zuziam1 06.08.07, 08:17 Pytanie jak w temacie:)chodzi mi o to czy w SSH czy HRG ? Pytam tych co byli i snoorkowali i tu i tu.Doradźcie proszę:) pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
pc_maniac ech.. 06.08.07, 09:46 A wystarczyło przeczytać trzy pierwsze posty w tym wątku: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=622&w=64630845 Odpowiedz Link Zgłoś
maya28 Re: Gdzie są ładniejsze rafy? 06.08.07, 10:49 Zdecydowanie SSH. Nawet nie ma co porównywać. Zostaje jeszcze kwestia jakie hotele w SSH maja najfajniejsze, ale w HRG to sa kepki raf, a nie rafa. Szkoda czasu jezeli zalezy Ci na rafach. Odpowiedz Link Zgłoś
peneloopka Re: Gdzie są ładniejsze rafy? 06.08.07, 11:16 maya28 napisała: > Zdecydowanie SSH. Nawet nie ma co porównywać. Zostaje jeszcze kwestia jakie > hotele w SSH maja najfajniejsze, a czy mozesz wymienic jaka zatoczke najlepiej wybrac wynajmujac hotel aby nie bylo daleko do raf ? i na jakie wycieczki zapisac sie , aby jak najwiecej zobaczyc. Czy w Ras M. nie mozna samemu poplywac, tylko z wycieczka ? Odpowiedz Link Zgłoś
maya28 Re: Gdzie są ładniejsze rafy? 06.08.07, 14:21 W Sharmie słyszalam, że sa b ladne rafy przy hotelu Coral Beach, również w zatoce Sharks Bay - ale nie wiem jakie tam sa hotele, a ja moge polecic osobiscie Fanare, wlasnie na Ras Um Sid. Nie ma pomostu, ale jest wyznaczony szlak zeby bezpiecznie przeplynac na druga strone rafy. I oczywiscie plywa sie samemu, ale jest tam duzo wycieczek. Rafa przepiękna, wg rezydentow jest to jedno z najlepszych miejsc w Sharm jezeli chodzi o rafe, a i hotelik bardzo mily. Odpowiedz Link Zgłoś
sharmdiver Re: Gdzie są ładniejsze rafy? 06.08.07, 14:46 Sharks Bay to działajacy PORT. rafy kompletnie zniszczone. Pisałem o tym tutaj wiele razy. Mapa na stronie/opis/hotele na www.sharmdiver.pl Odpowiedz Link Zgłoś
maya28 Re: Gdzie są ładniejsze rafy? 06.08.07, 15:35 to w takim razie sory za wprowadzanie w blad, ale tam mi polecali rafe. Natomiast w Ras Um Sid sama bylam i polecam :) Odpowiedz Link Zgłoś
anette444 Re: Gdzie są ładniejsze rafy? 08.08.07, 08:24 Dwa tygodnie temu snurkowałam w Sharks Bay i wcale nie uważam, że jest kompletnie zniszczona. Ryb jest pełno, innych stworzeń też, a przecież nie każdy ma ochotę na nurkowanie na pełnym morzu. Jak dla mnie było idealnie. Kto chciał szedł pływać na głębszą wodę, a kto nie - wystarczyło wejść i już można było obserwować podwodne stwory. W sam raz dla rodzin z dziećmi. Szkoda tylko, że to plaża płatna. Zastanawiam się, czy są hotele z podobną plażą w Sharmie, czyli taką gdzie jest płytko. Odpowiedz Link Zgłoś
pc_maniac Re: Gdzie są ładniejsze rafy? 08.08.07, 12:20 W Sharm mamy 2 rodzaje raf. Jedn to strefowe (które przypominają ścianę), a drugie to łachy przypowierzchniowe. O ile strefowe mogą być ciekawe dla nurasów, to snookerzy zobaczą tylko jej część, tą bliżej powierzchni. Osobiście polecam wybranie się do zatoki Maya Bay i stamtąd popłynięcie w kierunku wylotu zatoki do morza. Jeszcze zanim zatoka łączy się z morzem będziemy mieli wspaniałą rafę przypowierzchniową. Ale jest jeden problem - należy się tam udawać w jakimś obuwiu (czy to w płetwach czy butach do wody), ponieważ są tam tysiące jeżowców, a że rafa jest położona płytko, więc o zawadzenie nogami o jeżowca nie trudno. Odpowiedz Link Zgłoś
andrzejlitwicki Re: Gdzie są ładniejsze rafy? 08.08.07, 13:22 a ja jeszcze dodam, że jeżeli ktoś jest w Tabie, niech koniecznie pojedzie i popłynie na Wyspę Faraona. snoorkowałem w Sharks Bay, na Ras Um Sid i na Ras Mohamed, ale tak urokliwej rafy jak tam jeszcze nie widziałem. Zejście karkołomne, dużo jeżowców, ale da się zejść w samych płetwach. Rafa dookoła wyspy, płytka, dużo ryb i piękne widoki. a jak opłynie się wyspę od wschodu, gdzie mocno wieje, robi się dziko i przyjemnie niebezpiecznie. pzdr www.asiaiandrzej.com Odpowiedz Link Zgłoś
marek.gro Re: Gdzie są ładniejsze rafy? 08.08.07, 19:34 Witam, chciałbym zapytać się jak się dostać na Wyspę Faraona. Czy można samemu, czy "zorganizowanie"? Wyjeżdzam do Taby w sobotę. Może masz jakieś inne ciekawe wiad nt Taby i okolic. Odpowiedz Link Zgłoś
andrzejlitwicki Re: Gdzie są ładniejsze rafy? 09.08.07, 09:10 Taksówką albo busem z hotelu dostaniecie się do hotelu Salah El Deen, w recepcji kupicie bilety (4$) i płyniecie ok. 7 minut promem. Poza tym Taba tak naprawdę nie istnieje, to tylko nazwa regionu administracyjnego, nie ma tam nic do obejrzenia. Warto podjechać do granicy izraelskiej i przejść do Eilatu. Pzdr www.asiaiandrzej.com marek.gro napisał: > Witam, chciałbym zapytać się jak się dostać na Wyspę Faraona. Czy > można samemu, czy "zorganizowanie"? Wyjeżdzam do Taby w sobotę. Może > masz jakieś inne ciekawe wiad nt Taby i okolic. Odpowiedz Link Zgłoś
peneloopka Re: Gdzie są ładniejsze rafy? 10.08.07, 12:39 marek.gro napisał: >Wyjeżdzam do Taby w sobotę. milego pobytu i nie zapomnij podzielic sie wrazeniami po powrocie, tez zamierzam tam dotrzec. maya, dzieki za wskazowki, o rafach moge czytac i czytac w nieskonczonosc :) Odpowiedz Link Zgłoś
zuziam1 Re: Gdzie są ładniejsze rafy? 08.08.07, 14:49 Dziękuję Wam wszystkim serdecznie:) Odpowiedz Link Zgłoś
tomekurb Re: Gdzie są ładniejsze rafy? 09.08.07, 10:27 jeśli chodzi o rafy to zdecydowanie sharm. poleciłbym hotel Club Faarana !! ładna piaszczysta plaza i piękna rafa!! byłem w Hurghadzie w zeszłym roku ale rafy przy hotu nie były takie ładne!! Odpowiedz Link Zgłoś
ob.serwator_1 Re: Gdzie są ładniejsze rafy? 12.08.07, 02:41 Zdecydowanie w Sharm. Polecam hotel Amphoras z własną super rafą. Poniżej link do zdjęć. Trzeba tylko poszukać tam podwodnych. krzysztofpop.fotosik.pl/albumy/236513.html krzysztofpop.fotosik.pl/albumy/52534.html krzysztofpop.fotosik.pl/albumy/52980.html Odpowiedz Link Zgłoś