Dodaj do ulubionych

EXIM - Nefretete B - polecam !!!!!

27.01.05, 21:56
Właśnie wróciłam z objazdówki Nefretete B zaczyna się w Sharm kończy w
Hurgadzie.
Długo zastanawiałam się nad wyborem biura, na początku miała być Sigma
skończył się na EXIMIE i nie żal mi wydanej kasy. Było świetnie dodatkowo
wykupiłam prawie wszystkie wycieczki, zobaczyłam badzo dużo. Tak chciałam w
Egipcie byłam pierwszy raz i na pewno tam wrócę i z pewnością z Eximem.
Szczególne dziękuje Dorocie - rezydentce tego biura, która na trasie Kair,
rejs po Nilu dzielnie nam opowiadała o tych wspaniałych światyniach,
meczetach i wszystkich ciekawostkach związanych z historią Egiptu. Jest ona
odpowiednią osobą i jeśli biuro EXIM miałoby wszystkich takich rezydentów to
było by świetnie. Opowiadała bardzo ciekawie z ogromą znajomością tematów,
Egipt chyba nie ma przed nią tajemnic.
Polecam wszystkim wycieczkę Nefretete B jeśli chcece się dowiedzieć czegoś
więcej czekam na pytania. Postaram się z czasem spisać wszystko dzień po
dniu , na razie odpowiem na pytania osób zainteresowanych szczegółami.
A przy okazji bardzo dziękuje wszystkim z forum za praktyczne rady, dzięki
wam byłam na wszystko przygotowana na 6.
Dzięki
Ania
Obserwuj wątek
    • Gość: lucas Re: EXIM - Nefretete B - polecam !!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.02.05, 13:28
      Interesuje mnie jeden, dla mnie istotny szczegół. Czy zwiedzanie wschodniego
      brzegu Nilu(Karnak) i Doliny Królów odbywało się tego samego dnia, czy tez było
      rozłożone dzień po dniu. A jeżeli tego samego, to czy było to męczące lub czy
      też nie wyglądało to w ten sposób, że zwiedzanie odbywało sie biegiem. Wiem, ze
      Exim w niektorych programach organizuje to w jednym dniu, a czasem dzieli na 2.
      W moim odczuciu tak ilośc zabytków zobaczona na raz moze powodować że to
      wszystko się miesza totalnie. Ale może się mylę. Ania, z góry dzieki za info i
      Twoje odczucia.
      • kusmus Re: EXIM - Nefretete B - polecam !!!!! 15.02.05, 15:50
        Witaj Lucas,
        odpowiadając na twoje pytanie podaję jak niżej:
        Wszystko było w jednym dniu, ale tak chcielismy.
        W piątek po śniadaniu o 9.00 pojechaliśmy zwiedzać Karnak, było o tyle fajnie,
        że rano nie było tyle grup i takiego tłumu.Pogoda była boska ani za ciepło ani
        za zimno. W Karnaku po zwiedzaniu z przewodnikiem mieliśmy 1 godzinę wolnego
        czasu starczyło, aby jeszcze zobaczyć za 25 funtów trzy swiątynie w tym
        alabastrową świątynie królowej Hatszepsut - świetnie zachowaną. Polecam wydać
        bo wyglądają bosko.
        Po Karnaku pojechaliśmy na statek na obiad i o 13.30 przeszliśmy na przystań do
        łódki i pojechaliśmy na zachodni brzeg Nilu. Najpierw do Doliny Królów, tam
        dodatkowo poza trzea w ramach biletu grobowcami wykupiłam za 70 funtów od osoby
        wejście do grobowaca Tutentchamona. W Dolinie Królów mieliśmy 1 godzinę ale
        spokojnie zobaczyliśmy wszystko bo było pusto. W grobowcach wręcz nikogo nie
        było tak nam się udało jak wchodziliśmy.
        Z Doliny Królów pojechaliśmy do Świątyni Królowej Hatszepsut w Deli el Bahari i
        tam byliśmy ostatnimi osobami jaki wyszły za nami tylko policja turystyczna
        wyszła i zamknęła świątynię. Kiedy patrzyłam jak promienie słońca padały na
        mury świątyni która stoi na swoim pierwotnym miejscu dzięki naszym archeologom
        to aż serce sie raduje. Wracając jescze zobaczyliśmy Kolosy Memnona.
        Ponieważ dla mnie był nie dość, po przeprawieniu się na nasz brzeg ja i moja
        grupa pojechaliśmy bryczką do Karnaku na pokaz światło i dźwięk wersja
        angielska o 18.30 się zaczęła trwa 1,5 godziny - warto po stokroć warto. Same
        sobie pojechałyśmy i wróciłyśmy taxi normalną za 15 funtów w jedną i drugą
        stronę - więcej nie dawaj tylko 15 i już. Sam bilet kosztował chyba 65 funtów
        albo 55 funtów. Biuro oferowało wycieczkę za 25 USD co jest zdzierstwem na
        maxa. Trzeba tylko samemu sobie zorganizować, a to nie jest problem.
        Bez problemu dotarliśmy na kolację o 20.15 spokojnie zjedliśmy i zakończyliśmy
        jakże piękny dzień popijając dobrze schłodzoną wódeczkę. Ja pojechałam zwiedzać
        nie sie lenić więc plecam tą wycieczkę. Widziałam że np. czesi z Eximu jechali
        rano do Doliny a po południu zwiedzac Luksorską świątynię i dopiero nastepnego
        dnia mieli Karnak. Ja świątynię Luksorską zobaczyłam w sobotę po wykwaterowaniu
        ale w między czasie pojechaliśmy do Medinet Habu polecam tą wycieczką mało grup
        tam jedzie a szkoda warto, poza świetnie zachowaną Świątynią Ramzesa III
        zobaczyłam fantastycznie zachowane freski w grobowcach robotników.
        Dlatego tak chcieliśmy wszystko zobaczyć w piątek, aby w sobotę po
        wykwaterowaniu nie pętać się po statku i porcie tylko zobaczyc jeszcze wiele. I
        tak zrobiliśmy Medinet, światynia Luksorska - bez pośpiechu i jeszcze godzinkę
        na sun decku pospaliśmy i o 18.00 konwojem do Hurgady.
        W razie dalszych pytań pisz kusmus@tlen.pl.
        Ania
        • Gość: karin Re: EXIM - Nefretete B - polecam !!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.02.05, 11:54
          Piekny opis - ma tylko jedna wade. Kusmus byla w Egipcie teraz (zima) wiec
          turystow jest zdecydowanie mniej niz w innych porach roku (nie wspominajac o
          lecie) a po drugie temperatury sa dla nas normalniejsze.
          Przy 40-50 stopniowych letnich upalach zbyt duze tempo zwiedzania jest
          nierozsadne - po prostu odpadniesz. Poza tym latem w Dolinie Krolow sa tysiace
          turystow - zazwyczaj otwarte jest tylko kilka grobowcow, a w kolejce do
          zwiedzania jednego z nich spedzisz kilkanascie minut.
          Godzina w Dolinie Krolow - horror. Tluc sie pol swiata, zeby tylko godzine tam
          spedzic - no tak ale wtedy w pamietniku mozna napisac "TU BYŁAM". A wydawac
          sporo kasy by zobaczyc skromny i malo efektowny gobowiec Tutenchamona chyba nie
          warto - bylam i naprawde szkoda funciakow.
          • kusmus Re: EXIM - Nefretete B - polecam !!!!! 16.02.05, 16:43
            Karin,
            z pełną świadomością pojechałam teraz w zimie do Egiptu, bo o tym co dzieje się
            w lecie w Dolinie Królów wiedziałam od mojej mamy, która była w tym właśnie
            czasie. Nie chciałam jechać i padać ze zmęczenia i upału. Zobaczyłam bardzo
            dużo wraz z dodatkowymi wycieczkami, a słońce i upał mogę znieść w Sharm jak
            pojadę na tydzień odpoczynku.
            Co do Tutenchamona to chciałm i weszłam, nie było mi szkoda kasy - i nie
            chodziło mi o wpis w pamietniku "Tu byłam" - Ja chciałm i byłam z całą wagą
            tych słów.
            Pozdrawiam,
            Ania
            • Gość: karin Re: EXIM - Nefretete B - polecam !!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.02.05, 22:48
              Ania, luzik. Wyjazd zimą to doskonały pomysł, jedyna wada to krótki dzionek.
              Pamietaj że większość ludzi pojedzie latem i w godzinę nie zwiedzi Doliny Królów
              - latem tempo zwiedzania jest zupełnie inne.
              • kusmus Re: EXIM - Nefretete B - polecam !!!!! 17.02.05, 16:01
                dzięki Karin,
                świadomie wybrałam zimę i wiesz nie chciałabym jechac latem. Zdaje sobie sprawę
                że latem to koszmar. I dlatego polecam ten termin w styczniu.
                Ania
    • Gość: Aga Re: EXIM - Nefretete B - polecam !!!!! IP: 195.205.6.* 16.02.05, 15:53
      Proszę podaj mi adres biura.dziękuję bardzo....Pozdrawiam
      • Gość: karin Re: EXIM - Nefretete B - polecam !!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.02.05, 22:46
        www.eximtours.pl/
        www.logostour.pl/index.php/Wyprawy_po_7_kontynentach/Afryka/Egipt/
        www.sigma-travel.com.pl/index.php?page=egipt
    • Gość: ČEŠKA Re: EXIM - Nefretete B - polecam !!!!! IP: *.kkcable.cz 19.02.05, 16:20
      NEJEZDĚTE S EXIMEM!!!TO JSOU NEJVĚTŠÍ PODVODNÍCI A NEJHORŠÍ CESTOVNÍ KANCELÁŘ V
      ČESKÉ REPUBLICE!!!!!DAJÍ VÁS DO JINÝCH HOTELŮ, NEŽ JSTE SI OBJEDNALI!!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka