Dodaj do ulubionych

i znowu katastrofa :-(

19.05.16, 08:48
wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114881,20099512,zaginal-samolot-pasazerski-linii-egyptair-na-pokladzie-bylo.html#MT_Z9
Jak widać, Egipt nadal nie potrafi zadbać o bezpieczeństwo turystów.
Teraz to już naprawdę koniec egipskiej turystyki
Obserwuj wątek
    • troompka Re: i znowu katastrofa :-( 19.05.16, 09:56
      :( a ja mam wylot w sobote-szlag by to.
      • stary-kocur Re: i znowu katastrofa :-( 19.05.16, 11:33
        Czy wreszcie ten kolejny wypadek (prawdopodobnie bomba na pokładzie ale to na razie nie jest potwierdzone) nauczy ich rzetelnej kontroli na lotniskach? Prawdę mówiąc wątpię...
        • niiktos Re: i znowu katastrofa :-( 19.05.16, 16:49
          Egipcjanie maja kontrolowac samoloty w Paryzu?

helou - czy jest mozg?
    • rajmundas Re: i znowu katastrofa :-( 19.05.16, 11:51
      Leciał z Paryża do Egiptu a nie z Egiptu do Paryża. Czytajcie powoli i ze zrozumieniem. I nie siejcie paniki
      • troompka Re: i znowu katastrofa :-( 19.05.16, 12:40
        ale co to oznacza w swietle zdarzenia?
      • stary-kocur Re: i znowu katastrofa :-( 19.05.16, 14:21
        I co z tego, że leciał z Paryża? Na jednej z dyskusji na Facebooku czytałem, że ponoć w jednej ze stacji telewizyjnych (nie jestem pewien czy polskiej) powiedziano, że prawdopodobne jest, ze bomba została podłożona jeszcze w Kairze. Niby niemożliwe, a jednak wiadomo, że kontrole na europejskich lotniskach są o niebo bardziej skrupulatne niż na egipskich, gdzie kontrola jest prawie żadna
        • niiktos Re: i znowu katastrofa :-( 19.05.16, 16:46
          a ja czytalem ze byla sztuczna mgla, brzoza byla stalowa i samolot rozpadl sie w powietrzu jak parowka w wodzie
        • jadowita71 Re: i znowu katastrofa :-( 07.06.16, 21:20
          hmm, kontrola na lotnisku marsa alam była w naszym przypadku sporo dokładniejsza, niż w katowicach...
          • ucho03 Re: i znowu katastrofa :-( 07.06.16, 21:37
            Na forum jest zakaz reklamowania.
    • bonia01 Re: i znowu katastrofa :-( 19.05.16, 15:15
      Dopóki nie znajdą czarnych skrzynek (a raczej nie znajdą) to można sobie tylko gdybać co się tam stało. Ile ludzi tyle teorii. A ja lecę w sierpniu. I nie mogę się doczekać :)
    • gladi3 Re: i znowu katastrofa :-( 19.05.16, 15:16
      malezyjskie tez spadaja i bez bomby,poza tym duza czesc to egipcjanie a nie niewierni wiec jak by sobie w kolano strzelili.
      • misku123 Re: i znowu katastrofa :-( 19.05.16, 15:52
        Przecież tym oszołomom nie chodzi o to, żeby ludzie zobaczyli że Egipt nie jest bezpieczny, wszystkie kraje wycofają swoich turystów, Egipt padnie na kolana i arabska wiosna stanie się historią. Znowu Egipt stanie się krajem całkowicie podporządkowanym islamistom. Przecież ludzie nie będą się zastanawiali nad tym, czy zginęło tam więcej obywateli Egiptu, czy innych narodowości. W świat pójdzie przekaz że Egipt nie jest bezpieczny i nie potrafią zabezpieczyć lotnisk itp., tak, aby nie dochodziło do zamachów. O ile to był zamach, chociaż już strona Egipska przyznaje, ze zamach jest najbardziej prawdopodobny.
        • misku123 Re: i znowu katastrofa :-( 19.05.16, 15:53
          ps. *miało być że tym oszołomom chodzi o to, żeby ludzie zobaczyli itp.....
        • paskudna.zolza Re: i znowu katastrofa :-( 19.05.16, 16:49
          misku123 napisała:

(...) W świat pójdzie przekaz że Egipt nie jest bezpieczny i nie potrafią zabezpieczyć lotnisk itp.
          > , tak, aby nie dochodziło do zamachów.

Co ty bredzisz, kobieto, ten samolot wystartował z Paryża, a podobno Paryż leży we FRANCJI (przynajmniej tak mnie uczyli w szkole ale może już mam sklerozę i nie pamiętam). Więc o jakich egipskich lotniskach piszesz???

• misku123 Re: i znowu katastrofa :-( 19.05.16, 16:55
            o tym w KAirze, bo spekuluje się, ze bomba mogła być podłożona właśnie tam. Ponad to nie wiem, może bredzę, ale jednak był to samolot EGIPSKI, nie francuski. W moim mniemaniu chodzi o zdyskredytowanie Egiptu, jako turystycznej destynacji. Ale ja nie bronię nikomu latać tam, nie oceniam.
            • paskudna.zolza Re: i znowu katastrofa :-( 19.05.16, 19:57
              No to wytłumacz mi jakoś racjonalnie, jak można podłożyć w Kairze bombę do samolotu startującego z Paryża?
              • wtop.ek Re: i znowu katastrofa :-( 19.05.16, 22:17
                paskudna.zolza napisała:

> No to wytłumacz mi jakoś racjonalnie, jak można podłożyć w Kairze bombę do samo
                > lotu startującego z Paryża?

rżniesz głupią z premedytacją, czy też taka jesteś z natury?

a skąd ten samolot wziąl się w Paryżu? pewnie przyleciał z Grenlandii :D
                • paskudna.zolza Re: i znowu katastrofa :-( 19.05.16, 23:04
                  No ok, a zatem ten samolot sobie latał z tą bombą z Kairu do Paryża? I co, francuskie wspaniałe służby bezpieczeństwa nie wykryły bomby na pokładzie???
                  • kolpik124 Re: i znowu katastrofa :-( 20.05.16, 07:29
                    paskudna.zolza napisała:

> No ok, a zatem ten samolot sobie latał z tą bombą z Kairu do Paryża? I co, fran
                    > cuskie wspaniałe służby bezpieczeństwa nie wykryły bomby na pokładzie???

francuskie wspaniałe służby ostatnio coś nie są takie wspaniałe, vide zamachy, czy to na Charlie Hebdo czy też ostatnie masakry w Paryżu i Brukseli

samolotu przylatującego na dane lotnisko i wracającego zaraz powrotnym kursem nikt dokładnie nie skanuje, a na pokład nie wpuszcza się antyterrorystów z psami i osprzętem, kontrola samolotu jest dość pobieżna, tak samo nikt w czasie takiego postoju nie robi szczegółowego przeglądu i nie rozkręca się konstrukcji

wystarczy niewielka kostka ładunku wybuchowego z zapalnikiem zegarowym albo ciśnieniowym, umieszczona z trudno dostępnym zakamarku, np. w luku bagażowym albo gondoli podwozia, do tego niskie ciśnienie na wysokości przelotowej i mamy katastrofę....
                    • niiktos Re: i znowu katastrofa :-( 20.05.16, 17:45
                      kolpik124 napisała:

> samolotu przylatującego na dane lotnisko i wracającego zaraz powrotnym kursem n
                      > ikt dokładnie nie skanuje,
                      niby czym sie rozni przylot samolotu na lotnisko w Paryzu od przylotu na lotnisko w Kairze? ze w Kairze samolot stoi 20h i go sprawdzaja do srubki a w Paryzu juz nie?
                      pomysl a pozniej pisz
                      • wtop.ek Re: i znowu katastrofa :-( 20.05.16, 19:09
                        niiktos napisała:

> kolpik124 napisała:
                        >
                        > > samolotu przylatującego na dane lotnisko i wracającego zaraz powrotnym ku
                        > rsem n
                        > > ikt dokładnie nie skanuje,
                        > niby czym sie rozni przylot samolotu na lotnisko w Paryzu od przylotu na lotnis
                        > ko w Kairze? ze w Kairze samolot stoi 20h i go sprawdzaja do srubki a w Paryzu
                        > juz nie?
                        > pomysl a pozniej pisz

a choćby tym ciapku, że to samolot linii egipskich, bazowany, serwisowany i zarządzany w Egipcie

pomyśl przed pisaniem ciapku :)))
                        • niiktos Re: i znowu katastrofa :-( 20.05.16, 21:38
                          czyli ze on tam stoi 20 godzin i ze sprawdzaja go do srubki?
                          tak czy nie ciapku?
                          pomysl i odpowiedz ciapku
      • niiktos Re: i znowu katastrofa :-( 19.05.16, 16:48
        gladi3 napisał:

> malezyjskie tez spadaja ...
        np ten zestrzelony przez ruskich
    • volvo74 Re: i znowu katastrofa :-( 19.05.16, 17:44
      nie wiadomo czy była bomba, jak była to nie wiadomo czy wsadzili ja w Egipcie czy w Francji
      za to wiadomo że kierowca autobusu w Wrocławiu uratował dzis masę ludzi bo wywalił bombę tuż przed wybuchem na przystanek - prędzej pojadę do Sharm niż do oceanarium w Wrocławiu
    • mygdu Re: i znowu katastrofa :-( 19.05.16, 18:03
      ta to chyba w Paryżu dali dupy przy odprawie pasażerów.
      • damian2323 Re: i znowu katastrofa :-( 19.05.16, 19:01
        faktycznie samolot przylecial z Kairu do Paryza w tym dniu i ew. ladunek mogl byc podlozony na lotnisku w Kairze. tylk dlaczego rowniez sluzby francuskie nic nie znalazly w samolocie? to juz nie pierwszy raz gdy Francuzi budza sie z reka w nocniku. Francja rowniez nie wydaje sie bezpiecznym kierunkiem. Wiec co? Wroclaw? Podobno smierc z reki rodaka nie boli!
    • gladi3 Re: i znowu katastrofa :-( 19.05.16, 19:31
      wyglada to slabo rzeczywiscie dlatego po 8 latach w egiptowie z deszczu pod rynne z lece do turcji hehe
      • iwarybnik Re: i znowu katastrofa :-( 19.05.16, 23:27
        Kocham Egipt i nie wyobrażam sobie urlopu spędzonego gdzie indziej,ale coraz bardziej taka perspektywa staje się realna że będziemy zmuszeni przestać tam jeżdżić .Cóż szkoda i żal.
      • li1210 Re: i znowu katastrofa :-( 20.05.16, 11:51
        Analizując całą sytuację nigdzie nie jest bezpiecznie -nawet u nas /Wrocław/.Szkoda ,że ludzie posuwają się do przemocy .Ja też nie umiem spędzać urlopu gdzie indziej jak w Egipcie . Zdarza się ,że samoloty spadają z innych przyczyn -jak zamach,bomba itp.Może teraz tak było .
      • diveisfun Re: i znowu katastrofa :-( 21.05.16, 13:24
        Witam,
        na pewno nie pod rynnę :-) Wróciłam tydzień temu. Najlepiej wyłączyć TV i samemu sprawdzić. Byłam w małej miejscowości, ok. 5 tys mieszkańców i chyba z 10 baz nurkowych, bardzo mało turystów. Nie wypowiem się jak jest w typowych centrach turystycznych, ale ja spotkałam ludzi miłych, uśmiechniętych. Zero naciągania i wyciągania ręki po dolara. W nocy bardzo bezpiecznie, można sobie chodzić po mieście. Atmosfera spokojna. Tyle mogę powiedzieć. Życzę miłego odpoczynku.
        • x20xev Re: i znowu katastrofa :-( 26.05.16, 18:29
          A czy ktoś analizował porównanie prawdopodobieństwa dokonania zamachu we Wrocławiu oraz w którymś z państw Afryki północnej? Tak z ciekawości pytam.
          • gladi3 Re: i znowu katastrofa :-( 27.05.16, 17:42
            chyba bym lepiej wolal zginac od bomby na dole niz spadac z 10 tys w rozwrwanym samolocie.
            • damian2323 Re: i znowu katastrofa :-( 31.05.16, 23:26
              jakos ucichlo......ktos wie co sie w koncu stalo? powoli katastrofy samolotow zmieniaja sie w wypadki, bo jest ich ostatnio coraz wiecej i swiat przechodzi z tym do porzadku dziennego. ot tylko czekac na wiadomosci typu: w ostatni weekend spadl deszcz w Egipcie i jeden samolot z turystami....
              • ucho03 Re: i znowu katastrofa :-( 03.06.16, 09:36
                Do Egiptu mało ludzi już lata ,proste ludzie mają swiadomośc strachu przed zamachowcami.A pisanie o tym że we wrocławiu też można zginąć nijak ma się do sytuacji,no chyba że dla nielicznych.
    • volvo74 Re: i znowu katastrofa :-( 30.06.16, 18:13
      nie wiadomo co się stało czarne skrzynki mimo że odnalezione są bezużyteczne-nikt się nie przyznał, nie było wezwania pomocy- nigdy się nie dowiemy co się stało

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka