Dodaj do ulubionych

Ludzie uczcie sie języków obcych !!!

IP: *.proxyplus.cz / 10.0.0.* 28.08.03, 11:26
Żałosny jest widok naszych rodaków za granicą, którzy nie potrafią wykrztusić
z siebie nawet najprostrzych słów w obcym języku. Są jak dzieci we mgle i
nawet prośba o dodatkowy widelec, sól czy szklankę jest nie do przeskoczenia.
Obserwuj wątek
    • Gość: Jola Re: Ludzie uczcie sie języków obcych !!! IP: *.hipernet.ras.pl 28.08.03, 13:21
      Zgadzam się z Tobą. Znajomość języków ułatwia wiele spraw, ale akurat w Egipcie
      można sie świetnie dogadać po polsko- rosyjsku, co jest calkiem niezłą zabawą.
      • Gość: ja Re: Ludzie uczcie sie języków obcych !!! IP: *.radom.pl 28.08.03, 14:03
        Zawsze można też liczyć na pomoc rodaków choć wygląda na to że nie wszystkich

Gość portalu: Jola napisał(a):

> Zgadzam się z Tobą. Znajomość języków ułatwia wiele spraw, ale akurat w
        Egipcie
        >
        > można sie świetnie dogadać po polsko- rosyjsku, co jest calkiem niezłą zabawą.
    • Gość: polski Re: Ludzie uczcie sie języków obcych !!! IP: *.radom.pl 28.08.03, 14:10
      najpierw trzeba pisać w języku ojczytsym bez błędów a później chwalić się
      znajomością języków. Jeśli tak je znasz jak polski - to gratuluję
    • Gość: Aa Re: Ludzie uczcie sie języków obcych !!! IP: *.bluu.net / 192.168.1.* 28.08.03, 14:16
      Wybacz żeby osoba np w wieku 50 lat zaczynała uczyć się języka obcego. Pewnie
      że to ułatwia życie ale nie każdy jest w stanie nauczyć się obcego języka (
      nawet w młodym wieku) a w PRLu uczyli tylko rosyjskiego. Skoro Ty umiesz
      perfekt jakiś język to chwali Ci się to, ale nie wyśmiewaj się z innych. Nie
      każdy ma zdolności językowe.
      • miriam_73 Re: Ludzie uczcie sie języków obcych !!! 21.10.03, 09:09
        A co wiek ma do tego??? Na nauke nigdy nie jest za późno.
    • Gość: Aa Re: Ludzie uczcie sie języków obcych !!! IP: *.bluu.net / 192.168.1.* 28.08.03, 14:17
      Czy uważasz , że jeżeli ktoś nie zna obcego języka to nie powinien podróżować
      tylko siedzieć w Polsce ?????
    • Gość: evka Re: Ludzie uczcie sie języków obcych !!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.08.03, 17:21
      A jak bardzo zalosny jest widok rodaka, ktoremu wydaje sie iz zna
      angielski...nawet brytyjczyk nie jest w stanie pojac co taki duka.Lepiej by
      bylo gdyby mowil po polsku.....no chyba, ze zna tylko kuchenna lacine a takich
      *swiatowcow* tez spotkalam....
      No comment...
      Pozdrawiam
    • Gość: kryl Re: Ludzie uczcie sie języków obcych !!! IP: *.proxyplus.cz / 10.0.0.* 29.08.03, 10:08
      No cóż domyślam się, że wszyscy krytykanci mojego wątku należą właśnie do
      opisanej przeze mnie grupy turystów.
      • Gość: Aa Re: Ludzie uczcie sie języków obcych !!! IP: *.bluu.net / 192.168.1.* 29.08.03, 10:33
        A tu się akurat grubo mylisz !!! Nie bądz taki zarozumiały, nie tylko ty znasz
        język obcy ( a może ci się tylka wydaje że znasz, hahaha)
    • Gość: zołza Re: Ludzie uczcie sie języków obcych !!! IP: 89.0.1.* 29.08.03, 14:57
      nie czepiajcie sie bo facet ma racje, ludzie nie ucza sie bo uwazaja ze
      jestesmy tacy swietni ze wszyscy powinni sie do nas dostosowac, czasami
      zachowujemy sie jak ruscy (niestety)
      Polska pawiem narodow jest.
      • Gość: kryl Re: Ludzie uczcie sie języków obcych !!! IP: *.proxyplus.cz / 10.0.0.* 29.08.03, 15:23
        i wydaje im się, że jak mówią po polsku, ale odpowiednio wolno i z wyraźną
        artykulacją głosek to wszyscy powinni ich zrozumieć.
        Widziałem faceta, który tłumaczył kelnerowi w ten mniej więcej sposób: "PLEASE
        WASER GA-ZO-WA-NĄ"
    • Gość: Aa Re: Ludzie uczcie sie języków obcych !!! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 29.08.03, 22:20
      No właśnie te "najprostsze" wyrazy niektórym (czyt. Kryl) - w języku polskim -
      sprawiają trudności i po co się śmiać z rodaków :((
      • Gość: Aa Re: Ludzie uczcie sie języków obcych !!! IP: *.bluu.net / 192.168.1.* 30.08.03, 10:18
        Słuchaj Aa, nie podszywaj się pod mój nick !!
        • Gość: Aa Re: Ludzie uczcie sie języków obcych !!! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 30.08.03, 10:49
          Gość portalu: Aa napisał(a):

> Słuchaj Aa, nie podszywaj się pod mój nick !!

Słuchaj Aa nie podszywam się pod Twój Nick, on jest po prostu mój :)) Na
          szczęście inne IP!! Po prostu zbieżność !!!
          Ale widzę, że pogląd dotyczący sprawy ten sam :))
          • Gość: Aa Re: Ludzie uczcie sie języków obcych !!! IP: *.bluu.net / 192.168.1.* 01.09.03, 14:13
            Chociaż dobrze , że się zgadzamy !!
    • Gość: qwerty Re: Ludzie uczcie sie języków obcych !!! IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 29.08.03, 22:48
      polak- Dzień-do-bry chce pił-kę
      sprzedawca-??
      p-PIŁ-KA (zaczyna krzyczeć)
      s-Do you speak english??
      p-(pokazuje rękami)
      s-a ball- OK
      p- yeah piłka, dobra, a teraz słuchaj- piłka do metalu

A teraz poważniej- to jest naprawdę przykre, jak widzi się kogoś, kto chce
      poprosić o zupę i niemiłosiernie wrzeszczy Z U P A, ZU-PA
      Złożyło się tak trochę nieszczęśliwie, że nasz język nie jest powszechnie
      znany i trzeba czasem chociaż jakieś rozmówki przeczytać (ze zrozumieniem i
      postarać się zapamiętać, ale to już inna bajka)
      Nie róbmy sobie wstydu- jeszcze nie jest za późno...
      Pozdrawiam
      • Gość: aa Re: Ludzie uczcie sie języków obcych !!! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 30.08.03, 20:40
        e Ty Poliglota. Jaki znasz język to Ciebie sprawdzimy - filolodzy.
    • Gość: turista Re: Ludzie uczcie sie języków obcych !!! IP: 213.212.252.* 31.08.03, 11:22
      jestem w hurgadzie w hotelu sea gull(centrum hurgady).ja kiedy widze polskich
      turystow nie przyznaje sie ze jestem z polski.jest mi wstyd za polakow.w
      recepcji robia awantury w jezyku polskim , muwia duzymi literami do
      recepcjonisty a ten i tak ich nie rozumie.jezeli ktos nie zna podstaw
      angielskiego badz niemieckiego proponuje wczasy w polsce.ludzie zrozumcie
      jezeli bedziecie znali podstawy jakiegos jezyka na calym swiecie bedzie wam
      latwiej sie poruszac ,anie za wlasne braki jezykowe obarczac wina rezydenta
      takie sytuacje tez spotkalem.ja osobiscie wspulczuje ze maja doczynienia z
      ciemnymi polakami
      • Gość: rafbrz Re: Ludzie uczcie sie języków obcych !!! IP: *.zgrudna.kghm.com.pl / 172.30.22.* 01.09.03, 13:35
        te turista, a moze tak byś się z Polskiego przeszkolił!!!, z taką pisownią też
        bym sie wstydził być POLAKIEM>>>>
    • Gość: rezydenci Re: Ludzie uczcie sie języków obcych !!! IP: 62.135.62.* 01.09.03, 20:03
      Gość portalu: kryl napisał(a):

> Żałosny jest widok naszych rodaków za granicą, którzy nie potrafią wykrztusić
      > z siebie nawet najprostrzych słów w obcym języku. Są jak dzieci we mgle i
      > nawet prośba o dodatkowy widelec, sól czy szklankę jest nie do przeskoczenia.

I NIESTETY Z TAKICH DROBIAZGOW.. NP. PROSTEGO PYTANIA O TO CZY MOZNA ZMIENIC
      POKOJ... ROBIA SIE CZESTO KARCZEMNE AWANTURY. BO DZWONI SIE DO REZYDENTA I OD
      RAZU ROBI MU WYMOWKI, A CZESTO OKAZUJE SIE ZA JAK DZWONIMY DO RECEPCJI TO
      POKOJE NA WYMIANE SA..TYLKO TRZEBA W RECEPCJI POPROSIC.
      • Gość: JJ Re: Ludzie uczcie sie języków obcych !!! IP: *.acn.pl 01.09.03, 20:13
        Oj drodzy rezedynci, chyba przesadzacie. Czasami te pokoje są, ale dla was.
        Zwykły turysta nawet znajacy jezyki tego pokoju na wymiane nie uzyska.
        Dlaczego? Ponieważ w recepcji chcą za to drobne pieniążki, np. 10 dolarów i w
        delikatny sposób nam to pokazują. Potem przychodzi rezydent i bez tej drobnej
        opłaty pokój sie znajduje. Ot i cała prawda.
    • Gość: beby Re: Ludzie uczcie sie języków obcych !!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.09.03, 07:30
      Całkowicie zgadzam się z założycielem wątku. Sama wstydziłam się za Polaków i
      tłumaczyłąm ich zachowanie (poniżej krytyki) przed moimi Egipskimi
      przyjaciółmi. Nie chcę do tego wracać nawet myślami, bo chce mi się płakać.
      Ludzie pojechali nie na tę wycieczkę co trzeba właśnie przez nieznajomość
      języka, a później robili w związku z tym karczemną awanturę. Straszne... A
      poziom pani, która najbardziej krzyczała był mniej więcej taki: (zamawia sobie
      kawę u kelnera)... poproszę coffe (jej wymowa "Kafę" z akcentem na "ę")... nie
      herbatę tylko "Kafę"... niestety chłopak nie miał szans jej zrozumieć, więc
      zaczęła wrzeszczeć, ze nie chcą jej tu nawet podać kawy...
    • beduinka NAJBARDZIEJ PRZYDA SIĘ ARABSKI 18.10.03, 21:33
      NAJBARDZIEJ PRZYDA SIĘ ARABSKI,
      ale i bez niego można sobie poradzić
      ale sama znajomość języka polskiego NIE WYSTARCZY

Gość portalu: kryl napisał(a):

> Żałosny jest widok naszych rodaków za granicą, którzy nie potrafią wykrztusić
      > z siebie nawet najprostrzych słów w obcym języku. Są jak dzieci we mgle i
      > nawet prośba o dodatkowy widelec, sól czy szklankę jest nie do przeskoczenia.
      • Gość: Renata Re: NAJBARDZIEJ PRZYDA SIĘ ARABSKI IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.10.03, 22:03
        To znaczy, że jeśli nie znam żadnego języka obcego (za moich czasów karmiono
        nas rosyjskim), to mam nie jechać do Egiptu, pozostaje mi tylko Bułgaria itp?
        • beduinka Re: NAJBARDZIEJ PRZYDA SIĘ ARABSKI 18.10.03, 22:13
          wybacz, ale to wstyd nie umieć się porozumieć się w żadnym światowym języku
          i nie mów...a w moich czasach to tak...
          bo moi rodzice (pewnie twoi rówieśnicy) mówią w kilku językach
          to zależy indywidualnie od człowieka, jego ambicji itp.
          ja znam języki polski, czeski, angielski, niemiecki, arabski, włoski i
          perski...od przyszłego tygonia zaczynam się uczyć hebrajskiego

Gość portalu: Renata napisał(a):

> To znaczy, że jeśli nie znam żadnego języka obcego (za moich czasów karmiono
          > nas rosyjskim), to mam nie jechać do Egiptu, pozostaje mi tylko Bułgaria itp?
          • Gość: Renata Re: NAJBARDZIEJ PRZYDA SIĘ ARABSKI IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.10.03, 22:19
            Kotku nie o to chodzi abyś się pochwaliła ile znasz języków, ale o zwykłą radę.
            Moja córka też uczy się 3 języków-ma 12 lat. Ja też nie będę Ci się tłumaczyła
            dlaczego tak się ułożyło w moim życiu a nie inaczej- miałam inne priorytety.
            Nie jestem idiotką mam ukończone studia, 2 kierunki studiów podyplomowych więc
            może się nie licytujmy, albo poradzisz albo nie.
            • beduinka Re: NAJBARDZIEJ PRZYDA SIĘ ARABSKI 18.10.03, 22:29

> Kotku

kotkiem to na pewno nie jestem

nie o to chodzi abyś się pochwaliła ile znasz języków, ale o zwykłą radę.

to nie jest chwalenie się...ale po prostu jest wstyd, gdy Polacy za granicą ani
              me ani be ani kukuryku w obcym języku...do obsługi czy w sklepikach udzywają
              się po polsku...oczywiście nie wszyscy...a rada jest prosta: uczyć się języków
              obcych

>
              > Moja córka też uczy się 3 języków-ma 12 lat.

i tak powinno być...bo to będzie procentowało, będzie jej atutem

Ja też nie będę Ci się tłumaczyła
              > dlaczego tak się ułożyło w moim życiu a nie inaczej- miałam inne priorytety.
              > Nie jestem idiotką

nie twierdziłam tak

mam ukończone studia, 2 kierunki studiów podyplomowych więc
              > może się nie licytujmy, albo poradzisz albo nie.

ja się nie licytuję...
        • pc_maniac Re: NAJBARDZIEJ PRZYDA SIĘ ARABSKI 18.10.03, 22:18
          Spoko, zawsze możesz poprosić kogoś z Polaków, którzy znają ległidż.
          • beduinka Re: NAJBARDZIEJ PRZYDA SIĘ ARABSKI 18.10.03, 22:23
            pc_maniac napisał:

> Spoko, zawsze możesz poprosić kogoś z Polaków, którzy znają ległidż.

a mnie to właśnie denerwuje...bo gdy ja byłam w Hurghadzie i Polacy z tego
            turnusu słyszeli, jak ja nawijam po arabsku, cały czas przychodzili do mnie bym
            dla nich tłumaczyła rózne rzeczy
            • Gość: Kaktus Re: NAJBARDZIEJ PRZYDA SIĘ ARABSKI IP: *.knurowski.net 18.10.03, 22:26
              > a mnie to właśnie denerwuje...bo gdy ja byłam w Hurghadzie i Polacy z tego
              > turnusu słyszeli, jak ja nawijam po arabsku, cały czas przychodzili do mnie
              bym
              >
              > dla nich tłumaczyła rózne rzeczy
              >
              i co pomogłaś czy pogoniłaś w cholerę ???
              • beduinka Re: NAJBARDZIEJ PRZYDA SIĘ ARABSKI 18.10.03, 22:31
                Gość portalu: Kaktus napisał(a):

> > a mnie to właśnie denerwuje...bo gdy ja byłam w Hurghadzie i Polacy z tego
                >
                > > turnusu słyszeli, jak ja nawijam po arabsku, cały czas przychodzili do mni
                > e
                > bym
                > >
                > > dla nich tłumaczyła rózne rzeczy
                > >
                > i co pomogłaś czy pogoniłaś w cholerę ???

pomogłam z sztucznym uśmiechem na twarzy
                • Gość: Kaktus Re: NAJBARDZIEJ PRZYDA SIĘ ARABSKI IP: *.knurowski.net 18.10.03, 22:35
                  czyli dobry człowiek z Ciebie ... a to najważniejsze ...
                  • beduinka Re: NAJBARDZIEJ PRZYDA SIĘ ARABSKI 18.10.03, 22:39
                    Gość portalu: Kaktus napisał(a):

> czyli dobry człowiek z Ciebie ... a to najważniejsze ...

;-P
              • Gość: Renata Re: NAJBARDZIEJ PRZYDA SIĘ ARABSKI IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.10.03, 22:36
                Sądzę, że lepiej gdyby pogoniła w cholerę, niż ten sztuczny uśmiech:), i po co
                był tu podnoszoy temat zachowania Polaków na tle innych nacji jeśli wśród
                rodaków miast życzliwości spotkamy "sztuczny uśmiech".
                • Gość: Kaktus Re: NAJBARDZIEJ PRZYDA SIĘ ARABSKI IP: *.knurowski.net 18.10.03, 22:39
                  eeee ... tam po co sobie psuć humor ... jedź smiało i rozkoszuj wakacjami i ...
                  bo jest czym ;-)
                • beduinka Re: NAJBARDZIEJ PRZYDA SIĘ ARABSKI 18.10.03, 22:41

> Sądzę, że lepiej gdyby pogoniła w cholerę, niż ten sztuczny uśmiech:), i po
                  co
                  > był tu podnoszoy temat zachowania Polaków na tle innych nacji jeśli wśród
                  > rodaków miast życzliwości spotkamy "sztuczny uśmiech".

wybacz, ale jak jestem na wyjeździe jako pilot wycieczek to zajmuję się
                  turystami bardzo profesjonalnie, poświęcam im każdą chwilę, pomagam w
                  wszystkich sytuacjach, tłumaczę itp.

ale jak jestem na wyjeździe wakacyjnym...to chcę od tego wszystkiego odpocząć
            • Gość: Renata Re: NAJBARDZIEJ PRZYDA SIĘ ARABSKI IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.10.03, 22:28
              Może jednak odpowiesz zamiast po raz kolejny się chwalić. Wszystkim dzięki za
              odpowiedź.
              • beduinka Re: NAJBARDZIEJ PRZYDA SIĘ ARABSKI 18.10.03, 22:32

> Może jednak odpowiesz zamiast po raz kolejny się chwalić. Wszystkim dzięki za
                > odpowiedź.

cały czas odpowiadam
        • Gość: Kaktus Re: NAJBARDZIEJ PRZYDA SIĘ ARABSKI IP: *.knurowski.net 18.10.03, 22:23
          spoko ... bedziesz troszkę mniej niezależna, ale nie bezradna ...
    • Gość: Kasia Re: Ludzie uczcie sie języków obcych !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.10.03, 22:38
      Z przykrością stwierdzam, że te osoby, które tak agresywnie się bronią przed
      nauką języków obcych są moim zdaniem... po prostu leniwe!

Każdy może się nauczyć podstawowych słów/zdań aby się dogadać za granicą. Z
      resztą jest to mile widziane przez rodaków i można w ten sposób z nimi nawiązać
      prawdziwy kontakt :)
      • beduinka Re: Ludzie uczcie sie języków obcych !!! 18.10.03, 22:44
        jak najbardziej się z tobą zgadzam...
        jest to po prostu lenistwo...na naukę nigdy nie jest za późno...
        jeśli nawet nie zna się języka biegle, to przynajmniej postawy...później można
        więcej podłapać przy konwersacjach...
        a znanie choćby pojedynczych zwrotów w lokalnym języku - na pewno nam sie
        przyda, a jaką radość wywoła ;-P

Gość portalu: Kasia napisał(a):

> Z przykrością stwierdzam, że te osoby, które tak agresywnie się bronią przed
        > nauką języków obcych są moim zdaniem... po prostu leniwe!
        >
        > Każdy może się nauczyć podstawowych słów/zdań aby się dogadać za granicą. Z
        > resztą jest to mile widziane przez rodaków i można w ten sposób z nimi
        nawiązać
        >
        > prawdziwy kontakt :)
        • Gość: Renata Re: Ludzie uczcie sie języków obcych !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.10.03, 22:53
          Dobra nie Kotku, wybacz chyba się nie zrozumiałyśmy, uczyłam się języka
          angielskiego i podstawowe zwroty znam, trudno jednak mówić w moim przypadku o
          znajomości języka. Podobnie sprawa wygląda z rosyjskim. W mojej działalności
          język obcy- żaden- nie jest mi potrzebny, więc wielu niewiele pamiętam.
          Chciałam od Ciebie tylko życzliwej rady, czy tam zginę czy nie. Teraz jednak
          się zastanawiam czy mogę poprosic kogoś o pomoc, bo może właśnie jest prywatnie
          i życzliwość go już nie obowiązuje.
          • neferet_iti Re: Do Renaty 18.10.03, 23:26
            Jedź spokojnie i nie przejmuj się, bo gdzie jak gdzie, ale w Egipcie nie
            zginiesz. Jeżeli masz jakieś podstawy angielskiego i rosyjskiego (w wielu
            sklepach i hotelach w Hurghadzie mozna bez wiekszych problemów porozumieć się
            po rosyjsku) to nie będziesz miała kłopotów z dogadaniem się. Możesz na wszelki
            wypadek zabrać też ze sobą jakiś kieszonkowy mini słownik angielskiego gdyby
            potrzebne Ci było jakieś szczególne słowo. Miłego urlopu!
          • pc_maniac Re: Ludzie uczcie sie języków obcych !!! 18.10.03, 23:32
            Beduinko.
            Z włąsnego podwórka (bo jestem również w pewnym sensie nauczycielem) powiem
            Ci, że nie każdy ma aż tak chłonny umysł by w każdym wieku uczyć się języków.
            Mało tego, niektórzy mają całkowity antytalent do języków obcych. Więc uważam,
            że tylko z tego powodu nie można ich skreślać z listy turystów.
            Powiem Ci, że pierwszy raz odczułem w Twojej wypowiedzi złośliwość i
            zarozumialstwo. Trochę mnie rozczarowałaś tą wypowiedzią.

W świecie bywałem często, ale jedynie wśród Polaków zauważyłem dziwne
            zachowania wobec krajan. Wielu ukrywa przed innymi Polakami swoje pochodzenie,
            a jeszcze więcej robi im nawet złośliwe numery.
            Smutne.
            • beduinka Re: Ludzie uczcie sie języków obcych !!! 18.10.03, 23:58
              pc_maniac napisał:

> Beduinko.
              > Z włąsnego podwórka (bo jestem również w pewnym sensie nauczycielem) powiem
              > Ci, że nie każdy ma aż tak chłonny umysł by w każdym wieku uczyć się języków.
              > Mało tego, niektórzy mają całkowity antytalent do języków obcych. Więc
              uważam,
              > że tylko z tego powodu nie można ich skreślać z listy turystów.

Nie skreślam...jak najbardziej każdego zachęcam do podróży, do poznawania
              świata. Nawet bez znajomości języka...
              Ale wtedy jest po prostu trudniej i Polacy trzymają się w swoim towarzystwie.

> Powiem Ci, że pierwszy raz odczułem w Twojej wypowiedzi złośliwość i
              > zarozumialstwo. Trochę mnie rozczarowałaś tą wypowiedzią.
              >

oj...jak mi przykro ;-P
              nie chciałam, by moja wypowiedź tak została odebrana

> W świecie bywałem często, ale jedynie wśród Polaków zauważyłem dziwne
              > zachowania wobec krajan. Wielu ukrywa przed innymi Polakami swoje
              pochodzenie,

>
              ja też często nie mówię, że jestem z Polski...(ostatnio często mówię, że jestem
              z Libanu czy z Syrii...zresztą ten pomysł podsunęli mi sami Arabowie, bo często
              przy pierwszej rozmowie - tak sądzili)...ale to nie z powodu nieznajomości
              przez Polaków języków obcych...ja nie mam ochoty być wśród ludzi narzekających
              na wszystko, jęczących, że to i tamto jest "nie-tak"...często pijanych...chcę
              odpocząć od słyszenia niecenzuralnych słów
              żeby było jasne - nie twierdzę, że wszyscy Polacy są tacy...są też osoby
              normalne ;-P

> a jeszcze więcej robi im nawet złośliwe numery.
              > Smutne.

złośliwych numerów nie wykręcam...

ale to jest taka ciekawostka z Hurghady
              mój kolega - właściciel jednego ze sklepików i drugi chłopak u niego
              pracujący...
              znamy się od 3 czy 4 lat...
              wcześniej mój kumpel uwielbiał umawiać się z turystkami, tydzień jedna, kolejny
              tydzieć, kolejna turystka...itp. co turnus nowa...
              teraz twierdzi, że już z tego wyrósł - ma 32 lata...
              któregoś dnia przychodzę...w sklepie sieci kobitka jakoś powyżej 40 let...z
              makijażem jak tapeta i w króciutkiej mini...włosy - sztuczny blond...
              witam się z kumplem po arabsku...do niej powitanie po angielsku - ale nie
              odpowiada...kumpel mówi mi - że to Polka...więc mówię Dzień
              dobry...odpowiada...pytam się o samopoczucie, odpowiada...nawet nie ripostuje
              dalej powracam do rozmowy po arabsku z kumplem...pytam się, czy to klientka.
              on, że nie...że to tegotygodniowy nabytek jego pracownika...
              on wchodzi, witamy się i trochę dalej rozmawiamy po arabsku...w pewnym momencie
              mówi mi, popatrz mi do czego służą Polki...i podchodzi do niej...całuje ją i
              wkłada rękę pod bluzkę...ona wydaje się trochę zawstydzona, ale nie
              reaguje...trochę rozmawiam z nim, czy nie ma jakiś zahamowań przed takim
              zachowaniem...on mówi, że skoro one same chcą i po to właśnie przyjeżdżają do
              Egiptu...to czemu nie...i odjeżdżają taksówką...
      • Gość: Malwa Re: Ludzie uczcie sie języków obcych !!! IP: *.aster.pl / *.acn.pl 18.10.03, 23:23
        Nie probujcie być świętsi od Papieża. Czy wiecie ilu Francuzów lub Amerykanów
        zna języki obce ? Bardzo, ale to bardzo niewielu. W Stanach są to zwykle Ci,
        którzy tam mają jeszcze płytkie korzenie. Jeżeli ktoś używa języka obcego w
        pracy zawodowej to nie ma znim problemów i na wyjazdach. Natomiast jeśli masz
        okazję używać obcy język najwyżej raz do roku podczas tygodniowego lub
        dwutygodniowego wyjazdu to zazwyczaj nauka języka obcego jest syzyfową pracą.
        A czy uważacie, że kelnerzy tak dobrze znają język angielski? W jakiejś
        wypowiedzi pewien zarozumialec naśmiewał się, że usłyszał "WASER GA-ZO-WA-NĄ"

To temu poliglocie mogę tylko powiedzieć, że kelner nie nie wiedział (w hotelu
        5*) co to jest "still mineral water" a co to jest "fizzy mineral water". Trzeba
        było użyć dodatkowych określeń. To Egipcjanie używają pojęcia z gazem lub bez
        gazu . Nie dajmy się zwariować. Jeżeli ktoś chce się napic piwa nie musi
        kupować całego browaru. I myślę, że ta osoba, która przy zamawianiu butelki
        wody mineralnej gazowanej użyła tych wyśmiewanych przez szydercę słów była
        szybciej zrozumiana przez kelnera niż ktoś, kto zamawiał tą samą wodę w
        poprawnym języku używanym nad Tamizą.

A Tym wszystkim których tak razi nieporadność językowa naszych rodaków
        proponuję posłuchać innych nacji, byż może pozbędą się wówczas kompleksów i w
        takich sytuacjach pomogą bliźniemu zamiast z niego szydzić.
        • pc_maniac Re: Ludzie uczcie sie języków obcych !!! 18.10.03, 23:49
          Z Francuzami to całkiem inna sprawa.
          Jest to kraj w którym bywam od wielu lat (15-20, nie pamiętam).
          Oni bardzo dobrze znają angielski lub w niektórych rejonach włoski.
          Niestety strasze pokolenia mają jakąś podświadomą awersję do Anglików i za
          Boga nie przyznają się, że znają ten język. Z młodszym pokoleniem jest całkiem
          inaczej, oni bardzo chętnie konwersują po angielsku. W Niemczech nie mają
          żadnych obiekcji do rozmów po angielsku. To samo w krajach beneluksu i
          skandynawskich.

Cóż, Amerykanie to niestety w większości buraki, wychowane od dziecka w
          przekonaniu, że są pępkiem świata i że to świat powinien się przystosowywać do
          nich, a nie na odwrót. Kiedy pierwszy raz pojechałem do Egiptu i zapytałem się
          jak mam się nie zachowywać - odpowiedziano mi - "zachowuj się tak jak nie
          zachowałby się Amerykanin i będzie dobrze".
          • Gość: olesia Re: Ludzie uczcie sie języków obcych !!! IP: odrodzenia:* / 10.50.66.* 18.10.03, 23:54
            • Gość: Olesia Re: Ludzie uczcie sie języków obcych !!! IP: odrodzenia:* / 10.50.66.* 19.10.03, 00:19
              Mówcie sobie co chcecie,ale znajac jezyk angielski,czujemy sie pewniej i
              bezpieczniej.Pisze angielski,bo zdecydowanie najlatwiej sie w tym jezyku
              wszedzie porozumiec.Razem z moim parterem pojezdzilismy troche.Nigdy nie
              mielismy problemu z porozumieniem sie gdziekolwiek.On zna niemiecki i angielski
              (angielski po murzynsku,ja dosc dobrze francuski.I moim zdaniem, nie chodzi o
              to, zeby mówic biegle.Inne nacje tez mowia po murzynsku.Chodzi o to, zeby
              przelamac strach i w ogole moc cos z siebie wydusic.Niestety Egipt to zazwyczaj
              angielski.Moj parter musial sie przemoc i pod koniec urlopu calkiem dobrze juz
              sobie radzil.Ze mna bylo gorzej.Ja rozumiem kontekst zdania,choc nie zawsze do
              konca.Przerabialam podstawy angielskiego ze cztery razy,i poki co zdecydowalam
              sie zajrzec do ksiazek i poprzypominac sobie to o czym zapomnialam.Mysle,ze za
              rok ja tez bede umiala poslugiwac sie tym jezykiem w stopniu miernym.Musze sie
              tylko wykazac zapalem i troche odpuscic lenistwo.Reszta pojdzie jak z platka.To
              wkurzajace jak inni cos tam mowia, a Ty jak ten matol tylko sluchasz.No,
              chcialoby sie cos wtracic do rozmowy i nic.Ja juz postanowilam.Ucze sie, a
              nabyte umiejetnosci mam nadzieje sprawdzic za rok.Na nauke nigdy nie jest za
              pozno.Trzymajcie za mnie kciuki, zeby to nie byl slomiany zapal!!! Pozdrawiam
              • beduinka Re: Ludzie uczcie sie języków obcych !!! 19.10.03, 00:29
                Gość portalu: Olesia napisał(a):

> Mówcie sobie co chcecie,ale znajac jezyk angielski,czujemy sie pewniej i
                > bezpieczniej.Pisze angielski,bo zdecydowanie najlatwiej sie w tym jezyku
                > wszedzie porozumiec.Razem z moim parterem pojezdzilismy troche.Nigdy nie
                > mielismy problemu z porozumieniem sie gdziekolwiek.On zna niemiecki i
                angielski
                >
                > (angielski po murzynsku,ja dosc dobrze francuski.I moim zdaniem, nie chodzi o
                > to, zeby mówic biegle.Inne nacje tez mowia po murzynsku.Chodzi o to, zeby
                > przelamac strach i w ogole moc cos z siebie wydusic.Niestety Egipt to
                zazwyczaj
                >
                > angielski.Moj parter musial sie przemoc i pod koniec urlopu calkiem dobrze
                juz
                > sobie radzil.Ze mna bylo gorzej.Ja rozumiem kontekst zdania,choc nie zawsze
                do
                > konca.Przerabialam podstawy angielskiego ze cztery razy,i poki co
                zdecydowalam
                > sie zajrzec do ksiazek i poprzypominac sobie to o czym zapomnialam.Mysle,ze
                za
                > rok ja tez bede umiala poslugiwac sie tym jezykiem w stopniu miernym.Musze
                sie
                > tylko wykazac zapalem i troche odpuscic lenistwo.Reszta pojdzie jak z
                platka.To
                >
                > wkurzajace jak inni cos tam mowia, a Ty jak ten matol tylko sluchasz.No,
                > chcialoby sie cos wtracic do rozmowy i nic.Ja juz postanowilam.Ucze sie, a
                > nabyte umiejetnosci mam nadzieje sprawdzic za rok.Na nauke nigdy nie jest za
                > pozno.Trzymajcie za mnie kciuki, zeby to nie byl slomiany zapal!!! Pozdrawiam

gratuluję ci takiej postawy i zyczę postępów w nauce...na pewno się uda...ważne
                jest próbowanie...trzeba się przemóc w rozmowie...nawet u mnie na roku na
                studiach (filologia) sa osoby, które choć znają bardzo dobrze język, mają
                nalepsze oceny z egzaminów - ale boją się w nim rozmawiać...
                nie są potrzebne skomplikowane struktury gramatyczne...zresztą ja poziom języka
                często dopasowuję do rozmówcy i staram się przede wszystkim mówić w sposób
                zrozumiały, a niekoniecznie w czystym języku literackim
                jeszcze raz powodzenia i pozdrawiam
          • pc_maniac Re: Ludzie uczcie sie języków obcych !!! 18.10.03, 23:54
            Zaś co do Egipcjan.
            Tak naprawdę, to ich angielski jest dużo gorszy od angielskiego przeciętnego
            Polaka. Z rozmowami jeszcze jako tako, ale z angielskim pisanym - tragedia.
            Sam nie jestem jakimś specem z angielskiego (standardowa konwersacja), ale ja
            dogadywałem się z nimi, zaś koleżanka na wycieczce, która mieszkała w Anglii
            prawie 30 lat, obecnie jest profesorem w WSH i wykłada tam ekonomię po
            angielsku, miała bardzo poważne problemy z porozumiewaniem się z Egipcjanami w
            języku Szekspira. I na pewno przyczyna nie leżała w jej nieznajomości
            angielskiego ;o).
            • Gość: Olesia Re: Do beduinki IP: odrodzenia:* / 10.50.66.* 19.10.03, 00:38
              Dzieki beduinko.Buziaki
              • beduinka Re: Do beduinki 19.10.03, 00:40
                nie ma za co
                całuski i uściski

ps.
                a nie chciałabyś się może uczyć języka arabskiego?

> Dzieki beduinko.Buziaki
                • Gość: Olesia Re: Do beduinki IP: odrodzenia:* / 10.50.66.* 19.10.03, 00:45
                  Beduinko,angielski przyda mi sie na pewno a na arabski jestem po prostu za
                  stara.Sadzac po pisowni to koszmarny jezyk, ale znam slowo Hipipi.Takim raczy
                  mnie jeden bardzo mlody i bardzo przystojny Egipcjanin,gdy wysyla mi sms.Pa
                  • beduinka Re: Do beduinki 19.10.03, 10:06

> Beduinko,angielski przyda mi sie na pewno a na arabski jestem po prostu za
                    > stara.Sadzac po pisowni to koszmarny jezyk, ale znam slowo Hipipi.Takim raczy
                    > mnie jeden bardzo mlody i bardzo przystojny Egipcjanin,gdy wysyla mi sms.Pa

nie jest znowu taki koszmarny...pisownia nie jest znowu taka trudna...jest
                    tylko 28 liter...dla mnie język arabski jest po prostu cudny...kocham go
                    słuchać, szczególnie recytacje koraniczne...to słowo to pewnie habibi...w
                    języku arabskim nie ma literki "p" i często Arabowie w transkrybowaniu
                    arabskiego naszym alfabetem mylą "p" i "b"...habibi oznacza kochanie
                    ale z pewnością dobra znajomość języka angielskiego ci wystarczy...ucz się
                    pilnie...
                    • Gość: Olesia Re: Do beduinki IP: odrodzenia:* / 10.50.66.* 19.10.03, 12:29
                      Póki co beduinko,marzy mi sie znajomosc angielskiego w stopniu podstawowym,do
                      dobrego bardzo daleka droga,ale poslucham Cie i bede pilnie sie uczyc.Masz
                      oczywiscie racje hibibi,a jezyka arabskiego naprawde fajnie sie slucha.Buziaki
            • izzaa Re: Ludzie uczcie sie języków obcych !!! 20.10.03, 16:18

Ludzie nie jest tak źle nie wszyscy musza być dosklonali we wszytskim !!!!
              Egipcjanie rzeczywiscie podobnie jak Hindusi mowią strasznie po angielsku...Ale
              co tam nawazniejsze aby sie dogadac płynną lub łamana angielszczyzna:)
              Pozdrawiam
              Iza

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka