miriam_73 07.10.13, 23:58 Cholera, właśnie się pojawiło, aaaaa: www.itaka.pl/wycieczki/egipt/egipskie_oazy_4586.php?ofr_id=f7fe4020472e7e32beddbfee48d672e9a2babd413f1a1bd80284b8be292fabfd&adults=2 Sylwek na pustyni? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
majkelllll Re: Oazy reaktywacja 08.10.13, 11:16 Jej ale super sprawa, już wiem jaki będzie mój plan na kolejny wyjazd :) Odpowiedz Link Zgłoś
janan2 Re: Oazy reaktywacja 08.10.13, 11:31 No nie wiem! Cena wyrażnie powalająca.Trzeba by pogadać z tymi co tam wszędzie byli własnym pomysłem i przemysłem za połowę tej kwoty.Nie wiadomo czy teraz można. Irhana robiła ni tak dawno tę trasę (a nawet dłuższą) z Aleksandrią na dokładkę. Ale pewno nieosiągalna teraz, bo przyszły jej smaki na sajgonki w Sajgonie. Ale cena zabójcza. Odpowiedz Link Zgłoś
majkelllll Re: Oazy reaktywacja 08.10.13, 11:34 No cena powalająca, ale przynajmniej już wiem co chciałbym zobaczyć i nie koniecznie z BP :) Odpowiedz Link Zgłoś
irhana Re: Oazy reaktywacja 10.10.13, 14:53 @Janan Jeszcze jestem w zimnej Polsce, Sajgonki w Sajgonie będę jadła dopiero za miesiąc, bo muszę poczekać aż skończy się pora deszczowa :) Wracając do wątku głównego- fajna oferta dla ludzi, którzy nie są w stanie zebrać jakiejś grupy i pojechać prywatnie. Cena faktycznie wysoka ale przed rewolucję Itaka miała już podobną ofertę w cenie pow. 7000,00 więc teraz i tak jest taniej :) Ja trzy lata temu za trasę Luskor- Oaza Charga- Oaza Dachla- Al Qasr- Oaza Farafra- Biała Pustynia- Czarna Pustynia- Oaza Baharija- Oaza Siwa- Al Alamein- Aleksandria - łącznie chyba siedem nocy i osiem dni zapłaciliśmy ok 500 eur za osobę. Dodać też trzeba koszt lotu do Egiptu. Tak czy inaczej samemu wychodzi o wiele taniej i ja z Itaką raczej nie pojechałabym. Wszystkim jednak polecam gorąco Pustynię Zachodnią, byłam dwa razy i jestem w niej niezmiennie zakochana. Szczególne wrażenie zrobiła na mnie Dolina Wielorybów, tamto miejsce obozowe faktycznie jest cywilizowane i nawet można się umyć i iść do toalety :) Sama Dolina Wielorybów bajeczna, nie jestem pewna czy bardziej mi się podoba tam czy na Białej. Termin sylwestrowy bardzo fatalny, na przełomie 2011/2012 robiliśmy trasę Kair-Oaza Fajum- Wadi Hittan- Wadi El Rayan- Wyda Abu Muhharak- Oaza Baharija- Pustynia Aqubat- Magiczne źródła -Biała i Czarna Pustynia- Kryształowa Góra. Spędziliśmy na pustyni 4 noce i 5 dni (3 noce w obozach na pustyni i 1 w hotelu w Bawiti), koszt 250 eur/osoba (co już było wysoką ceną ale nie musieliśmy się martwić o jedzenie, picie i w ogóle nic). Mogę powiedzieć jedno, było jak zawsze super, bajecznie, mistycznie nawet z burzą piaskową ale było też diabelnie zimno, spaliśmy w śpiworach pod kilkoma kocami, poranki były okropne, później przyjemnie tak że lekki polarek w ciągu dnia wystarczał. Moim zdaniem najlepszy termin na wyjazd w te rejony, to październik, listopad, lub wiosna. Zima na Saharze jest czasami nieprzyjemna, czego doświadczyłam osobiście :) Odpowiedz Link Zgłoś
janan2 Re: Oazy reaktywacja 10.10.13, 16:02 @Irhana A to zaskoczenie!Sądziłem,że już wcinasz jakieś robale i te sajgonki w Wietnamie,a Ty jeszcze ćwiczysz jesień w Polsce.No i wydało się,że za plecami coś o Tobie skrobnąłem.Szkoda,że trochę nastraszyły mnie przemiany i panikarze z pismakami o Egipcie,bo pewno bym się załapał na te Twoje wyprawy.Teraz nie wiadomo jak jest,a nie mam ochoty na eksperymenty.Kasa z propozycji zorganizowanej zbiorowo imprezy,też wysoka jak na ten czas i chodzenie na sznurku z grupą.Ale rejony i okolice z tego co oglądałem(fotki) godne zobaczenia i fatygi.Będzie zimno,to pewne,szczególnie nocą.Zresztą okres wczesnej wiosny też odpada.Wtedy dopiero wieje jak cholera.Przeżyłem kiedyś gdzie indziej jakby,ale podobnie pustynne klimaty.Pomarańczowy krajobraz,pomarańczowe niebo i Słońce w południe też jakby pomarańcza.Ale masaż szpilkami z szybkością wieloigłowej maszyny do szycia bezcenny.To trzeba kiedyś zaliczyć.A jaki prysznic ciekawy potem.Ze też im rur nie zatyka.Szatki też mieliśmy arabskie dla wygody,zresztą zimne jak cholera.No i qrna nie wymyślili jakiegoś pasa słuckiego do tej sukmany czy długich dętych porciąt dla ślubnej,no to działało jak żagiel albo balon he he.Niezapomniane!Może kiedyś jeszcze mi się uda wyprawa na zachodnią,ale raczej Twoim pomysłem. Może te Twoje buty gdzieś znajdę o! Zapodaj link do Twoich fotek.Zresztą czy ja wiem.Jak ktoś zechce to znajdzie na Twoim fotoforum widoczki z Twojej podobnej wyprawy,znacznie tańszej.Ja nie mam ochoty na działania tego typu poza wiedzą i zgodą zainteresowanego.A warto! Odpowiedz Link Zgłoś
irhana Re: Oazy reaktywacja 10.10.13, 23:39 Lubię polski październik, można pochodzić po górach, bo pogoda śliczna, kolory fantastyczne a w dodatku złota polska jesień tak cudnie pachnie :) Jak widać znajduję też czas żeby wpadać na to forum więc proszę mnie tu za plecami nie obgadywać :P Burza piaskowa, to jedyne w swoim rodzaju przeżycie, tez mam nadzieję że jeszcze kiedyś doświadczę :) a te odpływy w prysznicach też ciekawa sprawa, że się nie zapychają tym całym piachem :) Moje pustynne fotki jeszcze chyba jakieś tam są ale chyba tylko z tej pierwszej mojej włóczęgi, z tej drugiej chyba nie ma, zresztą nie zaglądam i nie pamiętam, polecać nie będę lepiej na własne oczy zobaczyć :) Miriam wyżej napisała o ofercie z Niemiec za 1550 eur 16 dni- to fajna oferta, z której już chyba warto korzystać, na tym tle Itaka faktycznie wygląda słabiutko. Termin wiosenny mimo prawdopodobieństwa wiatru też jakby lepszy od tego sylwestrowego. Mnie w styczniu chyba nikt już na Saharę nie zaciągnie, nie lubię upałów ale marznięcie mimo ciepłej kurtki też do moich ulubionych odczuć nie należy , fakt że była to wyjątkowo zimna zima na tym terenie ale nikt mi nie zagwarantuje, że nie będzie powtórki. Odpowiedz Link Zgłoś
majkelllll Re: Oazy reaktywacja 08.10.13, 12:08 No to normalne, że dla Pani z BP wycieczka jest tania. Przecież nie może powiedzieć inaczej :) Jakby to zrobiła to pewnie miała by ciepło w pracy :) Czasem zdarza się, że odsłuchują ich rozmowy i analizują jak rozmawiają z klientami. Odpowiedz Link Zgłoś
miriam_73 Re: Oazy reaktywacja 08.10.13, 12:12 Zważywszy że podobne wycieczki (no fakt z oazą Siwa) w DE kosztują ok 2000 euro, to pewnie nie jest "takie drogie"... Odpowiedz Link Zgłoś
kamilap32 Re: Oazy reaktywacja 09.10.13, 19:56 No nie wiem czy 10 tys na nasze to tak mało Odpowiedz Link Zgłoś
miriam_73 Re: Oazy reaktywacja 09.10.13, 21:29 Jakie 10 tys??? Cena w PL to ok 6 tys, niemiecka ok 8 tys... Zważywszy, że cena niemiecka dotyczy biura które np. na tranzycie zapewnia hotele 4* plus rozszerza wyjazd o Siwe, to cena jest zbliżona. Odpowiedz Link Zgłoś
miriam_73 Re: Oazy reaktywacja 10.10.13, 22:37 Errata: wycieczka z DE, na 16 DNI, z Siwą z Niemiec, rejsowymi samolotami na wiosnę przyszłego roku kosztuje 1550 euro, bez ukrytych dodatkowych kosztów... Czyli Itaka przesadziła z ceną i to mocno. Odpowiedz Link Zgłoś
mernar Re: Oazy reaktywacja 10.10.13, 09:21 Cena nie jest zbyt atrakcyjna. Konkurecja ma inne równie ciekawe oferty. Jak ktos chce spedzic sylwestra na objazdówce i trochę innego swiata zobaczyc to proponuje Etiopie z Rainbow www.rainbowtours.pl/etiopia-na-tropie-arki-przymierza/zakwaterowanie-eto#2013-10-14 Jest już minimalna grupa z Warszawy na wylot 29 grudnia, moja siostra leci w tym terminie. Cena jak na 15 dni (a nie 8 jak Egipt) też wydaje się dośc atrakcyjna. Jest wprawdzie trochę opłat dodatkowych jak np wiza turecka, ale jednodniowe zwiedzanie Stambułu - przy okazji przelotu też może się podobac. Odpowiedz Link Zgłoś
majkelllll Re: Oazy reaktywacja 10.10.13, 09:25 No 15 000 zł to bardzo atrakcyjna cena ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
mernar Re: Oazy reaktywacja 10.10.13, 09:30 Leci sama i płaci nieco ponad 7000 za 15 dni. 7 dniowy Egipt w tym okresie jest drozszy. Nie pisze w sensie ze jest to tana wycieczka. Pisze ze jest taniej niż w Egipcie i trasa chyba ciekawsza. Odpowiedz Link Zgłoś
majkelllll Re: Oazy reaktywacja 10.10.13, 09:40 mernar napisał: > Leci sama i płaci nieco ponad 7000 za 15 dni. Plus różne opłaty więc wyjdzie prawie pod 8000 zł > 7 dniowy Egipt w tym okresie jest drozszy. No cos Ty piszesz??? Za Egipt to w hotelu 5* zapłacisz dużo mniej. Za 8000 zł spokojnie w dwie osoby polecisz. > Nie pisze w sensie ze jest to tana wycieczka. Pisze ze jest taniej niż w Egipci > e i trasa chyba ciekawsza. Taniej nie jest, a trasa rzeczywiście dużo ciekawsza. Chociaż w Egipcie też jest co zobaczyć :) Odpowiedz Link Zgłoś
mernar Re: Oazy reaktywacja 10.10.13, 10:12 Nie zwróciłem uwagi że na linku Miriam były zaznaczone 2 osoby, myślałem że to od głowy i mnie poraziło. Mój bład. Sory Odpowiedz Link Zgłoś
majkelllll Re: Oazy reaktywacja 10.10.13, 12:30 Ale co do Etiopii to i tak jest o wiele droższa od Egiptu :P Odpowiedz Link Zgłoś
matanzas Re: Oazy reaktywacja 17.10.13, 21:20 2 osoby na 8 dni do Egiptu za 10k - za te pieniądze spokojnie gdzieś do Azji można się wypuścić i to na dłużej nawet z B/p - a nie do egiptu..... Odpowiedz Link Zgłoś
irhana Re: Oazy reaktywacja 18.10.13, 10:03 Ceny które podawałam nie były cenami za hotel w Hurgadzie, tylko za podobną wyprawę do Oaz zorganizowaną poza polskimi BP. Ceny tam podane są za dwie osoby i jeden samochód. Nie rozumiem po co CI dwa samochody dla dwóch osób na standardową wyprawę? Ta trasa, którą proponuje Itaka jest łatwa i nie wjeżdża się w głęboką pustynię, a min. dwa samochody są potrzebne ze względów bezpieczeństwa jak jedzie się daleko od cywilizacji i źródeł wody. Nie neguję propozycji Itaki, bo trasa fajna i godna polecenia. Jeśli ktoś się boi z Egipcjanami, nie chce mu się organizować samemu, nie ma choćby jednej osoby, którą może zabrać ze sobą, to ta oferta mimo że bardzo droga jest fajna. Coś co ja odradzam to ten termin, w styczniu można bardzo bardzo zmarznąć w obozach na pustyni i nie cieszyć się w pełni wyprawą. Odpowiedz Link Zgłoś
miriam_73 Re: Oazy reaktywacja 18.10.13, 10:18 Imka, nie ma chętnych, bo te ceny SĄ za wysokie w stosunku do tego co jest w tym programie/ofercie. Dla porównania: www.djoser.de/rundreise_aegypten/16_tage_aegypten_westl_oasen/ Mam tę wycieczkę na oku już drugi rok, pewnie się w końcu wybiorę - w cenie polskiego wyjazdu na tydzień masz 16 dni, znacznie bogatszy program i - jak znam Niemców - dobry standard a nie ruletkę. Odpowiedz Link Zgłoś
mernar Re: Oazy reaktywacja 18.10.13, 11:15 Imka tak z innnej beczki. Czy Ty jesteś tą Imką od cymesów znalezionych, tak na oko z przed 10 lat? Odpowiedz Link Zgłoś
miriam_73 Re: Oazy reaktywacja 18.10.13, 15:24 Pierwszy wariant Oaz w Itace był 2 lata temu. Na ten rok na lato w ogóle już tego nie było, apotem się jeszcze posypały wszystkie planowane z uwagi na dym w Kairze. Odpowiedz Link Zgłoś
aqua_frigida Re: Oazy reaktywacja 18.10.13, 18:08 Ta wycieczka w Itace nazywała się "Priscilla królowa pustyni". Była chyba 8-dniowa, a cena , o ile dobrze pamietam, oscylowała w okolicy trochę ponad 4000 zł. Zerkałam na nią, ale dopłata do sing była przedsadzona. Odpowiedz Link Zgłoś
dana_n Re: Oazy reaktywacja 19.10.13, 01:35 Przyglądam się z oddali tej dyskusji od jakiegoś czasu...i powiem krótko. Przymierzałam się do wycieczki na Białą Pustynie dość długo...i wśród polskich organizatorów nie znalazłam takiego, który by mnie zachwycił warunkami organizacji. Za każdym razem okazywało się, że i tak organizatorem będzie egipska firma...a ja organizując taka wycieczkę z Polski zapłacę po prostu wyższe koszty. Po jakimś czasie poszłam po rozum do głowy i zorganizowałam taką wycieczkę sama. Polecam relację z mojej podróży, może komuś się przyda... www.trip4cheap.pl/forum/relacje-egipt/biala-pustynia Odpowiedz Link Zgłoś
volvo74 Re: Oazy reaktywacja 26.10.13, 19:12 w marciu jade na rejs po nilu a potem zamiast do hotelu na tydzień hop siup na pustynię trasa podobna może uda mi sie zachaczyć dodatkowo o jaskinia kryształowa zwana Garra lub Rolhfs Cave narazie wszystko jest dograne na 90% koszt 30 do 50 % tego co życzy sobie itaka Odpowiedz Link Zgłoś
irhana Re: Oazy reaktywacja 26.10.13, 19:58 Trzymam kciuki żeby Ci się powiodła ta jaskinia, mi niestety się to nie udało dwa lata temu, a też chciałam do niej jechać. Nasz Beduin nie zgodził się jechać tam jednym samochodem, bo to już dalej od szlaków i ze względu bezpieczeństwa powinny jechać dwa samochody podobno. Odpowiedz Link Zgłoś
janan2 Re: Oazy reaktywacja 27.10.13, 12:48 Mają rację!?Jak by jeden się zepsuł to drugi jest w zapasie.Pojedynczym strach na bezludzie! Poza tym masz powody,aby kiedyś tam wrócić! Dziwi,że jeszcze nie doświadczasz nowych wrażeń z Azji.Pewno już usiedzieć nie możesz,no i wychudniesz jeszcze z tych rozterek i braku tamtejszego pożywienia z sajgonek i innych frykasów.Nasze jedzonko z tych przeżyć,może już nie smakować he he.Zaszczep się przynajmniej na komary,a raczej na to co przenoszą i żadnych mi tam pasożytów z których ten region słynie o! A te pustynne wyprawy,też całkiem fajne.Może kiedyś będzie taka możliwość wyruszyć Twoim czy danan szlakiem.Zaczyna się robić jakby spokojniej w Egipcie.Ale co tu wybrać!Póki co dostępne bez kłopotów tylko podmorskie krajobrazy.Widać to na sąsiednim wątku dariuszowa.Ale i lądowe wyprawy,też wskazane i ciekawe.Tylko czas jakby nie z gumy i obowiązki też wstrzymują. Odpowiedz Link Zgłoś
irhana Re: Oazy reaktywacja 27.10.13, 13:35 Rację oczywiście mają ale i tak szkoda, że się nie udało... nie udaje się też póki co wyprawa do Gilf Kebir, Kryształu Libijskiego i na Wielkie Morze Piasku ale tej to na pewno nie odpuszczę jeśli tylko będzie dobry ku temu czas. Wrócę wiec na pewno, już mi tak tęskno do tych klimatów, że aż łezka w oku się kręci... Sajgonki muszą jeszcze na mnie poczekać dokładnie dwa tygodnie i już mnie tak nosi, że sobie miejsca znaleźć nie potrafię :-) zaszczepiona jestem, przed komarami mam zamiar się chronić, a pasożytów się niestety boję więc nie strasz ... w Mekongu pływać nie mam zamiaru, to jednak nie jest przyjazny egipski Nil i prócz pasożytów, to jeszcze węże i krokodyle tam pływają :D Odpowiedz Link Zgłoś
janan2 Re: Oazy reaktywacja 27.10.13, 16:04 Tak sobie gaworzę,a nie straszę.Na wszelki wypadek,jakby tak gorąco nagle się zrobiło i zamierzała popluskać się w tamtejszych wodach jak w Nilu.Brrr!Lepiej nie prowokować losu.Może nadejdzie sposobny czas też na pustynne wyprawy w Egipcie.Też bym się wybrał.Ale koniecznie dwa samochody.Jakby ten jeden się cholera zepsuł,no to jakoś nieporęcznie było by go taszczyć na plecach po tych pustkowiach.O reszcie "przyjemności" z tym związanych nawet nie wspominam,bo wyjdzie że straszę.Beduin miał rację.Sledzę sytuację ,tak na wszelki wypadek.Może i ja tam dotrę. Odpowiedz Link Zgłoś
volvo74 Re: Oazy reaktywacja 27.10.13, 17:05 powodzenia w tej Azji i aby pogoda dopisała ostatnio tam trochę lało ale jaka by nie była i tak bym się cieszył z takiej podróży Odpowiedz Link Zgłoś
irhana Re: Oazy reaktywacja 29.10.13, 07:24 Dziękuję :) ja tez się cieszę na tą przygodę ale i tak mi tęskno do Egiptu, do ludzi, jedzonka, pustyni. Rozgwieżdżonego nieba nad Saharą, beduińskiej herbatki gotowanej na ognisku, czosnkowej zupy i tego poczucia wolności nie zastąpi nawet najpiękniejszy Azjatycki widok. Odpowiedz Link Zgłoś
mernar Re: Oazy reaktywacja 18.10.13, 21:31 To były fajne czasy, czytało się z przyjemnością te kwiatki zebrane w jednym miejscu ;) Odpowiedz Link Zgłoś
irhana Re: Oazy reaktywacja 18.10.13, 23:19 imka.allegro napisała: > Dlaczego dwa samochody? > Kontaktowałam się z ekipą z www.egipska-sahara.pl > Odpisali mi, że na pustynię bezwzględnie minimum w dwa samochody - jednym nie p > ojadą. > I nie było mowy o eksploracji zakamarków Sahary, pytałam o 'standard oazowy'. > Innych firm nie znam. Kiedyś bardzo chciałam z nimi jechać ale po drugiej odmowie z ich strony i bajkach o bezpieczeństwie lub niebezpieczeństwie doszłam do wniosku, że to tylko takie gadanie, bo im się nie chce na jeden samochód i pewno im się nie opłaca. Dziwi mnie to że innym (egipskim firmom) się chce i robią to o wiele taniej, a jakoś zagrożenia nie czułam będąc tylko jednym samochodem. Jesień to najcudowniejszy chyba czas na Saharze :) Ech listopad się zbliża i się rozmarzyłam :) Odpowiedz Link Zgłoś