Dodaj do ulubionych

Dandara A Abydos

26.02.15, 07:51
Witam,

zaciekawiła mnie ta wycieczka "DANDARA A ABYDOS". Ktoś z Was może był na niej i może powiedzieć, czy warto się na nią wybrać??

pozdrawiam,
aga230
Obserwuj wątek
    • beata-2305 Re: Dandara A Abydos 28.02.15, 17:56
      Witam ja mieszkam w Egipcie i niedawno gdy odwiedziła mnie moja rodzinka wybraliśmy sie razem na tą wycieczkę. Jest naprawdę warta polecenia , nie jest daleko od Hurghady , podróż jest przyjemna , a świątynie się tam znajdujące warte zobaczenia. Są doskonale zachowane, można zobaczyć przepiękne zdobienia . Ja wcześniej słyszałam tylko o tych miejscach ale naprawdę jestem zadowolona że się tam wybrałam. Aga 230 polecam.
      • pc_maniac Re: Dandara A Abydos 31.03.15, 14:05
        > nie jest daleko od Hurghady ,

Hm, zależy z czym porównywać, bo jeśli z Kairem, to faktycznie bliżej. Jeśli z wyprawą do Luxoru, to nieco dalej, bo kawałek na północ od Luxoru.
        Ja zaliczyłem oba te miejsca (Abydos i Denderę) mając właśnie bazę wypadową w Luksorze.
        Czy zdecydowałbym się bezpośrednio z Hurghady? Chyba nie, bo spora strata czasu na podróż. A instalując się na kilka dni w Luxorze (w którymś z tamtejszych hoteli) mamy dodatkowo jeszcze możliwość pozwiedzania wielu zabytków po drugiej stronie Nilu, naprzeciw Luxoru i Karnaku, których niestety na wycieczkach fakultatywnych nie uświadczysz. A wszystkie te obiekty znajdują się na jednej trasie 100-300 metrów oddalone od siebie.
        Więc warto odżałować parę groszy i wyskoczyć do Luxoru samemu i choćby nawet jeszcze w Polsce zabukować sobie jakiś hotel na 2-3 dni w Luxorze lub Karnaku.
    • vicehrabiadebragelone Re: Dandara A Abydos 08.03.15, 13:43
      Ale jaka wycieczka z jakiegoś konkretnego biura czy chcesz jechać indywidualnie?Ja byłem indywidualnie w Denderze i Abydos i polecam bo swiatynie piękne i dobrze zachowane
      • pc_maniac Re: Dandara A Abydos 31.03.15, 13:54
        Dendera (Dandara) jest praktycznie "po drodze" do Abydos.
        Świątynia w Abydos i jej reliefy (a szczególnie "encyklopedia faraonów") jest chyba elementem dużo ciekawszym niż wyprawa do Asuanu (ale to kwestia gustu.
        Świątnia w Abydos jest jedną ze starszych w Egipcie, zaś Dendera to bardzo dobrze zachowana świątynia z okresu Ptolemeuszy (można chodzić również po jej dachu).

Jeśli więc wybrać się do Abydos, to trudno sobie odmówić po drodze Dendery.
        Parę?! (ojej jak ten czas szybko leci) lat temu coś tam nabazgrałem na temat mojej (i żony) wyprawy do Dendery i Abydos, odsyłam do tych moich wypocin: forum.gazeta.pl/forum/w,622,10482694,11208684,Strefa_wojenna_Abydos_4_dzien_pobytu_.html
        z tym, że nie patrz na ceny biletów wstępu, czy kosztów wyprawy, bo zapewne czas zdezaktualizował je.

Pozdr. wszelkiej maści egiptomaniaków ;-)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka