Dodaj do ulubionych

Polska mentalność a Selectours i rezydenci

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.08.04, 22:55
Dziś wróciłem z Sharm po 2 tygodniowym wypoczynku w tamtejszym hotelu Holiday
Inn Resort. Czytając posty, które tak ostro strofują rezydentów i biura
turystyczne muszę przyznać, że nie miałem żadnych problemów, lub jakiekolwiek
drobnostki nie były z winy biura czy też rezydenta. Mój samolot do Sharm był
opóźniony o 12 godzin. Wylot miał nastąpić z Katowic. Zmieniano mu opony,
potem czekaliśmy na turystów z Wrocławia. Kto ogląda wiadomości pewno widział
ten cyrk. Oczywiście natychmiast w polskiej wycieczce znaleźli się eksperci
od hydraulicznego układu samolotu jak i od ogumienia i zaczęły się głupie
gadki. Dawno tak się nie uśmiałem. (Prawdziwy powód opóźnienia był taki, że
Wrocław nie miał opon do AirBusa i nasz samolot nie mógł tam lądować, dlatego
turystów z trzeba było przetransportować do Katowic). Szanowni Państwo po
powrocie z wycieczki wiem jedno. Jest mi wstyd za Polaków. W autokarach
ciągle się słyszy, że za wniesienie walizki trzeba dać, że za wize 3$ więcej,
że za toalety w muzeach sie płaci, ze bakszysz za zdjęcie z arabem, że
rezydenta nie ma a miał być, albo nie odbiera telefonu, a wycieczki lokalne
zdzierają. Ludzie ile wy macie lat? Czy rezydent ma was prowadzić za rączke
do pokoju i targać za wami walizki za friko bo żal wam dolara dla bagażowego?
To, że stać Państwa na drogą zagraniczną wycieczkę to nie wszystko, należy
nabyć kilka prostych nawyków i działać zgodnie z obyczajami kraju do którego
się wybieramy. Odniosłem wrażenie ze 90% wycieczki jedzie tylko po to by
kupic wóde w sklepie bezcłowym i sie opalić. Jest mi wstyd za kulturę
polskich turystów, śmiejecie sie ze świata arabskiego, że jest biedny brudny
i śmierdzący, a słoma wam z sandałków wystaje drodzy Państwo. Jestem
zadowolony z pracy rezydentów, zarówno Ramzi jak i Krzysztof byli bardzo mili
i włożyli dużo energii w to, bym wypoczął bez kłopotów i szczęśliwie wrócił
do kraju. Chce im za to podziękować, a Państwu, którym ciagle cos nie pasuje
radzę się zastanowić może następnym razem zamiast do Egiptu lepiej będzie
wybrać się na pielgrzymkę do Częstochowy, z pewnościa znajdziecie tam poklask
i zrozumienie waszych wiejskich nawyków. Życzę dużo samozadowolenia z siebie
(czego Państwu raczej nie brakuje) i dużo radości z podróbek papirusa za 3
funty egipskie. :)
Obserwuj wątek
    • Gość: Kluska Re: Polska mentalność a Selectours i rezydenci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.08.04, 23:03
      Stawiam flaszke autorowi postu powyżej. Pełna racja! Polscy turyści są na etapie
      ewolucji, która ma swoje plusy i minusy. Dużo jeszcze się muszą po prostu
      nauczyć. A to, że wydają 300 euro na wycieczkę do Egiptu nie oznacza, że są
      brytyjskimi lordami. Wręcz przeciwnie - stawia ich to na zupełnie innej półce.
      Papirusy zaś za 1000 lat będą jakby nie było zabytkami z Egiptu. I z tego trzeba
      się cieszyć. Gratulacje dla autora wcześniejszego postu.
      • Gość: Pit Re: Polska mentalność a Selectours i rezydenci IP: 62.181.161.* 20.08.04, 10:53
        Mzah z Kluską piją flaszkę... fajnie
      • Gość: alina Re: Polska mentalność a Selectours i rezydenci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.08.04, 17:31
        przykładów na polskie zachowanie można by mnożyć... Mam tylko jedno ale...
        Autor postu narzeka na brak kultury u rodaków, a sam daje też niezły popis
        oratorski wysyłając tych wszystkich maruderów i "wieśniaków" na pielgrzymkę do
        Częstochowy. STOP! Sama jestem uczestniczką takich pielgrzymek, Egipt
        uwielbiam -podobnie zresztą jak inne kraje orientalne i nie życzę sobie takich
        płytkich porównań!!!
    • Gość: aza Re: Polska mentalność a Selectours i rezydenci IP: 193.111.145.* 20.08.04, 09:04
      Gratulacje, wszystko potwierdzam. Wróciłam 4.08. z Sharm i to co widziałam w
      samolocie - daje obraz wszystkiego. Filmowanie stewarda, w czasie gdy
      demonstruje zasady bezpieczeństwa, filmowanie posiłków (rewelacja) a wreszcie
      gra na bębnie (w samolocie) ludzie litości.
    • Gość: cs Re: Polska mentalność a Selectours i rezydenci IP: 195.215.5.* 20.08.04, 09:22
      Nasze spoleczenstwo jest dopiero na etapie poznawania swiata, przez dziesiatki
      lat bylismy zamknieci w klatce komuny i znalismy wiekszosc rzeczy z tanich
      filmikow amerykanskich pokazujacych milionerow na wczasach.
      Stad wydaje sie nam, ze jak juz jedziemy do "Resort Hilliday" albo "Nile
      Cruise" to ma tam kapac zlotem a kazdemu turyscie przysluguje dwoch lokai.
      Niech sie ludzie popwoli przyzwyczaja, a na to potrzeba czasu.
      Niech zobacza jak to wyglada na swiecie, to moze nie beda wymagali cudow.
      A z drugiej strony trzeba przyznac, ze to sa tez nasze cechy narodowe:
      malkontenctwo, przemadrzalosc, narzekanie.

Nawet kiedys czytalem takie stwierdzenie w prasie skandynawskiej:
      "Polacy to chyba taki narod, ktory lubi sie sam maltretowac do granic bolu tam,
      gdzie inny tylko machnie reka i pojdzie dalej"
    • Gość: cs Re: Polska mentalność a Selectours i rezydenci IP: 195.215.5.* 20.08.04, 10:42
      No coz, siedzielismy kilkadziesia lat zamknieci w kraju, tzw. "szeroki swiat"
      znajac jedynie z przyglupawych filmow amerykanskich pokazujacych milionerow na
      wakacjach.
      Stad moze przekonanie, ze jak juz kupujemy "Resort" albo "Cruise" to musi byc
      kapiace zloto i dwoch lokai z szampanem nie odpuszczajacych nas na krok.
      Po prostu brak obycia na swiecie, jedziemy tam doslownie jak "chlop do
      Warszawy" i czesto tak sie zachowujemy.
      Ale to przyjdzie, trzeba tylko duzo czasu.
      A z drugiej strony trzeba przyznac, ze nasze glowne cechy narodowe to
      malkontenctwo, megalomania i narzekanie na wszystko.
      Nawet spotkalem kiedys takie stwierdzenie w prasie zachodniej:
      "Polacy to taki narod, ktory uwielbia sam sie maltretowac do granic bolu tam,
      gdzie inny po prostu machnie reka i pojdzie dalej"
      Prawda ?

A zdrugiej strony slysze tu czesto glosy, ze "te zachodnie biura podrozy to och
      i ach"
      HA HA HA te zachodnie biura niczym sie nie roznia od naszych, po prostu placi
      sie tam 5000 zl zamiast 2300, to i lepszy standart sie dostaje, ale przekrety
      robia takie same i sa tak samo niesolidne i olewajace.
      Chcialem w tym roku jechac ze skandynawskim biurem, ale ich oferta wygladala
      mniej wiecej tak:
      "7+7 rejs po Nilu statek 4****, wypoczynek - hotel 3*** - cena 5000 zl.
      Dodatkowo platne na miejscu: 90 USD na bilety wstepu, 23 USD wiza, 30 USD
      obowiazkowy bakszysz"
      No ale to jest w porzadku, tylko nasze biura kradna :o))
      • Gość: cs a czemoz to podwojny post ? zabawne IP: 195.215.5.* 20.08.04, 10:43
        • Gość: ma Re: a czemoz to podwojny post ? zabawne IP: 62.181.161.* 20.08.04, 10:48
          bo to ciąg dalszy...
        • Gość: :) Re: a czemoz to podwojny post ? zabawne IP: *.lukas.com.pl 20.08.04, 12:22

Kair to porazka......no tak!! o zgrozo a jak można poznać takie miasto w 1-2
          dni?? dajcie spokój:( to jest śmieszne.Kair w tydzień.To tak.Nie oczekujcie
          cudów w ciagu 1 dnia..........
    • Gość: taramara Re: Polska mentalność a Selectours i rezydenci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.08.04, 12:12
      Zgadzam się z tym towarzystwem krytyki Polaków tylko częściowo! Owszem, może
      czasami zachowujemy się jak lordowie za granicą.To nie zmienia jednak faktu, że
      biura takie jak Selectours nie powinny istnieć na rynku, a przynajmniej ich
      oferta powinna być dużo tańsza w związku ze zwiększonym ryzykiem
      niewywiązywania się z umów.
      Jak pisałam w innym wątku tylko rafy i hotel wynagrodziły mi sttres zafundowany
      przez biuro. Jeździłam już wielokrotnie w różne miejsca z różnymi biurami i
      jakoś nigdy nie miałam powodów do narzekań. Teraz nasuwają mi się same.
      Stwierdziliśmy zgodnie, że mieliśmy dużo szczęścia bo wybraliśmy droższą
      wycieczkę z lepszym hotelem, więc Selectours miał niewielką możliwość manewru w
      zamianie hotelu, ale za to Kair to porażka.
      Pozdrawiam!
      • Gość: Magda Re: Polska mentalność a Selectours i rezydenci IP: 62.135.124.* 20.08.04, 15:53
        Myślę, że powinnaś być wdzięczna Selectoursowi, że Cię zakwaterowało w Iberotel
        Club Fanara a nie w Royal Paradise , nawet cenowo chyba jest to droższy hotel,
        ale jest on nieporównywalnie lepszy od Royal Paradise , więc nie wiem dlaczego
        psioczysz tak na Selectours
        • Gość: taramara Re: Polska mentalność a Selectours i rezydenci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.08.04, 16:31
          Cenowo różnica była 40 złotych, więc nie sądzę że to taki dużo lepszy hotel, z
          resztą nie o to chodzi, bo się nam bardzo podobał, o czym już napisałam. Chodzi
          o niespodzianki które na nas czekają podróżując z tym biurem, zazwyczaj niemiłe
          jak czytam na forum. Nie po to zapłaciłam dużo pieniędzy żeby stresować się czy
          dostanę wybrany przez siebie hotel czy nie. To idiotyczne! To po co wybierać,
          niech od razu mówią, że jest chybił- trafił. Jak ktoś lubi niespodzianki, to
          niech je ma, ja się na to nie zgodziłam!
    • Gość: gilus19 Re: Polska mentalność a Selectours i rezydenci IP: 195.136.247.* 20.08.04, 17:30
      > śmiejecie sie ze świata arabskiego, że jest biedny brudny
      > i śmierdzący, a słoma wam z sandałków wystaje drodzy Państwo

o przepraszam sloma to co najwyzej z adidaskow mi wystawala a swiatu arabskiemu
      to raczej czlowiek wspolczuje niz sie z niego smieje

> Ludzie ile wy macie lat? Czy rezydent ma was prowadzić za rączke
      > do pokoju i targać za wami walizki za friko bo żal wam dolara dla bagażowego?

no po cos ten rezydent jednak tam jest moim zdaniem, a bakszyszu to przecie mu
      placic nie bede bo on z biura dostaje (oczywiscie wolalbym zeby zamiast nosic
      mi walizki zalatwil to czego oczekuje ale skoro nie umie\nie chce to moze
      chociaz pomoze te walizki tachac!!!)

>Odniosłem wrażenie ze 90% wycieczki jedzie tylko po to by
      > kupic wóde w sklepie bezcłowym i sie opalić

mysle ze z tego przywileju korzysta nawet wiecej jadacych ale czy jada tylko po
      to?? moim zdaniem solarium i monopolowy w polsce cenowo bylyby bardziej
      atrakcyjne...

>może następnym razem zamiast do Egiptu lepiej będzie
      > wybrać się na pielgrzymkę do Częstochowy, z pewnościa znajdziecie tam poklask
      > i zrozumienie waszych wiejskich nawyków

no prosze przed chwila krytykowanie polskich turystow za to ze nie interesuja
      sie kultura egiptu, a teraz lekcewazenie i obrazanie czesci polskiej kultury,
      miejsca kultu religijnego, czesci polskiego dziedzictwa narodowego -
      czestochowy!!! widzisz Mzah do pewnych rzeczy trzeba po prostu dorosnac ale Ty
      jako swiatly i wyksztalcony globtroter zapewne od dawna to wiesz.........

> . Życzę dużo samozadowolenia z siebie
      > (czego Państwu raczej nie brakuje)

oj chyba nie tylko "Panstwu" nie brakuje samozadowolenia....

>Jest mi wstyd za Polaków. W autokarach
      > ciągle się słyszy, że za wniesienie walizki trzeba dać, że za wize 3$ więcej,
      > że za toalety w muzeach sie płaci, ze bakszysz za zdjęcie z arabem, że
      > rezydenta nie ma a miał być, albo nie odbiera telefonu, a wycieczki lokalne
      > zdzierają.

a w czym to do jasnej cholery przeszkadza tak wszechstronnie uzdolnionemu
      turyscie jak Pan??? i nadal nie bardzo rozumiem czego sie Pan wstydzi!!! Moze
      zamiast przemilczenia zaistnialych wstydliwych sytuacji podczzas wycieczki
      nalezalo oswiecic ten ciemny narod jak powinien zachowywac sie prawdziwy polski
      turysta, moze nalezalo uprzatnac slome, ktora wyleciala im z sandalkow, a moze
      po prostu nalezalo spojrzec pod wlasne nogi i szczegolowe sprzatanie i
      naprawianie swiata zaczac od tego miejsca......
      • Gość: alina Re: Polska mentalność a Selectours i rezydenci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.08.04, 17:55
        Mocne... No właśnie. Czasem wystarczy jeden oświecony żeby trochę powstrzymać
        ataki grupy. Znacie psychologię tłumu. Wpisałam się ostatnio (a propos
        pielgrzymki) ale mój wpis znalazł się wyżej (jako czwarty). PA!
        • Gość: puma Re: Polska mentalność a Selectours i rezydenci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.08.04, 18:04
          To mój post będzie niżej.czy ten pan który załozył ten wątek ma coś do
          Częstochowy.
      • Gość: Mzah Re: Polska mentalność a Selectours i rezydenci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.08.04, 19:15
        Moja wypowiedz dotyczy pielgrzymki do Częstochowy nie zaś samego miejsca
        kultu... jeśli Pańskim zdaniem sama grupa idących pielgrzymów jest polskim
        dziedzictwem narodowym... to przepraszam, że Pana uraziłem.
        • Gość: gilus19 Re: Polska mentalność a Selectours i rezydenci IP: 195.136.247.* 20.08.04, 19:54
          >może następnym razem zamiast do Egiptu lepiej będzie
          >wybrać się na pielgrzymkę do Częstochowy, z pewnościa znajdziecie tam poklask
          >i zrozumienie waszych wiejskich nawyków

otoz moj drogi Panie wypowiedz panska mozna interpretowac w dwojaki sposob:
          primo - znajdziecie tam poklask (gdzie??) w czestochowie
          secundo - znajdziecie poklask (w trakcie czego??) w trakcie pielgrzymki do
          czestochowy

dla mnie jednak jednoznaczna wydaje sie interpretacja numer 1, ktora osmiesza
          czestochowe, abstrachujac jednak od tego oba sposoby wyjasnienia Pana
          przeslania wydaja sie byc szalenie niekulturalne, gdyz obrazanie czy to miejsca
          kultu, czy to grupy pielgrzymow udajacych sie, w to szczegolne dla zdecydowanej
          wiekszosci z nich miejsce, uwlacza godnosci kazdego inteligentnego czlowieka

ps.mysle ze coroczne pielgrzymki na Jasna Gore staly sie juz polska tradycja, a
          przeciez Pan tak szanuje kulture i tradycje!!!niestety sloma wychodzaca z
          obuwia niektorych osob nie pozwala na przyswojenie europejskich obyczajow, a
          zezwala na zachwycanie sie kultura arabow zamieszkujach teraz egipt, ktorzy nie
          maja (niestety) nic wspolnego ze starozytnymi egipcjanami, ktorzy juz przed
          wiekami stworzyli kulture, ktora przecietnemu czlowiekowi XXI wieku nadal
          zapiera dech w piersiach!!!
          pozdrawiam Pawel
          • Gość: Magda Re: Polska mentalność a Selectours i rezydenci IP: 62.135.124.* 23.08.04, 13:09
            ale ja myślę, że właśnie mamy aż za wysoką samoocenę i myślimy, że właśnie
            jadąc na wycieczkę wszyscy powinni nam usługiwać
            • Gość: turysta Re: Polska mentalność a Selectours i rezydenci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.08.04, 13:31
              wcale nie ,zobacz ile osób radzi sobie bez rezydenta ,kupuje wycieczki na
              mieście (nieprzepłacając),załatwia w recepcji lepszy pokój ,...,wiemy ,że jeśli
              nie zatroszczymy się o swoje to nic nie mamy
    • mwm Re: Polska mentalność a Selectours i rezydenci 20.08.04, 18:34
      Mzah!
      Jak milo, ze wreszcie ktos zadowolony z Selectoursu, Ramziego i urlopu w
      Egipcie (mimo powaznych przeciwnosci losu i niefortunnego poczatku podrozy). Ja
      tez bylam w Holiday Inn Resort (w lipcu) i nie moge zrozumiec tych wszystkich
      narzekan na biuro, rezydenta, pilotow, wycieczki i co tam jeszcze...
      Bravo Mzah, pozdrawiam - Malgosia
    • mwm Re: Polska mentalność a Selectours i rezydenci 20.08.04, 18:37
      Mzah,
      napisz o hotelu Holiday Inn Resort na Forum "Egipt-hotele"
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=14938&w=14455615
      Jest tam tylko moj wpis i juz myslalam, ze nikt nie jezdzi do tego hotelu...
      • madzia112 Re: Polska mentalność a Selectours i rezydenci 20.08.04, 19:43
        Mzah, generalnie się z Tobą zgadzam ( tez korzystałam z usług Selectoursa ).
        Jedna rzecz tylko bardzo mi się nie podobała w Twoim poście - pamiętaj, że dla
        wielu Polaków ( dla mnie także ) pielgrzymki do Częstochowy nie są synonimem
        zaściankowości i prymitywizmu, a mają zgoła inne znaczenie i wagę. Przy tym
        wszystkim podróżuję za granicę, zachwycił mnie Egipt i bardzo denerwuje polskie
        malkontentctwo.
        Pozdrawiam,
        Madzia
    • Gość: grosik Re: Polska mentalność a Selectours i rezydenci IP: *.vif.net 21.08.04, 01:42
      nie czegos takiego tlumoczki
      • Gość: turysta Re: Polska mentalność a Selectours i rezydenci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.08.04, 03:09
        O rany,ludzie nie piszmy o malkontentach tylko
        zakąpleksionych "turystach",którzy zaczynają takie tematy.Polacy to wspaniały
        naród ,który zwiedza cały świat ,(zobaczcie ile nas jest w Egipcie)i świetnie
        sobie radzi wszędzie. Zobaczmy jacy głośni są Niemcy ,rubaszni
        Anglicy ,niewspomne o Rosjanach.... Czy jeśli ktoś nakręca coś tam na kamerę
        w samolocie, to nie potrafi się zachować ? ,czy jeśli ktoś na każdym kroku nie
        sypie napiwków ,to jest złym turystą ? czy jeśli wymagamy spełnienia warunów
        umowy od biura ,to jesteśmy czepialscy ? .NIE !!!! Japończycy robią wszędzie
        zdięcia ,niemcy dużo piją,itd. Nie odbiegamy od innych nacji,wyjątki bywają
        wszędzie. Znam sytuację ,kiedy Niemcy u siebie płacą mniej za ten sam hotel niż
        Polacy ,dlatego nie wstydzmy sie reklamować pokój, bo nie działa
        klimatyzacja,wymagać od rezydenta ,żeby nie zajmował się tylko sprzedawaniem
        wycieczek fakultatywnych,chciejmy,żeby przewodnik na wycieczce przynaj mniej
        trochę pojęcie o swojej pracy......Jeśli coś jest naganne to piszmy,aby
        ostrzec innych .Wypoczywajmy ,uśmiechajmy się do siebie i miejmy wysoką
        samoocenę bo na to zasługujemy. poadrawiam
        • Gość: DERK Re: Polska mentalność a Selectours i rezydenci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.08.04, 11:29
          Brawo!!!!!
          • Gość: wawa Re: Polska mentalność a Selectours i rezydenci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.08.04, 00:59
            popieram
            • Gość: Miśa Re: Polska mentalność a Selectours i rezydenci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.08.04, 17:34
              fajnie , fajnie
              • Gość: Aśka Re: Polska mentalność a Selectours i rezydenci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.08.04, 20:24
                czyżby koniec?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka