Dodaj do ulubionych

MARSA ALAM

15.01.14, 17:17
Witam jestem zainteresowana spędzeniem wczasów w Egipcie. Planujemy wyjazd w maju (zapewne po 10). Byliśmy już 2 razy w Hurghadzie, wiec jakieś doświadczenie już posiadamy. Zdaję sobie sprawę, że każdy kurort ma swoja specyfikację, w tym roku planujemy wakacje MARSA ALAM. Jedziemy tam pierwszy raz, wiec każda opinia, doświadczenie i opisana przygoda da nam szersze spojrzenie na to czego powinniśmy się spodziewać na miejscu.
Jesteśmy fanami snurkowania planujemy zatrzymać się w zatoce BRAYKI. Hotele brane pod uwagę to Royal Brayka Beatch Resort lub Royal Bay Resort. Ciekawi nas:
- Który hotel ma dobry standard
- Który hotel jest odpowiedni dla ludzi którzy spędzają czas na snurkowaniu
- 13,14,15 maj to pełnia więc i przypływ... czy ma to pozytywny czy negatywny wpływ na snurkowanie w tej zatoce
- Czy miejscowi ostrzegają o rekinach??
Każda informacja jest dla nas cenna. A może inna zatoka jest godna polecenia. Z góry dziękujemy
Obserwuj wątek
    • mernar Re: MARSA ALAM 15.01.14, 20:50
      Generalnie nie nazwałbym Marsa Alam kurortem, powiedziałbym raczej, że jest to region turystyczny z luźno rozrzuconymi hotelami wzdłuż wybrzeża poza hotelem brak deptaków i atrakcji ;)
      Region jest wietrzny i w maju pewnie będzie wiało dość mocno, średnio 3-4 dni na tygodniowym pobycie. Dobrze jest wybrać hotel w zatoce. Rafa dostępna z brzegu jest duża ładniejsza niż ta z łodzi w Hurghadzie.
      Woda już powierzchniowo jest nagrzana i bardzo przyjemnie się pływa, ale wizura nienajlepsza- oprócz zapiaszczania, sporo planktonu - wszystko zaczyna kwitnąc, a po 20 maja możliwa inwazja meduz, ja trafiam za każdym razem- już je nawet polubiłem.
      Od trzech lat zawsze jestem w maju w Marsa, w tym roku też będę, ale jeszcze nie wiem w jakim hotelu.
      W zeszłym roku akurat byłem w Brayce w maju podczas pełni, pływy w zatoce były duże, nawet ok 1 m. Gdy jest przypływ jest mnóstwo ryb i można pływać nad rafą bez ryzyka otarć. Przy odpływie z kolei można z bliska obejrzeć miejsca słabo widoczne wcześniej.
      Myślę że nie ma znaczenia którą Braykę wybierzecie, obie są ok. Stara jest bardziej klimatyczna i ma więcej zieleni, nowa ma z kolei infrastrukturę w znacznie lepszym stanie, a i tak można korzystać z zaplecza obu hoteli, w moim przekonaniu należy wybrać ten który akurat jest tańszy.
      Wiesz z rekinami w Marsa to jest tak, że nie ma ich zbyt dużo i raczej nie wpływają do zatok. Nikt nie będzie przed nimi ostrzegał. Takie spotkanie jest nagrodą za czas poświęcony na poszukiwanie czegoś większego na otwartym morzu. W zeszłym roku zdarzyło się to mi dwa razy, ale prawie 2 kilometry za zatoką Brayka, właściwie tuż przed wejściem do zatoki Gabel el Rosas. Ten sam, niewielki rekin rafowy, to były miłe, a nie groźne spotkania.
      Pozdr.
    • xaltuton Re: MARSA ALAM 16.01.14, 08:55
      Duzy opis obu Brayki masz u mnie na stronie www.xaltuton.com. Co do rekinow - przy zatoce obok (Gebel El Rosas, 15 minut nabrzezem z buta ) stoi wbita plansza, zeby sie nie bac, bo tutaj rekinow... nie ma :) Oczywiscie chodzi o te, ktore moglyby byc grozne...
      Ktory hotel? Mysle, ze obojetnie. Wieczorne zycie skupia sie przy starej Brayce, za to nowa jest
      "swiezsza" (wybudowana 2011 rok). Z obu jest blisko na plaze wiec nie warto pod tym katem roztrzasac tematu. Co do przyplywow oczywiscie wahania poziomu wody byly, ale nie rzutowaly praktycznie to na snurki (a snurkowalem tam naprawde duzo i wyplywalem az poza zatoke). Gorzej czasami bylo z wizura i byc moze tutaj znaczenie miala np. cofajaca sie woda.
      • jolantas1955 Re: MARSA ALAM 23.01.14, 14:42
        Piękne zdjecia!!!!Ja sama zrobiłam już mnóstwo podwodnych ujęć, żółwi w Abu Dabaab całe mnóstwo (ja sama spotkałam 6 lub 7 egzemplarzy), ale ani jedno zdjęcie nie jest tak ładne!!!!Chyba masz profesjonalny sprzęt, a ja tylko malutki podwodny Panasonic i to chyba jest odpowiedź:(
        Wybieram sie do Maarsa w kwietniu i ponieważ zatokę Abu D. znam na wylot, więc myślę albo o Brayce, albo o Oriental Bay, bo czytałam,że tam są tez żółwie i delfiny sie zdarzają. Będę mieć pewnie tak samo bolesny wybór jak Ty:) Skłaniam się ku Orientalu bo tam zatoczka mniejsza i chyba fale tez! A w kwietniu może wiać nieźle! Chociaż to niegdy nie wiadomo, w ubiegłym roku byłam w sierpniu w Sharmie i niestety większość przesiedziałam na basenie. Dlatego musi być zatoka!
        • xaltuton Re: MARSA ALAM 23.01.14, 15:28
          Dzieki :) Ja bym wybral Brayke. Jak bylem wialo 2 dni naprawde ostro a fale byly takie, ze widzialem jak sie dzieci kapaly. Do zatoki Orientala masz bardzo blisko, mozna isc spacerkiem pustym brzegiem. Tam co prawda rzeczywiscie spotkalismy zolwie (w Brayce nie bylo) ale rafa gorsza i zycia na niej zdecydowanie mniej. Zatoka Brayki podobala mi sie bardziej.
          • jolantas1955 Re: MARSA ALAM 24.01.14, 13:23
            Dzięki za info:) Będę mieć to na uwadze. Ale co znaczy, ze: "a fale byly takie, ze widzialem jak sie dzieci kapaly."? Czy mam rozumieć, że nie były przeszkodą w snorkowaniu i w ogóle???
            • marszal87 Re: MARSA ALAM 25.01.14, 11:08
              A ja mam pytanie do osób, które były w Brayce i w Abu Dabab. Jakie porównania macie co do rafy w tych zatokach? Która bardziej atrakcyjna pod względem ilości i róznorodności ryb oraz stanu samej rafy?
              Pozdrawiam
              • miriam_73 Re: MARSA ALAM 26.01.14, 17:25
                Każda z tych raf jest inna. Trudno je porównywać.
                • xaltuton Re: MARSA ALAM 27.01.14, 15:06
                  I obie piekne. Ktorej nie wybierzesz, powinienes byc zadowolony :)
                • beaho Re: MARSA ALAM 28.01.14, 23:02
                  Byliśmy w zatoce Abu Dabaab. Myślimy o hotelu Royal Brayka w tym roku. Czy dobrze myślę że zatoka Abu Dabaab jest większa niż w Brayce? W Abu Dabbab sa żółwie na 100 % a jak przy Brayce? Czy w Brayce są wydzielone miejsca do pływania, nurkowania? Czy nie jest to jakieś duże ograniczenie?
                  • miriam_73 Re: MARSA ALAM 29.01.14, 10:34
                    Zatoka abu Dabbab jest dużo wieksza od Brayki. Ostatnim razem jak byłam w Brayce, to codziennie na płn rafe po południu przypływał mały żółwik, ale na stałe tak jak w Abu Dabbab żólwi w tej zatoczce nie ma. Ograniczenia wyglądają mniej więcej tak: www.braykabay.net/ban/1450691071.jpg
                    www.braykabay.net/ban/1066302858.jpg
                  • xaltuton Re: MARSA ALAM 29.01.14, 10:58
                    Wieksza, zgadza sie.
                    Zolwi w Brayce nie widzialem, sa na pewno w zatoce Gebel El Rosas obok.
                    Rafa jest z 2 stron zatoki Brayki, posrodku jest wydzielony korytarz dla RIBow wiec teoretycznie nie mozna przeplynac z jednej rafy na druga, ale ludzie przeplywaja. Zdjecie ze znaku umieszczonego przy plazy jak to wyglada jest na mojej stronie,
                  • beaho Re: MARSA ALAM 29.01.14, 21:23
                    Czy zatoka przy Brayce jest głęboka? Czy jest możliwość wypłynięcia na snurki poza rafę? I jeśli można wypłynąć poza rafę to czy przy wietrznych dniach jest duży problem z pływaniem? No i jeszcze jedno pytanie co do hotelu El Malikia czy jest on przyzwoity pod względem standardu czystości i jedzenia. Są różne opinie. Byliśmy w tamtym roku w Hiltonie w tejże zatoce, zdaję sobie sprawę, że standard będzie inny ale czy bardzo będzie odbiegał czy da się jakoś wytrzymać. Zaznaczam że sprawą nadrzędną jest oczywiście rafa i zatoka a pytania co do hotelu biorą się stąd że wolę być przygotowana. Dzięki za info.
                    • mernar Re: MARSA ALAM 29.01.14, 22:54
                      Zatoka bardzo długo płytka dopiero na wyjściu mocno się pogłębia.

Jest możliwość wypłynięcia poza zatokę, ładna rafa rozciąga się wzdłuż brzegów - niestety przy wietrznych dniach to tylko o świcie lub o zmierzchu gdy morze się uspokaja.

Poza zatoką po przebiciu się przez zakręt nie ma problemu z pływaniem, ale należy zachować zdrowy rozsądek i trzymać się nieco dalej od granicy spienionych fal aby nas przypadkiem nie zniosło, bo bywają dni że mocno buja.
                      Ładna dość surowa rafa poprzecinana wąwozami ciągnie się aż do następnej zatoki.

Przed kilkoma dniami pokazywałem koledze amatorski filmik z tego obszaru, jakoś materiału mizerna, kręcony małpką przy słabym świetle, także kolorów niewiele, ale daje jakiś pogląd czego się tam spodziewać.

www.youtube.com/watch?v=P2YWWlmamjg
                      Standard hotelu da się jakoś wytrzymać ;)
                    • miriam_73 Re: MARSA ALAM 29.01.14, 23:32
                      Malikia w stosunku do poprzednich sezonów niestety się pogorszyła, acz nie popadałabym w skrajność. Jest przeciętnie, ale ja na czystość nie narzekałam, pokój zawsze miałam czysty i z miłymi kwiatkowo-ręcznikowymi niespodziankami. Jedzenie nigdy w Solymarze/ Mailikii nie było nadzwyczajne, ale zawsze coś do wyboru się znajdzie, dobre makarony, dużo sałatek, dobre słodkości. Ja nigdy po surowiznach, a zawsze jem sałatę, marchewkę, pomidory itp. nie miałam żadnych problemów z żołądkiem. All inclusive działa do 23. Malikia to przede wszystkim plaża i rafa, barek przy plaży zazwyczaj działa bez zakłóceń, w porze lunchu zawsze sałatki i pasta bez większych kolejek. Trochę zaniedbane jest otoczenie, ponieważ wykonanie było egipskie, to w wielu miejscach zużycie widać, starają się to na bieżąco łatać, ale da się przeżyć.
                    • xaltuton Re: MARSA ALAM 30.01.14, 07:53
                      w Brayce Do wody wchodzi sie z piaszczystej plazy po piasku, dno tez jest piaskowe i bardzo stopniowo oapada, ale mysle ze gdzies po 30 metrach juz nie mozna siegnac dna. Na wyjsciu z zatoki na srodku to sa juz glebokosci rzedu 30 metrow, ale jak sie snurkuje wzdluz raf, to caly czas jest sie bardzo blisko brzegu (kilkanascie metrow od). Mozna wyplynac z zatoki dalej, ale tam juz zaczyna byc mocno odczuwalny przyboj, a jak mocniej wieje, to robi sie niebezpiecznie, bo fale na powierzchni potrafia w sekunde przemieszczac o dobrych pare metrow, wiec trzymanie sie tam troche dalej od raf mocno wskazane.
                      Niemniej, moim zdaniem, najciekawsze fragmenty rafy sa gdzies tak w okolicach polowy (a nawet przed) zatoki.
                      • antka81 Re: MARSA ALAM 02.02.14, 18:25
                        mam pytanie czy w brayce jest gleboko od brzegu czy dzieci mogą swobodnie się poruszać i czy w ciągu dnia sa przekaski
            • xaltuton Re: MARSA ALAM 27.01.14, 15:05
              Dokladnie tak. O cale wybrzeze walily duze fale, nawet w Abu Dabab wywiesili flagi, a w Brayce bylo wzglednie spokojnie - tak, ze nawet male dzieci sie pluskaly na brzegu. Nie wiem jak w tym czasie bylo w zatoce przy Orientalu, ale to tez jest waska i gleboko wchodzaca w lad zatoka, wiec moglo byc ok. Naprawde w Marsie radze wziac pod uwage temat wiatru.
          • desperato Re: MARSA ALAM 14.06.14, 20:05
            xaltuton napisał:

> Dzieki :) Ja bym wybral Brayke. Jak bylem wialo 2 dni naprawde ostro a fale byl
            > y takie, ze widzialem jak sie dzieci kapaly. Do zatoki Orientala masz bardzo bl
            > isko, mozna isc spacerkiem pustym brzegiem. Tam co prawda rzeczywiscie spotkali
            > smy zolwie (w Brayce nie bylo) ale rafa gorsza i zycia na niej zdecydowanie mn
            > iej. Zatoka Brayki podobala mi sie bardziej.

byłem tu i tu (2 lata temu w Orientalu i 1 rok temu w Brayce Resort). Spacerowałem często w ub. roku z Brayki Resort do Oriental Bay - swoboda, jakiej brak w Brayce ! Rafa może i jest bogatsza w Brayce (północna), ale i ta w Orientalu (też płn.) jej bardzo ok ! Żółwie tu i tu. W Brayce pływałem 2 raz sam na sam z żółwiem do pełnego morza. W Orientalu trochę trudniej spotkać żółwia, ale są 2 na stałe. Oriental ma większy "luz na plaży". Gdyby nie słabe obłożenie, to na plaży w Resorcie nie byłoby miejsca już od 7 rano ! (na południu jest ogromny kompleks - z basenami - który "na szczęście" stoi pusty). Hotel dla mnie w Orientalu był dużo lepszy, a przede wszystkim większy (ponad 50m2 - 2 klimy). Także stołowanie bardziej mi odpowiadało (bardziej kameralnie). Zatoka Brayki jest przede wszsytkim szersza, Orientalu węższa - dla wielu zaleta szybkiego przedostania się.

-----------
            desperato
    • murena2014 Re: MARSA ALAM 26.01.14, 12:17
      Mam jeszcze pytanko czy w Brayce jest bankomat.Dzięki wszystkim za posty zyskałam wiele cennych informacji.
      • xaltuton Re: MARSA ALAM 27.01.14, 15:08
        Nie widzialem, prawdopobnie nie ma. Nie ma tez tam za bardzo sklepow... :-)
      • miriam_73 Re: MARSA ALAM 27.01.14, 15:25
        W starej Brayce nie było, ale ewentualnie można po przylocie na lotnisku (są bankomaty w hali przy taśmiach bagażowych) i chyba (ale tylko chyba, wiem, że jest działajaca apteka i sklepik z m. in. napojami i słodyczami) coś działającego jest ok 1 km od Brayki przy hotelach Abo Nawas i Blue Reef. Natomiast w Malikii jest na 100% bankomat w lobby.
    • murena2014 Re: MARSA ALAM 23.02.14, 10:58
      Dzięki za wpisy uzyskałam wiele interesujących informacji. Ciekawa jestem jeszcze czy przy snurkowaniu mają zastosowanie płetwy na dłonie. Spotkałam takie w sklepie sportowym. wydaje mi się, że mogą ułatwić pływanie ale nikt nic nie pisze o ich stosowaniu, a może to fajny bajerek?
      • miriam_73 Re: MARSA ALAM 23.02.14, 11:58
        A po co ci przy snurkowaniu w ogóle praca rąk (o nurkowaniu w ogóle nie wspominam)????
      • olianaa Re: MARSA ALAM 23.02.14, 13:09
        Murena, przy snurkowaniu rąk się generalnie nie używa wcale, albo prawie wcale. Jednym z wyjątków jest przebijanie się przez jakieś wysokie fale, kiedy chcesz koniecznie zobaczyć wielkiego, odpływającego żółwia, albo trafienie w lekki prąd, który lubi się przyplątać czasem w Abu Dabbab.
        Natomiast co do bankomatu to nie jestem pewna, czy w Malikii maszyna, która stoi, nie służy wyłącznie do wymiany pieniędzy, przynajmniej tak utrzymywali niektórzy usiłujący pobrać gotówkę z konta. Niestety nigdy nie widziałam, żeby ktoś z niej akurat korzystał i nie pytałam obsługi, bo nie miałam tym razem potrzeby wypłacania gotówki. Natomiast zwykły bankomat naprzeciwko Blue Reef jest na pewno i w Port Ghalib też ( ale często nieczynny).
      • mernar Re: MARSA ALAM 24.02.14, 20:01
        Wprawdzie moje przedmówczynie już to napisały, ale ja też coś od siebie skrobnę :)

Jako napęd najważniejsze są płetwy, powinny by dość twarde i o sporej powierzchni - aby było się czym odpychać. Rąk nie używamy w ogóle, jeżeli mamy basenowe nawyki to walczymy z nimi albo wyciągając je wzdłuż ciała albo zaplatamy na piersiach. Jeżeli są problemy z pływalnością i nie czujemy się dość pewnie nakładamy piankę, która bardzo ładnie wynosi, albo kamizelkę. Kamizelki nie polecam bo wstajemy troszeczkę za bardzo ponad lustro wody i jesteśmy znacznie bardziej podatni na fale i wiatr.

Płetwy na dłonie mogą byc bardzo dużym utrudnieniem przy problemach z maska, która zaczęła przeciekać i trzeba ją przedmuchać, usunąć parę, wyregulować paski i takie tam. O robieniu zdjąć lub filmowaniu nie wspomnę, poza tym jak pokazać OK. jak się ma takie placki na łapkach ;)
        • xaltuton Re: MARSA ALAM 26.02.14, 07:46
          Z tymi pletawami to poczatkujacej ostrozenie - jak zalozy jakies twarde jety to skurcze w lydkach i bole nog pewne jak w banku. Oczywiscie takie pletwy daja dobry ciag, ale dla niewytrenowanej osoby lepsze bylyby bardziej miekkie o wiekszej powierzchni piora.
    • bogusia7012 Re: MARSA ALAM 09.03.14, 19:25
      witam , bylśmy a Marsa Alam w marcu w tamtym roku, w hotelu Resta Reef resort, animatorzy -Włosi , ale przezabawni, byliśmy sami z mężem , ale rodzin z dziećmi nie brakowało, polecam, bo cisz, spokoj , dla ludków, którzy jadą tam wypocząc , a nie biegać po wycieczkach, na to mamy czas, polecam hotel, czysty, obsługa cudowna, jedzonko- dla każdego, polecam....
      • walo14 Re: MARSA ALAM 10.03.14, 10:07
        Może ktoś jeszcze poleci jakoś dobry hotel w MArsa?
        Szukam hotelu raczej w zatoce, by nie wiało za mocno, jakichś zjeżdżalni, może polskie animacje?
        • olianaa Re: MARSA ALAM 10.03.14, 10:36
          A może zadaj sobie odrobinę trudu i przeczytaj TEN wątek od początku do końca? Masz tu odpowiedzi na swoje pytania!
          • walo14 Re: MARSA ALAM 10.03.14, 11:49
            dzięki, czytałem, dlatego proszę o ile to możliwe o dalszą pomoc.
    • gonia997 Re: MARSA ALAM 10.03.14, 18:01
      ja wybieram się w czerwcu do oriental bay ma w eximie bardzo dobrą cenę i dobre opinie
      • zagubione_ogniwo_ewolucji Re: MARSA ALAM 10.03.14, 19:31
        Oriental Bay jest bardzo OK. Nawet bardziej niż OK. Zaopatrz się w dobrą maskę do snurków - północny kraniec rafy w zatoce hotelowej (po przekątnej od plaży) jest obłędny.
        • gonia997 Re: MARSA ALAM 10.03.14, 20:40
          a wiesz coś o pokojach ? wyczytałam gdzieś ,że zdarza się kwaterować w pokoju , który ma wspólny przedpokój z inna rodziną. ..
          Co do snurków nie mogę się ich doczekać:)
          • caprio22 Re: MARSA ALAM 10.03.14, 21:27
            Też o tym słyszałam, gorzej że niektóre pokoje nie mają balkonów, poza tym jest ogromny salon z aneksem kuchennym i niewielka sypialnia, ale poza tym hotel jest naprawdę fajny, super zadbana i zaaranżowana zieleń, smaczne i schludnie podane jedzonko, a żółwie w zatoce od strony hotelu są rewelacyjne!!! Polecam dla snurków!
            • gonia997 Re: MARSA ALAM 10.03.14, 22:17
              no w sumie w pokoju się tylko śpi , ważne żeby wszystko inne było ok , a ludzie chwalą jedzenie i właśnie piękne morze ,
              • zagubione_ogniwo_ewolucji Re: MARSA ALAM 12.03.14, 02:49
                Rzeczywiście, niektóre (najmniejsze) apartamenty nie mają balkonów.
                Natomiast kwaterowanie dwóch rodzin w dużym apartamencie z dwiema oddzielnymi sypialniami i łazienkami oraz wspólnym salonem to jakiś humbug - coś takiego jest niezgodne z ofertą biura, w której jasno jest opisana powierzchnia apartamentu (salon + aneks + sypialnia z łazienką).

W Orientalu nie ma problemu z zamianą pokoju jeżeli Ci się nie spodoba - po prostu wracasz do recepcji i mówisz, że chcesz inny pokój. Jeżeli jest wolny - to dostaniesz. Ewentualnie za niewielką zachętą ;) 10 USD. W naszym przypadku taka zachęta poskutkowała stumetrowym apartamentem na 2 piętrze z bajecznym widokiem na morze, 2 łazienkami i tarasem na 3 osoby w "jedynce" - budynku najbliższym recepcji i dojścia na plażę.

Zobacz sobie na google maps ułożenie budynków. Jedynka jest przy samym wjeździe do hotelu i przy budynku głównym, potem wzdłuż szosy i z widokiem na morze są 2, 3, 4, 5, 6. Siódemka to najgorszy budynek - najdalej od wszystkiego, na samym końcu.
                Potem - od strony pustyni jest 8, 9, 10, 11, 12 i wreszcie 14 - znów przy samym budynku głównym.
                Dwie pierwsze cyfry numeru pokoju to numer budynku (01, 08, 12...) - po tym od razu w recepcji poznasz gdzie dostałaś.

Jakby co to pytaj. :)
            • murena2014 Re: MARSA ALAM 12.03.14, 16:53
              My planowaliśmy pobyt w Brayce, ale uzyskaliśmy sporo informacji o hotelu Oriental Bay może napiszcie coś więcej o snurkowaniu w tej zatoce i czy faktycznie do plaży trzeba przejść przez ulice, czy to stanowi jakiś problem. Zaznaczam, że nie jesteśmy bardzo marudni ale wygoda na wakacjach i fajne snurki to podstawa. Jeżeli chodzi o ceny to Oriental jest sporo tańszy a więc jeśli jest to dobry hotel to po co przepłacać?
              • miriam_73 Re: MARSA ALAM 12.03.14, 17:32
                Tak, trzeba przechodzić przez szosę, ale to moim zdaniem nie jest żaden problem. Na Al Shalateen nie ma dużego ruchu, więc wystarczy tylko dobrze się rozejrzeć, a potem zejść za drogą parę kroków w dół (plaża jest na południowej stronie zatoki u jej początku.
                Należy wchodzić do wody tam gdzie są wyraźnie przesmyki w rafie na brzegu, nie wolno chodzić po płycie rafy, bo to ją niszczy. Miejscowi nie zawsze zwracają na to uwagę. Na południowej stronie jest sporo zakamarków i cracków w rafie, północna jest bardziej "równa". Obecność zwierzaków zalezy od pory dnia i doświetlenia, np. w dzień na piasku wygrzewają się ogończe (szare płaszczki w niebieskie kropki: fbcdn-sphotos-a-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash3/t1/1384172_10202162747456665_389021446_n.jpg), po połduniu zaczynają wyłazić skrzydlice ( scontent-b-fra.xx.fbcdn.net/hphotos-prn2/t1.0-9/1385346_10202162763257060_828265770_n.jpg ), gdzieś tam są też po pólnocnej stronie błazenki czyli nemo, jest dużo drobiazgu, sporo krąży rogatnic arabskich (picassa fish - fbcdn-sphotos-a-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash3/t1/1379685_10202162807978178_1162090418_n.jpg ). Ogólnie fajna, ciekawa miejscówka. W zeszłym roku w kwietniu jak zwykle było sporo meduz na całym wybrzeżu, więc żerowały blisko brzegu żółwie (błagam tylko - nie dotykać, nie łapać za płetwy lub skorupę i dawać mocno po łapach tym którzy próbują to robić!!!). W sierpniuub. roku wyłowiliśmy też dwa wypasione zestawy masek z fajkami na południowej stronie ;-). Po płn stronie jest baza Duck Divers (niemiecka), mają chyba kogoś ze staffu z Polski, mają swoją wiatę i kilka parasoli po północnej stronie zatoki - tam jest najlepsze zejście, po piasku poza krawędź rafy:
                fbcdn-sphotos-h-a.akamaihd.net/hphotos-ak-frc3/t1/1002795_10201377500785989_403216453_n.jpg
                • zagubione_ogniwo_ewolucji Re: MARSA ALAM 13.03.14, 04:18
                  Tak jak już napisała Miriam: Do plaży przechodzi się przez ulicę. Nie jest to żaden problem - całodobowo dyżurują Panowie Przeprowadzacze, którzy wręcz za rączkę przeprowadzają przez pustą szosę, po której mało co jeździ :)
                  Z hotelowej plaży wejście do wody jest 100% bezpieczne - piaszczyste. Drugie wejście jest po północnej stronie zatoki, przy centrum nurkowym, jednakże tam jest trochę trudniej - małe kępki koralowców i jeżowców.
                  Najciekawszy fragment rafy moim zdaniem jest po północnej stronie, od kamiennego molo, gdzie cumuje parę łódeczek aż do pełnego morza. Jest bajeczna: lh6.googleusercontent.com/-C-zcp1aZjOw/USWiEzYQy1I/AAAAAAAABRY/WP9dVnlH-z8/w1276-h718-no/DSC03083.JPG
                  Zatoka jest długa i wąska, nie ma problemu z przepłynięciem w kilka minut z jednej strony na drugą. Dzięki takiemu ukształtowaniu woda jest spokojna nawet przy bardzo silnym wietrze.
                  Meduzy w kwietniu - maju rzeczywiście są - ale te z gatunku niegroźnych, nie parzą
                • xaltuton Re: MARSA ALAM 13.03.14, 09:00
                  Tak, kogos tam maja, zreszta tam tez Itaka wozi swoich klientow z hoteli na intra i nurkowania.
              • mernar Re: MARSA ALAM 12.03.14, 21:07
                Bezpośrednio przy zejściu do wody bazy Duck Divers na płyciźnie trafia się sporo jeżowców, zwykle są pochowane w zakamarkach, ale warto popatrzec gdzie sie stawia stopy.
                imageshack.com/a/img713/134/8z3s.jpg
                filmik z płytkiej części południowej strony (tej z crackami)
                www.youtube.com/watch?v=1PRtrDU2F0M
                Ładna zatoka, warto.
                • murena2014 Re: MARSA ALAM 05.04.14, 18:21
                  Może ktoś ma sposób jak ograniczyć koszty rozmów telefonicznych z polską, słyszałam że można kupić starter miejscowej telefonii, ale jaki gdzie i za ile??? Czy w Orientalu lub Brajce jest wi fi i można pogadać na skeypie.
                  • zagubione_ogniwo_ewolucji Re: MARSA ALAM 05.04.14, 18:49
                    Przekleję z innego forum, tłumaczone translatorem:

Dobra wiadomość dla wszystkich turystów, którzy przyjeżdżają w Marsa Alam

Począwszy od marca 2014 jest teraz biurko Vodafone sprzedaje karty SIM do telefonów i Internetu po okazyjnych cenach w hali przylotów lotniska. Jest położony tuż po przejść przez kontrolę paszportową i jest blisko do sklepu bezcłowego zanim osiągnie obszar zbierania bagaż.

Ze strony egipskiego Vodafone:

Vodafone Super 25 25 LE 1.2 GB
                    Vodafone Super Browser 50 50 LE 3 GB
                    Vodafone Super streamer 100 100 LE 7 GB
                    Vodafone Super Downloader 150 150 LE 12 GB

czyli - tanio jak barszcz :) Za niecałe 50 zł (100 funtów) można nabyć kartę sim z limitem 7 GB, co starczy z naddatkiem, nawet do ściągania kolejnych odcinków ulubionych seriali i oglądania wieczorami ;)
                    • murena2014 Re: MARSA ALAM 04.05.14, 16:15
                      Czy przy hotelu również można kupić starter, a może istnieją jeszcze inne możliwości by ograniczyć koszt rozmów telefonicznych.
                    • mremikm Re: MARSA ALAM 06.06.14, 22:59
                      Witam

Tak stawki na stronie vodafone sa bardzo fajne ale mailowalem z gosciem ktory te karty sprzedaje na lotnisku i jego stawki sa calkiem inne :-)

1.1 GB for 17 euros
                      4.5 GB for 30 euros
                      7.0 GB for 35 euros
                      11.0 GB for 45 euros

Pytanie czy ktos juz byl w tym roku i faktycznie na lotnisku sa takie mega stawki ?

pozdrawiam
                      • spastic Re: MARSA ALAM 07.06.14, 01:43
                        witam,

maj połowa br stawki sa własnie takie, o ile pamietam 1,1G za 25 usd
                        Ba! karta zz limitem 1,1 GB przestala dzialac ...po tygodniu... ergo: nie wiadomo kiedyu i prze z kogo była juz uprzednio preaktywowana....

Troche zgroza, kupowanie kota w worku, moze da sie tam w jakims normalnym kiosku gdzies cos w2yszperrac, nie suzkalem niestety

R
                        • sharan12 Re: MARSA ALAM 07.06.14, 10:29
                          Czy ktos sie orientuje,czy w sierpniu są bezpośrednie lotu do Marsa z Gdańska ?
                          • e_cynik Re: MARSA ALAM 07.06.14, 13:16
                            Witam
                            Teoretycznie z Gdańska do Marsa Alam lata Alfa Star ,w praktyce wygląda to tak że lądujesz w Hurghadzie i dalej 300 km jedziesz autobusem. Sam wybieram się do Oriental Bay na początku Lipca i z tego co wiem nikt inny nie ma tego kierunku z Gdańska. Exim tours miało w planach bezpośrednie loty (nawet jest info w ich katalogu ) ale zrezygnowali miesiąc temu
                        • murena2014 Re: MARSA ALAM 08.06.14, 18:53
                          Zapomnij o kiosku w Marsa przynajmniej przy Oriental Bay. Ceny mają z kosmosu. Ja kupiłam starter do telefonu na lotnisku warto (trzeba kupić jak najtańszy droższe mogą być z lekkim kantem ) następnie doładowanie przez rezydenta. rozmowa kosztuje ok 2 zeta jedna minuta płaci tylko jedna strona, z internetu zrezygnowałam. Wróciłam z Orientala i mogę na Świeżo coś o nim napisać. W skrócie Hotel czysty kameralny jedzonko dobre, wszystko przebija rafa cudna. Widzieliśmy żółwie, ośmiornice,kalmary,skrzydlice oraz tysiące innych rybek, a spotkaliśmy też ogromną murenę w trakcie polowania przeżycia wyjątkowe.Bajka tak ładnej i różnorodnej rafy nie widziałam. Hotel jest w zatoce nawet chamsin (silny wiatr coś takiego jak nasz halny) nam przy snurkowaniu nie przeszkodził. Obie strony zatoki są piękne , chociaż od strony bazy nurków ładniejsza może dla tego że brak turystów i można wszystko spokojnie obserwować. Jeśli macie pytania to piszcie chętnie się podzielę wiedzą.
                          • antka81 Re: MARSA ALAM 09.06.14, 21:43
                            Witam ile kosztuje wiza?
                            • murena2014 Re: MARSA ALAM 10.06.14, 19:37
                              Niestety zdrożała i wynosi 25 dolarów, ale mysle że i tak warto zapłacic za oglądanie rybek.

• antka81 Re: MARSA ALAM 10.06.14, 20:39
                                Dziekuje .pozdrawiam.
                          • kalat69 Re: MARSA ALAM 11.06.14, 14:01
                            murena2014 napisał(a):

> Jeśli macie pytania to piszcie c
                            > hętnie się podzielę wiedzą.

Czy w Oriental jest jakiś bankomat lub kantor gdzie można wymienić (rozmienić) walutę?
                            • murena2014 Re: MARSA ALAM 11.06.14, 22:39
                              Na100 procent nie ma bankomatu, ale szału zakupów też brak jet kilka butików z cenami kosmicznymi wiem, że można w tym zakresie dogadac z obsługą lub rezydentem ogólnie w orientalu kasa jet nie potrzebna chyba że na bakszysz

• kalat69 Re: MARSA ALAM 12.06.14, 09:56
                                murena2014 napisał(a):

w orientalu kasa jet nie potrzebna chyba że na bakszysz
                                >
                                >

No właśnie o to mi chodzi - czy idzie rozmienić gdzieś np 50$ na 1-dolarówki
                                • murena2014 Re: MARSA ALAM 12.06.14, 10:17
                                  Zostaje tylko recepcja. Dwóch młodych recepcjonistów mówi po polsku, można z nimi wszystko załatwić. Proponuję jednak w drobne zaopatrzyć się w Polsce można zamówić w kantorze lub w banku, bo jednodolarówek nie posiadają w wystarczającej ilości my tak zrobiliśmy. W sklepach też nie wydają drobnych. Przy zakupach trzeba mieć konkretną kwotę inaczej możesz kupić więcej niż potrzebujesz. Taka magia zakupów w Egipcie.
                                  • kalat69 Re: MARSA ALAM 12.06.14, 11:31
                                    murena2014 napisał(a):

> Dwóch młodych recepcjonistów mówi po polsku, można z nimi wszystko załatwić.

O !!! :) Dzięki za info. Jadę do Oriental 21-go czerwca
                                    • murena2014 Re: MARSA ALAM 12.06.14, 14:33
                                      Fajnie pozdrów od nas żółwie, które wpływają między 17 a 18 na żer do zatoki od strony hotelu i skrzydlice, które mają gniazdo w okolicy pomarańczowej bojki. Poszukaj ośmiornicy na pewno żeruje po stronie hotelu, tylko po cichutku bo jest wyjątkowo płochliwa.druga strona zatoki jest jeszcze ciekawsza ale Ty to sam sprawdź.
                                      • kalat69 Re: MARSA ALAM 13.06.14, 11:00
                                        dzięki @murena2014 - pozdrowię :)
                                        Z żółwiami już pływałem w zatoce koło Fayrouz Plaza ale ośmiornicy nie miałem przyjemności spotkać, będę szukał :)
                                        • antka81 Re: MARSA ALAM 13.06.14, 14:07
                                          Poszukuje karty do intetnetu by moc kozystac w marsa alam.
                                          • murena2014 Re: MARSA ALAM 13.06.14, 18:31
                                            Trzeba kupic starter egipski vodafon tanowiko znajduje sie przy wyjsciu z hali przylotów. Ja kupowałam karte do telefonu rozmowy dużo tansze startery do internetu też były
                                            • antka81 Re: MARSA ALAM 13.06.14, 19:33
                                              Dziekuje.
                                              • antka81 Re: MARSA ALAM 17.06.14, 18:03
                                                czy ktoś kozystał z internetu w brayce ?
                                            • kin-gas Re: MARSA ALAM 14.09.14, 16:06
                                              Czy jak przylecimy o 5 rano stoisko może być czynne?
                                              • murena2014 Re: MARSA ALAM 17.09.14, 17:25
                                                Trudno powiedzieć, my byliśmy w maju o godz 17-18 stoisko było czynne. Zerkajcie przy wyjściu z hali.
    • anjolka77 Re: MARSA ALAM 24.09.14, 19:14
      W Marsa byłam, ale nie wiedziałam, czy faktycznie są tam rekiny!? Z wielką chęcią bym pojechała jeszcze raz, bo sam kurort jest piękny.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka