aniasmith 02.07.07, 11:55 Wlasnie wrocilam z Le Meridien Makadi Bay. Pytania? Watpliwosci? Opis: www.wakacje.pl/hotele/egipt/le-meridien-makadi-bay-resort-1489.html Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
xibit9 Re: Le Meridien Wrocilam 02.07.07, 13:31 Aniu, własnie jestem na etapie wyboru miejsca, w które pojade w lipcu z rodzinką. Biorę pod uwagę właśnie LE MERIDIEN dlatego bardzo cenne okażą się Twoje uwagi i wskazówki. Jakie jest to miejsce na wyjazd z dzieckiem (7 lat)? Bardziej zależy mi na odpoczynku i relaksie niż na gwarze i rozrywkach, czy byłoby to odpowiednie miejsce? Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
aniasmith Re: Le Meridien Wrocilam 02.07.07, 14:35 Troszke ciezko wziasc na siebie odpowiedzialnosc takiego doradzania :) ale sprobujemy :)) Uwazam ze miejsce jak najbardziej nadaje sie dla dzieci, nas polakow kwateruja w czesci Dune, ktora jest oddalona o kilkadzisiat metrow od budynku glownego i dzieki temu jest bardzo spokojnie, widzialam ze kilka par wieczorami spacerowalo tam usypiajac dzieci. Plaza jesli chodzi o dzieci jest rewelacyjna, odradzam Sunrise Makadi, tam rafy sa przy brzegu i raz chodzac w butach sie skaleczylam. Uwazam ze Le Meridien ma sliczna plaze,odgrodzona molem po prawej i pomostem z cumujacymi stateczkami po prawej. Zeby dostac sie na glebsza wode, trzeba sporo odejsc od brzegu, dno jest piaszczyste. Zdazaja sie meduzy ale to chyba wszedzie, do tego fajna atrakcja jest to ze rybki plywaja przy samym brzegu. Hotel znajduje sie daleko od Hurgady, co powoduje, ze wiekszosc ludzie decyduje sie na niego, po to zeby w spokoju odpoczac, poplywac, polezec na plazy. Ogolnie w hotelu bylo duzo dzieci, wiedzialo sie usmiechniete twarze wiec chyba im sie podobalo.Jak masz jakies sprecyzowane pytania to chetnie odpowiem :) Odpowiedz Link Zgłoś
xibit9 Re: Le Meridien Wrocilam 04.07.07, 12:17 Dzięki za info! Powiedz mi jeszcze czy rafa jest na tyle blisko że można spokojnie bez problemów snurkować? Odpowiedz Link Zgłoś
aniasmith Re: Le Meridien Wrocilam 04.07.07, 12:57 Rafa jest bardzo blisko, na prawo od plazy od razu zauwazysz maly tlumik ludzi. Jest plytko wiec nawet mniejsze dzieci chodzily sobie tam z maskami. A zreszta jesli chodzi o jakies ciekawsze atrkacje wodne, to na lewo od plazy cumuja stateczki, wiem ze takie zolte Tiger Marine, organizuja wyjazdy, zeby moc ponurkowac, chyba tez na wyspe Giftun, ale to sie zorientujesz juz na miejscu, bo my nie plynelismy. Pozdrawiam! i milych wakacji Odpowiedz Link Zgłoś
xibit9 Re: Le Meridien Wrocilam 04.07.07, 15:49 Bardzo dziękuje za informacje i życzenia! Już nie mogę się doczekać wyjazdu i odliczam ostatnie dni.... Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
bonia01 Do xibit9 04.07.07, 15:53 Witam Pytałeś jak tam jest jeśli chodzi o dzieci. Animatorzy to rosjanie i egipcjanie (mówią po rosyjsku i angielsku) ale bardzo dobrze zajmują się dziećmi. Zawsze krążyła wokół nich gromadka. Przed południem dzieci mają animacje w basenie a później w Penguin Club (tam rysują, ćwiczą, kleją, układają klocki itp.itd.). Wieczorem o 20:00 w Docker Pub jest dyskoteka dla dzieci również z udziałem animatorów. Z tego co widziałam dzieci były bardzo zadowoleni a rodzice mieli chwilę wytchnienia :)) Pozdrawiam cieplutko Bożena Odpowiedz Link Zgłoś
bonia01 Re: Le Meridien Wrocilam 04.07.07, 15:42 xibit9 napisał: > Dzięki za info! Powiedz mi jeszcze czy rafa jest na tyle blisko że można > spokojnie bez problemów snurkować? Witam Pozwolę sobie odpowiedzieć na to pytanie chociaż nie jest skierowane do mnie. Wróciłam z Le Meridien 30.06.2007. Jeśli chodzi Ci o rafy to faktycznie są bardzo blisko. Z centrum wodnego które znajduje się na plaży przy hotelu wynajeliśmy sobie prywatną łódź za 100$ i przez 3 godziny snurkowaliśmy po rafach. Oczywiście cena jest za całą łódź więc jeśli zbierzesz kilkuosobową grupkę wyjdzie Cię to znacznie taniej (a naprawdę warto). Na rafy weź ze sobą chleb z hotelu a rybki będą jadły Ci prosto z ręki :)). Tiger Marine o którym była mowa wcześniej ma łódź ze szklanym dnem i oknami pod spodem więc dla osób które nie snurkują też może okazać się fajną atrakcją. Kosztuje 20$ od osoby, dziecko 50% taniej. Pozdrawiam cieplutko Bożena Odpowiedz Link Zgłoś
slonkoq Re: Le Meridien Wrocilam 02.07.07, 15:34 To ja też wystartuję z kilkoma pytaniami :) Wybieram się w październiku do tego hotelu. Czy dojazd z Le Meridiena do centrum Hurghady jest bardzo uciążliwy? Czy aby dostać pokoje w części lagoon trzeba przedsięwziąć jakieś specjalne kroki (jak sądze naszykować gotówkę)? Czy w samym Makadi są jakieś "zwykłe" sklepy spożywcze? Będę wdzięczna za odpowiedź. Odpowiedz Link Zgłoś
aniasmith Re: Le Meridien Wrocilam 02.07.07, 18:38 Dojazd do Hurgady, to jakies 30-40min, jednak to 35km. Z hotelu mozna zalatwic sobie busik w recepcji jest pan, ktory to organizuje, chyba 6 dolarow, ale nie wiem czy powrotny. W hotelu Iberotel Saraya, hotel sasiadujacy z Le Meridien po prawej, jest supermarket, mozna kupic wszelkiego rodzaju slodycze, napoje. Zeby go znalesc trzeba po wejsciu na teren kompleksu Saraya kierowac sie drogowskazami "Makadi Center". Z bakszyszem na pokoj nie ma co sie nawet trudzic, jak przyjechalismy koperta w ktorej sa klucze lezala juz naszykowana, wiec nie probowalam, ale siedzac z dwa razy w lobby obserwowalam tych co probowali, pieniadze szly do kieszeni a klient dostawal ta sama koperte co naszykowana. Do Lagoon nikt sie nie dostanie, bo tam sa wykupione miejsca z Nekermanna i Tui, z tych biur mozna sobie doplacac za te czesci hotelu, wiec sie nic nie zalatwi, jesli nie zalatwissz od razu w biurze podrozy. A glownego budynku nie polecam, bo pokoje sa o polowe jak nie wiecej mniejsze. i nie ma co panikowac, najlepiej isc najpierw do pokoju i ewentualnie pogadac z panem co przywiezie bagaz, wydaje mi sie to jedyna mozliwosc. A szczerze, ten budynek Lagoon nie podobal mi sie, bo tam jest caly czas ruch i halas od basenu. Poza tym balkoniki sa malutenkie, w porowaniu z tarasami w Dune, a to wcale nie jest daleko. My nie placac nic, lecac z Tridy dostalismy dune, na parterze w pierwszym rzedzie od budynku glownego i byla rewelacja Odpowiedz Link Zgłoś
li1210 Re: Le Meridien Wrocilam 02.07.07, 21:13 Witam.Byłam w tym hotelu w m-cu kwietniu.W tym czasie nie było problemu z zamianą pokoi.Moim zdaniem hotel nadaje się do odpocznku dla dzieci.Pokoje Dune to rewelacja-ciche.wokół pełno zieleni,duże.Jest taka możliwość ,że jak wyjdziesz rano z pokoju na śniadanie to możesz wrócić do niego dopiero przed kolacją .Na plaży jest jedznie zupełnie przyzwoite i wszelkie napoje.Animatorzy wspaniale zajmowali się dziećmi,nawet były wspólne posiłki przy jednym stole.Jest centrum handlowe.Trafisz tam\stojąc twarzą do morza kierujesz się w prawo .Przechodzisz przez hotel sąsiadujący/nie pamiętam nazwy/ i wychodzisz na główną ulicę Makadi tam jest cała masa sklepików -również spożywczych.Swietny spacer wieczorkiem.W tym rejonie możesz spacerować po wszystkich plażach nie ma ograniczenia .Jedż smiało napewno wypoczniesz.Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
slonkoq Re: Le Meridien Wrocilam 03.07.07, 09:53 Moje pytanie dotyczące pokoi typu lagune, wzięło się stąd, ze ja w umowie z Alfa-Star mam zapis, ze będą to pokoje tego typu. Pani w biurze szczerze odradzała mi dune ze względu na dużą odległość od basenów i jadłodajni, szczególnie, ze jadę z dzieckiem. Odpowiedz Link Zgłoś
aniasmith Re: Le Meridien Wrocilam 03.07.07, 10:35 No to jak masz zapisane w umowie Lagoon, to jak dojedziesz na miejsce, to popros pana rezeydenta, ktory bedzie was kwaterowal zeby sie upewnil, czy taki dostaniesz, skoro za niego zaplacilas. Milego pobytu :) Odpowiedz Link Zgłoś
zuzanka77 Re: Le Meridien Wrocilam 04.07.07, 15:24 czesc! my bylismy w Le Meridian juz 3 razy,najpierw z jedna corka(pierwszy raz miala 5 miesiecy jak polecielismy)teraz wybieramy sie juz z dwojka(droga corka ma teraz 4 mies)moze jestesmy troche monotematyczni ale nie azryzykowalabym innego hotelu z dziecmi.tak dobrze nam sie tam wypoczywa.i jedzenie super! pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
bonia01 Do slonkoq 04.07.07, 15:49 slonkoq napisała: > To ja też wystartuję z kilkoma pytaniami :) Wybieram się w październiku do tego > hotelu. > > Czy dojazd z Le Meridiena do centrum Hurghady jest bardzo uciążliwy? > Witam Wróciłam z Le Meridien 30.06 więc posiadam chyba najświeższe informacje. Dojazd do Hurghady hotelowym busikiem odbywa się dwa razy dziennie. Pierwszy kurs o 10:30 a drugi o 20:00 lub 20:30 (nie pamiętam dokładnie bo jechałam tym porannym). Na taką wyprawę trzeba liczyć około trzech godzin (łącznie z transportem). Zaraz za wejściem do hotelu po prawej stronie siedzą panowie, którzy takie wyjazdy organizują. Przejazd do i z Hurghady kosztuje 60LE (około 30zł.) od osoby a w jedną stronę 30LE. Jak będziesz jechała powiedz koniecznie kierowcy gdzie ma Cię zawieść - do Daharu czy do Sakkali, jak nic nie powiesz to raczej wylądujesz w Daharze :)) Pozdrawiam cieplutko Bożena Odpowiedz Link Zgłoś
slonkoq do bonia01 04.07.07, 21:22 dziękuje serdecznie za szczegółowe informacje :) Kurka polna to w trzy osoby na przejazd w jedną i drugą stronę wydamy jakąś stówkę! Odpowiedz Link Zgłoś
bonia01 Re: do bonia01 04.07.07, 21:54 Jeśli będziecie z dzieckiem to powinno ono dostać 50% zniżkę. Wszelkie informacje leżą na stoliku u tych panów. Istnieje również możliwość wypożyczenia u nich samochodu (jest jedna piękna limuzyna, która w środku ma karafki i kieliszki - nie wiem czy ma szampana, ale francuski szampan w lobby barze kosztuje 1600LE, czyli ok.800zł. :)). Nie pamiętam jakich marek ale z tego co zauważyłam jakieś takie lepsze. No i na pewno są zadbane - osobiście widziałam jak codziennie je polerowali :)) Pozdrawiam cieplutko i zazdroszczę Ci troszeczkę tego wyjazdu chociaż że wróciłam 5 dni temu. Bożena Odpowiedz Link Zgłoś