Dodaj do ulubionych

Jordania+Egipt z Triadą

04.11.07, 23:18
Przeczytałam wątek z gazety.pl, ale nie znalazłam info o tym, co warto zobaczyć w ramach wycieczek fakultatywnych a co można odpuścić,ile czasu trwa i jak przebiega przekraczanie granicy (są tylko wzmianki sugerujące,ze nie jest to proste),co i gdzie warto kupić na pamiątkę,jak zajmuje się miejsca w autokarze-czy wg listy?...Zresztą będę wdzięczna za wszelkie informacje

Obserwuj wątek
    • scorpio1956 Re: Jordania+Egipt z Triadą 05.11.07, 07:29
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=622&w=62941882
    • aga_2 Re: Jordania+Egipt z Triadą 05.11.07, 09:43
      Przekraczanie granicy ok. 3 godziny - wypytuja czy masz bron itp.,
      niektorym przeszukuja bagaze, biora paszport i szukaja sladow
      materialow wybuchowych i takie inne bzdury. Ogolnie da sie przezyc,
      chociaz jest to meczaca przeprawa.
      Wycieczki 2 - 1. morze martwe - 50 $, 2. wadi rum - 30 $
      Obydwie polecam
      Pamiatki to nic rewelacyjnego, wszedzie sa takie pojemniki szklane z
      piaskiem i napisem Jordan, wisiorki, produkty z morza martwego i
      inne takie jak wszedzie, a najlepiej je kupic np. podczas postojow w
      sklepikach lub bedac w Petrze wyjsc wieczorem do miasta i wybrac cos
      dla siebie - sklepikow z pamiatkami jest tam bardzo duzo.
    • miriam_73 Re: Jordania+Egipt z Triadą 05.11.07, 16:31
      Miejsca w autokarze na etapie Egipt i Izrael jak popadnie, natomiast na terenie
      Jordanii wg klucza: najpierw ci z zieloną kartą Triady wg kolejności zgłoszeń a
      potem cała reszta też wg kolejności zgłoszeń/ wpłat, można było zajmować te
      miejsce które na moment własnego wejścia do autokaru jeszcze były wolne.
      Granice - czas przekraczania zależą od bieżacych wiatrów. Myśmy z Izraelczykami
      nie mieli żadnych problemów, raz dwa cała grupa odprawiła sie po stronie
      izraelskiej w ciągu ok 45 minut, wyrywkowo oczywiście sprawdzali i bagaże i
      paszporty na obecność materiałów wyb. i radioaktywność, bo takie są procedury.
      Przy wyjeździe też poszło szybko Natomiast u Jordańczyków siedzieliśmy
      bezczynnie ponad godzinę przy "kafeterii" czekając aż nam te swoje słoneczka
      wstemplują. W drodze powrotnej Jordania poszła szybko, Izrael na obu granicach
      też raz dwa natomiast Egipcjanom odpaliło i parę osób (z naszej grupy jedną
      kobietę) przetrzepali strasznie na zasadzie wywalania wszystkiego z bagażu i
      rozkręcania każdego pojemniczka z kremem czy innym kosmetykiem. Poza tym
      oczywiście u Egipcjan działała tylko jedna prześwietlarka, tylko jedno okienko
      paszportowe a do tego masa spragnionych skonfrontowała się na wolnocłówce
      egipskiej z żółwiem (a nie pracownikiem, któremu np. powinno zależeć na obrotach).
      • haniaszaraf Re: Jordania+Egipt z Triadą 05.11.07, 19:16
        Dziękuję wszystkim za odpowiedzi a scorpio za super-relację :)
        Jestem nowa na tym forum i nie wiem, czemu usunięto "z powodu złamania prawa (sic!)lub regulaminu" moje pytanie o hotel Coral Hills (założyłam nowy wątek na forum dotyczącym hoteli).Jejku,cóżem takiego złego uczyniła pytając o wrażenia z tego hotelu?Może doświadczeni forumowicze mnie oświecą?
        I jeszcze prośba do pań-czy mozna kupić w Jordanii fajne srebrne biżuty w stylu folk?
        • miriam_73 Re: Jordania+Egipt z Triadą 05.11.07, 19:56
          Co do hoteli - bardzo prosta odpowiedź: instrukcję zakładania wątków na hotelach
          masz opisaną na górze na stronie forum Egipt-Hotele (nazwa - liczba gwiazdek -
          miejscowość). Teraz poprawnie założonego wątku na pewno nie wytnę :). Każdy nowo
          pojawiający się wątek, nie założony zgodnie ze schematem będę usuwać, sorry.

Można kupić piękną biżuterę, widziałam np., że panie sobie kupowały srebrne
          bransoletki, chociaż mnie generalnie zachwycało złoto :) Jest w czym wybierać.

Do poczytania:
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=622&w=69402324&a=70731086
          do pooglądania:
          community.webshots.com/user/miriam_1973/albums/most-recent
          O fakultetach i samoorganizacji dodatkowego zwiedzania pisali pampati i jarek tutaj:
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=622&w=67686937&a=69263273
    • iberia.pl Re: Jordania+Egipt z Triadą 05.11.07, 21:25
      czy ktos moze polecic jakies inne biuro niz Triada na wyjazd:objazd
      po Jordanii i pobyt w E?
      • miriam_73 Re: Jordania+Egipt z Triadą 05.11.07, 22:20
        Sama Jordanię (bez Syrii) ma jeszcze Itaka (wycieczka nazywa się Bardzo Bliski
        Wschód):
        www.itaka.pl/strony/2/i/928.php?SEARCH_HOTEL[wyloty]=WAW&SEARCH_HOTEL[pokoje]=DBL&SEARCH_HOTEL[wyzywienie]=X&
        • iberia.pl Re: Jordania+Egipt z Triadą 05.11.07, 22:27
          dzieki, wlasnie o to mi chodzilo (tzn bez Syrii), szczerze mowiac to
          sadzilam, ze ceny sa jednak nieco nizsze :-(.
          • miriam_73 Re: Jordania+Egipt z Triadą 06.11.07, 11:10
            Jordania jest droga, niestety, zwłaszcza w porównaniu z Egiptem. No, ale Itaka
            też nie należy do tanich.
            • aga_2 Re: Jordania+Egipt z Triadą 06.11.07, 11:50
              Tez bylam na wycieczce Egipt + Jordania, ale jednak polecam bardziej
              opcje Eipt + Jordania/Izrael. Bylam na wycieczce fakult. w Izraelu,
              ale to za malo. Izrael robi niesamowite wrazenie, wieksze niz
              Jordania, bardzo polecam wybranie takiej opcji wyjazdu. W dodatku
              prawie wszystkie spotkane w obydwu krajachmiejsca maja wspolna
              historie, nalezy zobaczyc jedno i drugie panstw,aby wylapac
              wszystkie powiazania. Naprawde warto ! Ja zaluje, ze nie wybralam
              tej opcji. Wiem, ze np Alfa Star i Exim Tours maja takie wyciecki
              laczone.
              Pozdrawiam !
              • haniaszaraf Re: Jordania+Egipt z Triadą 06.11.07, 12:51
                A moim zdaniem naprawdę warto zrobić Izrael oddzielnie.Byłam tam w lutym 2000 z pielgrzymką i było co oglądać!Obok wrażeń związanych z religią,historią i kulturą mieliśmy możliwość przeżycia 4 pór roku w pigułce:w Tel-Awiwie z 10 stopni i lało (jesień),w Jerozolimie śnieg po kolana (i "katastrofa narodowa"),w Betlejem i Galilei śliczna wiosna a na pustyni Negew i nad Morzem Czerwonym-upalne lato.Krótki wypad to wg mnie za mało...
                • aga_2 Re: Jordania+Egipt z Triadą 06.11.07, 15:51
                  na pewno, a juz 1 dzien (tyle ja zwiedzalam jerozolime i betlejem)
                  to stanowczo za malo i wiem, ze tam na pewno wroce na dluzej

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka