Dodaj do ulubionych

sharm czy marsa alm

08.01.15, 11:29
Witam chce sie wybrac na koniec lutego, który rejon lepszy? moze nawet cieplejszy?
Polecacie jakis konkretny hotel?
Czy w tych miejscowosciach wyglada tak samo jak w hurgadzie ze po wyjsciu za hotel nie ma gdzie wyjsc na spacer, oprocz pustyni
Obserwuj wątek
    • volvo74 Re: sharm czy marsa alm 08.01.15, 15:01
      jak wybierzesz hotel po za centrum to obojetnie gdzie byś nie był to pustynia
      w Sharm jest znacznie więcej i bardziej różnorodniej i zdecydowanie na mniejszym terenie niż w Hrg
      • colin1974 Re: sharm czy marsa alm 08.01.15, 15:42
        Też śledziliśmy ten temat i wyszło na to że temperatury są porównywalne ale mniej wietrznie jest w Sharm el Sheikh a co za tym idzie cieplej .
        Lecimy we wtorek 13.01 i mam nadzieje że prognozy się sprawdzą i się ociepli bo dzisiaj i jutro brrrrr zimno ok 16 stopni w najcieplejszym momencie dnia.
        Przechodzi jakiś front zimny .....
    • saszka45 Re: sharm czy marsa alm 10.01.15, 16:50
      ja bym wybrała marsa alam, bardziej kameralna miejscowość, nie jest tak tłoczno i duszno jak w Hurghadzie :-) w Marsa Alam można sporo fajnych rzeczy porobić, nurkowanie, dzika przyroda, jeśli tak to można nazwać. Byłam tam dwa razy, raz z alfa starem, raz ze znajomym przewodnikiem, pokazywał mi bajeczne miejsca, takie trochę z poza utartego szlaku. Marsa :-)
    • xaltuton Re: sharm czy marsa alm 10.01.15, 20:53
      Jesli nie przeszkadza wietrznie (chlodniej) i dziko - Marsa. Jesli cieplej i wiecej mozliosci poza hotelem - Sharm.
      • zjawa1 Re: sharm czy marsa alm 11.01.15, 22:27
        Ja jadę do Marsa, jest to rejon najdalszy i najbardziej południowy w Egipcie. Sprawdzałam, najcieplej jest właśnie Mars, w zeszłym roku byłam w Sarm. Zimno nie było, ale z tego co rozmawiałam z rodakami, jednak najcieplejszy-jak pisałam rejon- to Marsa. W sumie przekonała mnie typografia itp. Zresztą i ciekawość-nigdy wcześniej tam nie byłam, choć ponoć-wg. głoszących ,,nigdy nie wrócę do Egiptu", chyba najbardziej powinnam się bać:) Bowiem rejon bardzo blisko sąsiadujący z Sudanie:) w dodatku kolejne ,,zagrożenie":) będę odpoczywać w najbardziej niepożądanym hotelu pośród muzułmanów-Amerykańskim:) Nie mniej jednak, i tak cieszę się bardzo:)! Wracam 15-tego lutego.
        • colin1974 Re: sharm czy marsa alm 12.01.15, 08:54
          Nie wiem skąd masz info że w Marsa jest cieplej .
          Patrząc na różne portale pogodowe widać że Sharm jest cieplejszy o parę stopni do tego w Marsa bardzo zimny i mocny wiatr .
          www.zoover.pl/egipt/egipt/marsa-alam/pogoda
          www.zoover.pl/egipt/egipt/sharm-el-sheikh/pogoda
        • kamykwskarpecie Re: sharm czy marsa alm 12.01.15, 11:10
          To że Marsa jest 300 km bardziej na południe niż Szarm, nie oznacza że jest cieplejsze. za mała odległość, aby jakiekolwiek różnice klimatyczne były odczuwalne. paradoksalnie, znacznie cieplejsze jest Izraelskie Ejlat, położone znacznie bardziej na północ, ale jednocześnie osłonięte przez góry. O jakichkolwiek różnicach można mówić porównując np. śródziemnomorskie wybrzeże Egiptu z okolicami Morza Czerwonego.

jak ktoś wyżej napisał, w Marsa zwykle mocno wieje. Zimą ten wiatr jest dość chłodny i nieprzyjemny, nie wspominając o tym, że tylko kilka hoteli oferuje piaszczyste plaże z łagodnym dostępem. Tam gdzie są pomosty na skraju rafy, przy mocnym wietrze raczej nici z kąpieli w morzu.
    • ania.majewska51 Re: sharm czy marsa alm 15.01.15, 21:27
      Witam .Byliśmy z żoną w Marsa alam ,powiem szczerze jakby nie super Hotel Dream Bach,na pewno byśmy się nudzili naokoło pustynia ,wszędzie bardzo daleko Miałbym doradzić to wybrał bym Sharm o wiele więcej atrakcji.Pozdrawiam i życzę udanego wypoczynku super pogody
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka