Dodaj do ulubionych

Rowery w Makadi Bay

04.06.18, 19:11
Czy ktoś wie w których hotelach w pobliżu Grand Makadi można wypożyczyć rower
Obserwuj wątek
    • colin1974-1 Re: Rowery w Makadi Bay 05.06.18, 08:10
      Jeszcze nie spotkałem wypożyczalni rowerów w Egipcie
      • dziadzio Re: Rowery w Makadi Bay 05.06.18, 10:30
        Szczerze mówiąc, to nie przypominam sobie, abym widział rower w Egipcie. Samochody, motocykle, motorynki tak, ale rower... chyba nie ten klimat.
    • grafix2 Re: Rowery w Makadi Bay 06.06.18, 14:56
      Zrobiła się bzdurna dyskusja (jak to zwykle u nas) na temat jazdy rowerem, a nie o to chodzi. W każdym innym państwie jak najbardziej rower jest świetnym pomysłem, jednak egipt jest specyficzny. Już idąc na spacer na piechotę wzbudzaliśmy zdziwienie, jak to, europejczyk i chodzi piechotą? Każdy jadący samochód na nas trąbił. Po drugie temperatura robi swoje i oddalenie się od morza jeat wyzwaniem, a do tego wysiłek fizyczny no chyba że nocne wycieczki. Trzecim problemem jest bezpieczeństwo, zwyczajnie odradzają oddalanie się od rejonów hotelowych. Potwafili zawrócić gdy wybieralismy się na bardziej dzikie plaże. Oczywiście można nie wierzyć (co mi ktoś coś zrobi), ale jadę do egiptu 6 raz i tydzień po pierwszym pobycie bomba wybuchła w miejscu gdzie codziennie chodziłam, a ostatnio nożownik napadł ludzi na plaży, na której spędzałam 3 wakacje. Zwyczajnie samotne wycieczki nie są w egipcie wskazane, no chyba, że ci rower potrzebny do jazdy wkoło hotelu. Do egiptu jeździ się pływać! Twoje pytanie trochę jest podobne do pytania "Czy w zakopanem jest w zimie czynna jakaś wypożyczalnia rowerów" Zapytaj się ludzi gdzie są centra nurkowe.
      • teodorr241 Re: Rowery w Makadi Bay 06.06.18, 16:51
        Chyba nie myślisz że chcę do Kairu jechać.
        Rower rano nie zaszkodzi żeby sobie pojeździć w obrębie Makadi Bay.
        I tyle.
        W Egipcie byłem 5 razy po 2 tygodnie.
        Oddalenie od morza jest wyzwaniem jak się ma 30 kg nadwagi.
        Pozdrawiam
      • teodorr241 Re: Rowery w Makadi Bay 06.06.18, 17:01
        PS:
        Do Egiptu w naszym wypadku głównie lecimy po to żeby sobie posnurkować.
        Popływać to sobie mogę w basenie w Polsce.
        • grafix2 Re: Rowery w Makadi Bay 07.06.18, 13:53
          pojęcie pływania jest szerokie. Można pływać żabką, na łodce, kajakiem, na rowerze wodnym, na katamaranie, z maską i pod wodą.
      • dziadzio Re: Rowery w Makadi Bay 06.06.18, 18:26
        Zrobiła się bzdurna dyskusja, bo teodorr, mimo że jak twierdzi był 5 razy w Egipcie to nie zauważył, że rowerów tam po prostu nie ma. Tak jak pisałeś nie ta temperatura oraz nie to bezpieczeństwo, chociaż tu raczej zwrócił bym uwagę na styl jazdy egipskich kierowców. Nie na darmo na głównej drodze pólnoc-południe nie ma ani jednego skrętu w lewo (są ronda i wydzielone pasy do zawracania). Tak sobie myślę, że wspomniane wcześniej przez teodorr zakwalifikowanie do 2-go sortu nie odnosi się do polityki tylko stanu umysłu.
        • teodorr241 Re: Rowery w Makadi Bay 06.06.18, 19:49
          Faktycznie dyskusja zrobiła się akademicka.
          Nie umiesz niestety czytać ze zrozumieniem bo chodzi oczywiście o jazdę na terenie Makadi Bay.
          Już się dowiedziałem że rowery można wypożyczyć min w hotelu Harmony bądź Fort Arabesque.
          Jak umiesz jeździć na 2 kółkach to polecam wczesno ranny przejazd wokół zatoki .
          Kończę ten wątek.
          Jakby co to do zobaczenia w Grand Makadi 28.06 o godz 20.00 w barze przy recepcji
          Cześć Teodorr z Polski B drugiego sortu
          • dziadzio Re: Rowery w Makadi Bay 07.06.18, 11:28
            "...bo chodzi oczywiście o jazdę na terenie Makadi Bay."
            Jazda na terenie Makadi Bay, tzn. po hotelowych alejkach? Na pewno wielu turystów cie polubi. Polak potrafi.
            PS.
            Zdecyduj się z jakiej Polski jesteś. Raz piszesz "A" raz "B".
          • doral2 Re: Rowery w Makadi Bay 13.06.18, 21:00
            wypożyczalni rowerów to w żadnym hotelu nie widziałam.
            ale w sharm na shark bays jest dość długa promenada nadmorska (myślę że ok. 3-4 km w jedną stronę) i widziałam tam wypożyczalnię hulajnóg.
            rowery też widziałam, ale to były rowery tubylców.
            raczej nie zaleca się jazdy na rowerze poza terenem hotelu. a już w szczególności w marsa alam, gdzie są tylko hotele i pustynia.
            jeśli już bardzo ci na tym zależy, to wybierz hotel z siłownią, wiele hoteli ma), gdzie są rowery stacjonarne.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka