Gość: Joanna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.11.04, 11:18 04.11 wróciliśmy z El Gouny, którą to miejscowość gorąco polecam i służę pomocą. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
omango Re: EL GOUNA 08.11.04, 11:35 jak wczzesniej napisalam - czy wiesz moze czy w tym osrodku jest jakas wypozyczalnia sprzetu windsurfingowego (moze w hotelu)? albo moze widzialas ludzi ktorzy plywali na deskach? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Joanna Re: EL GOUNA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.11.04, 11:47 Byłam w hotelu Sultan Bey. W związku ze specyfiką samej nmiejscowości (wybudowana na lagunach, wszędzie kanały z wodą morską - taka Wenecja tylko w ekskluzywnym wydaniu), na plaże wiozą cię łódką (2 min). Plaża nazywa się Zeytuna Beach. Na miejscu długi pomost w morze - na końcu rafy i możliwość snurkowania. Jest też miejscowe biuro ze sportami wodnymi, na brzegu cały czas leżały deski i żagle do windsurfingu, nie pytałam, ale wygląda, że można wypożyczać - z instruktorem lub bez. Ja z nimi byłam na rafach. Całkiem mili ludzie i sami ciągle pływają - chyba jako żywa reklama. Obok znajduje się też (nie wiem czy dobrze napiszę)centrum kitebordingu. Na samej plaży nie było zbyt wielu pływających, ale w miasteczku na pewno są sporty wodne i jest świetnie zorganizowany transport lokalny - za 10 LE sieciówka na tydzień - dowiozą cię na tą plażę co chcesz. Odpowiedz Link Zgłoś
omango Re: EL GOUNA 08.11.04, 11:57 extra! dzieki za info :-) bede szukac oferty tam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Joanna Re: EL GOUNA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.11.04, 11:58 Przypomniało mi się, co słyszałam od Polsków. W samej miejscowości, prócz tego co na plaży jest jakieś duże centrum sportów wodnych - oni tam jeździli. Ale spokojnie, na początku możesz popływać na plaży, a reszty bez problemu dowiesz się na plaży. Odpowiedz Link Zgłoś
omango Re: EL GOUNA 08.11.04, 12:17 a w zwiazku z tym, ze jest to miejscowosc prywatna, to jak cenowo ten hotel stoi? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Joanna Re: EL GOUNA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.11.04, 12:27 Byłam z Best Reisen, 2 tygodnie, 2 posiłki - 2148,-/os. Hotel Sultan Bey 4*. Piwo 18 LE, whiski do 30 LE (w hotelu), na mieście taniej. Polecam zakup na tax free w W-wie. My kupiliśmy po 1l na osobę. Spokojnie możesz więcej. Nikogo nie sprawdzali. Po przyjeździe masz 48 h na zakupy w wolnocłowym w Hurgadzie (jest chyba w Marinie, ale nie jestem pewna). Musiz mieć ze sobą paszport. Miła niespodzianka - można kupić piwo w sklepach - 6,5 LE (Sakara), jest też Heineken, ale nie znam ceny. Nigdzie indziej tak nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
omango Re: EL GOUNA 08.11.04, 12:33 kurczaczki, brzmi extra wlasnie zajrzalam do nich na stronke, ale tego hotelu nie znalazlam, po prostu sie do nich wybiore, warto zobaczyc biuro i za dwa tygodnie na wakacje! :-)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Joanna Re: EL GOUNA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.11.04, 12:40 zajrzyj tam na last minute, nie piszą, że to El Gouna, tylko Hurgada. Szukaj po hotelu - Sultan Bey (jest na 22.11 za 2248,-). NIE POMYL z Sultan Beach w samej Hurgadzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Joanna Re: EL GOUNA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.11.04, 12:57 Jak się zdecydujesz, to na miejscu pozdrów Paola, rezydenta Best Reisen, od Asi i Rafała ze Szczecina. Miłym człowiekiem jest też Mahmud - szef plaży (uważaj jest dwóch Mahmudów, mów że szukasz niższego). Jak go od nas pozdrowisz i dobrze zagadasz to będziesz miała stałe zarezerwowane miejsca na plaży. Daj mu trochę kasy - to naprawdę miły facet, może trochę upierdliwy, ale sam musi utrzymać całą rodzinę w Luksorze. My dawaliśmy codziennie, jak byliśmy na plaży po 10 LE. Nie daj się skusić na wykupienie jakiejkolwiek wycieczki od Alex Safari. Oszukali Polaków, którzy z nami byli. Co prawda zwrócili kasę po awanturze, ale cały dzień w Luksorze zmarnowany, bo nawet doliny królów im nie pokazali i dołaczyli ich do ruskiej grupy w autokarze załadowanym po brzegi. Jak masz więcej pytań, mój e-mail: monitorc@monitorc.pl Odpowiedz Link Zgłoś
omango Re: EL GOUNA 08.11.04, 13:17 heh, nawet nie wiesz jak sie ciesze - znalazlam oferte na stronce, tez dzw. do biura, juz wszytko wiem i pewnie zdecydujemy sie na to miejsce :-))) to bedzie szybka decyzja ;-) ale tak naprawde to wakacje zaplanowalismy ok.pol roku temu, ale ciagle odkladalismy zalatwienie tego, no i jedno czekalo na drugiego z podjeciem decyzji gdzie :-) a dzieki Tobie "problem" prawie mamy z glowy! Przed wyjazdem zrobie sobie skrzetnie notatki z Twoich postow! :-) a Wy korzystaliscie z jakis dalszych wycieczek? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Joanna Re: EL GOUNA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.11.04, 10:19 Tak. Wykupiliśmy pakiet czterech wycieczek od naszego rezydenta i jedną wyprawę na rafy od plażowego biura. Z rezydentem (Paolo) byliśmy w Luksorze, Kairze, quad-safari, i na rafach. Było super, ale trzeba się nastawić na 15 min. postoje przy każdym zabytku z programu. Jak wysiądziesz z autokaru, to latasz jak kot z pęcherzem, żeby zrobić zdjęcia i tak naprawdę nie masz czasu na odrobinkę refleksji i zadumy nad miejscem, w którym jesteś. Potem czujesz niedosyt, że nie poczułaś tych miejsc. Uwaga! Wycieczka do Luksoru jest strasznie męcząca. Nie przeraźcie się. Kair, choć dalej, jest dużo bardziej przyjemniejszy. Na każdą z tych dwóch wycieczek zabierz poduszki z hotelu i polary. Uwierz, będziesz mi wdzięczna za tę radę, patrząc na miny tych, którzy marzną i nie mogą się ułożyć ( wyjazd do Luksoru - 4.30, do Kairu 2.30). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Joanna Re: EL GOUNA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.11.04, 13:08 Uwaga - podobno są tylko 24 h na zakupy w wolnocłowym po przylocie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Joanna Re: EL GOUNA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.11.04, 11:37 El Gouna - prywatna miejscowość 20 km od Hurgady. Zielono, czyściutko, wszystko nowe i świetnie zagospodarowane. W porównaniu z tym Hurgada to jedno wielkie nieporozumienie. Hotele może i ładne, ale co z tego, jeżeli na zewnątrz brud i plac budowy. Służe pomocą i informacją. Odpowiedz Link Zgłoś
omango Re: EL GOUNA 08.11.04, 11:46 ok, to juz wiem :-) napisz cos prosze o windsurfingu (patrz post powyzej) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Joanna Re: EL GOUNA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.11.04, 12:44 Mapka El Gouny na stronach republika.pl/hurghada/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lesiut_ek Re: EL GOUNA IP: *.crowley.pl 08.11.04, 19:47 zdjecia z El-Gouny na naszegipt.republika.pl/ A w piątek lecimy z żoną do Egiptu na Rejs Nilem...;-) Lesiut_ek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mariusz Re: EL GOUNA IP: *.wroclaw.mm.pl 08.11.04, 13:17 HejAsiu! Mam ytanie odnośnie raf i samego zejścia do morza-czy ś arafy blisko, czy mozna do nich sie dostac tylko na łodzi.I jakie jest zejście do morza-strome, z rafami, czy piaszczysta? Pozd!M Odpowiedz Link Zgłoś
iziek Re: EL GOUNA 08.11.04, 13:26 Dokładnie jest tak jak już było tu napisane. Chyba z każdego hotelu pływają łódki na jedną główną plażę Zeytona Beach. Ja byłam w hotelu Panorama i choć hotel miał swoją plażę, ja korzystałam z Zeytona. Tam każdy hotel ma swoje wyznaczone miejsce. Oczywiście leżaki, materace i ręczniki są za darmo. Przy samym brzegu są specjalne podkopy, żeby woda była głęboka i można było popływać, po przepłynięciu kawałka trafia się na wodę po kostki. Taka głębokość ciągnie się do końca pomostu (to bardzo daleko!), gdzie zaczyna się rafa. Plaża taka sobie, nawieziony piasek, nie ma miejsca na długie spacery. Jeśli chodzi o podróżowanie po El Gounie najtańszy są tzw. TOK TOKI, pojazd na 3 kółkach, za 5 funtów jadą wszędzie. W sklepach jest drogo, jeśli chce się coś kupić np. z pamiątek jest o połowę drożej niż w Hurgadzie. Warto się więc wybrać do samej Hurgady na zakupy (ja zrobiłam to w ostatnim dniu i przekonałam się, że za coś co wymagało ogromnego targowania w El Gounie płaciłam tyle samo w Hurgadzie bez targowania). Bez problemu można tam dojechać EL Gouna Transport, autobus kursuje co godzinę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Joanna Re: EL GOUNA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.11.04, 10:25 Hotel Sultan Bey, w odróżbnieniu od Panoramy, leży w samym Down Town, więc na co dzień nie potrzeba żadnego transportu. Wszystko pod nosem. Pozatym ma tylko ok 115 pokojów i niziutką zabudowę - tylko parter i pięterko. Każdy pokój ma balkon (całkiem spory), na którym wieczorkiem siedzi się i konsumuje zdobycze z bezcłówki wprost cudownie. Proście o pokój na piętrze z widokiem na lagunę lub basen. Odpowiedz Link Zgłoś
omango Re: EL GOUNA 09.11.04, 12:43 Joasiu, Twoje rady sa nieocenione! :-) bardzo dziekuje, bede miec je na uwadze! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Joanna Re: EL GOUNA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.11.04, 10:09 Opis plaży podany poniżej jest właściwy, ale mi się i tak podobało. Jeśli chodzi o rafy, to jak już dojdziesz na koniec pomostu i zejdziesz po drabince, to masz je pod samym nosem. Zaraz przy zejściu są zniszczone, ale wystarczy ruszyć zadek kilka do kilkunastu metrów dalej i jest na co popatrzeć. Głębokość wody w tym miejscu: od psasa i robi się coraz głębiej. Rybki i inne takie pływają wszędzie. Oczywiście nie miej złudzeń, to nie jest taka rafa jak na filmach przyrodniczych, mi tego nikt nie powiedział i byłam rozczarowana. Z kolorów dominuje głównie szarość, ale i tak po oglądaniu dna Bałtyku to miła odmiana, a poza tym przynajmniej masz co robić w wodzie, szukając co bardziej kolorowych kawałków i goniąc wszelakie żyjątka. W większości dno piaszczyste, nie ma stromych zejść Co innego wyprawa łodzią na snurkling. Byliśmy dwa razy. Za pierwszym daliśmy się naciągnąć plażowym naganiaczom (ich biuro w szopie na plaży). Nie było źle, to tylko my jesteśmy wybredni - ludzi na łodzi było nam za dużo i w dodatku trafiliśmy na najgorszą pogodę podczas naszego pobytu. Zabrali nas na całodniową wyprawę - celem wyspa Tawila, a po drodze postoje na podziwianie podwodnego świata. W miejscach, w których się zatrzymywaliśmy rafy były płytkie, co zaowocowało krwią ściekającą stróżkami po nogach. Same widoczki na pewno lepsze niż w hotelu. Za to wyspa - nic ciekawego. Mówili, że w całości zbudowana jest z muszli, a to po prostu kupa piachu i nic więcej. Jednym słowem szkoda na nią czasu. Lepiej zamiast tego więcej nurkować. Na drugą wyprawę na rafy popłyneliśmy wykupując wycieczkę u naszego rezydenta. Najpierw zabrali nas do Hurgady i dopiero tam na łódź. Warunki, jak i sam środek transportu po 100-kroć lepsze niż za pierwszym razem. To była prawdziwa wyprawa marzeń. Jak w bajce. Rafy głebokie, przechodzące w płytkie - pod wodą pionowe ściany (na oko min 10 m wysokości) korala. Jak to zobaczyłam doznałam nawet lekkiego napadu paniki i skończyło się na tym, że pływałam w kamizelce ratunkowej - tak dla spokoju umysłu. Było warto. Widoki oszałamiające. Wypstrykaliśmy 3 rolki filmu. A pozatym cały dzień na cudnej łodzi. Aż mi się łezka w oku kręci na samo wspomnienie. Reasumując. Nie wierz w cuda, że przy hotelu znajdziesz rafy jak z bajki. Nie jest to możliwe, bo tam jest za dużo ludzi, którzy je po prostu zadeptują. Na plaży Zeytuna co roku w styczniu (okres najmniejszego ruchu), dokarmiają rafy jakimiś odżywkami w celu ich odbudowania i tylko dlatego jeszcze nie obróciły się w peżynę. Co innego tam, gdzie nie każdy osiołek i amator zbiorów korala może dotrzeć, więc żeby zobaczyć coś ekstra, trzeba się zapakować na łódź i popłynąć. Ale zapewniam warto. Osobiście planuję wrócić tam za rok i nastawić się tylko na nurkowanie, ale tym razem z akwalungiem. Kurs chcę zrobić w Polsce, żeby tam nie tracić czasu, tylko podziwiać niewiarygodne, podwodne twory Matki Natury. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mariusz Re: EL GOUNA IP: *.wroclaw.mm.pl 09.11.04, 12:44 hej1 dzięki Asiu za odpowiedż-co do wyglądu rafy to ja trochę znam, bo byłem w Shaem dwa razy i wiem, że super kolorów to tam nie ma, ale te kolorowe rybki-zreszta sama wiesz:)Chciałem tyl;ko qwiedzieć, czy mogę liczyc, że uda mi się zobaczyć coś kolorowego pod wodą:)Mma jeszcze pytanie odnośnie Luksoru-ile kosztuje taka wycieczka.I jeszcze jedno-rozważam tez hotel Ocean View-(ma opcje alll)- widziałaś może ten hotel,-gdzioe jest, jak wyglada.Myśałem też o Panoramie (symatyczne domki nad wodą), ale podobno nie ma pewności, że dostanie się taki domek. dfzięki z góry i pozdr!M Odpowiedz Link Zgłoś
iziek Re: EL GOUNA 09.11.04, 13:19 Byłam w Panoramie, najpierw jeden dzień, potem po objeździe - 4 dni. Wiedząc już jak wygląda hotel za drugim razem poprosiłam przy zakwaterowaniu o domki i to nad wodą (najpierw rezydenta). Dostaliśmy domek 501, zaraz przy drodze, tak więc po chwili poszliśmy już do recepcji i poprosiliśmy o domek powyżej nr 510. Poparte to zostało drobną kwotą w USD (której recepcjonista nie chciał przyjąć). Dostaliśmy domek 515 i wszystko było ok. Aha, z Panoramy do Downtown jest ok. 10 min spacerkiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Joanna Re: EL GOUNA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.11.04, 13:31 Najpierw o hotelu Ocean View, nie widziałam, ale słyszałam, że szału nie ma. Nawet nie wiem gdzie on jest. Na pewno nie blisko "centrum". Poza tym zwróć uwagę na cenę. 2 tyg. to koszt ponad 3300,-/os., a all ink. zawiera tylko lokalne wino i piwo oraz 1 posiłek dodatkowo. Za minibar i wódę musisz płacić. Też to rozważaliśmy i oto co nam wyszło: za Sultan Bey płacisz 2300/os, czyli o 1000 zł mniej, co daje ok. 285 dolarów/1710 LE - 1 whiski w hotelu max. 30 LE, a zakładam, że zrobisz zakupy na bezcłowym; piwo w hotelu - 18 LE, w sklepie 6,5 LE, dodatkowy posiłek w hotelu od 30 LE do 50 LE. Nie wiem ile jesz, ale nam się nie udało przepić i przejeść tej kwoty (560 dolarów na 2 osoby). Mieliśmy ze sobą 1000 S i wcale nie oszczędzaliśmy. Jeszcze jedno - do wszystkich. Sultan Bey ma ok. 8 lat. Nie jest to nowiusieńki hotel "spod igły", widać ślady zużycia, ale w moim mniemaniu, zaznaczam w moim subiektywnym, to zupełnie nie wadziło. Jedynym mankamentem było ciśnienie wody - słabe, ale po 2 dniach można się przyzwyczaić. Pokoje duże, duży balkon i spora łazienka. Wszędzie zieleń, drzewa. Niska, kameralna zabudowa, co dla mnie było naprawdę ważne. Zabudowa to poodrywane od siebie szeregowce z otwartą klatką schodową i mnustwem zakamarków. Nie czujesz, że to hotel-moloch. Jeśli chcecie nowego, pachnącego farbą hotelu, to Panorama będzie ok. Oddana w tym roku, leży na przeciwnym brzegu do Sultan Bey, dalej do "centrum". Domki nad wodą są śliczne, ale jest ich bardzo mało w stosunku do całej liczby pokojów, z czego wniosek że istnieje nikłe prawdopodobieństwo otrzymania w/w lokum. Reszta pokojów w kilku budynkach, mało zieleni, bo jeszcze nie wyrosła. Taka "patelnia". Faktycznie jest tam plaża, ale taka jak w Sultanie, czyli nad kanałem. Na parogodzinny odpoczynek może być, na cały dzień nie polecam. Wycieczka do luksoru: kupiłam pakiet czterech za ok 150 dolarów/os od rezydenta Best Reisen. Teraz może być drożej, bo od 01.11 rząd egipski wyznaczył nowe urzędowe ceny i podniósł ceny wstępów. W ostatecznym rozrachunku ok 20 dol. /os. więcej. Nie polecam kupowania wycieczek od miejscowych, bo choć tańsze, to nigdy nie wiesz z jaką grupą będziesz jechał (generalnie do Polaków zawsze dorzucają ruskich) i czego ci nie pokażą, a ponadto oni zawsze ładują autokar po brzegi. My jechaliśmy dużym autokarem w 18 osób, co dało 2 miejsca na jedną osobę. Jak weźmiesz na przeciwko ze swoją połową, to można nogi wyciągnąć i dobrze się rozłożyć. Masz dzięki temu szansę nie dostać przykurczu wszystkich możliwych kończyn. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aw Re: EL GOUNA IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.11.04, 13:47 wróciłam z Ocean View 15.10 Hotel czysty, obsługa bardzo miła, nie wyciągają ręki po bakszysz na każdym kroku. Położenie hotelu - jak to w El Gounie - nad zatoczkami, w jednej z nich zakotwiczone piękne jachty. Bardzo sympatyczni instruktorzy sportowi. Natomiast plaża rozczarowała. Przy samym hotelu nie ma kąpieliska, trzeba przepłynąć hotelową darmową motorówką lub zrobić kilkunastominutowy spacerek, Wtedy znajdzie się na dość dużej plaży z leżakami, materacami, parasolami, barem itd. Ale woda przy brzegu bardzo płytka, dłuuuugo trzeba iść żeby dostać się na głębokość choćby do pasa. Po jednej takiej wycieczce na następną nie mieliśmy ochoty, zwłaszcza że dno pełne resztek korali i marsz jest mało przyjemny. Co do all inclusive to część naszej grupy wykupila tą opcję na miejscu w hotelu - wytargowali cenę na 14 USD od osoby za dobę - tylko na kilka dni w których nie zamierzali korzystać z wycieczek. Tez sie nad tym zastanawialiśmy, ale po oględzinach hotelowego barku i obiadu zrezygnowaliśmy. Jedzenie w tym hotelu było najlepsze z całej wyprawy. Wystarczało to co dawali na śniadania i obiadokolacje. Raz wybraliśmy się do restauracji koło przystanku autobusów w Down Town - smacznie i niedrogo, polecamy. Na snurkowanie wybraliśmy się na wyspę Giftun - oferta Alfa Star. Było to nasze pierwsze snurkowanie, wrażenia niesamowite. Tyle moich "wspominków", może się przydadzą. Odpowiedz Link Zgłoś
omango Re: EL GOUNA 16.11.04, 11:02 Joanno, dzieki wielkie raz jeszcze za Twoje podpowiedzi :-) wczoraj olacilam wyjazd - jedziemy w Mikolajki :-))) na dwa tygodnie byczyc sie w egipskim sloncu!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Joanna Re: EL GOUNA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.11.04, 13:42 Ode mnie dla Was: wszystkie prezentowane przeze mnie opinie są mije własne, przez co subiektywne. Ja byłam zachwycona, ale nie każdemu musi się podobać to co mi. Odpowiedz Link Zgłoś