Dodaj do ulubionych

SINAI ONLY

02.04.08, 15:31
Witam i mam konkretne pytanie odnośnie bezpłatnej wizy Sinai Only:
wiem jakie są zasady jej wydawania i możliowści z niej korzystania.
Chciałbym jednak zapytać jak wygląda kwestia kontroli paszportowej
np. podczas wyjazdu do Kairu??? Dwa lata temy byłem w Hurghadzie i
tam wręcz mówiono, aby paszporty trzymać w hotelu i na żadne
wycieczki ich nie zabierać. A więc jak to jest na Synaju?
Obserwuj wątek
    • miriam_73 Re: SINAI ONLY 02.04.08, 16:31
      1. Wyruszając gdziekolwiek poza Sharm musisz miec paszport, inaczej zabawa
      skończy sie na pierwszym checkpoincie. Własnie ze wzgledu na sprawy wizowe. Bez
      paszportu nie wyjedziesz poza Synaj, a juz tym bardziej do Kairu. Bo żeby
      pojechac do Kairu trzeba miec pełna wizę. Żeby kontrola sprawdziła, czy masz
      wizę musisz miec ze sobą paszport.

2. Zasady sa proste. Po przylocie na Arrival Card na odwrocie wpisuje sie
      adnotacje Sinai only i tylko z ta kartą i paszportem idzie sie do odprawy
      paszportowej. SO uprawnia do poruszania sie na Synaju wzdłuż wybrzeża zatoki
      Aquaba, a jej faktycznym ogranicznikiem sa checkpointy na drogach które prowadzą
      do Kairu (wylot na "dół" od Sharm ok 1 km za miastem - policjant wchodzi i
      sprawdza każdy paszport - dlatego jadąc do Ras Mohammad droga lądową konieczna
      jest wiza)a w kierunku północnym na krzyżówce gdzies bodaj na wysokości Nuweiby.
      Jadąc z Sharmu do Izraela czy Jordanii nie trzba miec wizy, natomiast planując
      wyjazd z Sharm do Kairu (oraz na niektóre wycieczki lokalne) jest to konieczne i
      implikuje konieczność posiadania paszportu przy sobie.
      • anetta70 Re: SINAI ONLY 03.04.08, 08:09
        Droga Miriam i inni dobrze poinformowani, czy orientujecie się jak
        to jest z wycieczką na górę Mojżesza i do klasztoru Św. Katarzyny?
        To jedyny fakultet który planujemy. Informacje są sprzeczne i już
        naprawdę nie wiem czy Sinai Only wystarczy czy nie. Niby te 60 $
        (4os. rodzina)to nie fortuna, ale po co je wydawac jeśli to
        niekonieczne?
        • annabeata22 Re: SINAI ONLY 03.04.08, 08:50
          Na wycieczkę Klasztor + kolorowy kanion nie potrzeba wizy,ale zabieraja Ci
          paszport w punkcie kontrolnym i oddaja jak wracasz
        • miriam_73 Re: SINAI ONLY 03.04.08, 09:49
          Z tego co wiem z własnych doświadczen - do Klasztoru wystarcza SO. Natomiast w
          ub. roku w drodze do Kolorowego - sprawdzali wizy i nie puścili osoby, która jej
          nie miała. Zatem z Kolorowym Kanionem byłabym ostrożna.
          • annabeata22 Re: SINAI ONLY 03.04.08, 10:16
            to co napisałam powyżej jest z wzięte z własnego doświadczenia z wczasów w marcu
            2008
            • anetta70 Re: SINAI ONLY 03.04.08, 11:32
              Czy przez Kolorowy Kanion rozumie się park krajobrazowy przy
              klasztorze? Jadę z Orbisem i mam fakultet Górę
              Mojzesza+klasztor.Annabeato, rozumiem że nie kupowałaś wizy?
              • barrrbarrra Re: SINAI ONLY 03.04.08, 12:58
                Kolorowy Kanion nie jest parkiem krajobrazowym przy klasztorze. Klasztor jest w Parku Św. Katarzyny. Kolorowy Kanion to miejsce położone znacznie dalej od Sharm, w okolicy Nuweiby, w Protektoracie Taba.
                <a href="http//www.egiptdreamland.com/egipt/index.php?m=pl_miejsca&t=5"target="_blank">Mapa Synaju z opisem miejsc</a>
                Rozmawiałam z przewodnikiem w Sharm, do Klasztoru wiza płatna nie jest wymagana, natomiast do Kanionu i owszem.
                • anetta70 Re: SINAI ONLY 03.04.08, 13:36
                  Dziękuję za informację:) Mam nadzieję, że nic się nie zmieni do
                  lipca.
                  • edylaur Re: SINAI ONLY 03.04.08, 17:22
                    wziete z : egipt.org.pl/aktualnosci,35,1.html
                    Uprzejmie informujemy, iż wprowadzono zmianę dotyczącą Klasztoru Św. Katarzyny.
                    W przypadku jeśli turysta przebywający w Sharm el Sheikh planuje zwiedzenie
                    Klasztoru, rekomenduje mu się obecnie wykupienie wizy ("Sinai only" nie obejmuje
                    tego rejonu).
                    • anetta70 Re: SINAI ONLY 03.04.08, 17:50
                      Już kilka tygodni temu czytałam informację, którą zacytowałaś i dalej nic nie
                      wiem. Rekomendacja to nie obligacja. Jak się to ma w praktyce do postu osoby,
                      która była w klasztorze św. Katarzyny w marcu 2008 i nie kupowała wizy? Na ile
                      rzetelna jest informacja z egipt.org.pl?
                      • annabeata22 Re: SINAI ONLY 03.04.08, 20:27
                        własnie nijak się mają te informacje do rzeczywistości :)
                      • edylaur Re: SINAI ONLY 04.04.08, 01:37
                        szczerze to tak...
                        bylam w Sharmw listopadzie 2007 i w Klasztorze równiez i paszport oczywiscie
                        kazdy musial miec przy sobie. Mialam wize wykupiona bo potem do Izraela
                        jechalismy... i po drodze do Klasztoru pamietam ze byl gdzies check point gdzie
                        autokar musial sie zatrzymac, wszedl jakis uzbrojony i sprawdzil nam paszporty.

pozdrawiam
                        • anetta70 Re: SINAI ONLY 04.04.08, 09:26
                          Przeczytałam w poście na wakacje.pl, że paszporty sprawdzają co do
                          ważności wizy - płatna ważna na miesiąc, Sinai Only - 2 tygodnie. No
                          w końcu Klasztor jest na Synaju, więc zgadzałoby się z definicją
                          tego ang. zwrotu?
                          • miriam_73 Re: SINAI ONLY 04.04.08, 10:08
                            Ras Mohammad też jest na Synaju. I El Tur. I pare innych miejsc. No i...?
                            Pieczątka mówi wyraźnie "Valid for Aquaba Coast & St. Cathriane [nb. z błędem na
                            pieczęci urzędowej] for 15 days". A to jak miejscowy policjant czy inny urzędnik
                            to zinterpretuje w konkretnym miejscu i czasie to zupełnie odrębna bajka. Taki
                            jest Egipt. Przepisy sobie a życie sobie.
                            • anetta70 Re: SINAI ONLY 04.04.08, 11:31
                              Miriam, dziekuję za cytat z pieczątki Sinai Only, bo jest na nim
                              nareszcie informacja o ktorą mi chodzi! :)) Klasztor Św. Katarzyny,
                              czy jak to oni piszą St.Cathriane. Skoro na pieczątce jest, że valid
                              to znaczy, że valid. No chyba, że zmienili pieczątkę ostatnio?
                              • miriam_73 Re: SINAI ONLY 05.04.08, 22:28
                                Nic nie zmieniali, lecz po prostu kazdy interpretauje to po swojemu.
                                Btw. St Catherine's to nazwa obszaru administracyjnego, a nie tylko
                                klasztoru.
    • ilmater Re: SINAI ONLY 03.04.08, 11:26
      > tam wręcz mówiono, aby paszporty trzymać w hotelu i na żadne
      > wycieczki ich nie zabierać. A więc jak to jest na Synaju?

Wręcz przeciwnie.
      Nam mówiono, że nie powinno się wyruszać z Hurghady bez paszportu. Z
      resztą w żadnym kraju nie powinno się podróżować bez dokumentów i to
      nie tylko ze względów formalnych, ale szczególnie ze względów
      bezpieczeństwa.
      Pomyśl co by było gdybyś uległ jakiemuś wypadkowi i stracił
      przytomność?! Jak mieliby pomagający Ci zweryfikować Twoją tożsamość?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka