Dodaj do ulubionych

Ramadan, bezpieczeństwo

26.06.15, 09:32
może i pytania głupie i tendencyjne ale co mi tam. Teraz przypada ramadan- czy rzeczywiście w hotelach jest mniejszy wybór jedzenia? I czy teraz jest bezpiecznie chcemy pojechać z dzieciakami. Proszę bez głupich komentarzy ;) ale kto pyta nie błądzi
Obserwuj wątek
    • volvo74 Re: Ramadan, bezpieczeństwo 26.06.15, 09:46
      w hotelech jest ok a nawet lepiej bo kolacje może większe, czy jest bezpiecznie to sprawa dyskusyjna - ja wiem że w czasie ramadanu jak chciałem przez miasto przelecieć szybko to godz 20 nikt nie zaczepia bo nikogo nie ma - co do innych rzeczy spotkałem się z tym że animatorzy przerywają swoją pracę by sie pomodlić , autobus do Izraela stanął w polu przy barze bo kierowcy i ochraniarze też wzięli kocyki i poszli bić pokłony (dla mnie to akturat zrozumiałe), no i godzina jest inna w czasie ramadanu niż podaje gogle czy pilot przy lądowaniu
    • dziadzio Re: Ramadan, bezpieczeństwo 26.06.15, 15:34
      Nie, jedzenie jest takie jak zwykle, ale...
      Powiem tak... jakbyś od świtu nie jadł, nie pił (!!!) i nie palił (a palaczy tam sporo), to po południu tez stałbyś się drażliwy. Bywają przypadki omdleń wśród personelu. O zachodzie słońca personel znika na posiłek, co nie wszyscy wypoczywający, o zgrozo, przyjmują ze zrozumieniem.
      Czy jest bezpiecznie... tego nikt nie zagwarantuje (patrz dzisiejszy zamach w Susse w Tunezji), chociaż są na pewno miejsca mniej (Synaj) czy bardziej (Marsa Alam) bezpieczne.
      • dziadzio Re: Ramadan, bezpieczeństwo 27.06.15, 11:51
        Korekta.... zżarło literkę, chodzi mi o Sousse... w Tunezji (znam czepialskich z tego forum :))
    • pagacz_k Re: Ramadan, bezpieczeństwo 26.06.15, 22:24
      bywałam w ramadanie - jedzenia tyle samo, tylko czasem głupio było opychać się, pić i patrzeć na tą pracującą bidotę.
      bezpieczeństwo - dwa lata temu byłam w hrg w samym środku rewolucji, to co oglądaliśmy na co dzień w wiadomościach, a rzeczywistość w naszym hotelu to dwa światy. Ponoć niedaleko naszego hotelu, w centrum miasta były jakieś zamieszki, znaleziono jakieś koktajle mołotowa itp. My nie czuliśmy żadnego zagrożenia.... obawiam się jednak, że ofiary dzisiejszego zamachu też czuły się bezpiecznie....
      W tym roku przyjeżdżamy akurat w pierwszy dzień świąt, za 3 tygodnie....w świetle dzisiejszych wydarzeń zaczynam mieć stracha...
    • j.spanier Re: Ramadan, bezpieczeństwo 27.06.15, 10:14
      Właśnie jesteśmy w drodze na lotnisko lecimy do marsa alam. Wiem ze w Hurghadzie plaże były strzeżone tak ze nikt z zewnątrz nie mógł się tam dostac- szlabany, strażnicy itd. Czy w Marsa Alam tez tak jest? Bo w związku z wczorajszym zamachami jestem przerażona ale niestety dzień przed podróżą nic już nie poradzę. Hotel three corners sea beach - był ktoś? Czy plaża i hotel są strzeżone od obcych ludzi z zewnątrz?
      • safcia.1 Re: Ramadan, bezpieczeństwo 27.06.15, 10:29
        hotele w Tunezji tez były strzeżone........
        • volvo74 Re: Ramadan, bezpieczeństwo 27.06.15, 11:16
          na teroryzm nie da rady po co szlaban i strażnik jak będą chcieli przypłyną łodzią - bać nie bać się Polacy to jakiś dziwny kraj ,nikt z rodaków tym razem nie oberwał a wszystkie wyjazdy zablokowane i wracają też wszyscy
          Anglicy najwięcej ofiar połowa zostaje do końca i nikt nie odwołuje przyszłych podróży
          ja wiem że zaraz wyskoczą ci co im żal że nigdzie nie jadą . Mnie te zamachy nie przekonały do zaniechania podróży nie mniej nie oceniam negatywnie tych co się trochę boją bo mają prawo
          Co do Egiptu jest bardziej chroniony a każda niesubordynacja najczęściej kończy się karą śmierci czy to za terroryzm czy za burdy na stadionie
          • safcia.1 Re: Ramadan, bezpieczeństwo 27.06.15, 11:23
            volvo: szerokiej drogi. Twój post rozśmieszył mnie do łez, co do Anglików poczytaj angielskie gazety zamiast pisać takie pierdoły.
          • safcia.1 Re: Ramadan, bezpieczeństwo 27.06.15, 11:52
            www.theguardian.com/world/2015/jun/27/tunisia-attack-tourists-return-uk-sousse-resort

ponad 2500 tysiąca anglików wraca dziś z tunezji.Tak apropos wpisu Volvo....
            • niiktos Re: Ramadan, bezpieczeństwo 27.06.15, 12:52
              safcia.1 napisała:

> ponad 2500 tysiąca anglików wraca dziś z tunezji.
              2,5 miliona ludzi jednego dnia? 180 ludzi na samolot to daje 13889 samolotow czyli niecale 10 samolot co minutę
        • niiktos Re: Ramadan, bezpieczeństwo 27.06.15, 12:54
          safcia.1 napisała:

> hotele w Tunezji tez były strzeżone........
          i dlatego ludzie zgineli na publicznej plazy a nie w strzezonych hotelach - nie pisali o tym w angielskich gazetach?
    • safcia.1 Ramadam 2015 wg. ISIS 27.06.15, 11:29
      Organizacja monitorująca działalność islamskich terrorystów w internecie, Site Intelligence Group, poinformowała, że za atak wzięło odpowiedzialność Państwo Islamskie. Atak - zarówno ten w Tunezji, jak i te we Francji i Kuwejcie - wydarzyły się dzień po tym, jak samozwańczy muzułmański kalifat zaapelował do swoich zwolenników, by uczynili trwający Ramadan "miesiącem okrucieństw wobec niewiernych".

• kasia_p45 Re: Ramadam 2015 wg. ISIS 27.06.15, 12:42
        A Ramadan dopiero co się zaczął.. Więc nie wiadomo co jeszcze wymyślą.. Nawet nie chce myśleć, że może to być początek różnych tragedii.. Obym się myliła!!
        • safcia.1 Re: Ramadam 2015 wg. ISIS 27.06.15, 13:13
          obyś ale jakoś nie bardzo w to wierzę. Dla nich to święty czas a tu turystki w bikini pijące alkohol chodzą po ich świętej ziemi...
        • sandrula33 Re: Ramadam 2015 wg. ISIS 27.06.15, 15:18
          Kasiu p45 obyś się myliła, my tu w Hurghadzie co prawda nie widzimy paniki, na ulicach spokojnie, ale kto wie???? co będzie????
          • eznawca Re: Ramadam 2015 wg. ISIS 27.06.15, 16:55
            Właśnie wróciłem z Hurghady, na ulicach spokojnie.

Ale widać pewne dodatkowe zabezpieczenia, w drodze z Dahal do Sakali mija się co najmniej 2/3 szykany zrobione przez wojsko, goście z kałachami, niektórzy w kamizelkach.

Ja miałem okazję pierwszy raz być w Ramadan i na pewno jest to ciekawy okres - warto przeżyć i zobaczyć, można kupić specjalne napoje słodko-kwaskowy tamr hindi z wywarem z nasion tamaryndowca i mleczny z wanilia i kokosem, bardzo słodkie. Schłodzone naprawdę pyszne, ja piłem głownie owocowy, a moja żona mleczny (czasami nie chcą go sprzedać bladym twarzą - szukajcie, jak przyjedzie hurtowa dostawa w wielkich baczkach jest taniej i nie robią problemów z zakupem).

Po za chodzie słońca, często na ulicach rozstawiane są stoły gdzie jest uroczysta wspólna kolacja (zwana śniadaniem). Kierowcom rozdawane są wspomniane wyżej napoje w kubeczkach lub małych woreczkach.
          • kasia_p45 Re: Ramadam 2015 wg. ISIS 28.06.15, 01:04
            No obym się myliła.. Ale nie wiem czy na twoim miejscu Sandrula nie zaczęłabym się pakować i powoli ewakuować z Egiptu...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka