Dodaj do ulubionych

Taba Heights czy ktoś wie jaka rafa w oklicy

10.11.13, 18:41
Witam wybieram się do Hotelu Marriott Taba Heights z dziećmi 4 i 7 lat. Może ktoś był ostatnio i wie jaka rafa czy dzieci coś będą mogły zobaczyć pod wodą. Starsze pływa zupełnie nieźle więc może wypłynąć dalej ale chodzi o młodsze - czy coś zobaczy czy rafa niestety martwa?

a może jednak wybrać Marsa El Alam np. Hotel El Malikia Resort Abu Dabbab lub Brayka Beach?

Z opisów wnioskuje że rafa w Marsa o wiele lepsza ale odnosze wrażenie że jakość Hoteli w Tabie o klase wyższa.

Proszę o pomoc chodzi mi głownie o dzieci

Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • doral2 Re: Taba Heights czy ktoś wie jaka rafa w oklicy 10.11.13, 19:13
      minuta wysiłku...

www.holidaycheck.pl/hm/2a6aebcf-95bd-3fad-b2c1-e14eb440d6c1/-/m/picture?mediaCategorySubId=47
      www.youtube.com/results?search_query=Marriott+Taba+Heights&sm=3
    • q.qaz Tyle to i ja potrafie znaleźć 10.11.13, 20:08
      liczłem raczej na relacje osób które tam ostatnio były, bo kożystać z wyszukiwarki potrafię.
      Niemniej jednak bardzo dziękuje za fatygę. I proszę o info od osób zorientowanych w temacie ktore osobiście poznały tamte rejony. Z góry dziękuje.
      • doral2 Re: Tyle to i ja potrafie znaleźć 10.11.13, 21:04
        nie ma za co.
      • 4lata Re: Tyle to i ja potrafie znaleźć 10.11.13, 21:12
        w Tabie nie byłam ale patrząc na zdjecia juz samo wejście do wody to niebardzo. za to Abbu Dabbab super i tam zabrałabym malca, najpiekniejasza plaża chyba w całym Egipcie, super wejście do wody i boska rafa. tylko ten standard w El Malikia, byłam tam w 2009 i było całkiem całkiem choć jedzenie słabe, ale jak czytam świeże opinie to włos się na głowie jeży;) a może Hilton w tej samej zatoce, ja mam na niego chrapkę;)
        • miriam_73 Re: Tyle to i ja potrafie znaleźć 10.11.13, 23:06
          W Tabie rafy są kiepskie. Dla rodziny z dziećmi wybrałabym chyba Braykę, bo tam dostęp do rafy jest najbardziej przyjazny nawet dla maluchów, w Malikii przy fali dziecko może mieć problemy, chociaż z drugiej strony wielkość plaży bije Braykę na głowę (ale w razie czego można jeden dzień wybrać się do Abu Dabbab na wycieczkę). Aha, w Malikii w okresie zimowym na 100% mały, górny basen jest porządnie podgrzewany, w Brayce kryty był taki ciepły na słowo honoru, może w Royalu będzie lepiej, ale tego nie wiem.
          • q.qaz Re: Tyle to i ja potrafie znaleźć 10.11.13, 23:20
            bardzo dziękuje za cenne informacje. Jeśli ktoś ma jeszcze jakieś uwagi to zapraszam do dyskusji. Mam jeszcze jedno pytanie bo widze że zorientowani. Czy wycieczka do Luksoru nie jest zbyt forsowna dla 4-latki? (raczej przyzwyczajonej do podróży i zwiedzania)
            • rojb.erek Re: Tyle to i ja potrafie znaleźć 12.11.13, 15:35
              ja byłam w Tabie we wrześniu, w Sol Y Mar Sea Star dokładnie jeśli chodzi o hotel. nie wiem czemu miriam twierdzi ,że rafa tam jest kiepska, no ale ja może nie jestem zbyt wielkim znawcą raf. wejście do morza mieliśmy z plaży, dzieciaki brykały do wody bez obaw, choć są tam kamienie i trzeba uważać, ja starucha miałam bliskie spotkanie z kamykiem hehe ale spoko, nic wielkiego.
              ale miało być o rafie, to jak dla mnie laika i męża mego i znajomych to rafa całkiem przyzwoita i rybki ciekawskie i raczej nie uciekają a jak było bez fal to maski i rurki nie potrzebne bo oglądać je mozna bylo z brzegu.i pełen wachlarz stworów morskich zaliczylam łącznie z delfinami ale to zdarzyło się raz i potem ich nie widziałam. podobno bywają też żółwie ale osobiście nie widziałam.
              z niebezpieczeństw sa oczywiście tez jezowce. rafy tam generalnie mieliśmy dwie, pierwsza mniejsza na hotelowej plaży z prawej strony przy tak zwanych głazach i druga większa w zatoczce do której jeśli jedziesz w tamte rejony trafisz na pewno bo przybywają tam pielgrzymki z wszystkich hoteli w Tabie i podobno z Jordanii z naprzeciwka zatoki.
              jak dla mnie rafa jest całkiem ładna i godna uwagi ale to tylko moje zdanie i tych co tam ze mną byli.
              pozdrawiam i zazdraszczam wyjazdu bo tam jest po prostu pieknie
              • miriam_73 Re: Tyle to i ja potrafie znaleźć 12.11.13, 16:06
                Dlaczego? A byłaś w Marsa Alam i masz porównanie?
                • rojb.erek Re: Tyle to i ja potrafie znaleźć 13.11.13, 10:55
                  byłam, ale przyznaje ,że jestem stronnicza, Taba podoba mi się bardziej, ale to efekt chyba całości nie tylko rafy.
                  co do oceny rafy to serio jestem laikiem i nie mówie ,że nie masz racji, przedstawiłam jedynie swoje zdanie na ten temat....
                  Taba ma tez ten plusik dla dzieciakow ,ze 10 km i jest przefajne oceanarium w Eljacie :), tam to jest zabawa...
                  my nie dzieci już a ubawiliśmy sie jak małolaty.polecam jak ktoś ma mozliwość tam dotrzeć
                  • q.qaz Re: Izrael 13.11.13, 11:35
                    Witaj a możesz podać więcej szczegółów co do wycieczki do Ejlatu koszty problemy.
                    Czy na granicy faktycznie trzeba odczekać kilka godzin (bo to przy wycieczce z dziećmi ma kolosalne znaczenie) Czy po Egipskiej i Izraelskiej stronie kursują jakieś busy czy też należy szukać taksówki. Jakie są koszty i co jeszcze warto zobaczyć w Eljacie.
                    • miriam_73 Re: Izrael 13.11.13, 12:35
                      Po stronie egipcskiej jesteś chyba zdany na taksówkę, natomiast po stronie izraelskiej masz autobus miejski, który kursuje bodaj co pół godziny i ma po drodze do Ejlatu przystanek przy oceanarium (chyba nr 16, jeśli się nie mylę). Są też taksówki. Poza tym w Eilacie jest Dolphin Reef.
                      Tu masz stronę internetową obesrwatorium:
                      www.coralworld.co.il/en/Default
                      A tu rafy delfinów:
                      www.dolphinreef.co.il/
                  • miriam_73 Re: Tyle to i ja potrafie znaleźć 13.11.13, 12:27
                    No, oceanarium mają fajne :)
                    • q.qaz Re: Izrael 13.11.13, 12:38
                      Dziękuje jesteś prawdziwą kopalnia wiedzy o regionie i fajnie że się nią dzielisz Pozdrawiam.
                    • q.qaz Re: Izrael 13.11.13, 12:40
                      Mam jeszcze jedno pytanie czy przekroczenie granicy faktycznie aż tak uciążliwe jak często piszą na forum?
                      • miriam_73 Re: Izrael 13.11.13, 14:15
                        To zależy. Jak się skumulują grupy, to trwa to bardzo długo, bo Izraelczycy mają po prostu określone procedury bezpieczeństwa od których NIE MA ODSTĘPSTW. To jest po prostu kwestia "być albo nie być" tego kraju, stąd trzeba to spokojnie przyjąć, a nie traktować w kategorii szykan (bo to nie są szykany ;-). Nie umiem powiedzieć, o której najlepiej byłoby się "wstrzelić, żeby uniknąć kolejek. Ponieważ chyba nadal są ograniczenia w poruszaniu się nocą po Synaju, to być może dobrym rozwiązaniem byłoby wystartować bardzo rano, zanim dojadą autokary z Sharmu. W końcu możecie się wybrać nie tylko do Oceanarium, ale najpierw np. może do samego Eilatu, lub ewentualnie poczekać do tej 8.30 na otwarcie :)
                        Szczerze mówiąc, nigdy nie czekałam na granicy w Eilacie/ Tabie dłużej niż godzinę, chociaż o 3-4 godzinnych oczekiwaniach słyszałam i czytałam... Więcej zachodu i czasu kosztowało mnie ostatnio ćwiczenie z wyjazdem (!!!) w Tel Avivie na Ben Gurionie.
                        • rojb.erek Re: Izrael 13.11.13, 16:56
                          może będzie ,że Wam się wcinam w dyskusję ale co tam ;)
                          w moim wrześniowym przypadku, wycieczka do Eljatu wyglądała tak:
                          z hotelu do przejścia granicznego z Izraelem dotarliśmy (ja i mąż bo to wycieczka na wlasną rękę była) busikiem hotelowym bo tak się dogadaliśmy z chłopakami z recepcji ,że było taniej niż taksówką a to w sumie tylko 10km było.
                          po stronie Izraelskiej zrobiliśmy sobie spacer wolnym kroczkiem do oceanarium, jak na moje wyobrażenie to jakies 1,5-2 km od granicy do oceanarium jest, więc taki spacer da się zrobić nawet z dzieciakami, ale jeśli nie to tak jak mowi miriam jest pod samą granicą przystanek i fakt jest to 16 czy 17, ale to bez znaczenia bo jest tam tylko jeden autobus (w sensie jeden tam ma przystanek akurat) albo taksowki.
                          spacer ma tą przewage ,że daje możliwośc cześciowego rekonesansu miejsca.
                          w samym oceanarium jest atrakcji tyle ,że trzeba to planować na cały dzien a z dzieciakami to już na pewno na cały dzień: znajdziesz tam: akwaria wolnostojące,basen z rekinami, basen z żółwiami, obserwatorium , łódz ze szklanym dnem, otwieranie ostryg i wyjmowanie pereł (chyba co godzine ale już dokładnie nie pamietam), zwierzątka amazońskie,basen z delfinami ,kino z 3 czy 4 d jakoś tak, gdzie są pokazy (robi wrażenie zwłaszcza na dzieciach :), ostatni seans jak my byliśmy to 14.20 ale to była chyba niedziela i pewnie dlatego( trzeba pamietać ,że jest tam godzinna różnica czasu ), place zabaw dla dzieci z morskimi stworzonkami i oczywiście pokazowe karmienia i jeszcze dużo dużo więcej. za całodzienne łażenie za dwie osoby dorosłe zapłaciliśmy 198 dolarów ( bez lodzi bo już nie bylo miejsca).oczywiście na miejscu jest gdzie zjeśc i wydawać kase hehe.
                          my wracalismy też na piechote do granicy ale mozna śmiało dojechać.
                          opłata granicznapo stronie izraelskiej to za dwie osoby dorosłe w dolarach 66
                          po stronie egipskiej za osobe dorosłą 75 l.e , dzieciaki liczone są chyba trochę mniej ( i tu warto zaopatrzyć się w egipską walutę bo innej na granicy nie przyjmują, nas uratował kierowca busika i zapłail za nas), a opłata ta kasowana jest nie na przejściu granicznym a przy rogatkach z Taby więc jak się nie ma l.e to trzeba wracać na granice do bankomatu czy sklepu czy jakos sobie radzić. tak czy owak naprawde serdecznie eljat polecam. a jeśli chodzi o samo przejście to jak my na własną rękę bez żadnych problemów, meżowi sprawdzili tylko aparat i pytali nas na jak długo sie udajemy i gdzie a i z jakiego hotelu w egipcie jesteśmy, zero kolejek i problemow, bezstersowo i z uśmiechem.
                        • rojb.erek Re: Izrael 13.11.13, 17:10
                          a i jeszcze dygresyjka mała do Waszej rozmowy, my przekraczaliśmy granice okolo 9.30, o 9 wyruszyliśmy z hotelu, potem jeszcze zaliczyliśmy wizyte w sklepiku w Tabie i na granicy byliśmy około 9.30 właśnie i było pusto,
                          tak sobie myśle ,że skoro wycieczki do Jerozolimy wyruszają nocą to pewnie tłumy są wcześnie rano, no ale nie wiem bo my nie byliśmy zorganizowani :)
                          • miriam_73 Re: Izrael 13.11.13, 18:01
                            Dokładnie tak, jak piszesz. Jak chodziły nocne wyjazdy z SSH, to tłok się robił nad ranem, ok. 4-6 i wtedy to bardzio długo trwało. Tylko, że teraz chyba są jakieś ograniczenia czasowe, więc jeśli busy wyjeźdżają o brzasku, to mogą być na granicy właśnie w okolicach 9-10. Trzeba spojrzeć na aktualne oferty lokalnych biur z Sharm i informację, o której jeźdżą do Jerozolimy i dopasować własną przeprawę :)
                            • rojb.erek Re: Izrael 13.11.13, 18:58
                              a fakt o tym zapomnialam. można sprawdzić w e-sharm u p. Agaty czy jak jej tam, w sensie dowiedzieć się jak u nich jest z wyjazdem do Jerozolimy, dodać ze 3-4 godziny i wiadomo o której wycieczka jest na granicy:).
                              miram Ty spryciulo :), to przebiegły plan i przyznaje ,że wcześniej na to nie wpadłam
              • zbyszek0077 Rafa przy Sol y Mar - Taba 15.11.13, 20:40
                Zdjęcia z rafy:

fotoforum.gazeta.pl/72,2,857,146599167,148040679.html
                Pozdrawiam.
                :-)
        • rojb.erek Re: Tyle to i ja potrafie znaleźć 14.11.13, 14:50
          nie moge oczywiście mowić o wszystkich plażach hotelowych w Tabie ale ta ktora należała do hotelu w którym byłam była super:), wejście do morza z plaży nie z pomostu i rafa też nie zła.pozdr.
          • brysia0 Re: Tyle to i ja potrafie znaleźć 09.12.13, 22:00
            Hej, a jaki hotel w Tabie polecacie? Ja się na rafie nie znam, nigdy nie nurkowałam. Raczej myślę o bazie wypadowej do Perty i Eilatu. Mam na stanie 2 dzieci 6 i 12 lat. I głupio spytam: ten hotel Sol Y mam jest w Tabie, Tabie Heigts czy jeszcze gdzieś indziej? Z jakim biurem jeździcie? Bo Tabę ma chyba Alfa Star, Itaka i nie wiem kto jeszcze... Nie byłam nigdy z żadnym z tych biur i też nie wiem które rzetelniejsze? Z góry dziękuję za pomoc.
            • alciawisnia22 Re: Tyle to i ja potrafie znaleźć 09.12.13, 22:32
              Sol y mar nie jest w Taba Heigts, jest 10 km na północ od Taby w kierunku granicy z Izrazelem - dokłanie 10 km od granicy,jako baza wypadowa fajny
              Hotel na odludziu nic wpoblizu nie ma, do plazy ze 300m z buta (chodnikiem przy drodze )lub busem hotelowym
              plaża fajna ,zadbana morze przy brzegu płytkie wie dla dzieci ok
              Byłam w tym hotelu kiedys jeszcze przed rozrubami w Egipcie,teraz nie wiem czy bym sie zdecydowała ze względu na odludzie na jakim sie znajduje
            • rojb.erek Re: Tyle to i ja potrafie znaleźć 10.12.13, 16:44
              ja byłam w Sol Y Mar we wrześniu czyli już po czy też jak kto woli w trakcie zamieszania w Egipcie i było CUDOWNIE!, fakt hotel jest poza kompleksami hoteli czyli samodzielnie a co za tym idzie cisza i spokój... Itaka wycofała się z tego hotelu ( wiem bo pisałam do nich w tej sprawie, chcąc jechac teraz czyli w grudniu) więc zostało tylko Alfa Star. Z nimi byliśmy we wrześniu i było oki, ale jak mam coś doradzić to sprawdz kto będzie w trakcie Twojego wyjazdu rezydentem ; jeśli chłopak o imieniu Milad to jedz w ciemno, koleś jest w stanie załatwić wszystko i na prawde jest bardzo w porządku ( mieliśmy nie miłą przygodę już na początku wyjazdu ale z winy mojego męża ale rezydent wszystko załatwił).
              Hotel jest oki, staff hotelowy super a już Osama (chef kuchni) to już jest klasa sama w sobie i spokojnie możesz futrować nawet surowe warzywa i owoce, faraon do Sol Y Mar-a nie zagląda.
              • adamp777 Re: Tyle to i ja potrafie znaleźć 11.12.13, 12:00
                Byliśmy w Hotel Aquamarine Sun Flower Resort w czerwcu 2013. Jest on an uboczu, cisza spokój, miła obsługa pokoje duże i nawet niezłe. Hotel super, jedzenie i baseny również. Jeżeli chodzi o rafę jest nawet fajna w okolicy hotelu tylko niestety przy wietrze i małym stanie wody był utrudniony dostęp. Może ok.kilometra od hotelu w kierunku przeciwnym od Taba Heigts jest francuski hotel z pomostem na rafę i udało się z niego skorzystać. Tam to już rafa jest super, tylko obsługa hotelu widząc opaski na rękach wyprasza z pomostu, ale zawsze można zdjąć opaskę i próbować. W spokojne dni jest co oglądać pod wodą, pozdrowienia dla wszystkich snurków.
    • zbyszek07 Re: Taba Heights czy ktoś wie jaka rafa w oklicy 13.02.14, 14:21
      fotoforum.gazeta.pl/72,2,857,146599167,148040679.html
      Byłem w Sol y Mar -Taba, plaża z pięćset metrów od hotelu,
      rafa przy plaży po prawej i większa do której można dopłynąć kajakiem lub rowerem wodnym z plaży.
      Pozdrawiam
      :-)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka