Dodaj do ulubionych

Podwyżka cen paliwa

10.07.14, 15:51
Czyżby umknęła ta informacja forumowiczom? Nie zauważyłem żadnego wątku w tym temacie :O

wiadomosci.onet.pl/swiat/egipt-wprowadza-znaczne-podwyzki-cen-paliw-plynnych/w9t4j
Sprawa dosyć istotna, to chyba początek końca "taniego Egiptu"

Dorota pisala o tym kilka dni temu na FB ale mnie też jakoś się wymknęło z pamięci, chyba przez te upały... :)
Obserwuj wątek
    • volvo74 Re: Podwyżka cen paliwa 10.07.14, 16:00
      forum.gazeta.pl/forum/w,622,151781716,151840671,Re_Bedzie_drogo.html
      • volvo74 Re: Podwyżka cen paliwa 10.07.14, 16:27
        nie tylko bedzie drożej ale i mniej bezpiecznie - bo jak tu jechać do kraju i nie być pewien że cie tam nie zostawią - już nie bedą ściągać turytów z upadłych BP
        zresztą złodziei co to robią też nie ścigają - może by ta na wzór Egiptu kilkadziesiąt kar śmierci i by nie było takiego bajzlu
        • radioaktywny Re: Podwyżka cen paliwa 10.07.14, 20:55
          Jak zdecydowanie zdrożeją, to im turystyka zdechnie. Już teraz rozsądniejsi rezygnują z wycieczek do dużych aglomeracji. Co za problem zmienić destynację?
          Przynajmniej rybki odpoczną ;)
    • doral2 Re: Podwyżka cen paliwa 11.07.14, 20:53
      byłam w egipcie wiele razy i do tej pory nie mam pojęcia jaka w ogóle była/jest cena paliwa...
      w ubiegłym roku jedynie zauważyłam kolejki na stacjach benzynowych.
      ceny niestety nie.
      • batysz Re: Podwyżka cen paliwa 11.07.14, 21:24
        Przed wczoraj taksówkarz z Hurghady powiedział, że paliwo im drożeje o 70% to nie chciało mi się wierzyć. Sądziłem, że ściemnia jak to mają w zwyczaju żeby podbić cenę. Po przeczytaniu tego artykułu już mu wierzę.
    • karuzela100 Re: Podwyżka cen paliwa 12.07.14, 07:28
      Rzad szuka kasy ale czy ma to większe znaczenie w kraju bez podatków itp itd....
    • jematkajakichmalo Re: Podwyżka cen paliwa 12.07.14, 19:23
      Nikt nie zauwazyl, bo raczej zaden (albo malo ktory) turysta korzysta tam z samochodu a nawet jesli, to w porownaniu z cenami europejskim paliwo jest i tak jak za darmo ;)
      Poza tym minelo jeszcze za malo czasu, zeby te podwyzki mialy wplyw na ceny uslug hotelowych itp.

A jak z cena energii i papierosow? Juz wzrosla? Wiem, ze papierosy maja zdrozec 100%,ale nie wiem czy to juz nastapilo czy dopiero w planach.
      • batysz Re: Podwyżka cen paliwa 12.07.14, 20:04
        11,07 na lotnisku papierosy egipskie były od 7$ za rakietę, ceny od paru lat podobne.
      • dariusznow Re: Podwyżka cen paliwa 16.07.14, 11:13
        Poza tym minelo jeszcze za malo czasu, zeby te podwyzki mialy wplyw na ceny uslug hotelowych itp.

To nie kwestia czasu, ale ekonomii, która w Egipcie również obowiązuje
        Czy uwazasz, że transpotują towary na osiołkach, autobusy jeżdżą na wodę?

Obowiązujące ceny miały swoją kalkulacje przy określonej cenie paliwa
        Cena paliwa to określony % ceny każdego towaru (udział transportu w cenie) i każda podwyżka, szczególnie tak wysoka musi mieć swoje odbicie w cenie praktycznie wszystkich towarów i usług

Toć to ekonomiczne abecadło abecadło :O

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka