Dodaj do ulubionych

wyjazd do Sharm z alergikiem...

22.01.06, 01:36
Bardzo proszę o odpowiedź jeżeli ktos był w Egipcie z dzieckiem
alergicznym.Mój sym marzy o wyjeździe od dawna i chciałabym spełnic jego
marzenia, ale obawiam sie samopoczycia. Jest na lekach wziewnych i miewa
duszności. Nie wiem jak bedzie sie czuł w tamtejszym klimacie. Myslałam o
terminie majowym. Pobyt 7-dniowy, koniecznie z wypadem do Kairu. Może ktos ma
doświadczenia w tej kwestii i może rozwiać moje wątpliwości??? Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • cairo7 Re: wyjazd do Sharm z alergikiem... 22.01.06, 10:59
      Mysle,ze moze byc tylko lepiej.Potraktuj ten wyjazd troche leczniczo....moze sprobuj na 2 tyg?Ten klimat
      pomogl juz wielu alergikom(rozumiem,ze chodzi o uczulenie na wszelakie pylki,grzyby itd).Mysle,ze
      warto dobrze przewietrzyc pokoj przed pierwszym wejsciem bo czasem stoja pare dni puste i moze byc
      dziwny zapach lub jakies cholerstwo z przewodow klimatyzacji.W maju klimy proponuje nie
      wlanczac,tylko popros o pokoj na pietrze i reguluj temp w pokoju drzwiami balkonowymi,w czasie snu
      rowniez.Powodzenia...warto.
      • amon-re Re: wyjazd do Sharm z alergikiem... 22.01.06, 11:21
        Cairo7 dobrze mówi. Klimat w egipcie znakomicie działa na alergie oraz drogi
        oddechowe. Podobno zdarzały się nawet przypadki zahamowania rozwoju gruźlicy
        bez dodatkowego leczenia.
        Ja też jestem alergikiem i Egipt to jedno z niewielu miejsc, w których moje
        dolegliwości ustępują.

Pojedź na 2 tygodnie jak radzi Cairo.

Pozdrawiam,
        • platynka.iw Re: wyjazd do Sharm z alergikiem... 22.01.06, 14:33
          Moj Rzes jest juz astmatykiem :( Radek po nim-alergikiem. Na siersc, pylki,
          kurz, roztocza, mleko krowie... dluuugo by pisac. radus poza dusznosciami ma
          takze objawy skorne (suchosc, swedzenie) itd... pewnie wiesz o czym pisze,
          skoro masz alergika w chacie :-(

Powiem jedno-w Egipcie czuja sie rewelacyjnie! Mysle, ze dlatego-ze tam jest
          super suche powietrze oraz nie wystepuja alergeny, ktore uczulaja ich tutaj.
          Jak pisalam-oboje maja uczulenie na siersc zwierzat. I fakt-jak jechalismy
          brayczka-to kichalio. Ale jak jechali 1,5h na wielbladzie-czuli sie swietnie!

Za pierwszym razem taskalam tuby, tabletki, zyrtec w kroplach... za 2 i 3 juz
          nie :-)

Pozdrawiam zyczac wspanialego wypoczynku i duzo zdrowia :-)

Iwonka
    • amon-re Re: wyjazd do Sharm z alergikiem... 22.01.06, 14:43
      Tak więc masz opinie 2 alergików, jednego astmatyka i jednego alkoholika. Chyba
      lepszej rekomendacji nie trzeba :-))))

Amonek
      • platynka.iw do amon-ra 22.01.06, 14:50
        <rotfl>
        Przez Ciebie splulam sobie monitor jablkiem... ale wiesz-z dwojga zlego wolalam
        w ta strone, niz gdybym sie miala zadlawic ;-)

Iwonka
        • pc_maniac Re: do amon-ra 23.01.06, 00:19
          Toż kiedyś nawet specjalnie z alergiami dróg oddechowych jeździło się jak do
          sanatorium do Egiptu.

Dopiero w tym kraju Twoja pociecha poczuje co to znaczy żyć bez alergii.
          • pc_maniac Re: do amon-ra 23.01.06, 00:23
            Zapomniałem dodać, że nasza mała pociecha również jest alergiczką (choć jedynie
            na sierść psa, a że mieszka z psem pod jednym dachem, to mieliśmy problem).

W Egipcie nie tylko nie miała alergii, to jeszcze po powrocie okazało się, że
            alergia ustała.
            • Gość: Marek Re: do amon-ra IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.01.06, 07:43
              No nie wiem, częściowo się nie zgodzę ;) Egipt naturalnie rekompensuje
              niedogodności, więc oczywiście jechać, ale ..
              Kłopoty z drogami oddechowymi, jak najbardziej ,tutaj Egipt pomoże , ale z
              alergią ... Sam mam uczulenie na kurz i inne takie, i mam katar ,może i trochę
              mniejszy w Egipcie, ale wszędobylski pył-jest zawsze i wszędzie- nawet
              w "wypasionych hotelach- jednak nie pomaga .Ale jechać jak najbardziej, nie
              jest tak źle, lepiej niż w polsce na pewno. Klimat na pewno pomaga i wpływa
              pozytywnie na zmniejszenie dolegliwości, więc mimo pyłu, jest nie tak
              źle.Zabierz chustki i na miejscu pierwszy zakup to "big paka" chusteczek na
              zapas i będzie ok
            • amon-re Re: do amon-ra 23.01.06, 10:03
              pc_maniac napisał:

> W Egipcie nie tylko nie miała alergii, to jeszcze po powrocie okazało się, że
              > alergia ustała.

Pies zdechł z głodu podczas Waszej nieobecności ? ;-)))))))))))))))))))))
    • Gość: Marina Re: wyjazd do Sharm z alergikiem... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.01.06, 15:32
      Wlasnie wrocilam z dwojka alergikow..Czuli sie swietnie, aczkolwiek mlodszemu
      musielismy wlaczyc sterydy, bo wyjechal do egiptu z infekcja.Na pewno klimat
      suchy +morze sprzyja alergikom- w maju powinno byc idealnie.Moja Pani alergolog
      mowi,ze alergicy powinni jezdzic w takie miejsca na 3 tygodnie-leczniczo!!Ale
      mysle,ze nawet tydzien w maju bedzie dla niego i ciebie wielka frajda.Co do
      Kairu-jedz koniecznie na wycieczke 2dniowa-jednodniowa jest potwornie meczaca!
      • madzia112 Re: wyjazd do Sharm z alergikiem... 27.01.06, 16:17
        Wprawdzie nie mam alergii na pyłki, ale do klubu alergików też się zaliczam i
        potwierdzam co napisali inni - moja alergolog stwierdziła, że trudno o lepsze
        miejsce dla alergików niż Egipt właśnie :-)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka