Dodaj do ulubionych

Egipt 2014

25.09.13, 17:21
Jak niektórzy pewnie zauważyli Egipt na lato 2014 pojawił się już w sprzedaży. W ubiegłym roku wykupiłem imprezę również w październiku. Byliśmy w drugiej połowie lipca tuż przed największymi rozruchami. Zastawiam się czy w tej chwili warto zaryzykować? Jakie są wasze odczucia w tej kwestii biorąc pod uwagę zaistniałą sytuację.
Obserwuj wątek
    • 3moni37 Re: Egipt 2014 25.09.13, 21:22
      jakie biura maja juz oferte egiptu na lato 2014?
      • traltus1 Re: Egipt 2014 25.09.13, 22:50
        np. Sun&Fun. W ubiegłym roku też tak wcześnie zaczęli. Na portalach oferujących wycieczki też już są oferty dot. Egiptu ale chyba z tego samego biura.
    • radioaktywny Re: Egipt 2014 26.09.13, 08:46
      Moim zdaniem spoko, mozesz planować.
      Widać że armia trzyma się tam mocno i tępi bractwo muzułmańskie i wszelkie ekstremizmy. Egipt nie ma innego wyjścia, bez turystów zejdzie na pozycje Afganistanu lub Syrii.
      Mieszka tam dość światłych ludzi żeby do tego nie dopuścić.
      • volvo74 Re: Egipt 2014 27.09.13, 16:06
        nie ma ryzyka i nie było - byłem w czasie najwiekszych rozruchów i żadnych nie widziałem nadal planuję wyjazd w marcu
        • marcinr74 Re: Egipt 2014 13.11.13, 23:06
          Istnieją opinie, że większym zagrożeniem w kurortach są piani Ruscy, niż egipscy demonstranci... W 2008 roku, kiedy nie było mowy o rewolucjach też się działo, i tak na przykład w marcu kiedy byłem w Kairze miał miejsce incydent - ktoś wrzucił granat w tłum na lokalnym targowisku. Oczywiście nic nie wiedzieliśmy, bo w radio jakoś nie było polskiej stacji... Dopiero po powrocie okazało się ze Policji Turystycznej jest więcej... Tyle.
          Każdy wyjazd niesie za sobą ryzyko, na R.O.D.O.S również.
          • kasia_p45 Egipt 2014 - Marsa Alam 18.11.13, 11:23
            A co powiecie o Marsa Alam? Tam chyba jest najbezpieczniej co?
            • kasia_dwa Re: Egipt 2014 - Marsa Alam 18.11.13, 18:09
              Też mi się wydaje, że tam jest najbezpieczniej, bo w pewnym sensie odludzie...
              Kasia wybierasz się do Egiptu ponownie?
              Ja też o tym myślę, ale moja córa będzie miała niespełna 4 lata i mam jakieś takie obawy, teraz przez 2 lata rezygnowaliśmy z Egiptu na rzecz Turcji, ale to nie to samo ;-)
              • kasia_p45 Re: Egipt 2014 - Marsa Alam 18.11.13, 18:27
                No właśnie sama nie wiem. Nastawiałam się na Maroko... Ale wyloty widzę w środku tygodnia są a to już mi nie pasuje :(..
                Tak na razie przeglądam oferty i widzę że do Marsa w sobotę można lecieć... TUI ma też fajne hotele..
                Hmm.. na razie się zastanawiam... Jeden Allah raczy wiedzieć co z tego w końcu wyniknie.
                Ale Marsa zaczęłam brać pod uwagę na przyszłoroczne wakacje.....

Który hotel najfajniejszy??
                www.tui.pl/wyniki-wyszukiwania;search,774#/page%3D1%26from_filters%3D1%26wylot%3D1%2CBZG%2CGDN%2CKTW%2CKRK%2CLUZ%2CLCJ%2CPOZ%2CRZE%2CSZZ%2CWAW%2CWRO%26data_od%3Dod%201%20Sie%202014%26data_do%3Ddo%2015%20Sie%202014%26len%3Dgt7%26os_dorosle%3D2%26dzieci%3D0%26transport%3D1%26kraj%3D%26region%3D17%26sortBy%3Docena%3Ddasc--
                >>> C'est la vie <<<
                • kriti17 Re: Egipt 2014 - Marsa Alam 18.11.13, 20:44
                  Ja też w tym roku poważnie zastanawiam się nad Egiptem. Kusi nas na drugi wyjazd Hilton Nubian w Marsa na sierpień. Co prawda mamy już zarezerwowane wczasy z dzieciakami w Venosa Beach w Turcji na przełomie maja i czerwca, ale przyznam się szczerze, ze jeszcze nigdy nie byliśmy w Egipcie. Sama nie wiem, bo w styczniu 2014r, zaczyna się proces Mursiego, a potem Egipt czekają wybory wiec może być różnie. Nie nastawiam sie jednak na zwiedzanie, ale na pływanie - rafa w Marsa podobno fajna ...
                  • kasia_p45 Re: Egipt 2014 - Marsa Alam 19.11.13, 12:23
                    Bardzo fajny hotel, też mi się podoba..
                    www.rainbowtours.pl/marsa-alam-wypoczynek/hilton-nubian#2014-08-09
                    TUI też ma fajne hotele.. np.:
                    www.tui.pl/wakacje-rodzinne/kluby-scan-holiday/egipt/hotele;show,1174,sol-y-mar-solaya-hrg21001?hotel=6083&m=h&transport=1#wylot=BZG,GDN,KTW,KRK,LUZ,LCJ,POZ,RZE,SZZ,WAW,WRO&data_od=od 1 Sie 2014&data_do=do 15 Sie 2014&dt_from=09-08-2014&os_dorosle=2&len=14

No zobaczymy co będzie w Egipcie po nowym roku. Ja jeszcze nie jestem zdecydowana, na razie się przyglądam i wertuje oferty..
                    Ale jakby wypaliło to czemu nie ?:)
                    Ciągnie mnie do tego Marsa Alam bo taki miałam plan już od dawna, żeby jeszcze tam pojechać :)
                    • janan2 Re: Egipt 2014 - Marsa Alam 19.11.13, 13:16
                      Kasia!?
                      A Ty tam po co!?Przeca tam się leci głównie ponurkować.Z tym u Ciebie o ile pamiętam są pewne problemy.Na to odludzie nie dotarła jeszcze cywilizacja typu latające dywany,miotły, czy lektyka.Prędzej dotrze przez pustynię z jakim pasem pobożny męczennik,niż do takiego kurortu za potrójnymi blokadami.Transfer niepewny.Ale lepsze to,niż Maroko.Też planuję.Ale gdzie i kiedy,no to u mnie różnie z tym bywa.W każdym razie nie first i nie przedpłata.Teraz w ofertach można przebierać jak w ulęgałkach.Zresztą ja wybieram,tak jak Ty,"rasowe" hotele ze złotymi klamkami coby zszpanować,a tu bieda turystów nie będzie he he.

Masz pozdrówka od irhany z kraju małych ludzików.Nawet jej huragan nie wywiał z tego Wietnamu do Chin.Nie upoważniła mnie do udostępnienia fotek.Więc nie prześlę.Jak wróci sama zdecyduje.
                      • kasia_p45 Re: Egipt 2014 - Marsa Alam 19.11.13, 16:28
                        Haha wiedziałam, że prędzej czy później wywołam "wilka z lasu"..
                        Otóż drogi Jananie może to i odludzie na tym Marsie ale jakie fajne wycieczki fakultatywne. Np. dwu dniowa do Asuanu i Abu Simbel.. albo do Luksoru (trzeba by jednak powtórzyć bo mi żyć nie dasz:) .. no i jakieś pomniejsze... jeepami albo quadami po pustyni... itd. itp.. dla chcącego nie ma nic trudnego :)
                        A może i w końcu uda się zanurkować?? Kto to wie? Jeden Allah.. :P
                        Hotel/e jakby co mniej więcej namierzone.. A transfer to raczej z lotniska w Marsa a nie w Hurghadzie.. więc nie widzę problemu :P

Za pozdrówka od Irhany pięknie dziękuję :)) A ją gdzie znów wywiało? Do Wietnamu powiadasz? Ta to ma zdrowie.. Ale jest czego pozazdrościć :)
                        • janan2 Re: Egipt 2014 - Marsa Alam 19.11.13, 17:22
                          Qrcze!Pułapka!?
                          Jakoś za dużo teraz się nie udzielam tutaj.Już nie te czasy.Albo poleci,albo brak tematu.Tylko westchnąć,że kiedyś tu się działo.Teraz to nawet na niby z nikim nie idzie się skonfliktować w sumie o pierdoły.Ale ile za to było prawdziwych informacji dla umiejących czytać między wierszami he he.

Luksor dobry ,ale na dłużej niż tradycyjny fakultet z zapaleniem płuc w odstawce.Można pomedytować,czy pooglądać na spokojnie starożytności nie tylko z utartych fakultetami szlaków.Mnie tak coś rejs chodzi po głowie,bo ostatnio się ewakuowałem z niego.Teraz już bardziej wyspokojony jestem.Idzie ku lepszemu w Egipcie.Nawet pobożni bracia co tak namieszali już mają dość przemian i chętnie by wrócili jako już normalni.Więc krótkie wypady zawsze były możliwe tego typu co wymieniasz,a dłuższe już powoli wchodzą do realizacji.Z nurkami to u Ciebie jednak mocno wątpię.Irhana bawi w Wietnamie.Przyszły jej smaki na sajgonki,więc ją aż tam wywiało.Ale już myśli o pustynnych wyprawach w Egipcie.Ona tak ma.Ciągle ją gdzieś nosi.
                    • kriti17 Re: Egipt 2014 - Marsa Alam 19.11.13, 16:20
                      Też się zastanawiałam nad TUI Sol Y Mar Solaya, ale jakoś po kilku latach z nimi chcę spróbować czegoś innego, zwłaszcza od kiedy zmienili swój program lojalnościowy i według mnie też standard obsługi. Chociaż teraz kuszą ceną - promocja 100 zł taniej od głowy. Ciekawe co na to powiedzą ci co zarezerwowali w first przed tą promocją. Może w TUI teraz im później tym taniej :) Ten rok należał do Necka a przyszły kto wie może tak jak pierwszy, drugi wyjazd też z RT
                      • kasia_p45 Re: Egipt 2014 - Marsa Alam 19.11.13, 16:36
                        Byłam już kilka razy z TUI i widzę różnice w porównaniu z innymi biurami.. i z obserwacji i własnych doświadczeń. Co do ceny to TUI zawsze było droższe od innych biur ale w zamian lepsze pokoje i obsługa.
                        Co do hotelu Sol Y Mar Solaya to rzeczywiście wygląda na fajny... dużo zieleni, palm (a więc i cienia) .. fajne położenie (przy kilku innych hotelach a więc nie jest samotny na pustyni).. bezpośrednio przy plaży i to w zatoczce a nie na otwartym morzu...
                        Pokoje bardzo ładne (masz czajnik - cały serwis kawowy, internet..itd.).. Opinie dosyć wysokie, czego chcieć więcej?
                        • kriti17 Re: Egipt 2014 - Marsa Alam 19.11.13, 17:10
                          Fakt latałam z Tui od paru dobrych lat (wtedy w ofercie mieli jeszcze prawie same hotele z dobrymi lub bdb opiniami na forach, teraz już trochę gorzej). ). Ostatni wyjazd z TUI zaliczyliśmy w 2012r., a potem jakoś tak na przekór bo zaczęli swoją "reorganizację" w 2012 znaleźliśmy fajne oferty w Necku na wyjazdy w 2013r. Teraz coraz więcej opinii negatywnych o TUI, może wynika to też, z tego, że wysyłają w świat coraz więcej klientów, a ceny czasami nawet niższe niż w innych biurach na te same hotele.
                          Z Neckiem też nie było źle, nie mogę na nic narzekać, pokoje zgodne z tym co się zarezerwowało, a rezydent nigdy nam do szczęścia nie był potrzebny, bo jeszcze bez maluchów zawsze zwiedzaliśmy sami, swoim tempem.
                          No właśnie czekam jeszcze na ofertę Necka do Egiptu, bo z katalogów na lato 2014 wynika, że też mają w swojej ofercie Hiltona i Marsa, chociaż moja cierpliwość już powoli się kończy :)
                          • kasia_p45 Re: Egipt 2014 - Marsa Alam 20.11.13, 10:26
                            No ja tez rok temu byłam ostatni raz z TUI na wakacjach.. W tym roku z Rainbowem. Z Neckiem jakoś nie miałam okazji (jak dla mnie mają mało przejrzystą ofertę aczkolwiek nie wątpię, że ciekawą) ale może kiedyś się skusze :)
                            Ja póki co na TUI nie narzekam, moi znajomi też nie..
                            Ale jak to mówią nigdy nie mów nigdy - też się mogę kiedyś przejechać ..
                            Dopóki jestem z nich zadowolona to będę korzystać :))
                            Ale nie omieszkam przyjrzeć się bliżej ofercie Neckermanna :)
                          • kasia_dwa Re: Egipt 2014 - Marsa Alam 20.11.13, 17:12
                            My też w tym roku z RT byliśmy i to w Venosie, także kiri polecam i już "zazdraszczam" ;-) bo fajny hotel.
                            Ja podobnie oglądam oferty, rozważam Egipt, kusi Marsa, ale raczej kupować będziemy później.
                            • kriti17 Re: Egipt 2014 - Marsa Alam 20.11.13, 17:39
                              Egipt w opcji last minute ? Chyba wersja najlepsza, chociaż tam z dnia na dzień może się kolejna rewolucja wydarzyć więc i to nie pomoże.
                              Ja też się waham rezerwować czy nie, ale jak nie zarezerwuję to do lasta nie wytrzymam, i pewnie na Kefalonii czy Samos wyląduję i tak to znowu Egipt się rozmyję.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka