Dodaj do ulubionych

Alkohol w Egipcie, ile trzeba wypić na zemste?

02.04.07, 21:10
Przeszukałem calutkie archiwum i nie znalazłem odpowiedzi na nurtujące mnie
pytanie.
Czy więcej jak normalnie w polskim skansenie? Czy dawka różna do wieku, wagi,
płci(nie pije do ciebie durniu)?
Bardzo prosze o rzeczowe i związane z tematyką Forum jak i wątku odpowiedzi.
Obserwuj wątek
    • platynka.iw Re: Alkohol w Egipcie, ile trzeba wypić na zemste 02.04.07, 21:21
      derduch napisał:
      > Przeszukałem calutkie archiwum i nie znalazłem odpowiedzi na nurtujące mnie
      > pytanie.
      Moze ktos, kto lubi na zmiane siadac i kleczec przed klopem-wykasowal tak wazna
      informacje??

> Czy więcej jak normalnie w polskim skansenie? Czy dawka różna do wieku, wagi,
      > płci(nie pije do ciebie durniu)?
      Nie, nie... od stanu watroby.
      I tu pozwole sobie przytoczyc (specjalnie dla Ciebie znalazlam w sieci :D )
      fachowa informacje:
      cyt.: "Choroba wątroby spowodowana alkoholem (ALD; ang. alcoholic liver disease)
      - alkoholowa marskość wątroby rozwija się po około 10 latach intensywnego picia
      u 15% alkoholików. Dzienna dawka alkoholu, która spowoduje marskość, jest różna
      - średnio 3-4 drinki dziennie u mężczyzn albo 2-3 u kobiet."

Czyli polowa forumowiczow juz... death?? ;-)

Pozdrawiam i gratuluje pomyslu-bardzo ciekawy watek!

• aziza_kama Re: Alkohol w Egipcie, ile trzeba wypić na zemste 03.04.07, 20:32
        platynka.iw napisała:
        Dzienna dawka alkoholu, która spowoduje marskość, jest różna
        > - średnio 3-4 drinki dziennie u mężczyzn albo 2-3 u kobiet."

2-3 drinki dziennie?......
        No to już po mnie:(((( Platynka przerażasz mnie.......
        • platynka.iw Re: Alkohol w Egipcie, ile trzeba wypić na zemste 03.04.07, 21:06
          aziza_kama napisała:
          > 2-3 drinki dziennie?......
          > No to już po mnie:(((( Platynka przerażasz mnie.......
          No Malenka... czas zaczac kopac wspolny grobowiec w Dolinie Egiptomaniakow na
          zachodnim brzegu Nilu w Luksorze... Kochana-takich przerazonych ja my z
          zajechana watroba jest tutaj wiecej-lacznie z prezesostwem Derduchem, Cairo,
          Sali czy Camelka :D

Ej tam... nie ma co sie bac. I tak juz po ptokach :P

WESOLEGO :-)
    • aeki Re: Alkohol w Egipcie, ile trzeba wypić na zemste 02.04.07, 21:24
      No bywalcem to jeszcze nie jestem. Dopiero 2 razy.
      Z praktyki - leki ciągły szmer . Lekkie fale, te co to percepcji nie
      zmieniają .
      Błogie falowanie.
      Jak po nilu.
      I co najważniejsze -
      • derduch Re: Alkohol w Egipcie, ile trzeba wypić na zemste 02.04.07, 21:25
        No własnie, tylko napisz ile to trzeba tak "dla zdrowotności", bo jak mniemam my
        tu sami porządni i dla przyjemności nikt nie pije.
        • platynka.iw Re: Alkohol w Egipcie, ile trzeba wypić na zemste 02.04.07, 21:47
          derduch napisał:
          > No własnie, tylko napisz ile to trzeba tak "dla zdrowotności", bo jak mniemam
          > my tu sami porządni i dla przyjemności nikt nie pije.
          Rada jest jedna i pochodzi z zachodniej sciany swiatyni w Abydos. Aby sie
          ustrzec zemsty faraona-trzeba dodac wszystkie odleglosci pomiedzy swiatyniami w
          Egipcie-zaczynajac od Dolnego Egiptu i schodzac do Gornego Egiptu, nastepnie
          podzielic to przez ogolna wiedze matematyczna zwiazana z Piramidami w Gizie
          (wielkosc+ilosc zuzytych kamien-masa+odleglosc od Oriona)i dodac %zasolenia
          morza Czerwonego-i juz :-) Wiesz ile wypic, by nie przepic ale przezyc :-)

Buzia!
    • anuulka Re: Alkohol w Egipcie, ile trzeba wypić na zemste 02.04.07, 21:25
      nalezy wypic prostptoporcjonalnie do kwadratu odleglosci miedzy nimi ;)
    • jarecki946 Re: Alkohol w Egipcie, ile trzeba wypić na zemste 02.04.07, 21:30
      ja także dołączam się do pytania, ale chciałbym go jeszcze rozszerzyć.
      czy jest istotsne czy alkohol jest miejescowy czy importowany ?
      bo podobno medykamenty przywiezione ze soba z Polski nie działają na "zemstę",
      idąc tym tokiem rozumowania możnaby sądzić także że alkohol przywieziony ze
      sobą nie pomoże
      • derduch Re: Alkohol w Egipcie, ile trzeba wypić na zemste 02.04.07, 21:40
        jarecki946 napisał:

> ja także dołączam się do pytania, ale chciałbym go jeszcze rozszerzyć.
        > czy jest istotsne czy alkohol jest miejescowy czy importowany ?
        > bo podobno medykamenty przywiezione ze soba z Polski nie działają na "zemstę",
        > idąc tym tokiem rozumowania możnaby sądzić także że alkohol przywieziony ze
        > sobą nie pomoże

Bardzo trafne pytanko! Wiesz że nigdy nad tym się nie zastanawiałem...
        Ogromnie się ciesze że dyskusja się rozwija, osobliwie idealnie z tematyką Forum
        Egipt.
        • jarecki946 Re: Alkohol w Egipcie, ile trzeba wypić na zemste 02.04.07, 21:48
          no pewnie ze zgodnie z tematyką forum. Bo logiczne że Egipt - "zemsta", zemsta -
          antidotum, antidotum - alkohol. A więc wszystko jak najbardziej w temacie.
          wracając do tematu nurtuje mnie jeszcze jedno, czy ma znaczenie typ alkoholu ?
          czy lepszym środkiem bedzie gin, czy jakas wódka ziołowa, whisky a może jakis
          likierek ???
          • platynka.iw Re: Alkohol w Egipcie, ile trzeba wypić na zemste 02.04.07, 21:51
            jarecki946 napisał:
            > wracając do tematu nurtuje mnie jeszcze jedno, czy ma znaczenie typ alkoholu ?
            Nie. Nie ma znaczenia-chyba, ze ktos nie trawi ostych alkoholi albo-nie trawi
            slodkich i mdlych. Ale trzeba odroznic preferencje-od skutecznosci. Wazny jest %
            stezenia alkoholu utrzymywany we krwi-a jakim alkoholem to organizmowi
            zapewnisz, jakimi alkoholami-to juz faraona nie interesuje :-)
            • jarecki946 Re: Alkohol w Egipcie, ile trzeba wypić na zemste 02.04.07, 21:59
              > Nie. Nie ma znaczenia-chyba, ze ktos nie trawi ostych alkoholi albo-nie trawi

a moze jednak ma, jak wiadomo np. amol to lecznicze ziółka na alkoholu, czyli
              oprócz alkoholu, leczenie ziółkami, jak wiadomo występuja też róznego rodzaju
              nalewki ziołowe, które mogą ze zdwojoną siła działac na tego typu problemy

> slodkich i mdlych. Ale trzeba odroznic preferencje-od skutecznosci. Wazny

słodka to bywa zemsta (nie wiem czy faraona), więc odpowiedz musi być ostra :)
              ale generalnie ja nie jestem wybitnym znawcą bynajmniej ziółek zatem niech się
              wypowie może w tym temacie jakiś specjalista
    • iberia.pl Re: Alkohol w Egipcie, ile trzeba wypić na zemste 02.04.07, 21:31
      Hmmm moim skromnym zdaniem jesli alkohol nie zadziala-bo przeciez i taka
      ewentualnosc istnieje wszak kazdy organizm reaguje inaczej to polecam na
      zemste :
      ANTINAL-na mnie nie dzialal :-(
      kroplowka - narkoman ze mnie zaden wiec i to odpada w moim przypadku :-/
      ale pomogly:
      2 zastrzyki -kazdy w inny posladek,+Rantidol 150mg + Streptoquin + Buscopan
      plus:-))) i bylam jak nowonarodzona, w sumie tylko pol dnia wyjete z zyciorysu .
      • platynka.iw Re: Alkohol w Egipcie, ile trzeba wypić na zemste 02.04.07, 21:43
        iberia.pl napisała:
        > 2 zastrzyki -kazdy w inny posladek
        Nie gadaj?? Nie chwalilas sie wczesniej, ze mialas takie gratisy w E!! Oj Ty!!

:-)
        • iberia.pl Re: Alkohol w Egipcie, ile trzeba wypić na zemste 02.04.07, 21:46
          no ba :-DDD nie chcialam zeby Wam bylo przykro :-DDDDD
        • derduch Re: Alkohol w Egipcie, ile trzeba wypić na zemste 02.04.07, 21:47
          platynka.iw napisała:

> iberia.pl napisała:
          > > 2 zastrzyki -kazdy w inny posladek
          > Nie gadaj?? Nie chwalilas sie wczesniej, ze mialas takie gratisy w E!! Oj Ty!!

To chyba było Super Mega Giga Ultra All inclusive, mam nadzieje tylko że ta
          wersja różni się ofercie dla facetów?
          • iberia.pl Re: Alkohol w Egipcie, ile trzeba wypić na zemste 02.04.07, 21:50
            eee tam zwykle HB z zemsta w hotelu na zadoopiu :-DDD, co do oferty dla panow-
            nie mam pojecia ale z tym moze byc problem, jesli ktos chce skorzystac z uslug
            pani lekarki to moze do Rio powinien jechac w dodatku w lutym? :-DD
      • mariuszgr Re: Alkohol w Egipcie, ile trzeba wypić na zemste 02.04.07, 21:47
        Na zemste preferuje czysta gorzale.Przed sniadaniem pije "50" po sniadaniu
        "100". Z obiadem jest podobnie.Najlepiej jest po kolacji, tu juz zadnych limitow
        nie ma.

ps. z moich obserwacji w 90% przypadkow turysci myla "zemste" ze zwyklym
        przezarciem.

• iberia.pl Re: Alkohol w Egipcie, ile trzeba wypić na zemste 02.04.07, 21:51
          mariuszgr napisał:
          >
          > ps. z moich obserwacji w 90% przypadkow turysci myla "zemste" ze zwyklym
          > przezarciem.

biorac pod uwage mikroskopijne ilosci jedzenia jakie "pochlaniam" na codzien to
          ciezko to pomylic :-DDDD
        • jarecki946 Re: Alkohol w Egipcie, ile trzeba wypić na zemste 02.04.07, 21:51
          > Na zemste preferuje czysta gorzale.Przed sniadaniem pije "50" po sniadaniu
          > "100". Z obiadem jest podobnie.Najlepiej jest po kolacji, tu juz zadnych

niesamowite podejście do sniadanka :) jeszcze nigdy wprawdzie tego nie
          próbowałem na wyjazdach zagramanicznych, ale moze warto :)
          • derduch Re: Alkohol w Egipcie, ile trzeba wypić na zemste 02.04.07, 21:55
            Jest jeszcze wersja dla prawdziwych Egiptomaniaków, przed śniadankiem lufa, a po
            dwie :-)
            • mariuszgr Re: Alkohol w Egipcie, ile trzeba wypić na zemste 02.04.07, 21:58
              Ja zwykle wlewam sobie do duzego plastikowego kubka, wiec trudno idealnie
              wycelowac z iloscia.W kazdym razie trzeba robic tak zeby mniej na pewno nie
              bylo, wiecej jak najbardziej.
              • derduch Re: Alkohol w Egipcie, ile trzeba wypić na zemste 02.04.07, 22:03
                Ja natomiast wlewam malutko, po prawej piwko, po lewej łyskacz z przepojką.
                www.fotoszok.pl/albums/userpics/10023/maniak.JPG
                • platynka.iw Re: Alkohol w Egipcie, ile trzeba wypić na zemste 02.04.07, 22:16
                  derduch napisał:
                  > Ja natomiast wlewam malutko, po prawej piwko,
                  No po prawej masz nie tylko piwko ale i calkiem niezle, egipskie "tło" ;-)
                  W takim towarzystwie leki na zemste dzialaja szybciej czy wolniej?? ;-)
                  • derduch Re: Alkohol w Egipcie, ile trzeba wypić na zemste 02.04.07, 22:18
                    Ciiiii! To moja łajf.
            • jarecki946 Re: Alkohol w Egipcie, ile trzeba wypić na zemste 02.04.07, 22:01
              > Jest jeszcze wersja dla prawdziwych Egiptomaniaków, przed śniadankiem lufa, a
              p
              > o
              > dwie :-)

toż to jest to samo co napisał przedmówca (przedpiszca?)
              50=lufa, 100=2 lufy
              :)
              • mariuszgr Re: Alkohol w Egipcie, ile trzeba wypić na zemste 02.04.07, 22:06
                "50" to nie lufa.
                • jarecki946 Re: Alkohol w Egipcie, ile trzeba wypić na zemste 02.04.07, 22:09
                  dla mnie lufa:)
                  • mariuszgr Re: Alkohol w Egipcie, ile trzeba wypić na zemste 02.04.07, 22:12
                    Kwestia indywidulanego podejscia.
                    • aeki Re: Alkohol w Egipcie, ile trzeba wypić na zemste 03.04.07, 08:37
                      Panowie i Panie.
                      Nie ważne czy jedna czy 2 lufy , przed i po posiłku i ile lufa mierzy. ( wg
                      mnie 100 ). Zemsty nie zwalcza się menzurką. Musi być szmer.
                      Rano powinno się czuć tło od wczoraj . profilaktykę stosujemy jednak, przed
                      śniadaniem, a potem w zależności od wagi płci itd...
                      Są jednak pewne ograniczenia.
                      Lepiej nie widzieć przy piramidach fotomorgany i sfinks nie macha przyjaźnie
                      ogonem.
                      Dużo zdrowia życzę

"Lepiej zapobiegać niż leczyć"
                      • mariuszgr Re: Alkohol w Egipcie, ile trzeba wypić na zemste 03.04.07, 08:51
                        O! nic dodac nic ujac. Dzis juz mnie mniej boli leb niz wczoraj!!!
                        • derduch Re: Alkohol w Egipcie, ile trzeba wypić na zemste 03.04.07, 08:58
                          A ja wczoraj delikatnie, 3 sety ledwie. Widziałem się rano z powracającym z
                          Dominikany przez Rzesze Cairo naszym milutkim :-)))
          • mariuszgr Re: Alkohol w Egipcie, ile trzeba wypić na zemste 02.04.07, 21:55
            Dlaczego niesamowite??? Z takim podejsciem najlepiej jest na objazdowkach, po
            sniadanku wsiadam do autokaru i czas podrozy uplywa znacznie szybciej.
          • platynka.iw Re: Alkohol w Egipcie, ile trzeba wypić na zemste 02.04.07, 21:56
            jarecki946 napisał:
            > niesamowite podejście do sniadanka :) jeszcze nigdy wprawdzie tego nie
            > próbowałem na wyjazdach zagramanicznych, ale moze warto :)
            To ja zglaszam kolege jareckiego i siebie jako kroliki doswiadczalne. Poniewaz
            tak sie nieprzyjemnie ;-) sklada, ze bedziemy obaj korzystali w tym samym hotelu
            i w tym samym czasie z dobrodziejsctwa all w Egipcie- przetestujemy dla dobra
            forum zaproponowana terapie. 50 przed sniadaniem 100 po.

P.S. Jako ze wynik badania zalezy od liczby uczestnikow zglaszam jeszcze kolegow
            Salvadorka, scorpio, Seatac oraz kolezanke Cameltravel.

Mysle, ze tym razem faraon nie bedzie msciwy ;-)
            • derduch Re: Alkohol w Egipcie, ile trzeba wypić na zemste 02.04.07, 21:59
              Uprzejmie prosze o robienie notatek! To może byc przełom na skale światową w
              leczeniu sraczki! Sam Najwyższy Panujący nam z takiego leku pewnie bedzie
              zadowolony jak go znowu ze strachu dopadnie sra... zemsta narodu.
            • jarecki946 Re: Alkohol w Egipcie, ile trzeba wypić na zemste 02.04.07, 22:07
              a co tam, dla dobra nauki się poświęce :)
              • balbina66 Re: Alkohol w Egipcie, ile trzeba wypić na zemste 02.04.07, 22:46
                nie wiem czy alkohol pomaga,raczej nie ,moja kolezanka trzezwieje nad ranem a o
                11.00 musze od czasu do czasu patrzec czy jeszcze oddycha ,pomimo takiej
                konserwacji dorwala ja wczasie naszego siodmego pobytu w egipcie.Oj ale cierpiala.P
                • jarecki946 Re: Alkohol w Egipcie, ile trzeba wypić na zemste 02.04.07, 23:00
                  eee tam, przemęczenie materiału po prostu :)
                  • balbina66 Re: Alkohol w Egipcie, ile trzeba wypić na zemste 02.04.07, 23:05
                    przy takiej ilosci ?!haha ,o 11.00 rano przemeczenie,dobre.P
                  • agent33 Re: Alkohol w Egipcie, ile trzeba wypić na zemste 02.04.07, 23:11
                    Hm.. jak na mój gust to watek alkoholowy rozwija się podejrzanie szybko i
                    cieszy się dziwnym zainteresowaniem obojga płci :))) , no dobra żartowałem. Też
                    preferuję lekki szmer i nigdy mnie jeszcze mściwy faraon nie dopadł. Inna
                    sprawa że wprowadzenie lekkiego szmeru wymaga bardzo różnych dawek w zależności
                    od osobnika. Dlatego jednak zdecydowanie polecem All , a do września tak
                    daleko :(((. Pozdrowionka
                    • platynka.iw Re: Alkohol w Egipcie, ile trzeba wypić na zemste 02.04.07, 23:17
                      agent33 napisał:

> Dlatego jednak zdecydowanie polecem All , a do września tak daleko :(((.
                      Oj nie jecz ;-)... przynajmniej bedziesz mial naukowe opracowanie wplywu ilosci
                      alkoholu przed i po sniadaniu na ew przypadlosc nazywana zemsta faraona. jak
                      widzisz grupa forumowiczow sie zebrala i poswieci watrobe i wzrok by to
                      przetestowac ;-)
                      na zdrowie agencie ;-)
                      • agent33 Re: Alkohol w Egipcie, ile trzeba wypić na zemste 02.04.07, 23:30
                        Twoje zdrowie Platynko :)) a także sympatyczngo Derducha , który dwa lata temu
                        bardzo pomógł mi w wyborze hotelu(przy moim pierwszym wyjezdzie do Egiptu).
                        Bardzo cenię sobie wszystkie opinie sympatycznych egiptomaniaków . Do
                        zabaczenia na rafie :)))
                      • jarecki946 Re: Alkohol w Egipcie, ile trzeba wypić na zemste 02.04.07, 23:32
                        bez przesady, 2 tyg bez wątroby mogę sie obejść :)
                        • agent33 Re: Alkohol w Egipcie, ile trzeba wypić na zemste 02.04.07, 23:37
                          świete słowa , świete słowa :)) ( gdzie jest wyłącznik wątroby??)
                          • derduch Re: Alkohol w Egipcie, ile trzeba wypić na zemste 02.04.07, 23:53
                            Agent! Lubie Cie!
                            • seatac Re: Alkohol w Egipcie, ile trzeba wypić na zemste 03.04.07, 09:13
                              No prosze Grzesiu...
                              Dawno nie bylo tak ladnie rozbudowanego watku, ktory w dodatku nie dotyczy
                              tego, kto, z kim, gdzie i kiedy?
                              Ciekawie zarysowana problematyka, podbudowa merytoryczna oraz szeroko
                              rozwinieta dyskusja, podtrzymywana nie tylko przez zainteresowanych
                              profilaktyka, a takze terapia....
                              Szkoda tylko, ze jak mniemam, przyjdzie walec i wyrowna...a raczej wytnie.
                              No....chyba, ze sie myle - oby.
                              T.
                              • aeki Re: Alkohol w Egipcie, ile trzeba wypić na zemste 03.04.07, 10:30
                                Kiedyś był taki wątek - z gorzałka w Egipcie czy jakoś tak. ale chłopaki
                                sobie poujadali wtedy. fajne to było.
                                Ja jako stary golec fortuna 3 alkoholik szukałem informacji gdzie i kiedy
                                kupić w HRGH "lekarstwo".

Dzięki Mariusz.

W bezcłowym zakupiłem 1 dnia. ale po powrocie z rejsu poczułem suszę . I jestem
                                zobowiązany podpowiedzieć takim jak ja, gdzie i za ile.

W sakali idąc od bezclówki na północ jakieś 200 m po lewej stronie ulicy , przy
                                takim małym rondzie są 4 -5 knajpek. Jedna z nich ma reklamę hainekena, po tym
                                je poznacie.
                                co dają : piwo zwykłe, piwo 10% ( 10 funtów ) i tam mi do torby zapakowali 0,7
                                l tamtejszej wódki 80 funtów. Może bym coś utargował ale nie chciało mi się.

UWAGA WAżNE : w Asuanie przez 2 dni bezcłowy był zamknięty
                                • derduch Re: Alkohol w Egipcie, ile trzeba wypić na zemste 03.04.07, 10:53
                                  Twój post pokazuje wyraźnie jak ważny jest to temat i jakie ogromne braki w
                                  podstawowej wiedzy mają nasi Forumowicze!

To co teraz napiszę powinno zostać na czerwono przypięte obok nazwy Forum:
                                  W sklepach bezcłowych faktycznie alkohole mozna kupić wyłącznie w czasie max 48
                                  godzin od przylotu.
                                  NIE DOTYCZY TO JEDNAK ZAKUPU ALKOHOLI LOKALNYCH!!!
                                  Te można kupować w sklepach bezcłowych bez ograniczeń czasowych oraz ilościowych.
                                  • mariuszgr Re: Alkohol w Egipcie, ile trzeba wypić na zemste 03.04.07, 12:05
                                    Z lokalnych to jest tak; piwo: Sakkara /siuski, ale w upale nawet smakuje/,
                                    Stella Lager, Import, Local.

Win nie pilem, nie wiem jaka maja jakosc, Derduch wie, zaraz napisze.

Z gorzaly to jest taka z niebieska etykieta i druga z odciskiem palca...
                                    Mozna sie po niej przekrecic, kacor jak cholera.

Proponuje zaczac sie zaopatrywac juz na naszej bezclowce, w samolocie tez
                                    zamowic na droge powrotna /w niektorych liniah zamawiac nie trzeba-maja na
                                    stanie/.Pozniej zaliczyc miejscowa bezclowke / z tymi 3 litrami to jest latwe
                                    do obejscia/.I przed wylotem na lotnisku tez kupic zeby wspomnienia zostaly na
                                    dluzej w pamieci...

Teoretycznie na terytorium Polskimozna wwiezc 1L wodki i ramke fajek, ale w
                                    praktyce nikt na to nie zwraca uwagi /lub prawie nigdy, wiec ryzyko jest
                                    niewielkie/.
                                • scorpio1956 Re: Alkohol w Egipcie, ile trzeba wypić na zemste 03.04.07, 11:57
                                  Na zemstę najlepszy jest koktajl o nazwie "Góra Trzy".
                                  Przepis: bierzesz dzbanek,wlewasz do niego szklankę spirytusu,dwie ,góra trzy.
                                  Potem dolewasz schłodzoną szklankę piwa,dwie,góra trzy.Po wymieszniu dolewasz
                                  szklankę łyskacza,dwie szklaneczki,góra trzy. A potem to pijesz-szklaneczkę
                                  ,dwie GÓRA trzy.No i wstajesz.Robisz krok,dwa GÓRA trzy.
                                  Zemsty też nie będziesz mieć.
                                  A teraz serio. Ja oprócz piwa nie używam alkoholu i będąc tyle razy w Egipcie
                                  zemsty nie miałem.
    • kochamegipt Re: Alkohol w Egipcie, ile trzeba wypić na zemste 03.04.07, 12:14
      zemsta dopada glownie abstynentów.z mojego doswiadczenia-nieistotne czy egipski
      czy inny, alkohol jest tam warunkiem przetrwania.I dobrze.
      • elsalvador1 Re: Alkohol w Egipcie, ile trzeba wypić na zemste 03.04.07, 12:47
        Dobra cwaniaczki.Przeczytałem,zaakceptowałem wyzwanie i tylko zobaczymy kto po
        walce z zemstą będzie jeszcze w stanie znaleść swój pokój nie mówiąc o rybkach
        czy rafie.Czyli czekają nas doświadczenia na lokalnym i nie tylko
        alkocholu.Zastanawiam się kto z szacownego grona będzie na tyle "odporny"na
        trunki,żeby spisać wszystko dla pokoleń i odnotować wszelkie anomalia związane
        z tą krucjatą na stomaka.Cóż,widzę,że pora zacząść trening.Na zdrowie.
        • amat1 Re: Alkohol w Egipcie, ile trzeba wypić na zemste 03.04.07, 13:26

Przepoika wykluczona!!!!!! To szkodzi. Z ziółek najlepsza Becherovka. i to przed , bo po, lepszy łyskacz. Przed wyjściem na plażę i zaraz po może być nasza..wysusza . Do obiadu można powtórzyć zestaw śniadaniowy . Co do kolacji jakoś nie pamiętam ale „faraona nigdy nie miałem. Pamiętajcie.... popitka zabroniona :))
          • agent33 Re: Alkohol w Egipcie, ile trzeba wypić na zemste 03.04.07, 13:41
            Moja szanowna małżonka po przeczytaniu kilku postów , oraz po spotkaniu z
            rezydentką ( która zaleciła odkazanie organizmu ) tak sobie przybrała do
            głowy , że bedąc w Egipcie wypiła w dwa tygodnie więcej alkoholu niż w domu
            przez cały rok :)) Mało tego nawet z baru przynosiła mi na lezaczek porcyjki
            lekerstwa. Powiem wam - w Egipcie jest pięknie. Miedzy innymi dlatego wracam
            tam ponownie w tym roku:))
            • aeki Re: Alkohol w Egipcie, ile trzeba wypić na zemste 03.04.07, 14:37
              Derduch lubi ciebie, a ja kocham twoją żonę
              • agent33 Re: Alkohol w Egipcie, ile trzeba wypić na zemste 03.04.07, 19:54
                Na kochaną żone trzeba sobie zasłużyc :)))
                • derduch Re: Alkohol w Egipcie, ile trzeba wypić na zemste 03.04.07, 20:20
                  Jak?
        • aeki Re: Alkohol w Egipcie, ile trzeba wypić na zemste 03.04.07, 13:32
          Witaj w klubie !!
          byłem jako singiel a do pokoju trafilem bez problemu, rafy i rybki też widziałem.

Z zemstą walczyłem profilaktyką . I przy tym pozostanę .

Na zdrowie

PS. a jacklu nie ma ????
          • mariuszgr Re: Alkohol w Egipcie, ile trzeba wypić na zemste 03.04.07, 13:47
            Jest na obozie dla ministrantow, albo przyspieszonym kursie jezyka polskiego.
      • aziza_kama Re: Alkohol w Egipcie, ile trzeba wypić na zemste 03.04.07, 20:41
        kochamegipt napisała:

> zemsta dopada glownie abstynentów.z mojego doswiadczenia-nieistotne czy
        egipski
        > czy inny, alkohol jest tam warunkiem przetrwania.

I coś w tym chyba jest;)))) Na 8 pobytów w Egipcie- ani razu zemsty, pomimo, że
        niczego sobie nie żałowałam, mnóstwo surówek, owoców, lody, drinki z lodem (jak
        wiadomo - lód robią z kranówy), żarłam nawet nie umyte owoce prosto ze straganu
        i NIC!!!
        • derduch Re: Alkohol w Egipcie, ile trzeba wypić na zemste 03.04.07, 20:44
          aziza_kama napisała:

CIACH!

Bardzo mi się podoba Twój wniosek że zemsta dopada abstynentów :-)
          To jest stara polska prawda życiowa, kto nie pije ten kapuje, czyli zemsta go
          dopada :-))))))
          • aziza_kama Re: Alkohol w Egipcie, ile trzeba wypić na zemste 03.04.07, 20:53
            derduch napisał:

> aziza_kama napisała:
            >
            > CIACH!
            >
            > Bardzo mi się podoba Twój wniosek że zemsta dopada abstynentów :-)

To wniosek "kochamegipt" - ja go tylko potwierdziłam, mając kilkuletnie
            doświadczenie w tym zakresie. Przeraża mnie tylko stwierdzenie Platynki, że 2-3
            drinki dziennie u kobiet, to..... marskość wątroby..... straszne..... to ja
            chyba powinnam już nie żyć, he, he, he. A mam się całkiem dobrze;)))
            ...........
            Ech, chciałabym, żeby już był 14 maja..............
            • platynka.iw Re: Alkohol w Egipcie, ile trzeba wypić na zemste 03.04.07, 21:09
              aziza_kama napisała:
              > Ech, chciałabym, żeby już był 14 maja..............
              Oj... chwal sie. A w ktorym miejscu naszego wspolnego DOMU bedziesz, na jak
              dlugo i w ogole??

Jak Sharm-to zapraszamy do DV na profilaktyke antyzemstowa... 8 razy w Egipcie 8
              razami ale wiesz... lepiej miesc marskosc watroby niz msciwego faraona w zoladku ;-)

hehehehehe

buzia, Iwcia
              • aziza_kama Re: Alkohol w Egipcie, ile trzeba wypić na zemste 03.04.07, 21:51
                platynka.iw napisała:
                . A w ktorym miejscu naszego wspolnego DOMU bedziesz, na jak
                > dlugo i w ogole??
                >
                > Jak Sharm-to zapraszamy do DV na profilaktyke antyzemstowa...

No niestety, nie w Sharm... Hurghada, Siva Grand Beach, 3 tygodnie. Mam
                nadzieję, że moja wątroba wytrzyma, he, he - jestem dobrej myśli i ćwiczę ją
                regularnie przed wyjazdem, żeby nie wyszła z wprawy;)))
                • kochamegipt Re: Alkohol w Egipcie, ile trzeba wypić na zemste 04.04.07, 10:22
                  panie i panowie
                  wątek kwitnie ,podlewany a jakze,i przecudnie wprost sie rozwija.
                  podtrzymajmy go do 27,04 wtedy przejdę na tamtą strone/leceeeeeeeeeeeeeeeeeee/
                • zyzyryx Do Aziza_kama 04.04.07, 13:55
                  3 tyg.?! Jakie biuro organizuje takie rzeczy?
                  • platynka.iw Re: Do Aziza_kama 04.04.07, 14:20
                    zyzyryx napisała:
                    > 3 tyg.?! Jakie biuro organizuje takie rzeczy?
                    Aziza odpisze Ci jak Ona to wykombinowala, a ja Ci napisz jak ja :-)
                    Kupujac wyjazd 14 dniowy-dokupujesz sam 7 dniowy pobyt (moze byc w innym
                    hotelu-jak tak zrobilam) I to sa naprawde niewielkie koszty. Bo dochodzi sam
                    pobyt w hotelu, bez przelotow itd.

Pozdrawiam i WESOLEGO ALLELUJA :-)
                    Iwcia
                  • aziza_kama Re: Do Aziza_kama 04.04.07, 15:00
                    zyzyryx napisała:

> 3 tyg.?! Jakie biuro organizuje takie rzeczy?

Platynka już Ci odpowiedziała:)
                    W zasadzie w większości biur można to załatwić, choć w tym roku początkowo
                    robili jakieś problemy, ale ostatecznie załatwili. W tym roku lecę z Oasis, rok
                    temu też byłam z nimi na 3 tyg., podobnie było z Eximem, Eccoholiday, bez
                    żadnych problemów jest w TUI.
                    • cameltravel Re: Do Aziza_kama 04.04.07, 21:54
                      Każde z wyjątkiem Sun Fun

Ewa
                      alejajja
                      z okazji świąt całujemy mężów przy jajku !

:)
                      • zyzyryx Do Cameltravel 05.04.07, 20:19
                        A czy mozliwy jest taki wyjazd w sezonie czy tylko poza? Mnie interesuje lipiec
                        lub przelom sierpnia. We wszystkich biurach mowia, ze nie :/ A np. tygodniowy
                        rejs i dwutygodniowy pobyt?
                        • platynka.iw Re: Do Cameltravel 05.04.07, 20:25
                          Ale ja nie rozumiem-w czym problem?? Przeciez dla BP to zarobek.

Ja w EXIM kupilam rejs 14 dniowy (7+7) Zaczynal sie w HRG konczyl w SSH. I
                          wlasnie tu w Polsce dokupilam sobie pobyt w SSH w wybranym hotelu (i dobrze, bo
                          gdybym jeszcze jeden dzien sepdzila w Rehanie to bym zdechla!!)

ta doplata to byl naprawde niewielki koszt...

I w ogole nie robiono mi problemow. Ani tu w BP. Ani w SSH. Rezydent przyjechal,
                          przewalil nas do wybranego hotelu i tyle.

Nie poddawaj sie. Nikt Ci laski nie robi. To dla nich kaska!
                          • zyzyryx Re: Do Cameltravel 05.04.07, 21:27
                            Ale ja wlasnie tez nie rozumiem w czym problem :/
                            Zawsze w biurach mowia, ze trzeba by kupic po prostu dwa osobne pobyty (2 + 1
                            tydz.), ale to ze wzgledu na koszta nie wchodzi w gre. Oni twierdza, ze maja za
                            duze oblozenie samolotu czy cos i "to se ne da" :/
                            • aziza_kama Re: Do Cameltravel 05.04.07, 21:33
                              zyzyryx napisała:

> Zawsze w biurach mowia, ze trzeba by kupic po prostu dwa osobne pobyty (2 + 1
                              > tydz.),

Totalna bzdura! Jeśli tak mówią, to są tylko wymysły jakiegoś niekompetentnego
                              pracownika biura. A próbowałeś w TUI? Oni naprawdę nie robią żadnych problemów.
            • cairo7 Re: Alkohol w Egipcie, ile trzeba wypić na zemste 03.04.07, 21:11
              Aziza...złego diabli nie biora...:)
              Do grupy przyszłych Naukowców-jesuuuuuuu,jak sie cieszę ,że z wami nie
              lece...napewno byście mnie rozpili....
              Derduch-pisz tu szybko jak te kropelki????Pomagaja??Sobie też kupiłem,ale
              dopiero odespałem droę...no i to po drodze:)
              Iwonko...ja się zgubilem w tym Twoim wzorze na obliczanie dawki....wyszlo mi
              wiadro..czy to możliwe?
              Balbina-kolega mówiąc o zmęczeniu materiału koleżanki....miał na myśli jej
              wiek...sama wiesz...
              a tak wogole to znowu miło być z Wami!
              Amat-jak operacja??
              • derduch Re: Alkohol w Egipcie, ile trzeba wypić na zemste 03.04.07, 21:14
                Sam mówiłeś rano że to żel :-)
                Super, na egipskie słońce jak balsam na oczy, czekam, lada moment pokaże się
                moja okulistka on-line i zaleci dawkowanie.
                Na razie zaaplikowałem sete Ballantines :-)
                • cairo7 Re: Alkohol w Egipcie, ile trzeba wypić na zemste 03.04.07, 21:19
                  A masz jeszcze jakieś inne lekarki...on-line?Czy to się jakoś nie nazywa??:)I
                  nie mysl sobie...na wsjakij sluczaj...sobie też ten żel zakupiłem,tylko wolę
                  żebyś pierwszy przetestował...jesteś wyższy:)
                  A a pro po...tego...no jak mu tam...Balantines'a...utoczyłem parę butelek na tej
                  Dominikanie...czas na Colgate...
                  • derduch Re: Alkohol w Egipcie, ile trzeba wypić na zemste 03.04.07, 21:21
                    Juz mnie wiedźma oczy tym rano truła i... WIDZE!!!!
                    A co do Sweet live Ballantines to... in progres ;-)
                    • cairo7 Re: Alkohol w Egipcie, ile trzeba wypić na zemste 03.04.07, 21:33
                      Oj Ty byś lepiej zrobił zamawiając u mnie karton tych złocistych kropelek...tam
                      tylko 9,99 za 0,7.Uciekam odsypiać ten miesiąc...może mi się coś przypomni...:)
                    • yourk2 Re: Alkohol w Egipcie, ile trzeba wypić na zemste 04.04.07, 16:37
                      Z forum wiem że byłeś w Danie beach chyba w marcu, wybieram sie tam w lipcu
                      napisz cos wiecej , chodzi mi w szczególnosci o pokoje i o zaopatrzenie
                      lodówki.Z jakiego biura leciałeś ( Z Eximu)
                      • aeki Re: Alkohol w Egipcie, ile trzeba wypić na zemste 04.04.07, 16:47
                        moi mili kochani .
                        Odchodzicie od tematu.

Ojciec dyrektor derduch dał .......... Wam temat .

Jesteśmy wdzięczni.

Proszę o doświadczenia.
                        • elsalvador1 Re: Alkohol w Egipcie, ile trzeba wypić na zemste 04.04.07, 16:52
                          ...i się zezłości jak nie uzyska wyczerpującej odpowiedzi,więc...
                      • derduch Re: Alkohol w Egipcie, ile trzeba wypić na zemste 04.04.07, 17:03
                        W Dana byłem z Kopernika, bez problemu.
                        W lodówce woda, 7up, Pepsi i Mirinda, każdego dnia uzupełniana.
                        W recepcji dałem 20€ i dostaliśmy apartament idealnie na środku resortu, salon,
                        kuchnia, barek, 2 sypialnie i dwie łazienki, 3 TV i takie tam drobiazgi :-)
                        Całość jakieś 70-80m2
    • derduch Re: Alkohol w Egipcie, ile trzeba wypić na zemste 27.05.07, 11:45
      Myślę że warto podbić ten wątek ze względu na spore zainteresowanie turystów
      profilaktyką przeciw zemście.
      • matanzas Re: Alkohol w Egipcie, ile trzeba wypić na zemste 27.05.07, 15:29
        Masz całkowitą racje Derduch ten temat warto podtrzymać jest bardzo potrzebny
        !!! tak więc podbijam

.
        ______
        Jeszcze 19 dni i Hurghada :):)
        • scorpio1956 Re: Alkohol w Egipcie, ile trzeba wypić na zemste 27.05.07, 16:14
          To ja też podbijam.
          Ile ja wypijam alkoholu w Egipcie?.
          Alkoholu powyżej 4% -NIC,ani GRAMA!!!
          Czasami piweńko.I nie miałem zemsty ani razu. Może to nadrabiam moim nałogowym
          paleniem papierosów.Może oprócz alkoholu zemsta nie cierpi 30-40 Malborasów
          dziennie.
          • malini Re: Alkohol w Egipcie, ile trzeba wypić na zemste 29.05.07, 10:50
            Scorpio fuj! nie palimy! płucek szkoda, no i całusy są takie...popielniczkowe.

Czy ktoś ogląda Cejrowskiego rano w niedzielę? Facet podeje pełno informacji o
            tym, co łykać i czym się smarować,żeby przeżyć w tropikach.Myślę,że tym samym
            można się raczyć w Egipcie (no chyba,że to kora z drzewa z Ameryki Południowej).
            Niestety ja nie zapamiętuję nazw własnych, może ktoś jednak coś pamięta?

Co do naszych, typowo polskich metod pozwolę sobie coś dla dziewczyn: wino rose
            (wytrawne) o zachodzie słońca na plaży.
            Dwutlenek siarki ma działanie bakteriobójcze.
            Nie wiem, jakie są wina w Egipcie, ale może w sklepach są niedrogie, ale dobre
            wina tunezyjskie (szczep Alexander koniecznie) czy Izraelskie (np. Bynyamina)

Czy ktoś coś wie o miejscowych wyrobach spirytusowych typu Zibeeb (Ouzo -grecki
            typ wódki, ale egipski wyrób)?
            • aeki Re: Alkohol w Egipcie, ile trzeba wypić na zemste 29.05.07, 11:34
              Palimy

Wydaje mi się że w Egipcie nie byłeś.
              To nie tropik.
              A o sklepach monopolowych piszesz, jakby były na każdej ulicy.

Powtarzam jeszcze raz : aby skutkowało, musi szarpnąć i lekko trzymać cały czas
              • malini Re: Alkohol w Egipcie, ile trzeba wypić na zemste 30.05.07, 08:53
                Aeki tylko stare dziady palą ;))) Palenie fuj.
                A jak ma trzymać cały czas, jak z człowieka paruje w minutkę (temp.40 st.C)?
                • mariuszgr Re: Alkohol w Egipcie, ile trzeba wypić na zemste 30.05.07, 09:02
                  Jest egipska wodka, wlasnie w stylu ouzo...Mozna ja kupic na free duty, ale bez
                  paszportu. Tanie to bardzo, ale lepetynka na drugi dzien boli mocno.

A wlasnie, aeki, nie chwaliles sie czy konsumowales miejscowe wyroby???
                  • aeki Re: Alkohol w Egipcie, ile trzeba wypić na zemste 30.05.07, 15:16
                    Oczywiście że degustowałem.

W Sakali obok siebie jest z 5 knajpek i tam piłem miejscowe piwo za 10 funtów.
                    Co mnie w nim rajcowało ??? 10 % odtrutki.

Po za tym kupiłem w tej knajpce miejscowe lekarstwo , chyba o nazwie finland
                    0,7 L za 80 funtów .
                    • mariuszgr Re: Alkohol w Egipcie, ile trzeba wypić na zemste 30.05.07, 16:39
                      Ale to nie to mialem na mysli.Jest taka jedna gorzalka, 1L kosztowal jak mnie
                      pamiec nie myli chyba 35Le w duty free.
                      • dora19791 Re: Alkohol w Egipcie, ile trzeba wypić na zemste 31.05.07, 22:22
                        przed posilkiem i po wypijalismy mocnego drinka-whisky z cola i przez tydzien
                        bylo wszystko ok,po tygodniu,akurat na rejsie braklo gorzalki i zanim
                        dokupilismy u tubylcow w Aswanie juz nas dopadla zemsta faraona:)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka