brolka35 07.02.08, 14:01 Podzielcie się opiniami. Warto da radę. Czy podróż bardzo męcząca? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mariuszxxxx Re: Kair z 6-latkiem 07.02.08, 20:28 Mysle ze zalezy to od pory roku,Ja bylem z hrg z dziecmi 5 i 7 lat w listopadzie i bylo ok. Odpowiedz Link Zgłoś
obadziarka Re: Kair z 6-latkiem 07.02.08, 22:06 o to powazne wyzwanie, dluga podroz, no i miasto 22 mln ludzi. poczekabym na nastepna wizyte, nie ucieknie, ale kto wie...... Odpowiedz Link Zgłoś
platynka.iw Re: Kair z 6-latkiem 07.02.08, 23:22 obadziarka napisał: > [ciach]no i miasto 22 mln ludzi. A przepraszam, ale co ma jedno z drugim wspolnego? Odpowiedz Link Zgłoś
opt Re: Kair z 6-latkiem 07.02.08, 23:51 Piszę w oparciu o własne doświadczenia i te nie zawsze przemyślane do końca,a mianowicie: - nie udzło mi się uchronić dziecko o wiele starsze, mimo przestrzegania wielu zasad higieny, przed rozstrojem układu pokarmowego i do tej pory wyskakuje mi pot na czolr,gdy pomyślę jak temperatura ciała dziecka nagle rosła do 40 stopni ,a podawane środki nie pomagały,jak syna męczyła bieguka i torsje - chyba szkoda narażać sześciolatka,jest wiele ciekaych miejsc,które dziecku mogą dać wiecej radości bez potencjalnych zagrożeń - zagrożeniem mogą być upały,miałem okazję je przeżywać- zadna przyjemnoś,gdy z hotelu można wyjść dopiro póżnym wieczorem i tak przez kilkanaście dni - podróż samolotem nie jest męcząca,a dla dziecka,które nie leciało samolotem z pewnością dużą przygodą. Ja osobiście z tak małym dzieckiem w tym kierunku bym się nie wyierał. Odpowiedz Link Zgłoś
platynka.iw Re: Kair z 6-latkiem 07.02.08, 23:57 brolka35 napisała: > Podzielcie się opiniami. Warto da radę. Czy podróż bardzo męcząca? Oj bylo o tym na forum....bylo. Mase porad... mase wiadomosci...i troche sprzeczek ;-) Powtorze Ci. Nikt Ci nie da wygodnej dla Ciebie odpowiedzi. Moj Radzik byl na takiej wycieczce pierwszy raz w wieku 22 miesiecy a potem to juz poszlo!! :-) Ale kazde dziecko jest inne. Nie znamy TWojego dziecka-to Ty musisz sobie odpowiedziec na pytanie-czy da rade :-) Tak w przyblizeniu, ramowo. Wyjazd z hotelu ok.2 w nocy. Zbieranie ludzi z innych hoteli, dojazd na miejsce formowania sie konwoju. Ok.3-4 Wyjazd. Pokonujecie ok 600km z jednym ok.30 minutowym postojem na siku i cieple picie :-) Ok 10-11 jestescie pod Muzeum Egipskim. Przebiegacie przez niego z przewodnikiem. Pozniej jedziecie na plaskowyz Giza. Tam Piramidy-najpierw punkt widokowy potem pod same grobowce. Nastepnie zjezdzacie do sfinksa. Pozniej sklap z perfumami. Sklep z papirusami. Obiad. Wracacie. W hotelu jestescie ok. 23-1 w nocy. Jak dla mnie-warto :-) Oni maja swietne drogi, nie boja sie predkosci. Dla mnie za kazdym razem ta droga wcale nie jest ciezka-no ale ja jestem normalna inaczej i moje dzieci tez, wiec... ;-) Pozdrawiam, Iwi Odpowiedz Link Zgłoś
brolka35 Re: Kair z 6-latkiem 08.02.08, 08:19 Wiem że muszę podjąc decyzję sama. W zeszłym roku bylismy w Hurgadzie i odpuścilismy Kair - w tym się zastanawiam. Młody jest wytrzymały - ja obawiam się bardziej dróg no i wygody dla niego w autokarze tymbardziej iz musimy poszukac lokalnego biura bo Tui z którym jedziemy nie organizuje wycieczki do Kairu. A z lokalnymi biurami jak tutaj czytam różnie. Dziękuje za każdą uwagę Odpowiedz Link Zgłoś
natalii24 Re: Kair z 6-latkiem 08.02.08, 08:51 Wróciłam tydzień temu z Egipu, jechaliśmy ze Scan Holiday, byliśmy w Kairze razem z grupa ludzi z TUI, bylo kilka autokarów z tego biura. Dzieci byly nawet młodsze i przez całą drogę spały na fotelach.Tam nie chodzi się zbyt dużo, więc nie ma mowy o dużym zmęczeniu, gorzej jest w Luksorze. Odpowiedz Link Zgłoś
brolka35 Re: Kair z 6-latkiem 08.02.08, 11:07 chyba się zdecyduemy, niestety Wy pewnie jechaliscie z Hurgady, bo z Sharmu ni ema wycieczek Scana ani Tui do Kairu . zgadza się Odpowiedz Link Zgłoś
natalii24 Re: Kair z 6-latkiem 08.02.08, 11:23 Sprawdziłam i rzeczywiście nie ma. To może z innym biurem podróży pojedziecie do Kairu? Odpowiedz Link Zgłoś
brolka35 Re: Kair z 6-latkiem 08.02.08, 12:02 tak ale nie wiem które biuro lokalne wybrać, chyba że poszukam na miejscu jakiegoś naszego i się podczepimy do polskiej wycieczki chociaz słyszałam że to i tak jest mała różnica bo korzystają wszystkie buira z tych samych przewożników Odpowiedz Link Zgłoś
platynka.iw Re: Kair z 6-latkiem 08.02.08, 12:49 brolka35 napisała: > tak ale nie wiem które biuro lokalne wybrać, chyba że poszukam na > miejscu jakiegoś naszego i się podczepimy do polskiej wycieczki > chociaz słyszałam że to i tak jest mała różnica bo korzystają > wszystkie buira z tych samych przewożników Kair jednodniowy/autokarowy: -aaba sharm cena 40$ -exim 65$ Nie wiem jak dla Ciebie ale dla mnie jest to OGROMNA roznica, zwlaszcza jak kupuje to dla 3 osob i zwlaszcza-ze program jest ten sam. Nie wiem jak Ty, ale ja jak nie musze-to nie lubie przeplacac :-) Odpowiedz Link Zgłoś
brolka35 Re: Kair z 6-latkiem 08.02.08, 13:21 mogłabym dołozyć gdybym maiła jakąkolwiek pewność że autokar eximu jest lepszy - wyższy standart jazdy - atakiej pewności nie mam więc raczej nie będziemy przepłacać Odpowiedz Link Zgłoś
jad01 Re: Kair z 6-latkiem 08.02.08, 21:57 Ja zabrałem córkę do Kairu dokładnie w wieku 6 lat. Jechaliśmy z Sharmu i całą drogę spała. Nam udało się zająć dla niej 2 miejsca siedzące. Mieliśmy poduszkę i kocyk. Rano w Kairze była wypoczęta i tryskająca energią. Po zwiedzaniu Piramid,Sfinksa i Muzeum w Kairze zaczęła się jej fascynacja Egiptem. Adam Odpowiedz Link Zgłoś