Dodaj do ulubionych

Powódź TABA - co radzicie

11.05.14, 17:27
Witajcie...
Wybieram się do Taby - konkretnie Swiss Inn Dream Resort... jak widzę z postu poniższego, to hotel chyba się utopił....
Wyjazd mam 09-16.07.2014.....
Co radzicie.... zmieniać hotel.... ?! czy nie zmieniać..

A jeśli zmieniać.... to może jakies propozycje....

Taba - wybór wyłącznie ze względu na wypad do Jerozolimy...

Z góry wszystkim dziękuję za wsparcie... i życzę miłego dnia.
Obserwuj wątek
    • lidkaturystka Re: Powódź TABA - co radzicie 11.05.14, 18:53
      Witam. Też lecę,co prawda do Movenpick w sierpniu. Chyba się wyrobią z naprawami na razie nie panikuję . Do wakacji to trochę czasu jeszcze :)
      • leila.ben.ali Sugestia 11.05.14, 19:21
        Zabierzcie koniecznie kajak. Lub wynajmijcie na miejscu u mojego szwagra.
        www.google.pl/search?q=kajaki&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=zLBvU_ihNdH74QS8koCIDA&ved=0CAYQ_AUoAQ&biw=1366&bih=634
      • lidkaturystka Re: Powódź TABA - co radzicie 15.05.14, 19:33
        Jednak zmieniliśmy kierunek. Lecimy do Marmaris. Itaka nie pobrała opłaty manipulacyjnej za zmianę rezerwacji.
    • doral2 Re: Powódź TABA - co radzicie 11.05.14, 20:08
      zważywszy na to, że w egipcie pada mniej więcej raz do roku, sugeruję wzięcie kapoka.
      • white_swan Re: Powódź TABA - co radzicie 11.05.14, 22:41
        doral2 napisała:

> zważywszy na to, że w egipcie pada mniej więcej raz do roku, sugeruję wzięcie k
        > apoka.

W tym roku już jest powyżej średniej.
        • gelati Mozna tez zabrac... 12.05.14, 09:17
          ... czolno:
          www.google.pl/search?q=czolno&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=9HRwU8KfJKWo0AW85ICYCQ&ved=0CDUQsAQ&biw=1366&bih=634
    • bubrb Re: Powódź TABA - co radzicie 12.05.14, 10:19
      Qrcze....
      Słyszałem nawet, ze mój hotel zmienił nazwę na: "SPA kąpiele błotne"....

Przy czym, i tak liczyłem na jakieś podpowiedzi.....

Ale dzięki wszystkim za pomoc.....
    • annatrendsetterka1 Re: Powódź TABA - co radzicie 13.05.14, 16:43
      Może spróbuj hotelu InterContinental ... duży, spokojny, dobre jedzenie, baseny i piękna szeroka czysta plaża... Byliśmy w Tabie w kwietniu 2014 :) było bardzo fajnie :) gdyby nie jedna kwietniowa niedogodność :) ... Tutaj mamy zbyt mało miejsca na opisanie wrażeń... dlatego zapraszam na relację ze zdjęciami tutaj: pamietniktrendsetterki.pl/wielkanoc-w-tabie-gdy-lubisz-swiety-spokoj-ale-on-nie-lubi-ciebie/
      Ogólnie POLECAM :) fantastyczne miejsce :)
    • crazymary18 Re: Powódź TABA - co radzicie 13.05.14, 18:24
      Hotel Swiss Inn DReam Resort będzie zamknięty przez 4 miesiące co najmniej-infopewne bo od pracownika hotelu
      • bubrb Re: Powódź TABA - co radzicie 13.05.14, 21:30
        4 msc..... !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
        • faraon.drugi Podwodny hotel 14.05.14, 08:23
          Hotel bedzie przyjmowal w dalszym ciagu gosci z wlasnym sprzetem do nurkowania.
          Bedzie mial wodne materace i w menu tylko owoce morza. Lazienki beda nieczynne.
          Raj dla milosnikow snurkowania.
          • bubrb Re: Podwodny hotel 24.05.14, 19:41
            .....dowcipas.......!
    • iwonka013 Re: Powódź TABA - co radzicie 16.06.14, 11:21
      Odpuść sobie :(
      • bubrb Re: Powódź TABA - co radzicie 16.06.14, 11:32
        Witam witam...
        Złe wieści
        - taba nieczynna.... oczywiście nie całkowicie... ale mają problemy.

Dobre wieści
        - AlfaStar przeniósł nas do Hiltona.....nie mam więcej pytań :)

Tak czy inaczej Taba :)
        • iwonka013 Re: Powódź TABA - co radzicie 16.06.14, 11:55
          Może w ramach zadośćuczynienia wydłużą Ci pobyt , w Itace tak rekompensują mniej dogodny transfer....
          • bubrb Re: Powódź TABA - co radzicie 16.06.14, 13:02
            Ciekawe... ciekawe.....
            Trza spróbować....

Przy czym, otrzymałem już potwierdzenie o hotelu i długości pobytu.... mowy nie było o zadośćuczynieniu.... hym...

Jedyna niedogodność jak pozostaje, to wątpliwość, czy samolot wyląduje w Tabie.. raczej nie. - może to jest jakaś karta przetargowa....

dzieki za info.
            • iwonka013 Re: Powódź TABA - co radzicie 16.06.14, 14:03
              Po dłuższym zastanowieniu myślę iż transferu z Sharm nie można rozpatrywać jako niedogodności !!!!!!! :))))) na moje pytanie" czy podróż z Sharm nie będzie męcząca"( wówczas nie byłam jeszcze zorientowana że w Tabie była powódź) Pani z Biura Itaki może przytoczę jej słowa- "Pani oraz nastoletnie córki na pewno będziecie zadowolone ponieważ widoki zapierają dech w piersiach i wynagrodzą Wam dłuższy transfer" .....
              Żal mi osób które spędzą urlop w Tabie w tym sezonie wakacyjnym !!!!!!!!!!!
              Tyle w tym temacie .
              • jasiek33 Re: Powódź TABA - co radzicie 16.06.14, 14:38
                BUBRB - a jestes pewien, ze Hilton nei jest zalany i jak teren dookola? Pytam, bo my 02 lipca mieliśmy lecieć do Mariotta , teraz Alfa chce nas pzrekierować do Miramar (dawny Hyat) ale boje sie w ogóle leciec do Taby. Napisz proszę czy masz jakieś informacje na temat obecnej sytuacji w Tabie.
                • iwonka013 Re: Powódź TABA - co radzicie 17.06.14, 08:15
                  www.youtube.com/watch?v=_z5UvAN_ssg
                  kontakt24.tvn24.pl/temat,polscy-turysci-z-taby-kontynuuja-urlop-sa-w-szarm-el-szejk,122573.html?categoryId=497
                  Ostateczny wybór zależy od Ciebie ale raczej szkoda sobie psuć urlop, z wycieczek raczej nie skorzystasz (Petra , Morze Martwe, Góra Mojżesza) są odwołane hm.... ciekawe dlaczego ?!!!!! Nie zawracaj sobie głowy Tabą w tym sezonie urlopowym tegoroczny urlop miałam również spędzić w Tabie od 18.06.2014 ale na szczęście udało się zmienić kierunek .
                  • jasiek33 Re: Powódź TABA - co radzicie 17.06.14, 08:26
                    No tak - ale to są wiadomości z połowy maja - chciałabym wiedzieć jak sytuacja wygląda dziś. Czu ktos coś wie?
                    • bubrb Re: Powódź TABA - co radzicie 17.06.14, 10:30
                      Cóż.. nie mam żadnych aktualnych wiadomości.
                      Dziś napisałem do Hiltona o potwierdzenie rezerwacji i jakieś foto/video.... może podeślą.

Tym czasem - sam nie wiem co robić....

Powódź to powódź.... 2 msc na wygłaskanie hoteli to trochę mało... Jest tylko małe ALE.... ale to jest ich "chleb" zarobek - więc powinno im na tym zależeć....

Jeżeli chodzi o fakultety.... to jestem w kontakcie z 4 biurami podróży w Sharm i Taba... umawiam się z nimi na fakultety i żadne z nich do dziś nie odwołało wycieczek - typu Jerozolima, Petra czy inne..... więc nie wiem o czym iwonka013 pisze.

Fakty:
                      - powódź była,
                      - hotele zalane,
                      - turystyka najważniejsze źródło utrzymania,
                      - fakultetów nie odwołano,
                      - z hotelu i tak się nie ruszamy na spcery - bo nie ma gdzie, jedynie fakultety,
                      - skoro AlfaStar - przenosi nas tam, dlaczego im nie wierzyć, mogliby nas przecież przenieść do Sharm...

Nie wiem.....
                      Napisałem do Hiltona... zobaczymy co odpiszą....

Jestem na 75% że pojadę tam....mam termin 08.07.2014...więc jeszcze trochę czasu....

Może napisałby ktoś info do tych hoteli, które "pływają" na youtube.... niech oni się wypowiedzą.....
                      A może ktoś był teraz... ?

Pozdrawiam serdecznie....
                      • bubrb Re: Powódź TABA - co radzicie 17.06.14, 10:32
                        ...zapomniałem dodać....

W czasie powodzi, AlfaStar przenosił swoich turystów własnie do Hiltona.... to również o czymś świadczy.
                        Pewne jest że lotnisko w Tabi jest zamknięte.... przynajmniej niedawno jeszcze było zamknięte.
                        • iwonka013 Re: Powódź TABA - co radzicie 17.06.14, 13:56
                          Świadczy o cięciu kosztów przez biuro niezbyt się wysilili przenosząc turystów na zalane tereny pewnie jeszcze się opalali na plaży w tym dniu i pojechali oglądać Kolorowy Kanion . Większość zagranicznych biur nie oferuje wyjazdów do TABY o czymś to świadczy????????
                          W tym roku powódź ,zamieszki trzeba sobie odpuścić Egipt i Tabę chyba że chcesz wracać tupolewem ......
                          Tupolew poleci po Polaków do Egiptu?
                          ... jeśli Polaków trzeba by było ewakuować z Egiptu głównymi samolotami tej misji mają być wojskowe samoloty transportowe czyli głównie Casy, ale nie tylko.Ostateczna decyzja w tej sprawie jeszcze jednak nie zapadła.>>> TVP ewakuuje swoich korespondentów z Egiptu Polski rząd rozważa możliwość wysłania po polskich turystów do Egiptu rządowego samolotu - tupolewa .Tupolew poleci po Polaków do Egiptu? Tupolew poleci po Polaków do Egiptu? Tupolew...
                        • ewcia_79op Re: Powódź TABA - co radzicie 17.06.14, 15:19
                          Witaj!
                          Ja tez lecę do Taby, tyle, że w sierpniu. Przenieśli mnie do Miramar. Miałam sporo wątpliwości, więc zadzwoniłam do Alfy Star i poprosiłam o rozmowę z osobą, która tam była po powodzi. bardzo miła Pani powiedziała mi, że 2 tyg. temu stamtąd wróciła i że nie musze się niczego obawiać. Taba wygląda już ok, lotnisko jest otwarte. Jadę z dzieckiem i mam wykupione ubezpieczenie od rezygnacji, więc w sumie nic bym nie straciła, ale wierzę im, bo nie pierwszy raz korzystam z usług tego biura i dotąd się nie zawiodłam. Cóż, okaże się...
                          • jasiek33 Re: Powódź TABA - co radzicie 17.06.14, 15:51
                            A to masz ciekawe informacje bo ja mialam lecieć 02 lipca i nasz lot miał być niby pierwszym lotem do Taby (generalnie lecą do Sharm a stamtąd transfer 200 km do Taby...z dójka dzieci dziękuję!) ale to jeszcze mieli potwierdzić. Tez nas przekierowali do Miramar ale od dwóch tygodni nie mogą przesłać aktualnych zdjęć hotelu dziwne. Miła Pani z Alfy mówi to co chcesz usłyszec. Ja zrezygnowałam z wyjazdu - Alfa kreci, mąci jak tylko moze. Sama do nich wydzwaniam od maja - cały czas twierdzili, ze wszystko jest ok - palą głupa jak tylko mogą! Podobno ode mnie dowiedzieli się, że Mariott jest nieczynny. Następnym razem polecimy do Taby ale napewno nie z Alfa.
                            • bubrb Re: Powódź TABA - co radzicie 19.06.14, 21:58
                              nie wiem...czy to cięcie kosztów czy nie... nie znam się na tym....
                              Ale miałem na myśli, że właśnie te hotele, Hilton i Miramar..i jeszcze jakiś.... nie zostały dotknięte powodzią i nie zostały zalane.... leżą troszkę wyżej... i baseny są OK....i plaża....
                              Nie tragizowałbym.....
                              Jeżeli chodzi o zamieszki..... hym, nie pamiętam kiedy w Egipcie nie było zamieszek i nie pamietam kiedy MSZ nie odradzał wyjazdów.....

Ale oczywiście nikogo nie namawiam.....

Miłe Panie - oczywiście, że gadają, to co mają gadać....

Rozpocząłem ten wątek, w nadziei, że odezwie się ktoś kto był w tabie...

Tak czy inaczej, ja pojadę.... i mało tego, pojadę jeszcze do Jerozolimy na fakultet...

Pozdrawiam życzliwych...
                              • adriana617 Re: Powódź TABA - co radzicie 06.09.14, 09:33
                                Witam
                                Bardzo proszę o opinię jak było w Tabie? Czy to prawda, że rafa przez powódź jest zniszczona? mam wylot 13.09 do hotelu Intercontinental i głównie rafa przy hotelu zachęciła mnie do tego wyboru. Miałam 14.09 lecieć do Hurghady ale przesunęli lot na 12.09i musiałam zrezygnować bo to piątek. Pozdrawiam
    • bubrb Re: Powódź TABA - co radzicie 24.06.14, 20:43
      Odświeżę trochę...
      Nie mamy żadnych bieżących informacji z Taby ?

Może ktoś był niedawno w Tabie ?

Z jakich biur jeździcie na fakultety ?

Dziekuję za info....

ps. nie odsyłać do wyszukiwarki, obczaiłem już całe forum.
      • ewcia_79op Re: Powódź TABA - co radzicie 25.06.14, 10:56
        można by wywnioskować, że skoro ludzie wracający z Taby nic nie piszą (czyt. nie narzekają) to na miejscu jest wszystko ok, przynajmniej taką mam nadzieję. ja również z wyjazdu nie rezygnuję. Bubrb liczę na Ciebie, że po powrocie opiszesz wszystko co i jak z pobytem, wycieczkami itd. pozdrawiam
    • sylwiatg Re: Powódź TABA - co radzicie 25.06.14, 15:16
      Witam! Ja wybieram się do Taby 19.07. z Itaką do Intercontinental. też jestem ciekawa aktualnych wiadomości. Podobno Itaka pierwszych swoich klientów wysłała do Taby po powodzi 19.06. czyli tydzień temu. Przysłano mi też fotki z Intercontinentala, hotel wygląda ok. ale wolałabym wiadomości od kogoś kto tam był i widział na własne oczy jak to wszystko wygląda. Pozdrawiam
      • yrec61 Re: Powódź TABA - co radzicie 02.07.14, 12:51
        Nowe info z lotniska w Tabie - nieczynne będzie do połowy lipca.
      • adriana617 Re: Powódź TABA - co radzicie 05.09.14, 13:53
        Witam
        13.09 wybieram się do Intercontinental. Bardzo proszę o opinię na temat pobytu.
        Czy na miejscu jest jakieś polskie biuro organizujące wycieczki fakultatywne oprócz rezydenta z Itaki? Interesuje mnie Petra Jordania, czy może Pani była na tej wycieczce?
        Pozdrawiam
        • rojb.erek Re: Powódź TABA - co radzicie 05.09.14, 14:48
          w Tabie nie ma polskiego biura, zostaje Ci albo rezydent albo biura z Sharm.
          byliśmy w końcu w Petrze w tamtym roku, fajna wycieczka polecam (z biurem z Sharm),
          lecimy do Sofitela w środę.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka