oferuje tą destynację dopiero od listopada ...
                do tego czasu wszyscy zapomną już o Egipcie, oczywiście poza touroperatorami, którzy liczyć będą nie tylko straty ale przede wszystkim nie osiągnięte zyski i spadek w rankingach...
                • aneta_1988 Re: Taba... 30.08.13, 13:55
                  Nie wiem skąd masz taka informację, że od listopada... ale moim zdaniem jest błędna.

Do 14 września a i owszem loty są anulowane, ale nie ma jeszcze informacji co będzie po 14'stym (chodź oferty na październik są zamieszczone)
                  • jacky6 Re: Taba... 30.08.13, 15:24
                    aneta_1988 napisał(a):

> Nie wiem skąd masz taka informację, że od listopada... ale moim zdaniem jest bł
                    > ędna.
                    >
                    > Do 14 września a i owszem loty są anulowane, ale nie ma jeszcze informacji co b
                    > ędzie po 14'stym (chodź oferty na październik są zamieszczone)

z uwagi na zainteresowanie swoim wylotem - monitoruję front ofertowy u różnych touroperatorów, nie upieram się przy swojej wiedzy, być może w natłoku informacji nastąpiła jakaś zbitka pojęciowa...
                    ponadto sytuacja jest nadal zmienna a przez to myląca...
                    dobrym prognostykiem jest fakt, że jako klienci bacznie spoglądamy na BP...
                    gdybyś miała aktualne dane - nawijaj - bo warto weryfikować...
                    pozdrawiam netowo :-)
      • rojb.erek Re: W Tabie spokój i cisza polecam 30.08.13, 19:14
        witam,
        napisz jeśli mozesz w jakim hotelu byłeś? 10.09 wybieram się właśnie do Taby do Sol Y Mar Sea Star, super info za ktore jestem Ci bardzo wdzieczna bo już całkiem spokojnie będe tam lecieć.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka