Dodaj do ulubionych

lot z Alfa Star - pytanie

03.09.13, 17:36
Wiem że sa tu osoby które się znają - czy jeśli Alfa Star zmieniła godziny wylotu dzisiaj do Hurghady , wylot w pt 6.09 - z 6:30 na 20:30 ( 14 godzin później !!) , to czy jest możliwość jakiejś rekompentsaty? Wiem ze pierwszy i ostatni dzień jest na podróż ale tu podróź kończy się 7.09 tak naprawde. Powrót mamy o 1:00 - wiec z ostatniego dnia jest tylko godzina na lotnisku , z hotelu pewnie ok 22 wyjedziemy dnia poprzedniego. Moim zdaniem przesadzili, można na coś liczyć ? Ewentualnie gdzie zapytać?
Obserwuj wątek
    • 1europejczyk11 Re: lot z Alfa Star - pytanie 03.09.13, 17:49
      Wybrałaś najgorsze z możliwych biur.Od dawien dawna wiadomo,że to banda oszustów i nic nie wskórasz,wielu tutaj się skarżyło o zmiany godzin,i nic to nie dało.Oni zawsze wychodzą na swoje z niekorzyścią dla klienta.
      Ja 2 lata temu ,miast wylądować we Wrocku wylądowałem ,wraz z całą grupą turystów z całej Polski,w Warszawie i do dziś nawet słowa PRZEPRASZAM.
      Firma DZIAD!!!

p.s. Wracaliśmy na własny koszt na miejsca docelowe .My z żonką np."pozbyliśmy "się dodatkowo 800 zł na ten cel.
      Nigdy więcej alfa star!!!!!
      • nadia-ad Re: lot z Alfa Star - pytanie 03.09.13, 18:14
        żeby to chociaż wybór był,tylko oni teraz latają a urlopu przesunąć sie nie da :(
      • andrzejek_podreczny Re: lot z Alfa Star - pytanie 04.09.13, 14:51
        @europejczyk -czepiasz się jak rzep psiego...
        Przecież biuro nie jest właścicielem samolotu tylko go wynajmuje - to przewoźnik ma ustalony rozkład lotów - w dodatku podporządkowany wielu czynnikom jak np. obłożenie tras przelotowych, kwestie ekonomiczne (loty w nocy) etc.
        Zmiany godziny wylotów są prawie w 100 % niezależne od biura - wszyscy tak mają. Poczytaj fora to się zorientujesz, że dotyczy to wszystkich biur.
        Teoria spiskowa że ktoś to specjalnie wymyślił przeciwko Tobie jest zupełnie z kosmosu.
        pozdrawiam, udanych wakacji i odstresowania życzę - jeżeli jeszcze nie byłeś :-)
    • matahari.1 Re: lot z Alfa Star - pytanie 03.09.13, 19:54
      Kurde, ja lece 12.09, ciekawe, czy też zmienią godzinę.

W twoim wypadku wydaje mi się to mocno niesprawiedliwe, skoro w momencie kupowania wycieczki jej cena była skalkulowana na podstawie godzin wylotu i twojego faktycznego pobytu na miejscu.
      • nadia-ad Re: lot z Alfa Star - pytanie 04.09.13, 00:06

No mi też to się wydaje nieco przesadzone i zastanawiam się co z tym fantem zrobić. Karta płaciłam, może po powrocie jakaś reklamację zrobić ?
        jeszcze wczoraj wieczorem była 6:30 , dzisiaj ok 10 wysłali info że zmiana na 20:30. I jeszcze międzyladowanie w Gdańsku, bo pewnie leci mało osób i jeden samolot z Polski wysyłaja. A my z Poznania musimy się jeszcze do Wrocka dotułać :)
        • rojb.erek Re: lot z Alfa Star - pytanie 04.09.13, 06:40
          witaj nadia-ad :)
          moim zdaniem to sytuacja wygląda tak ,ze jeśli masz dodatkowe ubezpieczenie w zakres którego wchodzi ubezpieczenie od opóżnienia lotu ( w moim jest na 150 euro/osoba) i to powyżej 6 godzin opożnienia, to od ubezpieczyciela możesz się domagać rekompensaty. alfa ma niestety chartery i ogólnie dostepną informację ,że zastrzega sobie prawo do zmiany godzin wylotów wiec tu chyba nie powalczysz.
          ja lece we wtorek , mam nadzieje ,że 14 godzinnych opożnień nie będzie ale zobaczymy
          • rszalc Re: lot z Alfa Star - pytanie 04.09.13, 07:57
            Blisko dwa tygodnie jak Alfa, zawiesiła bezpośrednie wyloty do Marsa Alam z Poznania i Wrocławia. I do tej pory nikt mnie o tym nie powiadomił, że nie lecę 14.09. Pewno otrzymam nowa ofertę, a wtedy nie wiele będę mógł zrobić.
            • stiflerboy Re: lot z Alfa Star - pytanie 04.09.13, 09:19
              @rszalc
              ale co panikujesz ? jeżeli masz takie "pewne" informacje że nie lecisz tego dnia, to dlaczego nie zadzwonisz do biura i się nie dowiesz szczegółów ? ;) a to że nie ma bezpośrednich wylotów wcale może nie oznaczać że wylot odbędzie się w inny dzień
              • rszalc Re: lot z Alfa Star - pytanie 04.09.13, 09:45
                @stiflerboy
                Dzwoniłem, powiedziano mi że czekają na podjęcie decyzji czy nie wznowią lotów do MA. A wylot w inny dzień nie wchodzi w rachubę. Urlop zaplanowany mam od 16,09.
                • stiflerboy Re: lot z Alfa Star - pytanie 04.09.13, 09:55
                  to niedobrze, bo sam planuje wylot do Marsa po 23.09. :/ czekam na jakas okazje i ostatnią chwilę.. zawsze dobrze na tym wychodziłem :) a mogę wiedzieć do jakiego hotelu wyjeżdzasz ?
                • rszalc Re: lot z Alfa Star - pytanie 04.09.13, 10:08
                  Dreams Beach.
          • nadia-ad Re: lot z Alfa Star - pytanie 04.09.13, 10:52
            niestety dodatkowego ubezpieczenia nie mam. Ale ponieważ u mnie podróż wchodzi na drugi dzień wakacji ,bede próbować odzyskać kasę za 1 dobę hotelowa chociaż, tak mi poradzili w travelplanet- żeby pisać do nich po powrocie reklamacje
          • miriam_73 Re: lot z Alfa Star - pytanie 04.09.13, 11:06
            To nie jest opóźnienie lotu, roj.berek, niestety, i tutaj ubezpieczenie nic nie da.
            Jest to niestety zastrzeżona przez Alfę w umowie zmiana, z której to konkretne biuro nader chętnie korzysta (by nie powiedzieć - notorycznie nadużywa), tzn. na początku sezonu nęci dobrymi godzinami, a potem zmienia je na takie, jak w tym przypadku. Klasyka w wydaniu Alfy - "Organizator informuje, że pierwszy i ostatni dzień imprezy czarterowej, przewidziany jest na przeloty"....
            Jest to zła i antykliencka polityka, ale z prawnego punbktu widzenia, trudno tu znaleźć sposób na rozprawienie się z tym. Można tylko głosować nogami.
            • deoand Re: lot z Alfa Star - pytanie 04.09.13, 17:21
              Ten typ tak ma czyli Alfa - mnie tez ocywiscie zmienili godziny lotu na niekorzystne akurat wylot wieczorem a powrót z samego rana .. ale trudno taen typ tak ma i możesz leciec z innym biurem choc one tez nie lepsze -ja z Majorki wracałem o 5 rano ... Trudno
              • ami.ra Re: lot z Alfa Star - pytanie 04.09.13, 17:28
                Alfa tak niestety ma i nie ma na nich bata :( od lat wylot z Goleniowa mają póznym wieczorem a powrót do południa ....na tydzień nie ma co z nimi latać
    • matahari.1 Re: lot z Alfa Star - pytanie 05.09.13, 00:51
      Tak czułam! Mi dziś na 13.09 również zmienili godzinę odlotu na 20:45.... masakra,,,,,,,,,,, i co zrobić? Nie można nic!!
    • lula5-0 Re: lot z Alfa Star - pytanie 05.09.13, 11:00
      To NIE BIURO zmienia godziny wylotów!!!! Zastanówcie się zanim napiszecie takie bzdury.
      Na 7 imprez wakacyjnych z tym biurem, może ze dwa razy mieliśmy zmienioną godzinę wylotów i parę razy lot się opóźnił ale to jest chleb powszedni jak się lata czarterami i żadne biuro podróży nie ma na to wpływu.
      • miriam_73 Re: lot z Alfa Star - pytanie 05.09.13, 11:40
        Lulo, biuro ma wpływ na godziny czarterów. Korekty czasu, zwłaszcza związane z opóźnieniami wskutekj operacji bieżacych, owszem zależą już od konkretnych przypadków, które dogrywają linie, ale biuro zawsze zamawia usługę w określonym przedziale czasowym.

Aha, czymś zupełnie innym sa opóźnienia (wywołane np. kwestiami operacyjnymi, co sie zdarza jeśli dany przewoźnik ma tylko kilka samolotów, które są w ciągłym ruchu - obsuw czasowy w jednym locie, z jakichkolwiek powodów, np. mgły, burzy, strajku obsługi naziemnej, usterki technicznej, wpływa na zasadzie domina na dalsze loty).
      • hankam Re: lot z Alfa Star - pytanie 08.09.13, 18:42
        Owszem, to biuro tak często zmienia godziny wylotów, ze to nie moze być przypadek, tylko celowa polityka.

Po co latać z Alfą?
    • malczik63 Re: lot z Alfa Star - pytanie 05.09.13, 11:40
      Czy naprawdę myślicie, że wina za odwołanie rejsu leży po stronie biura? Pracuje w agencji turystycznej i praktycznie w każdym przypadku jest tak, ze to przewoźnik zmienia/przesuwa godzinę wylotu. Przychodzą do nas pasażerowie z pretensjami, którzy od agencji, a nie od przewoźnika domagają się zadośćuczynienia (pół biedy jeśli są to pasażerowie regularnych linii, czasem da się jeszcze coś wywalczyć, w przypadku tanich linii jest to niemożliwe). Hola, tu chyba coś jest nie tak!
      • deoand Re: lot z Alfa Star - pytanie 05.09.13, 11:47
        Hej eksperci - a ja jeszcze słyszałem , że to nawet nie linie lotnicze tylko porty lotnicze ustalaja czas przyjecia czy odlotu samolotów a szczególnie czarterów i wtedy rzeczywiście Biuro nie ma tu nic do powiedzenia ???
        • flyr Re: lot z Alfa Star - pytanie 05.09.13, 12:25
          a ja wam powiem tak , że to jednak BP decyduje o której godzinie ma byc wylot . Linia lotnicza przedstawia kosztorys z róznymi godzinami startów i lądowań . Jeżeli wylot jest w godzinach rannych , południowych i popołudniowych stawki za lądowanie i start samolotu , jego postój na płycie i ogólnie szeroko pojeta obsługa samolotu na lotnisku jest zdecydowanie droższa niz wieczorne czy tez nocne taryfy . BP wybiera więc tańszy wariant . Jedynie linie lotnicze wnioskuja później o okienko czasowe na start , które przydzielane jest w Brukseli i trwa 3 godziny . W tym czasie samolot ma sie znaleść w okresonym korytarzyu powietrznym . I gó... prawda , ze to wina lini czarterowych . Godziny wybierają BP , pamietajcie o tym dzieki późniejszym godzina startu czarter dla BP jest tańszy . Róznica moze wynosić w zależnośc od lotniska od 3 do nawet 8 % . Niebagatelna kasa . Dlatego latam tez w zasadzie tylko z TUI do EGiptu bo co roku wylot czy to do SSH czt tez HRG jest w godzinach porannych .
          • cwaniak4you Re: lot z Alfa Star - pytanie 05.09.13, 12:49
            No to chłopie sobie z tym TUI nie polatasz do Egiptu ;-))
            • flyr Re: lot z Alfa Star - pytanie 05.09.13, 13:02
              o moje wyloty do Egiptu nie musisz sie martwić .
          • miriam_73 Re: lot z Alfa Star - pytanie 05.09.13, 14:07
            Dokładnie tak, flyr :) Ale przecież "fachofffcy" wiedzą lepiej ;-) nie kłóć się...
            PS. Ja "tylko" kiedyś pracowałam przy przygotwywaniu takiego kontraktu na cały sezon, więc się nie znam...
            • flyr Re: lot z Alfa Star - pytanie 05.09.13, 14:20
              :-)
    • anjolka77 Re: lot z Alfa Star - pytanie 05.09.13, 12:54
      Po pierwsze to nie biuro zmienia sobie godziny wylotów tylko przewoźnik - nie wiem w takim razie skąd pretensje do organizatora wakacji. Tylko raz (a z Alfą podróżowałam w sumie razy kilka) zdarzyła mi się sytuacja, że nie wykorzystałam doby w hotelu i za to dostałam zwrot więc też do nikogo pretensji mieć nie mogłam. Co więcej zmiany godzin wylotów nie są żadną nowością i nie zdarzają się tylko w Alfie, z kim byś nie poleciała to zdarzyć się mogą zawsze. Nie ma co złościć się na biuro bo naprawdę wiele rzeczy od organizatora nie zależy.
      • flyr Re: lot z Alfa Star - pytanie 05.09.13, 13:01
        przeciez napisałem wyżej jak to wyglada . Takie są fakty , interesuje sie lotnictwem 30 lat i duzo czytam prasy fachowej . Wystarczy dobrze poszperać w necie i każdy znajdzie w tej kwestii wytłumaczenie . No moze nie każdy bo czasami trzeba bedzie znac do tego Angielski no ale ponoć coraz wiecej polakow zna ten jezyk .
    • saszka45 Re: lot z Alfa Star - pytanie 05.09.13, 19:03
      ja z dwa lata temu miałam podobną sytuację, też w alfie zresztą i też lecieliśmy do Egiptu, wszyscy dostaliśmy zwrot pieniędzy za dobę hotelową. Wiadomo, że się denerwowałam, tracąc dzien pobytu i trochę irracjonalnie obawiając się, czy aby na pewno wylecimy, ale koniec końców wszystko skończyło się dobrze. Spokojnie, na pewno załatwisz tę sprawę, a na siłę wyższą nie ma rady :)
      • nadia-ad Re: lot z Alfa Star - pytanie 05.09.13, 20:23
        super wiadomości,:-) ale pisaliście coś po wycieczce czy sami dali wszystkim ?
    • mlarka Re: lot z Alfa Star - pytanie 10.09.13, 22:13
      Od lat latam na wycieczki za granicę i od lat samoloty się spóźniały. Raz czekałam na wylot prawie 6 godzin. I to nie z winy biura podróży, a samego przewoźnika. Biuro nie ma z tym nic wspólnego!
      • lo.ri Re: lot z Alfa Star - pytanie 13.09.13, 14:02
        Dokładnie. Zmiana godziny lotu to wina przewoźnika a nie samego biura, oni nie maja na to wpływu. Poza tym w Alfie za niewykorzystaną dobę hotelową można dostać zwrot pieniędzy.
        • miriam_73 Re: lot z Alfa Star - pytanie 13.09.13, 18:37
          Ludzie, przestańcie wypisywac głupoty...

Czym innym jest opóźnienie wobec zaplanowanego i potwierdzonego planu lotów/ rozkładu, np. z powodu warunków atmosferycznych lub technicznych (najbardziej prozaiczny przypadek - mgła, burza z pirunami nad lotniskiem, albo przewoźnik ma samoloty ustawione na "styk" i gdzieś jest obsuw czasowy, z jakiegokolwiek powodu: późny przylot => opóźniony wylot) i to jest normalne, zdarza się wszędzie na świecie, czy u regularnych przewoźników, czy na czarterach.

Czym innym jest natomiast zmiana godzin ustawionych uprzednio pomiędzy przewoźnikiem a biurem podróży, o którym biuro ma obowiązek powiadomic najpóźniej 2 dni przed wylotem i te zmiany nie mają nic wspólnego z opóźnieniami... I biura MAJĄ na te ustalenia wpływ, by nie powiedzieć więcej.

To nie jest wina. To jest decyzja. Celowa.
    • dkrzyszton do nadia-ad 19.09.13, 23:08
      I co - polecieliście mimo zmiany? Ja się dowiedziałam (o czym świadczy ten wątek), że w chwili sprzedaży nam wycieczki przez Alfę już było wiadomo, że nie ma takich lotów. Szybko zrezygnowałam, ale nie oddali mi kasy (już jest Pani na liście do przelewów, proszę się uzbroić w cierpliwość, na dniach itd.). Od rezygnacji minął ponad tydzień. Nie mam za co kupić następnej wycieczki.
      • miriam_73 Re: do nadia-ad 20.09.13, 00:04
        Skieruj do nich wezwanie do zapłaty, z zagrożeniem, ze oddadzą sprawę do sadu. Zwykle działa stymulujaco.
    • mateo.1977 Re: lot z Alfa Star - pytanie 20.09.13, 07:59
      Zwracam się z prośbą do osób które taką reklamację wysłali a mogą się z jej treścią podzielić.
      Byłbym wdzięczny za przesłanie treści
      Mój mail mateo77@o2.pl

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka