Dodaj do ulubionych

Egipt Środkowy

24.04.07, 09:41
Witam. Mam pytanko. Czy w ostatnich miesiącach był ktoś w Egipcie Środkowym.
Wyjazd się zbliża a ja wciąż dydponuję jedynie informacjami z nienajnowszych
już przewodników i stron internetowych. Jeżeli ktokolwiek będzie miał coś
ciekawego do powiedzenia o tej części Egiptu to czekam z niecierpliwością.
Plan zwiedzania mam gotowy, ale w realu może okazać się nierealny. Mam
jeszcze 4 msc. na ewentualne poprawki.

Na marginesie dodam, że będę podróżował samochodem, z rodowitym egipcjaninem,
który będzie moim kierowcą i przewodnikiem.

Pozdrawiam Dario.
Obserwuj wątek
    • elsalvador1 Re: Egipt Środkowy 24.04.07, 11:37
      Jeżeli Chcesz coś wiedzieć to musimy wiedzieć czego Ci trzeba,przedstaw jakiś
      plan podróży i miejsca wtedy łatwiej będzie Ci pomuc.Pozdrawiam.Sali.
      • 78dario Re: Egipt Środkowy 24.04.07, 15:24
        Z Kairu jadę na 2 dni do Oazy Fajum (po drodze Majdum, Hawra, itd). Następnie
        przez Al-Minię, Mallawi, Ajsut do Abydos i Dendery (Amarna, Klasztor Dziewicy,
        Beni Hassan, Hermopolis, itd)- 3-4 dni.

1. Czy nocleg w Ajsucie lub Suhang jest możliwy, czy lepiej wrócić do Al -Minii?
        2. Ile kosztuje bilet wstępu do Tell El- Amarny?
        3. Czy przy podróży prywatnym samochodem z egipcjaninem, pozwoli na uniknąć
        niepotrzebnych przepychanek z policją?
        4. Co ciekawego można zobaczyć w Al -Minii (poza ogromnym cmentarzem mułowym)?
        5. Jak długo się jedzie z białego klasztoru do Abydos i z Abydos do Dendery?
        6. Ile trzeba iść pieszo od drogi do klasztoru Gabriela w oazie Fajum?
        7. Może polecicie jakieś hotele w AL- Minii i Fajum?
        8. Jest coś wartego uwagi w Mallawi (czy warto tam wytracić parę godzin)?

Na początek wystarczy.

Będę wdzięczny za każdą podpowiedź?

• elsalvador1 Re: Egipt Środkowy 24.04.07, 17:24
          78dario napisał:

> 1. Czy nocleg w Ajsucie lub Suhang jest możliwy, czy lepiej wrócić do Al -
          Minii...Z tego co wiem niechętnie przyjmują cudzoziemców ale dobry hotel w
          Suhadż to Cazalovy tel.093/601185 lub El-Salaam tel.093/333317

> 2. Ile kosztuje bilet wstępu do Tell El- Amarny?...czynne jest od
          pazdziernika do maja w godzinach 7.00-16.00 a od czerwca do listopada od 7.00-
          17.00 Cena to około12 LE tylko dojechać tam można pod eskortą policji.
          > 3. Czy przy podróży prywatnym samochodem z egipcjaninem, pozwoli na uniknąć
          > niepotrzebnych przepychanek z policją?...doradzam załatwić pozwolenie na
          posterunku policji,bez tego mogą być kłopoty.
          > 4. Co ciekawego można zobaczyć w Al -Minii (poza ogromnym cmentarzem
          mułowym)?...tu Ci nie pomogę niestety.
          > 5. Jak długo się jedzie z białego klasztoru do Abydos i z Abydos do
          Dendery?...z klasztoru nie wiem ile się jedzie a odległość z Abydos do Dendery
          to około 85 km.
          > 6. Ile trzeba iść pieszo od drogi do klasztoru Gabriela w oazie Fajum?...idąc
          od miasta na południe jest zjazd na lewo/nie kieruj się do Qalamsza tylko na
          droge do Madinat Ma'adi ale za skrzyzowaniem skręć jeszcze raz w lewo na dróżkę
          do klasztoru to okolo 6 kilometrów od drogi.
          > 7. Może polecicie jakieś hotele w AL- Minii i Fajum?...W Fajum to Honeyday
          tel.084/340105 lub Queen 084/337828.Jest też schronisko młodzieżowe za 8 LE od
          osoby ze wspólną kuchnią tel.084/323682.
          > 8. Jest coś wartego uwagi w Mallawi (czy warto tam wytracić parę
          godzin)?...Rudery,śmietnisko,fetor z otwartej kanalizacji ale można zobaczyć
          pałac feudalny-opuszczony w stylu hindusko-gotyckim i niewielkie muzeum z
          wyjątkiem piątku od 9-16 a cena okolo 6 LE.
          Gdybyś jeszcze czegoś potrzebował to w miarę możliwości pomogę.Pozdrawiam.Sali.
          > Na początek wystarczy.
          >
          > Będę wdzięczny za każdą podpowiedź?
          >
          • 78dario Re: Egipt Środkowy 25.04.07, 13:57
            Witam.

Cieszę się, że w końcu znalazłem zorientowaną w temacie osobę.

Mógłbyś rozinąć wątek pozwolenia policji na poruszanie się po Egipcie.

Będziemy jeździć przez ponad 2 tygodnie HURGADA - KAIR - ALEKSANDRIA - EGIPT
            ŚRODKOWY - LUKSOR.

Może znajomy egipcjanin mógłby załatwić te formalności jeszcze przed naszym
            przybyciem. Jeżeli nie to postarałbym się o to zaraz po przylocie.

Napisz dokładnie jak wygląda ta procedura i jakie są jej oficjalne i
            nieoficjalne koszty?

Pozdrawiam Dario.
            • elsalvador1 Re: Egipt Środkowy 25.04.07, 14:46
              78dario napisał:

> Witam.
              >
              > Cieszę się, że w końcu znalazłem zorientowaną w temacie osobę.
              >
              > Mógłbyś rozinąć wątek pozwolenia policji na poruszanie się po Egipcie.
              >
              > Będziemy jeździć przez ponad 2 tygodnie HURGADA - KAIR - ALEKSANDRIA - EGIPT
              > ŚRODKOWY - LUKSOR.
              >
              > Może znajomy egipcjanin mógłby załatwić te formalności jeszcze przed naszym
              > przybyciem. Jeżeli nie to postarałbym się o to zaraz po przylocie.
              >
              > Napisz dokładnie jak wygląda ta procedura i jakie są jej oficjalne i
              > nieoficjalne koszty?
              >
              > Pozdrawiam Dario.
              Hejka.Więc jest raczej uciążliwa taka podróż/biurokracja/.Z tego co mi wiadomo
              będziesz musiał meldować się w każdym mieście na posterunku policji,oficjalnie
              takie pozwolenia nic nie kosztują ale 20 USD powinno załatwić sprawę.Przed
              wyjazdem nic nie załatwisz,muszą mieć Twój paszport i ...dolary hehe.Ale bez
              problemu załatwisz wszystko na miejscu.Zazdroszczę Ci takiego wyjazdu.Jeżeli
              chciałbyś jakieś jeszcze informacje /ceny,noclegi itp/ to postaram się
              załatwić. Pozdrawiam.Sali.
    • elsalvador1 Re: Egipt Środkowy 24.04.07, 16:26
      W wolnej chwili postaram się coś napisać.Pzdr.Sali.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka