Dodaj do ulubionych

Nurkowanie "Na Próbę" "Intro" Ankieta

09.07.07, 21:54
Dostałem zapytanie z bazy w Sharm el Sheikh ponieważ od wielu lat większość
polaków jest zainteresowana wyłącznie jak najtańszymi usługami/fakultetami itp.

Otóż jest propozycja organiazacji dla polaków w bazie w Naama Bay powyższych
nurkowań z brzegu. Klienci by musieli dojść, dojechać do bazy na własną rękę.
Na raz brane by były pod wodę dwie lub być może więcej osób.
Cena by była sporo niższa od najtańszych ofert "z ulicy" przy nurkowaniach z
łodzi..

Napiszcie co o tym myślicie
Obserwuj wątek
    • redsea Re: Nurkowanie "Na Próbę" "Intro" Ankieta 09.07.07, 22:08
      sharmdiver napisał:

> większość Polaków jest zainteresowana wyłącznie jak najtańszymi
      usługami/fakultetami itp.

tylko aspekt merkantylny, fuj....... przykre:(
      nie do Ciebie piję Sharmdiver, tylko do stwierdzenia i tych, którzy takie
      propozycje składają.

Pozdrawiam,
      Joanna
      • pc_maniac Re: Nurkowanie "Na Próbę" "Intro" Ankieta 09.07.07, 23:08
        Sharmdiver, ja Ci coś podpowiem (ponoć mam niezłą głowę do interesów, choć
        branża tourist mnie nie interesuje).
        Dlaczego by nie zrobić całkiem innego sposobu na rozpropagowanie nurkowania?!

Osoby wykupują Intro. Część z nich zrobi intro i będzie szczęśliwa, że odważyła
        się na ten krok. Część zaś po intro załapie bakcyla i zdecyduje się na
        zrobienie kursu.
        I dla tej drugiej grupy baza powinna cenę intro odliczać od kosztów kursu.
        Czyli dla tych, któzy postanowią kontynuować swoją przygodę z nurkowaniem,
        intro wyjdzie gratis.
        • sharmdiver Re: Nurkowanie "Na Próbę" "Intro" Ankieta 09.07.07, 23:37
          > I dla tej drugiej grupy baza powinna cenę intro odliczać od kosztów kursu.
          > Czyli dla tych, któzy postanowią kontynuować swoją przygodę z nurkowaniem,
          > intro wyjdzie gratis.

Tak. Ale to o czym piszę dotyczy ofert "najtańszych z najtańszych" zrobionych
          specjalnie "pod klienta".
          Jedyny problem tutaj to znalezienie osoby do pracy za darmo.
        • wojtek37k Re: Nurkowanie "Na Próbę" "Intro" Ankieta 11.07.07, 17:11
          Drogi pc_maniacu , tak się właśnie w wielu bazach dzieje , najpierw intro , a
          późmiej jak się spodoba , kurs OWD z odliczeniem kwoty za intro . Sądziłem
          nawet , że jest to standart w Egipcie .

Pozdrawiam Wojtek
          • sharmdiver Re: Nurkowanie "Na Próbę" "Intro" Ankieta 11.07.07, 17:17
            wojtek37k napisał:
            > .....tak się właśnie w wielu bazach dzieje , najpierw intro , a
            > późmiej jak się spodoba , kurs OWD z odliczeniem kwoty za intro . Sądziłem
            > nawet , że jest to standart w Egipcie .

To na ogół polega na czymś innym.
            Po prostu pózniejszy kurs jest skracany o te jedno czy dwa nurkowania...
            Czyli wypadają dwa nurkowania podczas których powinien być przeprowadzany
            trening przyszłego nurka...
            • wojtek37k Re: Nurkowanie "Na Próbę" "Intro" Ankieta 11.07.07, 17:46
              Materiał ćwiczeń i tak musi być cały przerobiony , a pierwszy nurek na
              otwartych wodach to i tak oswajanie sie z nowym środowiskiem . Nigdzie nie jest
              napisane że nurkowań na kursie wody otwarte ma być tylko 4 , ma być nie mniej
              niż cztery . Ja miałem swój kurs rozłożony na 5 nurkowań w wodach otwartych i
              nie płaciłem więcej niż inni . Jeśli jakaś szkoła odwala manianę i program
              szkolenia np. w Padi jest inny niż z podręcznikiem , to ludzie powinni
              rezygnować i nie płacić oszołomom "instruktorom" . Chodzi przecież o to aby sie
              nauczyć nurkować , a nie , że zapłacimy i ktoś wypisze licencję .
              • sharmdiver Re: Nurkowanie "Na Próbę" "Intro" Ankieta 11.07.07, 18:02
                wojtek37k napisał:
                > Materiał ćwiczeń i tak musi być cały przerobiony..

He, he. Widzę, że "jak się robi tanie kursy" nie orientujesz się specjalnie..
                A więc napisze. Może to też oświeci troszkę łepetyny amatorów "taniości",
                chociaż nie sądzę..

Napisane jest kurs OWD 4 dni ale.... 1 dzień to oglądanie ciurkiem przez cały
                dzień prezentacji wideo z materiałem szkoleniowym który jest przeznaczony na 4
                dni do nauki. Oczywiście żadnych wykładów nie ma. Nastepny dzień basen...
                Zrobienie ciurkiem wszystkich ćwiczonek "basenowych". Oczywiście nawet
                najbardziej zdolna osoba nie jest w stanie tego opanować ale co z tego. Mówi się
                klientowi, że "świetnie mu idzie, wszystko wspaniale zrobił" itp bzdury.
                Nastepne dwa dni to 4 nurkowania, egzamin który rozwiązuje się z instruktorem bo
                uczeń po "wykładach" nie byłby go w stanie zdać. "Rąsia", "super" licencja i
                zapraszamy NATYCHMIAST na nastepny kurs po którym będzie jeszcze lepszym nurkiem...

Aż nie do wiary, że dajecie sobie taką wodę z mózgu robić...
                • wojtek37k Re: Nurkowanie "Na Próbę" "Intro" Ankieta 11.07.07, 18:18
                  Ja pisałem o swoim kursie , że trwał 5 dni na wodach otwartych , oprócz tego
                  miałem 5 x 2h wykładu i 5 x 2h basenu , 1h basenu tłumaczenie co będziemy
                  robić , klarowanie sprzętu i później 1h pod wodą wykonanie ćwiczeń . Kurs
                  kończyłem w Polsce , wody otwarte zrobiłem na mazurach i szkolili mnie fachowcy
                  którzy nauczyli mnie nurkować , wszystkie pozostałe stopnie również robiłem w
                  Polsce łącznie z Deepem , który na jeziorze robi sie fatalnie. Za kurs
                  zapłaciłem dużo drożej niż kosztuje w Egipcie , swojego syna 12 lat (od 2 lat z
                  licencją) też szkolę w Polsce , bo tutaj również nurkujemy , a na ciepłe wody
                  jeździmy tylko na wakacje . Myślisz , że Jan instruktor SSI zrobiłby to
                  lepiej , ja szczerze wątpie , w jego towarzystwie nawet nie zanurkuję ,
                  słyszałem historię o pozostawionych w wodzie .
                  • sharmdiver Re: Nurkowanie "Na Próbę" "Intro" Ankieta 11.07.07, 18:40
                    A ja bym radził takie "historie" traktować z przymrużeniem oka..
                    Nurkowania tutaj są (przy rezerwacji) w niesamowicie niskich cenach ale bardzo
                    wysokiej jakości na zasadzie promocji dla polaków.
                    Bardzo wielu osobom się to nie podoba... Oczywiście poza klientami...
                    Ja na twoim miejscu bym przyszedł do bazy, zobaczył jak baza wygląda, jak
                    łodzie, porozmawiał z instruktorami tam pracującymi, z nim i wyrobił sobie sam
                    zdanie..
                    Ja naprzykład byłem na nurkowaniach w prawie wszystkich bazach obsługujących
                    polaków w SSH...
                    A nurkuję właśnie w tej bazie..
                    A jak Ci sie niepodoba instruktor - przecież tam pracuje z pięciu różnych o
                    niesamowitym doświadczeniu, stopniach nurkowych.
                    Baza jak i pracujący tam instruktorzy ( nie tylko J.D.)dostawali w różnych
                    latach wyróżnienia za jakość od SSI..

ps. rozwiedź się ze swoją "starą". Chyba gdzieś w necie czytałem, że Ci
                    "przyprawia rogi"
    • tajemnicza26 Re: Nurkowanie "Na Próbę" "Intro" Ankieta 10.07.07, 07:38
      co to znaczy "intro"?
      • pc_maniac Re: Nurkowanie "Na Próbę" "Intro" Ankieta 10.07.07, 08:24
        "Intro" czyli "jazda próbna" z uprawnionym płetwonurkiem, który
        trzymajac "introwca" za rękę lub raczej za kamizelę lub butlę pokazuje mu Swiat
        podwodny. Introwiec nie musi mieć kursu, no bo to właśnie "jazda próbna".
    • anette444 Re: Nurkowanie "Na Próbę" "Intro" Ankieta 10.07.07, 08:41
      Dlaczego nie? Właśnie we wtorek lecimy do Sharm i myślimy o nurkowaniu, a razy 4
      osoby to niemały wydatek, więc może ta oferta będzie ciekawa.
    • elgry Re: Nurkowanie "Na Próbę" "Intro" Ankieta 10.07.07, 09:46
      o!o!o! coś dla mnie! :)
      Paraliżuje mnie skok do wody w pełnym morzu.
      Byłam na nurkowaniu intro z łodzi. Skończyło się opalaniem na łodzi.
      Z brzegu chętnie bym spróbowała :)
      Moim zdaniem niezła alternatywa dla bojących.
      Napisz coś więcej, proszę, jak to by wyglądało, to znaczy to wejście do wody i
      czy daleko trzeba będzie "dymać" do rafy.
      • trevally Re: Nurkowanie "Na Próbę" "Intro" Ankieta 10.07.07, 10:05
        Niektóre bazy nurkowe w hotelach oferują Intro na zasadach o jakich pisał
        powyżej pc_maniac. Cenę intro odliczają od ceny kursu OWD. Intro odbywa się
        na "house reef" czyli rafie tuż przy hotelowej plaży. Pomimo tego odliczenia
        nie jest too z reguły tanie gdyż ceny nurkowań w bazie w dobrym hotelu są dużo
        wyższe niż "na mieście", no i nie ma co liczyć na obecność polskiego
        instruktora. Natomiast jest to idealne dla osób ceniących sobie komfort i czas.
        Odpada potrzeba dojazdu, na łodziach nie ma tłoku (czasami nawet jest dość
        pusto, w zeszłym roku na nocnym nurkowaniu były na wielkiej łodzi 4 osoby),
        proporcje liczby instruktorów do kursantów są bardzo korzystne (2-3 osoby max).
        Warto więc zastanowic się czy nie warto zapłacić nieco więcej.
        • aszra-al-aszra Re: Nurkowanie "Na Próbę" "Intro" Ankieta 11.07.07, 10:22
          sporo baz w Hurghadzie ma intro gratis :)
          działa !!
    • brehia Re: Nurkowanie "Na Próbę" "Intro" Ankieta 11.07.07, 16:23
      Sharmdiver - podejrzewam, że to prowokacja, mająca na celu wykazania, że Polacy
      to ludek oszczędny aż do przesady ;), nawet kosztem bezpieczeństwa (jeśli jeden
      instruktor ma pod opieką więcej osób, to chyba trudniej mu zadbać o
      bezpieczeństwo wszystkich, nie mylę się?). Jeśli to pytanie serio, to mój głos w
      ankiecie jest następujący: wolę zapłacić więcej za nurkowanie 1 na 1 i dalej od
      brzegu (bo wyobrażam sobie, że im dalej od brzegu tym jednak czyściej).
      • sharmdiver Re: Nurkowanie "Na Próbę" "Intro" Ankieta 11.07.07, 16:42
        brehia napisała:
        > Sharmdiver - podejrzewam, że to prowokacja

Nie, nie jest to prowokacja. Jest to jak napisałem "ankieta" aby sprawdzić czy
        potencjalni klienci byli by taka usługą zainteresowani.

> Polacy to ludek oszczędny aż do przesady ;), nawet kosztem bezpieczeństwa

To akurat JEST PRAWDA...

>(jeśli jeden instruktor ma pod opieką więcej osób, to chyba trudniej mu zadbać
        o bezpieczeństwo wszystkich, nie mylę się?).

Oczywiście, dlatego najlepszą ale i najdroższą wersją intro jest 1:1 wykonywaną
        przez INSTRUKTORA. Przepisy niektórych organizacji (np. PADI) dopuszczają
        wykonanie go przez Divemastera - który jest najniższym stopniem profesjonalnym.
        W SSI bardzo dbającej o bezpieczeństwo i dobry trening może go wykonywać tylko
        instruktor.
        Przy spełnieniu okreslonych warunków w "wodzie otwartej" może być do 4
        uczestników na jednego prowadzącego. Niedopuszczalne jest robienie przez niego
        zdjęć, filmów itp..
        • szaga33 Re: Nurkowanie "Na Próbę" "Intro" Ankieta 11.07.07, 17:26
          sharmdiver napisał:
          Przy spełnieniu okreslonych warunków w "wodzie otwartej" może być do 4
          uczestników na jednego prowadzącego. Niedopuszczalne jest robienie przez niego
          zdjęć, filmów itp..

ale tu mówisz już nie o intro, tylko o nurkowaniu z osobami uprawnionymi chyba,
          bo jakoś trudno mi sobie wyobrazić INTRO z 1 instruktorem i 4 uczestnikami ,
          musiałby być ośmiornicą

Ja za żadne pieniądze nie oddałabym leniwego kołysania na łodzi pomiędzy
          nurkowaniami, podziwiania zachodu słońca przy wpływaniu do portu oraz innych
          fajnych rzeczy, które można robić na łodzi przez cały dzień :))
          I myślę, że ta różnica w cenie wcale nie jest jakoś porażająca
          • sharmdiver Re: Nurkowanie "Na Próbę" "Intro" Ankieta 11.07.07, 17:29
            4:1 to standart Intro wody otwartej. Basen 6:1
            • szaga33 Re: Nurkowanie "Na Próbę" "Intro" Ankieta 11.07.07, 18:05
              a możesz mi zobrazować sposób, w jaki 1 (słownie jeden) instruktor bierze 4 na
              intro???? i w jaki sposób trzyma każdego z nich chociazby była to tylko butla
              czy BCD i w jaki sposób obługuje naraz czterem osobom inflatory?????? i
              oczywiście rónież i swój?????
              Od 3 lat nurkuję w Sharm, kilka razy w roku tam będąc i na prawdę nie widziałam
              NIGDY 4 introwców z 1 instruktorem!!!
          • sharmdiver Re: Nurkowanie "Na Próbę" "Intro" Ankieta 11.07.07, 17:30
            > I myślę, że ta różnica w cenie wcale nie jest jakoś porażająca

Było by to niemalże pół ceny..
          • sharmdiver Re: Nurek/instruktor 11.07.07, 17:48
            Podczas kursu nurkowania do 8 uczniów na 1 instruktora (jednorazowo/na raz pod
            wodą).
            Z certyfikatem 12 osób na przewodnika ( a czasami więcej)...
            Oczywiście w bardzo dobrych bazach jest to 4:1 czy 6:1 dla certyfikowanych.
            A podczas kursów 4:1 czy nawet 1:1 (np. baza sharmdiver.pl, subex.com)

Dlatego między innymi w jednej bazie nurkowanie kosztuje drożej a w drugiej taniej..
            • wojtek37k Re: Nurek/instruktor 11.07.07, 18:04
              12 osób na przewodnika , to katastrofa , a nie nurkowanie . Takich baz które
              mają tego typu standarty należy unikać. największa grupa z którą nurkowałem
              była 5+1 .

Teraz pytanko z innej beczki.
              Drogi sharmdiver , czy pracuje u Ciebie , czy z tobą taki jegomość jak Jan
              Dudziński , reklamujący (wiele czasu temu) się jako The Best of Best instruktor
              SSI ?
              • sharmdiver Re: Nurek/instruktor 11.07.07, 18:15
                ad.1 12 osób to normalny stan w tanich bazach. Nie ma innej możliwości.
                ad.2 U mnie pracuje? Hmm. Nie.
                • wojtek37k Re: Nurek/instruktor 11.07.07, 18:27
                  Dlatego może nie szukam tanich baz i wiele razy pisałem na tym forum , że nie
                  taniość w nurkowaniu się chodzi tylko o zasady bezpieczeństwa , ale większość
                  mnie olewa i woli zaoszczezić np. 2-5 $ dziennie , czyli od 6 do 15 złotych
                  całych polskich . Bo "najlepsi" są Ci , co robią to najtaniej .

Teraz z innej beczki.
                  Pamiętam z twoich pierwszych postów reklamowych , że pracował u Ciebie lub z
                  Tobą ten "Jegomość" - mylę się . Może Jan D. to teraz sharmdiver , zaspokój
                  moją ciekawość
                • pc_maniac Kurde, to jakaś popelina?! 11.07.07, 18:27
                  Nie ma takiej możliwości żeby na Intro jeden nawet instruktor z najwyższym
                  stopniem miał opiekować się więcej niż jednym człowiekiem (no bo nurkiem go
                  jeszcze nazwać nie mozna).

To jakaś wierutna bzdura.
                  Ludzie nurkując pierwszy raz mają zerowe pojęcie o tej materii, często wpadają
                  w popłoch, więc Intro 1:1 TAK, Intro 1<... NIE!

Nie rozumiem Twojej postawy, najpierw piszesz o zachowaniu środków
                  bezpieczeństwa, a teraz przedstawiasz propozycje, za którą każde stowarzyszenie
                  nurkowe natychmiast odebrałoby licencję, nie tylko bazie, lecz nawet nurkowi,
                  który by pozwolił sobie na taką nieodpowiedzialność!

Owszem, w kursach nurkowych, np. w zajęciach teoretycznych, w zajęciach na
                  basenie, dopuszczalne jest by "uczniów" było więcej niż nauczycieli, ale na
                  wodach otwartych również nie ma szansy, by jeden instruktor uczył kilka osób na
                  raz.
                  To nie jest nauka jazdy na nartach!
                  • pc_maniac Re: Kurde, to jakaś popelina?! 11.07.07, 18:29
                    Nurowałem w bazie niemieckiej w Sharm, nie było tanio, ale miałem pewność, że
                    nie robią "hurtu".
                  • wojtek37k Re: Kurde, to jakaś popelina?! 11.07.07, 18:39
                    Drogi pc-maniacu , intro zgoda , kurs wody otwarte istruktor może zabrać więcej
                    niż jednego kursanta , warunkiem tego jest , że kurs przeprowadza się w sposób
                    prawidłowy i profesjonalny , a to w Egipcie prawdziwa żadkość . Trochę wyżej
                    opisałem z ilu i jakich zajęć składał się kurs który robiłem w Polsce . Oprócz
                    tego piszesz ćwiczenia jako praca domowa i zdajesz część teoretyczną . Po
                    takim "wstępie" , na wodach otwartych podczas zajęć , kursant już potrafi
                    zadbać sam o podstawy , dlatego może być 2 kursantów na instruktora w wodzie .
                    W Egipcie pod tym względem naprawdę jest dużo partyzantki
                    • pc_maniac Re: Kurde, to jakaś popelina?! 11.07.07, 18:43
                      No OK, 2 się zgodzę, ale CZTERECH?
                      Nie oszukujmy się, przecież w Egipcie nikt nie zrobi porządnego kursu, ani z
                      teorii, ani basenowego, bo na to nie mają czasu.
                      Więc ci "nurkowie", wypuszczeni, po jednym dniu na basenie na ściankę rafową w
                      Sharm, jak zobaczą pod sobą taką głębię...
                      • sharmdiver Re: Kurde, to jakaś popelina?! 11.07.07, 18:57
                        pc_maniac napisał:
                        > Nie oszukujmy się, przecież w Egipcie nikt nie zrobi porządnego kursu, ani z
                        > teorii, ani basenowego, bo na to nie mają czasu.

To nieprawda. Z własnego doświadczenia raczej nie pójdę na jakikolwiek więcej
                        kurs w Polsce a zrobiłem ich koło 7 dopuki nie zaczołem nurkować w innych krajach.
                        Zobacz na stronie sharmdiver.pl subex.org Tam są opisane kursy szczegółowo..
                        Znajdź mi bazę która GWARANTUJE minimum 10 pełnych nurkowań szkoleniowych w
                        morzu na rafach podczas kursu SSI OWD lub PADI..
                        I znajdź mi bazę która zrobi taki prywatny kurs dla jednej osoby na kursie za
                        taką cenę..

Zrób eksperyment: napisz do kilku baz nurkowych w SSH i zapytaj o cenę kursu
                        prywatnego dla jednej osoby przy wcześniejszej rezerwacji. Spytaj o warunki np.
                        płatności... A potem podziel się z nami informacjami..
                    • sharmdiver Re: Kurde, to jakaś popelina?! Pytanie kontrolne 11.07.07, 19:03
                      wojtek37k

Wojtku bardzo mi się podoba Twoje nastawienie Polska dobra, Egipt be..
                      Czy przypadkiem nie wpoili Ci tego Twoi instruktorzy w Polsce?
                      Czy również to nie oni "zyczliwie" poinformowali Cię o JD?

A teraz mały teścik Twojego wyszkolenia OWD czy też CMAS w Polsce(masz juz
                      wyższe stopnie) ale to jest z kursu podstawowego:
                      Czym się różni pierwsza pomoc przy barotraumie płuc od pomocy przy chorobie
                      dekompresyjnej?
                      • sharmdiver Re: Kurde, to jakaś popelina?! Pytanie kontrolne 11.07.07, 19:42
                        No i Wojtka 37k nam "wcięło"....
                      • sharmdiver Re: > wojtek37k Pytanie kontrolne 12.07.07, 19:57
                        sharmdiver napisał:

> wojtek37k
                        >
                        > Wojtku bardzo mi się podoba Twoje nastawienie Polska dobra, Egipt be..
                        > Czy przypadkiem nie wpoili Ci tego Twoi instruktorzy w Polsce?
                        > Czy również to nie oni "zyczliwie" poinformowali Cię o JD?
                        >
                        > A teraz mały teścik Twojego wyszkolenia OWD czy też CMAS w Polsce(masz juz
                        > wyższe stopnie) ale to jest z kursu podstawowego:
                        > Czym się różni pierwsza pomoc przy barotraumie płuc od pomocy przy chorobie
                        > dekompresyjnej?
                      • sharmdiver Re: Kurde, to jakaś popelina?! Pytanie kontrolne 14.07.07, 13:33
                        sharmdiver napisał:
                        > A teraz mały teścik Twojego wyszkolenia OWD czy też CMAS w Polsce(masz juz
                        > wyższe stopnie) ale to jest z kursu podstawowego:
                        > Czym się różni pierwsza pomoc przy barotraumie płuc od pomocy przy chorobie
                        > dekompresyjnej?

Jak widzimy mimo, że tu "nurow" sporo do tej pory NIKT nie był w stanie
                        odpowiedzieć na to proste pytanie z kursu podstawowego.
                        Tyle jest wart Wasz kawałek plastiku który sobie kupiliście i tyle jesteście
                        warci jako bezpieczni nurkowie..
                        • hikarii Re: Kurde, to jakaś popelina?! Pytanie kontrolne 14.07.07, 17:58
                          > Tyle jest wart Wasz kawałek plastiku który sobie kupiliście i tyle jesteście
                          > warci jako bezpieczni nurkowie..

wydal opinie Jan D. "najlepszy instruktor w SHS" ktory jako "najlepszy
                          instruktor" ma tyle roboty w srodku sezonu ze sie od niej opedzic nie moze i
                          calymi dniami przesiaduje przy komputerze zamiast na morzu.

daruj sobie obrazanie ludzi "instruktorze"......

dzisi wizurka na ovicie 40 cm :)) przy koparce za to super a w srodku koparki
                          stada okoni takich po 40 cm :)))). to gdyby interesowalo jakis nurasow w
                          bolandi :).
                          okonie tez sa kolorowe ;))
                          • sharmdiver Re: Kurde, to jakaś popelina?! Pytanie kontrolne 14.07.07, 19:27
                            hikarii napisał:
                            > daruj sobie obrazanie ludzi "instruktorze"......

Dziękuję za awans.
                            Blondasek też nie wie.... Uuuuu..
                            Ale tak to jest z blondasami...
                            Bądź piękny i milcz...
                            Ale to jest fajne tyko w okolicach 18 latek...
                            Bo potem są bardziej ważne szare komóreczki, a uroda mija..
                          • sharmdiver Re: Kurde, to jakaś popelina?! Pytanie kontrolne 15.07.07, 22:45
                            Baran
                            21.03 - 19.04

14-07-2007

Barany będą nadrabiać zaległości i wyjaśniać sporne kwestie. Macie szansę na
                            zrozumienie czyjegoś postępowania i polepszenie relacji.
                        • sharmdiver Re: Kurde, to jakaś popelina?! Pytanie kontrolne 15.07.07, 11:09
                          sharmdiver napisał:

> sharmdiver napisał:
                          > > A teraz mały teścik Twojego wyszkolenia OWD czy też CMAS w Polsce(masz ju
                          > z
                          > > wyższe stopnie) ale to jest z kursu podstawowego:
                          > > Czym się różni pierwsza pomoc przy barotraumie płuc od pomocy przy chorob
                          > ie
                          > > dekompresyjnej?

Kto odpowie?...
                          >
                          > Jak widzimy mimo, że tu "nurow" sporo do tej pory NIKT nie był w stanie
                          > odpowiedzieć na to proste pytanie z kursu podstawowego.
                          > Tyle jest wart Wasz kawałek plastiku który sobie kupiliście i tyle jesteście
                          > warci jako bezpieczni nurkowie..
                          • briesen Re: Kurde, to jakaś popelina?! Pytanie kontrolne 15.07.07, 12:20
                            sharmdiver napisał:

> sharmdiver napisał:
                            >
                            > > sharmdiver napisał:
                            > > > A teraz mały teścik Twojego wyszkolenia OWD czy też CMAS w Polsce(m
                            > asz ju
                            > > z
                            > > > wyższe stopnie) ale to jest z kursu podstawowego:
                            > > > Czym się różni pierwsza pomoc przy barotraumie płuc od pomocy przy
                            > chorob
                            > > ie
                            > > > dekompresyjnej?
                            >
                            > Kto odpowie?...

Nia ma żadnej różnicy.
                            W obydwu przypadkach podaje się "pacjentowi" 100% tlen.
                            Obecnie zalecenia dotyczące udzielania pierwszej pomocy nie rozróżniają czy
                            przyczyną urazu była DCS czy barotrauma płuc.
                            Jeżeli uczyłeś się inaczej, to pora odnowić swoją wiedzę poprzez kolejny kurs,
                            bo jedynie możesz "pacjentowi" zaszkodzić.
                            No chyba, że jesteś pulmunologiem i potrafisz na oko rozróżnić cztery
                            podstawowe, niezależne urazy, spowodowane barotraumą, czyli embolię
                            odmę opłucnową, odmę śródpiersiową, odmę podskórną. Jeżeli tak, to gratuluję i
                            polecam każdemu nurkowanie z Tobą jako partnerem.

> >
                            > > Jak widzimy mimo, że tu "nurow" sporo do tej pory NIKT nie był w stanie
                            > > odpowiedzieć na to proste pytanie z kursu podstawowego.
                            > > Tyle jest wart Wasz kawałek plastiku który sobie kupiliście i tyle jesteś
                            > cie
                            > > warci jako bezpieczni nurkowie..
                            • sharmdiver Re: Kurde, to jakaś popelina?! Pytanie kontrolne 15.07.07, 12:25
                              briesen napisał:

> No chyba, że jesteś pulmunologiem i potrafisz na oko rozróżnić cztery
                              > podstawowe, niezależne urazy, spowodowane barotraumą, czyli embolię
                              > odmę opłucnową, odmę śródpiersiową, odmę podskórną. Jeżeli tak, to gratuluję i
                              > polecam każdemu nurkowanie z Tobą jako partnerem.

No a jeśli potrafię odróżnić to co wtedy?
                              • briesen Re: Kurde, to jakaś popelina?! Pytanie kontrolne 15.07.07, 12:28
                                sharmdiver napisał:

> briesen napisał:
                                >
                                > > No chyba, że jesteś pulmunologiem i potrafisz na oko rozróżnić cztery
                                > > podstawowe, niezależne urazy, spowodowane barotraumą, czyli embolię
                                > > odmę opłucnową, odmę śródpiersiową, odmę podskórną. Jeżeli tak, to gratul
                                > uję i
                                > > polecam każdemu nurkowanie z Tobą jako partnerem.
                                >
                                > No a jeśli potrafię odróżnić to co wtedy?

Tak zadane pytanie dyskwalifikuje Cię zupełnie.
                                • sharmdiver Re: Kurde, to jakaś popelina?! Pytanie kontrolne 15.07.07, 12:45
                                  briesen napisał:

> sharmdiver napisał:
                                  >
                                  > > briesen napisał:
                                  > >
                                  > > > No chyba, że jesteś pulmunologiem i potrafisz na oko rozróżnić czte
                                  > ry
                                  > > > podstawowe, niezależne urazy, spowodowane barotraumą, czyli embolię
                                  > > > odmę opłucnową, odmę śródpiersiową, odmę podskórną. Jeżeli tak, to
                                  > gratul
                                  > > uję i
                                  > > > polecam każdemu nurkowanie z Tobą jako partnerem.
                                  > >
                                  > > No a jeśli potrafię odróżnić to co wtedy?
                                  >
                                  > Tak zadane pytanie dyskwalifikuje Cię zupełnie.

Tak? A to dlaczego?
                                  Mozna prosic uprzejmie o wytłumaczenie?
                                  Innym też z pewnością ta wiedza się przyda...
                                  • sharmdiver Re: Kurde, to jakaś popelina?! Pytanie kontrolne 15.07.07, 12:59
                                    sharmdiver napisał:

> briesen napisał:

> > > > polecam każdemu nurkowanie z Tobą jako partnerem.
                                    > > >
                                    > > > No a jeśli potrafię odróżnić to co wtedy?
                                    > >
                                    > > Tak zadane pytanie dyskwalifikuje Cię zupełnie.
                                    >
                                    > Tak? A to dlaczego?
                                    > Mozna prosic uprzejmie o wytłumaczenie?
                                    > Innym też z pewnością ta wiedza się przyda...

No i znowu poczekamy na odpowiedź kilka ładnych tygodni...
                                    A może nie będzie w ogóle?
                                    • briesen Re: Kurde, to jakaś popelina?! Pytanie kontrolne 15.07.07, 13:14
                                      sharmdiver napisał:

> sharmdiver napisał:
                                      >
                                      > > briesen napisał:
                                      >
                                      > > > > > polecam każdemu nurkowanie z Tobą jako partnerem.
                                      > > > >
                                      > > > > No a jeśli potrafię odróżnić to co wtedy?
                                      > > >
                                      > > > Tak zadane pytanie dyskwalifikuje Cię zupełnie.
                                      > >
                                      > > Tak? A to dlaczego?
                                      > > Mozna prosic uprzejmie o wytłumaczenie?
                                      > > Innym też z pewnością ta wiedza się przyda...
                                      >
                                      > No i znowu poczekamy na odpowiedź kilka ładnych tygodni...
                                      > A może nie będzie w ogóle?

Będzie odpowiedź.
                                      Nie każdy niestety przesiaduje cały dzień na forum aby gdzieś zaistnieć.
                                      A dyskwalifkuję Cię to pytanie dlatego, że rozróżnić te cztery podstawowe
                                      objawy barotraumy płuc, można jedynie w warunkach szpitalnych.
                                      Więc jeżeli Ty potrafisz rozróżnić je na plaży bądź też statku, to polecam Ci
                                      również leczenie. I to bynajmniej nie u pulmunologa.
                                      • sharmdiver Re: Kurde, to jakaś popelina?! Pytanie kontrolne 15.07.07, 13:23
                                        > > briesen napisał:
                                        > >
                                        > > > No chyba, że jesteś pulmunologiem i potrafisz na oko rozróżnić czte
                                        > ry
                                        > > > podstawowe, niezależne urazy, spowodowane barotraumą, czyli embolię
                                        > > > odmę opłucnową, odmę śródpiersiową, odmę podskórną.

Jeżeli tak, to
                                        > gratul
                                        > > uję i
                                        > > > polecam każdemu nurkowanie z Tobą jako partnerem.

OK. Nie wchodząc w dyskusję " czy można czy nie można"..
                                        Założmy, że w cudowny sposób wiadomo jaki to uraz.
                                        Jak się zmieni sposób udzielania pierwszej pomocy?
                                        • sharmdiver Re: Kurde, to jakaś popelina?! Pytanie kontrolne 15.07.07, 13:47
                                          sharmdiver napisał:

> > > briesen napisał:
                                          > Jeżeli tak, to
                                          > > gratul
                                          > > > uję i
                                          >
                                          > OK. Nie wchodząc w dyskusję " czy można czy nie można"..
                                          > Założmy, że w cudowny sposób wiadomo jaki to uraz.
                                          > Jak się zmieni sposób udzielania pierwszej pomocy?

No i jak? Wyszukiwarka internetowa nie może znaleźć informacji? :)
                                          • sharmdiver Re: Kurde, to jakaś popelina?! Pytanie kontrolne 15.07.07, 14:53
                                            Już kolega briesen zniknoł z tego wątku?
                                            Jaka szkoda....:)
                            • sharmdiver Re: Kurde, to jakaś popelina?! Pytanie kontrolne 15.07.07, 12:43
                              Zator powietrzny:
                              bąbelki powietrza przedostają się do krwi, co może się zakończyć zatorem
                              powietrznym w naczyniach krwionośnych, mogą przedostać się także z krwią do mózgu.
                              Objawami może być np. zdrętwienie ręki czy nogi, chwilowa utrata zdolności
                              widzenia, słyszenia czy mowy, lub nawet paraliż, utrata przytomności i śmierć.

Odma śródpiersiowa:
                              powietrze może przedostać się przez uszkodzone płuco do przestrzeni między
                              sercem, płucami i tchawicą (śródpiersie).
                              Ciśnienie powietrza powoduje ucisk na serce i może spowodować ból w klatce
                              piersiowej, trudności z odychaniem i omdlenie.

Odma Podskórna:
                              powietrze może przemieścić się w górę do wzdłuż tchawicy i zgromadzić się pod
                              skórą na szyi lub w górnej części klatki piersiowej, powodując odmę podskórną,
                              co może wywołać zaburzenia w oddychaniu, jeśli pęcherzyki zbiorą się w okolicy
                              krtani.

Odma opłucnowa:
                              Jeśli powietrze przedostanie się pomiedzy płuca a opłucną, może wytworzyć
                              przestrzeń powietrzną, która rozszerzając się w miarę zmniejszania ciśnienia
                              zewnętrznego przy wynurzaniu może spowodować zapadnięcie się płuca.
                              Wywołuje ono skócony oddech i ból w klatce piersiowej.

Jest to zakres wiadomości z PODSTAWOWEGO kursu OWD organizacji SSI.
                              Dlatego wybrałem tą organizację i to szkolenie..

A Wy????
                              Przez jak długi czas NIKT z Was nie był w stanie odpowiedzieć na to pytanie
                              TANDECIARZE.
                              • briesen Re: Kurde, to jakaś popelina?! Pytanie kontrolne 15.07.07, 13:11
                                sharmdiver napisał:
                                > A Wy????
                                > Przez jak długi czas NIKT z Was nie był w stanie odpowiedzieć na to pytanie
                                > TANDECIARZE.

Jak na razie sharmdiver'ze dive mastar'ze czy ja Cię tam zwą, to sam nie
                                odpowiedziałeś na pytanie które zadałeś.
                                Jak również nie ustosunkowałeś się do odpowiedzi udzielonej przeze mnie -
                                tandeto master'ze.
                                • sharmdiver Re: Kurde, to jakaś popelina?! Pytanie kontrolne 15.07.07, 13:14
                                  sharmdiver napisał:

> briesen napisał:

> > >
                                  > > > No a jeśli potrafię odróżnić to co wtedy?
                                  > >
                                  > > Tak zadane pytanie dyskwalifikuje Cię zupełnie.
                                  >
                                  > Tak? A to dlaczego?
                                  > Mozna prosic uprzejmie o wytłumaczenie?
                                  > Innym też z pewnością ta wiedza się przyda...

No i znowu poczekamy na odpowiedź kilka ładnych tygodni...
                                  A może nie będzie w ogóle?
                            • sharmdiver Re: Kurde, to jakaś popelina?! Pytanie kontrolne 15.07.07, 13:29
                              briesen napisał:
                              > No chyba, że jesteś pulmunologiem i potrafisz na oko rozróżnić cztery
                              > podstawowe, niezależne urazy, spowodowane barotraumą, czyli embolię
                              > odmę opłucnową, odmę śródpiersiową, odmę podskórną. Jeżeli tak, to gratuluję i
                              > polecam każdemu nurkowanie z Tobą jako partnerem.

briesen napisał:
                              >A dyskwalifkuję Cię to pytanie dlatego, że rozróżnić te cztery podstawowe
                              objawy barotraumy płuc, można jedynie w warunkach szpitalnych.
                              >Więc jeżeli Ty potrafisz rozróżnić je na plaży bądź też statku, to polecam Ci
                              również leczenie. I to bynajmniej nie u pulmunologa.

Sharmdiver napisał:

Czy kolega Briesen nie napisał przypadkiem wewnetrznie sprzecznego tekściku?
                    • sharmdiver Re: Kurde, to jakaś popelina?! 12.07.07, 13:20
                      wojtek37k napisał:
                      > dlatego może być 2 kursantów na instruktora w wodzie .

Nie znasz standardów swojej organizacji nurkowej.
                      Na jednego instruktora jednorazowo (na raz) może być ośmiu kursantów, jeśli jest
                      jeden pomocnik - 10 kursantów, a jeśli dwóch 12 kursantów..
                      Takie normy ma Twoja organizacja.
                      Szkoda, że o tym nie wiesz...

Na ale to nie aż tak istotne.
                      Gorsze jest to, że nie masz bladego pojęcia o pierwszej pomocy nurkowej a
                      nurkujesz ze swoim dzieckiem...
                      Może jesteś takim egoistą, że nie zamierzasz " wrazie czego" nikomu pomagać, ale
                      SWOJEMU DZIECKU???
                      • wojtek37k Re: Kurde, to jakaś popelina?! 12.07.07, 19:34
                        I tu się mylisz , skąd takie przypuszczenie , że nie mam uprawnień do
                        udzielenia pierwwszej pomocy nad i pod wodą .
                        • sharmdiver Re: Kurde, to jakaś popelina?! 12.07.07, 20:14
                          wojtek37k napisał:
                          > I tu się mylisz , skąd takie przypuszczenie , że nie mam uprawnień do
                          > udzielenia pierwwszej pomocy nad i pod wodą .

Uprawnienia to i może masz ale z wiadomościami kiepsko...
                          Nie jesteś w stanie odpowiedzieć na podstawowe pytanie.

Czy możesz mi napisać o swoich uprawnieniach do udzielania pierwszej pomocy nad
                          i pod wodą?
                  • sharmdiver Re: Kurde, to jakaś popelina?! 11.07.07, 18:45
                    Dobrze zanim coś sie napisze zastanowić się. Poszukać informacji..
                    Przeczytaj standardy PADI, innych organizacji - tam jest wszystko napisane
                    czarno na białym..
                    • pc_maniac Re: Kurde, to jakaś popelina?! 11.07.07, 19:04
                      Sharmdiver, to co napisałeś o ilości uczestników Intro na jednego nurka,
                      praktycznie dyskwalifikuje Twoją bazę, bez względu na to ile byście robili
                      nurkowań na kursie.

Wytłumacz mi proszę co Introwiec wie o przedmuchiwaniu maski, co wie o
                      kamizelce pławnej, co wie o aparacie oddechowym, wyrównywaniu ciśnienia, czy
                      innych elementach, które są podstawą by móc nurkować "bez trzymanki"?

Ale powiem tak, róbcie co i jak chcecie. Możecie nawet wypożyczać sprzęt na
                      Intro i żadnego instruktora czy nurka nie wysyłać z Introwcami.
                      Ja swoje bezpieczeństwo cenię, bo mam żonę i dziecko.
                      Reszta (sorry za to co powiem) mnie nie obchodzi i niech robią co chcą.
                      To wolny kraj, bez prawka też można przecież jeździć (dopóki kogoś nie złapią).
                      • sharmdiver Re: Kurde, to jakaś popelina?! 11.07.07, 19:20
                        pc_maniac napisał:
                        > Sharmdiver, to co napisałeś o ilości uczestników Intro na jednego nurka,
                        > praktycznie dyskwalifikuje Twoją bazę, bez względu na to ile byście robili
                        > nurkowań na kursie.

Pc_maniac do tej pory to co pisałeś było rozsądne. Teraz już mniej. Sorry, ale
                        przeczytaj jeszcze raz co napisałem...
                        Ja napisałem o obowiązujących standardach w różnych organizacjach nurkowych

> Wytłumacz mi proszę co Introwiec wie o przedmuchiwaniu maski, co wie o
                        > kamizelce pławnej, co wie o aparacie oddechowym, wyrównywaniu ciśnienia, czy
                        > innych elementach, które są podstawą by móc nurkować "bez trzymanki"?

Wszystko to powinno być wyjaśnione podczas wykładu poprzedzającego "intro"..
                        Nie miałeś? Szkoda..
                        • pc_maniac Re: Kurde, to jakaś popelina?! 11.07.07, 19:27
                          sharmdiver napisał:

> Wszystko to powinno być wyjaśnione podczas wykładu poprzedzającego "intro"..
                          > Nie miałeś? Szkoda..

Wiesz co? Full wypas.
                          Wszystko wyjaśnione słowami.
                          Wiesz, Ty się zabierz za Szkołę Nauki Jazdy.
                          Wszystko wyjaśnisz kursantom w klasie, a potem daj im kluczyki i niech
                          zapieprzają po drogach i ucza się. Przeciez teorię im wyłożyłeś, nie?!

Powiem Ci tak, nie kazdy musi być kierowcą, nie każdy musi był nurkiem.
                          Jak kogoś nie stać na porządny kurs, to tym bardziej nie będzie go stać na
                          wyposarzenie. Gdzie jest powiedziane, że kurs ma kosztować grosze, tak by kazdy
                          mógł się stać nurasem, czy kierowcą?
                          Ja np. nie widziałem jeszcze w Polsce kursów na prawo jazdy prowadzonych 4
                          samochodami, gdzie tylko w jednym byłby instruktor. Ale cóż, może Tobie się
                          takie innowacje udadzą, czego Ci życzę.
                          • sharmdiver Re: Kurde, to jakaś popelina?! 11.07.07, 19:40
                            Pc weź troszke na wstrzymanie...
                            A co powiesz o sytuacji gdy zgłasza się osoba która np. już 4-6 raz robi intro?
                            Naprawde jest ich sporo. Nie chcą robic kursu bo są na to zbyt leniwi lub z
                            innych przyczyn...

A pytanie które było głównym w tym temacie wynikło z codziennych obserwacji
                            przez bazę zainteresowań polaków - czyli jak najtańszą ofertą..
                            • wojtek37k Re: Kurde, to jakaś popelina?! 12.07.07, 19:21
                              Kurcze myślisz , że siedzenie na forum i kortespondowanie z tobą , to moja
                              praca lub obowiązek . Poprostu wyszedlem z netu i tyle . Ja nie pisałem o tym
                              jakie są zasady i na co pozwalają w każdej organizacji nurkowej , nie jestem
                              instruktorem , więc nie muszę ich znać (chodź je znam), widzę tylko jak to się
                              odbywa w Polsce i Egipcie , jakie są rożnice . Nie dyskwalifikuję tu wszystkich
                              baz nurkowych w Egipcie (oczywiście koncentruje się na tzw. "polskich") , ale
                              zdecydowana większość szkoli kiepsko i nie przestrzega procedur zalecanych
                              przez organizacje nurkowe , dlaczego bo te "polskie bazy" w zdecydowanej
                              większości to bazy papierowe , one nie mają gdzie szkolić . Wyjątki mogą
                              stanowić ew. polska Nautica i polsko-czeska Planet Divers , oraz niektórzy
                              polscy instruktorzy pracujący w renomowanych bazach zachodnich np. Colona .

Co do ilości osób przypadających na instruktora na wodach otwartych ,
                              stwierdzam fakty w jaki sposób byłem szkolony , niektórzy ku zadowoleniu
                              klientów zawyżają standarty , za wyższą cenę niż w Egipcie i co z tego .

Ty jesteś pewnie zwolennikiem szkolenia na rafach , na waleniu w nie płetwami ,
                              przez pożal się Boże "studentów nurkowania" , którzy po 15 min. ćwiczeń ,
                              prowadzeni przez instruktora płyną się "rozejrzeć" co tam na rafach słychać ,
                              uzbrojeni w umiejętności dopiero co nabyte , ale jeszcze nieprzyswojone .
                              Wygląda to tak jak na filmie polecanym , przez Ciebie , na tym forum , bodajże
                              z Jamajki . Nie będę Ci odpowiadał na żadne pytania , bo tego robić nie muszę .

Po za tym gdzieś wcieło mi z tego wątku ostaniego mojego posta napisanego
                              wczoraj już po 19.00 , pewnie go nieprzeczytałeś , ale wybacz nie będę go pisał
                              od początku .

Kończąc dyskusje , nie posiłkuj się informacjami na co pozwalają normy
                              organizacji nurkowych i nierób wsi ze specjalną ofertą za pół ceny , tylko
                              sprzedawaj swoje usługi za uczciwe pieniądze , dbając o klientów i o rafę pod
                              wodą , twoją reklamą powinni być zadowoleni klienci , ale tacy którzy napiszą
                              że było trudno , a nie jak profesjonalnie , bo początkujący nie wiedzą niz o
                              profesjonaliźmie pod wodą . Szkoły nurkowania o odpowiednim poziomie szkolą
                              bardzo dużo nurków na zasadzie poczty pantoflowej , z polecenia .
                    • wojtek37k Re: Kurde, to jakaś popelina?! 12.07.07, 19:36
                      Czytam , czytam , a JD je czyta
                    • wojtek37k Re: Kurde, to jakaś popelina?! 12.07.07, 19:42
                      Znam zasady swojej organizacji nurkowej , ale nie to jest ważne , ważne żeby je
                      znali Ci którzy szkolą . Ci niestety często odwalają chałturę , a nie
                      szkolenie . Ważne , że wypisze kolejną licencję i skasuje za nią pieniądze .
                      Temu ma służyć akcja intro za pół ceny ?
                      • pc_maniac Re: Kurde, to jakaś popelina?! 12.07.07, 22:58
                        Hm, również zauważyłem, że w tym wątku od kilku dni znikają posty, jeszcze
                        niedano było ich 45, a dzisiaj rano 38?!

Nie jest ważne by wojtek37k znał odpowiedź na Twoje pytanie testowe.
                        Ważne by to absolwenci bazy Sharmdivera znali odpowiedź na takie pytania, ale
                        jeśli nawet na jakieś zapomną, to najważniejsze jest by kursantów oswajać
                        powoli z tym środowiskiem. A tak się składa, że ludzie jadący na wczasy do
                        Egiptu najczęściej w krótkim czasie chcą się "nachapać" jak najwięcej atrakcji,
                        za najmniejse pieniądze. Oczywiście można bazę dostosować do wymogów turystów,
                        ale uważam, ze rozsądek podpowiada by trzymać standard (nawet zawyżając
                        minimalny poziom bezpieczeństwa opisany w regulaminach), ponieważ co innego
                        jest uczyć kursanta na wodach płytkich, bez prądów, ścian raf, a co innego na
                        otwartym morzu, gdzie po zejściu z pomostu mamy 30 m głębokości, prąd, któy
                        potrafi walnąć delikwentem o rafę.
                        A co do introwców, dam przykład z życia wzięty, choć nie z dziedziny
                        nurkowania. Kilku moich kolegów wybrało się by pojeździć w stadninie konno. Po
                        pytaniu czy już kiedykolwiek jeździli, każdy zapewniał, że takich ułanó jak oni
                        ze świecą szukać. Prawda była o wiele bardziej prozaiczna - siadali pierwszy
                        raz na konia.
                        Piszesz, że wielu introwców bierze ten rodzaj nurowania po kilka czy
                        kilkanaście razy. Wielu tak, tylko, że żaden nie ma tego napisanego na czole, a
                        co szkodzi by któryś z nich nie kłamał by zaszpanować przed np. panienką?!
                        A nie ma przepisów oraz sposobów by sprawdzić czy to prawda.

Gwarantuje Ci, ze nie zapanujesz nad grupą nawet 3 osobową, gdy coś złego
                        zacznie się dziać. Ponieważ strach udziela się często grupowo. I co wtedy zrobi
                        instruktor z trzema introwcami, jeśli każdy zacznie płynąć w inną stronę?!
                        Sam byłem świadkiem gdy kobitka tak spanikowała pod wodą, że przestała
                        oddychać, mało tego, ze strachu wypluła ustnik.

Przepisy przepisami, ale we wszystkim powinno się zachowywać rozsądek, a nawet
                        wyobraźnia nie podpowie, co taki spanikowany delikwent moze odwalić. A co jak
                        zacznie odwalać na raz dwóch?
                        • maysarah Re: Kurde, to jakaś popelina?! 13.07.07, 00:25
                          Moje posty też zniknęły :)
                        • sharmdiver Re: Kurde, to jakaś popelina?! 13.07.07, 00:50
                          pc_maniac napisał:

> Nie jest ważne by wojtek37k znał odpowiedź na Twoje pytanie testowe.

Nie. Jest ważne, aby każdy nurek z podstawowym "wykształceniem" nurkowym znał
                          odpowiedź na to pytanie.

> minimalny poziom bezpieczeństwa opisany w regulaminach), ponieważ co innego
                          > jest uczyć kursanta na wodach płytkich, bez prądów, ścian raf, a co innego na
                          > otwartym morzu, gdzie po zejściu z pomostu mamy 30 m głębokości, prąd, któy
                          > potrafi walnąć delikwentem o rafę.

A gdzie drogi PC znalazłeś informację, że te nurkowania będą na "otwartym morzu,
                          na prądzie, który potrafi walnąć o rafę, 30m głębokości?". Proponuję po raz
                          kolejny, abyś przeczytał dokładnie, co zostało napisane.

> Piszesz, że wielu introwców bierze ten rodzaj nurkowania po kilka czy
                          > kilkanaście razy. Wielu tak, tylko, że żaden nie ma tego napisanego na czole, a
                          > co szkodzi by któryś z nich nie kłamał by zaszpanować przed np. panienką?!
                          > A nie ma przepisów oraz sposobów by sprawdzić czy to prawda.

Są sposoby, aby szybko dowiedzieć się czy ktoś nurkował wcześniej czy nie. A i z
                          zaawansowanymi nurkami widać pod wodą w ciągu pierwszej minuty, co mniej więcej
                          umieją na podstawowym poziomie, oprócz tego są "check dive" oraz oczywiście
                          widać ich doświadczenie po tym jak się przygotowują do nurkowania..
                          Na pewno czytałeś moją bardzo krytyczną wypowiedź na temat organizacji
                          nurkowania zaprezentowaną na 15-sekundowym kawałku filmu z przygotowań.
                          Wystarczyło raz obejrzeć 15 sekundowy film, aby wykryć wiele błędów w
                          organizacji, treningu nurków..
                          Ale tych umiejętności nie zdobywa się po dwóch nurkowaniach intro a nawet po
                          kursie OWD...

Myślę, że Twoje uwagi są bardzo cenne i powinieneś podpierając się swoim bogatym
                          doświadczeniem nurkowym jak najszybciej napisać w tej sprawie do głównych
                          organizacji szkolących nurków na świecie i zwrócić im uwagę na zaistniały
                          problem (dozwolona ilość osób intro na instruktora). Proponuję zacząć od bardzo
                          chętnie wybieranej PADI...

Możesz też zapytać Tu i na innej liście, w jakiej bazie i w ile osób na raz
                          odbywały się nurkowania. I zapytaj o opinie..
                          Może Ci to troszkę otworzy oczy...

Powtórzę jeszcze raz: nurkowanie "intro" 1:1 wykonana przez instruktora z
                          odpowiednim doświadczeniem to najbardziej luksusowa i najdroższa forma intro.
                          Tak samo jak kursy prywatne nurkowania..
                          Przekonaj się ile osób wolało zapłacic więcej za ten luksus..
                          • beyc Re: Kurde, to jakaś popelina?! 15.07.07, 21:31
                            Czyżby Twoja wiedza o urazach ciśnieniowych była poparta praktyką ?. Czytając
                            Twoje posty odnoszę wrażenie że Twoi kursanci w praktyce zapoznają się z DCSem
                            lub barotraumą (może z jednym i drugim jednocześnie, cóż mistrzostwo) i jej
                            skutkami. Dobrze że chcesz wiedzieć jak im pomóc. Janku, pamiętaj 100% tlen i
                            szybki transport do szpitala lub komory hiperbarycznej i kasę brać przed
                            nurkowaniem.

Pozdrawiam
                            beyc
                            • hikarii Re: Kurde, to jakaś popelina?! 15.07.07, 22:23
                              jacy kursanci ??
                              jak mozna miec kursantow siedzac calymi dniami przy komputerze.
                              raczej wymaginowani kursanci. nie wiem czy zwrociles uwage ale JD pisze posty
                              codziennie i to niemal calymi dniami.
                              czy w tym czasie nie powinien byc na morzu albo w bazie ??
                              dziwne to troche ale nawet najmniej cenieni istruktorzy maja w SHS pelne rece
                              roboty i po prostu ne maja czasu pisac andronow na grupach.
                              JD ma czas.....
                              • sharmdiver Re: Kurde, to jakaś popelina?! 15.07.07, 22:35
                                hikarii napisał:
                                > daruj sobie obrazanie ludzi "instruktorze"......

Dziękuję za awans.
                                Blondasek też nie wiedział.... Uuuuu..
                                Ale tak to jest z blondasami...
                                Bądź piękny i milcz...
                                Ale to jest fajne tyko w okolicach 18 latek...
                                Bo potem są bardziej ważne szare komóreczki, a uroda mija..
                                I pozostaje blond baranek... który z czasem przemienia sie w blond barana...

Baran
                                21.03 - 19.04
                                15-07-2007

Barany powinny uważniej słuchać, a przy tym unikać złośliwości i tendencji do
                                krytyki. Będziecie rozdrażnieni i z byle powodu może dojść do konfliktu.

• beyc Re: Kurde, to jakaś popelina?! 15.07.07, 22:49
                                  OK, może już nie pij ..., i nie pisz.

beyc
                                • wojtek37k Re: Kurde, to jakaś popelina?! 16.07.07, 18:05
                                  Ponurowałem trochę przez weekend , jak to niektórzy wyszkoleni w Egipcie mowią
                                  zanurzyłem się w brei (śmierdzącej ,nieprzejrzystej ,zimnej) z lepszym humorem
                                  mogę przedyskutować ten temat . Powiem szczerze , nie pozwole sobie na żadne
                                  odpytywanki przez Ciebie Mój Drogi SharmDiver , bo aniś ty mój znajomy , czy
                                  mój instruktor , ani nikt kto mógłby mnie zadawać pytania , bo to nie ja szkolę
                                  i zabieram turystów pod wodę . Jeśli pływasz z turystami nie mającymi pojecia
                                  o nurkowaniu , bez licencji , na intro i zabierasz więcej niż jednego naraz ,
                                  to robisz żle i tyle , bez względu na to jakie ma standarty twoja organizacja
                                  nurkowa . Przyglądałem się w ten weekend ,jak ciężko pracują w Polsce
                                  instruktorzy nurkowania grupę 12 osób obługiwało 3 instruktorów , robili OWD
                                  każdy z instruktorow opiekowal się 4 osobami , ale nie zabierał naraz pod wodę
                                  więcej niż 2 kursantów na ćwiczenia . Nurkowania i ćwiczenia odbywały sie na 3
                                  platformach dość płytko , dwie platformy były na 5m , jedna na 10m . Dużo
                                  ćwiczeń takich jak zawiśnięcie w toni inne z pływlności nie wychodzą za
                                  pierwszym razem i 3 osoby z 12 musiały powtarzać nurki z ćwiczeniami , aż do
                                  skutku , czyli do opanowania umiejętności . Praktycznie tych 3 instruktorów
                                  siedzialo w wodzie cały dzień , ciężko pracowali . Wieczorem po pierwszych
                                  dwóch nurkach pisanie testów , tłumaczenie do upadłego co napisali źle i
                                  dlaczego powinno byc inaczej. To była ostatnia część miesięcznego szkolenia .
                                  Takiego zaangażowania należy im pozazdrościć i takie procedury wprowadzać np. w
                                  Egipcie , tylko który turysta będzie akceptował takie szkolenie tam , myślę ze
                                  niewielu , bo przecież większość przyjechała na wakacje , a nie uczyć się ,
                                  uczestniczyć w wykładach , czy powtarzać nieudane ćwiczenia , tam nie ma na to
                                  czasu , bo jesteśmy na wakacjach , a wakacje to przyjemność , nie nauka ,
                                  większość instruktorów do tej sytuacji dostosowuje się , produkując nurków , co
                                  świat zadziwią . Dlatego namawiam , do szkolenia nie minimum , tylko przyjąć
                                  pewne zasady , że tego który zapłacił trzeba nauczyć nurkować , tak aby był
                                  później samodzielnym nurkiem , a nie ofiarą , ktora jeszcze gotowa komuś, pod
                                  wodą krzywdę zrobić (pewnie nieumyślnie) . Jeśli tak robisz to bardzo dobrze ,
                                  jeśli dostosowujesz swój tryb kursów do miejsca wakacyjnego , to taką bazę
                                  jeśli chodzi o szkolenie trzeba omijać z daleka .

Pozdrawiam Cie bardzo serdecznie , życząc równej ilości zanurzeń i wynurzeń .
                                  Wojtek
                                  • sharmdiver Re: wojtek37k i inni 18.07.07, 06:10
                                    Wojtku, a co ten tekst, który spłodziłeś (barwne opisy kursów, porady) ma do
                                    Twojej niewiedzy z zakresu najbardziej podstawowych wiadomości z kursu OWD?

Moja rada: weź się do nauki i uzupełnij zaległości.

Przypomnę: NURKUJESZ Z WŁASNYM DZIECKEM!!!
                                    Odpowiadasz za jego zdrowie i życie!
                                    Zdajesz sobie z tego sprawę?

Co powiesz jego matce jak się mu coś stanie z powodu Twojego NIEUCTWA?

Miłego dnia..
                                    • wojtek37k Re: wojtek37k i inni 18.07.07, 17:18
                                      Ja pasuje , do Ciebie to jak do ściany .
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka