Dodaj do ulubionych

Filmowanie w Dolinie Królów

IP: *.wroclaw.mm.pl 15.11.05, 08:38
Pytanie do osób, które niedawno tam były. Gdy byłem tam kilka lat temu,
fotografować można było do woli (byle bez lampy błyskowej, (co jest
oczywiste), telefonami nie zainteresował się pies z kulawą nogą, natomiast
kamery trzeba było zostawiać w depozyciu przy wejściu do Doliny. A jak jest
dziś, gdy niemal każdy aparat fotograficzny ma funkcję filmowania, a i wiele
telefonów również ma wbudowane kamery? Czy Egipcjanie sobie odpuścili, czy
trzeba zostawiać w depozycie również aparaty fotograficzne i telefony - a za
kilka lat może zegarki i okulary?
Obserwuj wątek
    • Gość: Kaja Re: Filmowanie w Dolinie Królów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.11.05, 10:25
      Bylam ost.w Egipcie i podczas zwiedzania Doliny Krolow mozna bylo filmowac.Ale
      tylko "na zewnatrz".Niestety tych pieknych scian nie mozna filmowac ani robic
      zdjec(pod grozba kary).
    • Gość: kolorowa Re: Filmowanie w Dolinie Królów IP: *.crowley.pl 15.11.05, 10:30
      Ja byłam w pazdzierniku tego roku i kamery trzeba było zostawić w autokarze
      albo przy bramie.
      • Gość: Krzysztof Re: Filmowanie w Dolinie Królów IP: *.wroclaw.mm.pl 15.11.05, 13:34
        Dzięki za zaspokojenie mojej ciekawości. Wynika z tego, że obecnie bywa z tym
        filmowaniem różnie.
        • Gość: Meg Re: Filmowanie w Dolinie Królów IP: *.katowice.msk.pl / *.katowice.msk.pl 15.11.05, 16:36
          Podczas mojego pobytu w Dolinie Królów - zdjęcia i filmowanie na zewnątrz -
          owszem. Natomiast byłam świadkiem jak strażnik odebrał kolesiowi, który pstykał
          wewnątrz grobowców, aparat, wyciągnął kartę i gdyby nie interwencja pilotki
          chłopak straciłby wspomnienia z połowy wakacji:(
          • amat1 Re: Filmowanie w Dolinie Królów 15.11.05, 17:33
            Osobiście spotkałem strażnika który na migi namawiał mnie do robienia zdjęć -
            oczywiście za parę funtów(grobowiec Ramzesa III). Z kolei strażnik w grobowcu
            Tutanchamona za pół ceny wpuszczał wszystkich do grobowca.
            pozdrawiam amat
          • Gość: Krzysztof Re: Filmowanie w Dolinie Królów IP: *.wroclaw.mm.pl 17.11.05, 08:48
            To akuratnie jest jak najbardziej uzasadnione. Wiadomo, że ostre światło lampy
            błyskowej, a szczególnie zawarty w nim ultrafiolet, działa bardzo szkodliwie na
            różne "starocie". Stąd powszechne zakazy używania LAMP BŁYSKOWYCH w muzeach.
            Dziękuję wszystkim za informacje, bo byłem ciekaw, czy i jak Egipcjanie
            zareagowali na postęp technologiczny.
            • cleo_1 Re: Filmowanie w Dolinie Królów 17.11.05, 09:08
              Lamp blyskowych - owszem. Ale czy moze ja czegos nie wiem, czy moze zakaz nie
              ma zadnego sensu: co jest przyczyna CALKOWITEGO zakazu fotografowania w
              grobowcach? Albo w Muzeum Egipskim? Nie rozumiem tego.
              Ktos moze mi to jakos wyjasnic? Sa jakies sensowne powody?
              • Gość: Kaja Do Cleo_1 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.11.05, 10:24
                Nie mozna robic zdjec w grobowcach czy muzeach,ale za to MOZNA kupic
                pocztowki,etc.Moze chodzi tu o napedzanie klientow do zakupu w/w.
                • cleo_1 Re: Do Cleo_1 17.11.05, 15:21
                  No dobrze, ale przyczyny OBIEKTYWNEJ nie ma?
                  Ja zawsze kupuje pamiatki z muzeow, nawet jak robie zdjecia (np. British
                  Museum - mam ze 100 zdjec, ale mam tez piekny przewodnik z opisem wszystkich
                  wazniejszych zabytkow, to samo robie w kazdym miejscu, w ktorym jestem!)
              • Gość: Krzysztof Re: Filmowanie w Dolinie Królów IP: *.wroclaw.mm.pl 17.11.05, 14:59
                Podobnie jak Kaja uważam, że chęć zarabiania na pocztówkach odgrywa
                niebagatelną rolę. Ale nie tylko... Zwróć uwagę, że w europejskich muzeach
                niezwykle rzadko występuje całkowity zakaz fotografowania i filmowania (ja
                osobiście spotkałem się z tym dwa razy: zbiory egipskie w Muzeum
                Archeologicznym w Atenach i sala ze stołem nakrytym do przyjęcia w Hofburgu).
                Natomiast właściwie nigdzie nie można używać lamp błyskowych oraz statywów. A
                profesjonaliści raczej nie fotografują z ręki. Czasami zdarza się również
                konieczność uiszczenia jakiejś opłaty za zdjęcia lub filmowanie, lecz takie
                totalne zakazy jak w Egipcie są w Europie wielką rzadkością.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka