Dodaj do ulubionych

Al nabila kontra Sunrise Mamlouk -> pomocy :)

28.02.09, 22:58
Witam, wiem, że sporo wątków na forum, bo już przez nie przebrnęłam, ale
potrzebuję dwóch bardziej dokładnych informacji, odnośnie hoteli wymienionych
w tytule i bardzo liczę na waszą pomoc.

1. Al Nabila - rozważamy wyjazd właśnie tam ze względu na plażę, która po
pierwsze pięknie wygląda na zdjęciach, a po drugie jest zachwalana zarówno
przez forumowiczów jak i przedstawicieli biur podróży. Spotkałam się natomiast
z dwoma wykluczającymi się info odnośnie Makadi Bay - jedni twierdzą, ze to
pustynia i nie ma tam kompletnie nic, inni np jeden z katalogów, że w centrum
nie brak rozrywek...

2. Sunrise Mamlouk - tu pytanie o plażę, czy jest ładna? W biurze usłyszałam,
ze najładniejsza w Hurghadzie, a na forum spotkałam się z opinią, że mała,
żwirowa i beznadziejna. Jak to jest?

Dodam, że wyjeżdżamy na tydzień, na totalne leniuchowanie więc chcielibyśmy
mieć trafioną plażę, żeby było miło na niej przebywać, ale także ważne jest,
żeby móc podczas tego krótkiego pobytu zakosztować trochę egipskiego klimatu
bez korzystania z wycieczek fakultatywnych. Poradzicie coś?

Ps. Czy możecie coś przy okazji podrzucić o cenach taksówek? Dziś dowiedziałam
się w biurze, że za taksówkę śpiewają 30 USD (Makadi Bay - Hurghada)... dotąd
zawsze słyszałam, że taxi w Egipcie tanie i jakoś mi to nie pasuje. Będę
wdzięczna.
Obserwuj wątek
    • karuzela100 Re: Al nabila kontra Sunrise Mamlouk -> pomoc 01.03.09, 06:58
      www.holidaycheck.pl/hotel-Opinie_Hotel+Al+Nabila+Makadi-ch_hb-
      hid_124420.html i dugi hotel
      www.holidaycheck.pl/hotel-Opinie_Hotel+Sunrise+Mamlouk+Palace-ch_hb-hid_147622.html
      poczytaj pomyśl i dobrze się baw pozdrawiam karuzela100

• 45s11 Re: Al nabila kontra Sunrise Mamlouk -> pomoc 01.03.09, 10:08
        Jeśli nie zależy Ci na rafie ,to wybierz Sunrise .
        Przed hotelem po drugiej stronie ulicy wybudowano duże nowoczesne
        centrum handlowe.
        Byłem obok w hotelu Crystal Bay i wchodziłem do Sunraisa-jest bajkowy
        i ma piękną zieleń.Zresztą w Crystal też jest ładnie ,ale Sunrise jest
        elegancki co widać już na pierwszy rzut oka po przyjeżdzie.
        • kotrabina Re: Al nabila kontra Sunrise Mamlouk -> pomoc 01.03.09, 10:40
          45s11, dzięki za info o tym centrum handlowym! Właśnie nie wiedziałam co oznacza
          centrum handlowe+centrum rozrywki w odległości 300 m od hotelu. Prawdę mówiąc
          miałam nadzieję, że to może jakaś ulica ze sklepikami i knajpkami. A czy byłeś
          może tam na plaży? Czy są na niej jakieś "bezparasolowe" miejsca?
          I jeszcze jedno pytanie,jeździłeś do Hurghady? Jak z połączeniami? Czy można tam
          posiedzieć do wieczora i jest czym wrócić? Może jakieś ceny za połączenia? Z
          góry dzięki.
      • kotrabina Re: Al nabila kontra Sunrise Mamlouk -> pomoc 01.03.09, 10:35
        Dzięki Karuzela :), już tam wczoraj trafiłam i dalej nie wiem :(. Oba hotele
        bardzo nam się podobają, może Sunrise nawet bardziej, ale przeraża mnie ta plaża
        z parasolem przy parasolu. Zdjęć i opisów plaży z Sunrise Mamlouk jest bardzo
        mało :(, dlatego zależy mi na opinii kogoś kto tam był, może zdjęcia to tylko
        wycinek plaży? Chociaż bardziej nastawiam się na to, że jak to ze zdjęciami bywa
        fotografowana jest ta najlepsza część ;).
        W Al Nabili przerażająca jest z kolei opinia o kiepskim połączeniu z Hurghadą.
        No nic, decyzję będziemy podejmować jutro po południu, może ktoś jeszcze pomoże?
        • 45s11 Re: Al nabila kontra Sunrise Mamlouk -> pomoc 01.03.09, 10:58
          Do Hurghady-no problem. Kilka razy dziennie kursuje bus hotelowy.
          Przed hotelem pełno taxi-15 $ za kurs.Najtaniej jest wyjść na ulicę,
          i łapać często kursujące egipskie busy ok.1$, od osoby.Jeżdż one b.często.Z
          powrotem tak samo.Plaż w Sunrise ma dużo parasoli, ale między pierwszym ich
          rzędem a morzem ,jest ok.40 m. wolnego piasku.
          Do spacerów polecam b.długie betonowe molo z ławeczkami.
          • kotrabina Re: Al nabila kontra Sunrise Mamlouk -> pomoc 01.03.09, 11:01
            O dzięki :) 45s11!
            To już naprawdę cenne info!
          • jarecki946 Re: Al nabila kontra Sunrise Mamlouk -> pomoc 02.03.09, 13:21
            Przed hotelem pełno taxi-15 $ za kurs.Najtaniej jest wyjść na ulicę,
            > i łapać często kursujące egipskie busy ok.1$, od osoby
            15 usd ? toz to zbrodnia w biały dzien, ja jeździłem z tego rejonu
            hurgady (alibaba, obok mamlouka) za 3 usd za cała taxi a busem mozna
            było nie za dolara a za LE.
    • suzan33 Re: Al nabila kontra Sunrise Mamlouk -> pomoc 01.03.09, 15:31
      I jaka decyzja? Kiedy lecisz? Ja zdecydowałam się na Mamlouk ,lecę
      22 czerwca.
      • kotrabina Re: Al nabila kontra Sunrise Mamlouk -> pomoc 01.03.09, 15:42
        Suzan, my się szykujemy na 16 marca :), czyli tuż tuż. Decyzja raz na jeden, raz
        na drugi. Naoglądałam się zdjęć, filmów, naczytałam opinii i wciąż nie mogę się
        przekonać do tej plaży przy Mamlouk'u. Na zdjęciach nie wygląda jak by tam miało
        się znaleźć jakiekolwiek wolne od leżaków miejsce. Ale kuszą nas luksusy
        wyzierające ze zdjęć :) no i pozytywne opinie o hotelu, no i odległość od
        Hurghady. Potem przełączamy się na stronę z Nabilą, jedno spojrzenie na plażę i
        znowu nie wiadomo co robić :).
        Osiołkowi w żłobie dano...
        • jarecki946 Re: Al nabila kontra Sunrise Mamlouk -> pomoc 02.03.09, 13:26
          jedz do sunrise'a, plaża to nie wszystko, a ta w mamlouku nie jest
          az taka zła, za to do hurgady w 20min za pare dolarów codziennie
          wieczorem mozesz skoczyć i poczuć klimat (mase taxi czekających
          przed hotelem), z Makadi będzie juz z tym problem, takze w nocy z
          powrotem, po pierwsze dużo drożej, po drugie taksówkarze nie za
          bardzo chcą tam jeździć
          • kotrabina Re: Al nabila kontra Sunrise Mamlouk -> pomoc 02.03.09, 13:36
            Dzięki Jarecki!
            A wiesz może (lub ktos z Was) jak jest z morzem i pływaniem w Sunrise? Właśnie
            koleżanka, która tam była zniechęciła mnie bardzo, bo napisała, że 500, a już na
            pewno 200 metrów wgłąb morza to się brodzi w wodzie po kolana i dopiero potem
            można popływać. Czy to prawda?
            Będę bardzo wdzięczna za opinię naocznych świadków ;).
            • kotka321 Re: Al nabila kontra Sunrise Mamlouk -> pomoc 02.03.09, 14:00
              Jedź do Sunrise. Al Nabila jest w "szczerym polu" gdzie nie spojrzysz to piasek.
              Byłam w niej 1 dzień. Obiektywnie - hotel dla rodzin z małymi dziećmi (żeby o 22
              iść spać bo robić dłużej nie ma co) Plaża wcale nie taka słodka. Fakt piaseczek,
              ale gdy temperatura sięga 30-tu paru stopni i ten piaseczek nagrzeje się na
              ręczniku nie poleżysz jeśli o to Ci chodzi. Leżaki zawsze można wyciągnąć spod
              parasoli. Zejście do plaży jak w Sharmie. Schodów ze trzydzieści. Strome. Rafy
              nie ma. Przynajmniej choć odrobinę wartej uwagi.
              Pokoje hotelowe niezłe. Znajomi mieszkali w bud głównym ja w wielkich
              bungalowach z widokiem na morze. Pokój super. Ale daleko wszędzie. Jeden nieduży
              basen.
              Restauracja główna z marnym żarciem, ale to norma w Egipcie. Śliczna
              restauracyjka (barek) z widokiem na morze. Piękny hol.
              Godzinę jedzie się do Hurghady. Więc nie dziwna jest cena 30$.
              Tak wiec ja szybciutko poprosiłam o zmianę hotelu na wszystko jedno jaki byle
              bliżej miasta.
              Z opinii moich klientów Sunrise Mamluk za to jest super. Jedź tam!
              Pozdrawiam i życzę Ci udanych wakacji
              • kotrabina Re: Al nabila kontra Sunrise Mamlouk -> pomoc 02.03.09, 14:13
                Dzięki Kotka!
                • seatac Sunrise Mamlouk -> pomoc 02.03.09, 14:29
                  Taxi do Esplanada Mall(KFC, McD) przy Sindbadach kosztuje z
                  Sunrise'a 9 EGP wg wskazan taksometru. Ile zaplacisz - zalezy od
                  tego, na ile wytargujesz cene przed wejsciem do srodka. Zazwyczaj
                  taksowkarze zaczynaja zadania cenowe od 10-15USD w jedna strone, ale
                  mysle, ze wynegocjujesz spokojnie 10USD w obie strony. Oczywiscie
                  placisz polowe przy wysiadaniu w centrum i umawiasz sie na powrot na
                  okreslona godzine. Wtedy reszta po dojechaniu do hotelu. Zawsze
                  mozesz zamowic klimatyzowana taksowke w hotelowym lobby, ale
                  przekonasz sie, ze nieoplacalna impreza.
                  Opowiesci znajomej o brodzeniu 200-500m w wodzie po kolana sa
                  wyssane z palca.
                  T.
                  • kotrabina Re: Sunrise Mamlouk -> pomoc 02.03.09, 14:33
                    uff, dzięki :)
                  • kotrabina Re: Sunrise Mamlouk -> pomoc 02.03.09, 16:56
                    A co do tego umawiania się z taksówkarzami na powrót, to konieczność? Co w
                    przypadku jeśli nie będziemy wiedzieli kiedy zapragniemy wrócić do hotelu? :)
                    • jarecki946 Re: Sunrise Mamlouk -> pomoc 02.03.09, 17:06
                      nie ma z tym problemu, od taksówek tez sie cięzko w centrum hurgady
                      opędzić. wystarczy podejsc do krawędzi ulicy i zatrzyma sie kilku,
                      mówisz wtedy ze dajesz np. 20 funtów egipskich (to jest ok 3,5usd za
                      kurs w jedna strone), oni zwykle uznają ze mało, wiec odwracasz sie
                      na pięcie, a wtedy uslyszysz, ze cena jednak ok, a jesli jeden nie
                      będzie za tyle chcial pojechac znajdzie sie za chwile drugi chetny :)
                      • kotrabina Re: Sunrise Mamlouk -> pomoc 02.03.09, 17:11
                        super :)
                        • kotrabina Re: Sunrise Mamlouk -> pomoc 02.03.09, 17:24
                          A! I jeszcze jedno! Już wyczytałam, ze nie można korzystać z infrastruktury
                          Sunrise Select Garden Beach, bo było to możliwe tylko do czasu zakończenia
                          wszelkich prac budowlanych w Mamlouku. A jak jest z plażą? Można się ulokować?
                          Czy nas przepędzą? Widzę, że są połączone, a ta z Gardena jakoś bardziej do mnie
                          przemawia, w dodatku na maps.google widzę łatkę wolnego piachu :)
                          • kotrabina Re: Sunrise Mamlouk -> pomoc 02.03.09, 17:26
                            Chociaz nie... kiszka... to już plaża innego hotelu :(
              • 2darjo Re: Al nabila kontra Sunrise Mamlouk -> pomoc 03.03.09, 18:26
                chyba pomylilas hotele,twierdzac ze nie ma raf(poczytaj forum i poogladaj zdjecia)
                • kotrabina do 2darjo 03.03.09, 18:36
                  możesz rozwinąć? kto pomylił hotele i do którego komentarza jest Twój?
                  • kotrabina Re: do 2darjo 03.03.09, 18:38
                    a dobra, już chyba wiem
    • 45s11 Re: Al nabila kontra Sunrise Mamlouk -> pomoc 02.03.09, 20:50

A może się jeszcze -póki czas-rozejrzysz sie za innym hotelem.
      Teraz nie jest szczyt wylotów do Egiptu i można wybierać i przebierać.Ponieważ
      preferujesz Hurghadę wybierz jeden z Hiltonów-
      Grand Plaza ,lub Grand Resort. Byłem w obu i w każdym dobre pokoje
      super plaże, a co ważne blisko do centrum.
      Z Grand Plazy cudowne widoki z pokoi na turkusowe rafy.
      Z 13-stu hoteli w których byłem w Egipcie ,widoków z Grand Plazy
      nie przebił jeszcze żaden. W tym hotelu nie ma złych i dobrych pokoi,bo
      wszystkie mają balkony i wszystkie wychodzą na morze.
      Powiem ,że w co drugim hotelu musiałem zamieniać pokój,bo nas Polaków traktują
      najgorzej ze wszystkich i najgorsze pokoje oferują
      naszym touroperatorom.
      Nawet jak wybierałem nowy hotel- to albo pokój miał okno na śmietnik,albo w
      nocy bardzo hałasowały jakieś agregaty.
      Czasem dolar pomaga ,ale Arabowie to cwaniacy i niektórzy recepcjoniści biorą
      kasę ,ale nie dają dobrych pokoi.
      Co do kąpieli, to o tej porze roku nie nastawiaj się za bardzo na jakieś
      dłuższe pływania,bo bez pianki wytrzymasz w wodzie tylko kilka minut.Bywałem w
      różnych porach ,ale dopiero od połowy kwietnia
      woda jest na tyle ciepła,że pływanie sprawia przyjemność.
      Nawet na Święta i Nowy Rok woda jest cieplejsza niż w lutym i marcu.

• kotrabina Re: Al nabila kontra Sunrise Mamlouk -> pomoc 02.03.09, 21:33
        Niestety, nie bardzo mamy między czym wybierać, mamy wolne tylko między 16-23
        marca, 24go czeka już na nas praca, tak więc dostępna dla nas jest jedynie
        oferta eccoholiday w Hurghadzie i exim w Tabie. Tabę już wykluczyliśmy po
        lekturze forum.
    • 45s11 Re: Al nabila kontra Sunrise Mamlouk -> pomoc 02.03.09, 21:45
      P.S. Ponieważ chcesz poleniuchować i posmakować Egipskiego klimatu,
      więc polecę Ci jeszcze jeden sprawdzony hotel najlepszy z położonych
      prawie w samym centrum Hurghady- SUNRISE HOLIDAY RESORT.
      Wszystkie pokoje na dobrym poziomie ,a za 20 $ dostaliśmy super pokój na 3
      piętrze z widokiem na morze i wyspę Giftun.
      Kuchnia chyba najlepsza- z tych 13-nastu odwiedzonych hoteli,chociaż Alladyn
      też miał b.dobrą.
      Największa jednak zaletą SUNRISA jest możliwość znalezienia się po 5 -ciu
      minutach spaceru w centrum.
      Prawie codziennie po kolacji łazikowaliśmy po wszystkich zaułkach
      Hurghady.Ta pora roku kiedy dni są krótsze i wieczory chłodniejsze ,to jedyną
      atrakcją jest właśnie zwiedzanie i spacer.Lokalizacja tego hotelu jest do nich
      wręcz idealna.

k
      • 45s11 Re: Al nabila kontra Sunrise Mamlouk -> pomoc 02.03.09, 21:54
        SUNRISA ma w ofercie EXIM. Odrzucenie Taby do słuszna decyzja ,bo o
        tej porze roku jest tam dużo chłodniej jak w Hurghadzie,a woda w morzu jest
        wręcz zimna.Dlatego oferty -nawet b.dobrych hoteli w Tabie- są teraz cenowo
        wręcz rewelacyjne....
        Jedna myślę ,że na MAMLOOKU się nie zawiedziecie.!!!!!!!
        • kotrabina Re: Al nabila kontra Sunrise Mamlouk -> pomoc 02.03.09, 22:03
          Dzięki za polecenie tego Sunrise w centrum Hrg, ale niestety exim nie leci do
          Hrg 16tego marca :-/, jedynie Tabę mają w tym terminie. Czy ja wiem, czy takie
          świetne te ceny? Wszystko co jest w All'u powyżej 2 tys. Myśleliśmy o Hiltonie w
          Dahab, ale jest sporo droższy od Mamlouka i HB.
      • 45s11 Re: Al nabila kontra Sunrise Mamlouk -> pomoc 02.03.09, 22:24
        I na koniec -jeśli jest to pierwszy Wasz wylot do Egiptu i po powrocie
        nastepnego dnia do pracy to WSPÓŁCZUJĘ BARDZO.
        Ja po pierwszym "Egipcie " tylko fizycznie byłem w pracy,ale w oczach
        obrazy i wspomnienia nie dają możliwości prawidłowego kontaktu z szarą
        rzeczywistością.
        Pierwszy widok którym się zachłystujemy, ma miejsce jeszcze w samolocie przed
        lądowaniem ,kiedy lecimy nad wielokilometrowym pasem
        hoteli z ich zielonymi ogrodami.Jeszcze większe wrażenie robi kolor raf i
        turkusowych lagun!!!!!!.Dla samego tego widoku i oczywiście EGIPSKIEGO SŁOŃCA
        ,koniecznie ,chociaż 2 razy w roku, tam wracamy.
        Ciekaw jestem jak odbierają to inni,ale mnie również zachwyca ten sam widok -
        ale nocą.
        Pora ,w której chcecie lecieć ma tą zaletę,że jest to okres największego
        wybuchu całego "kwiatostanu".Najpiękniejsze Egipskie zdjęcia mamy właśnie z
        połowy marca.
        • kotrabina Re: Al nabila kontra Sunrise Mamlouk -> pomoc 02.03.09, 22:44
          45s11, dzięki bardzo za pomoc, jak Ci jeszcze przyjdzie do głowy coś, czym
          możesz się z nami podzielić, to bardzo chętnie poczytam. No i na pewno podzielę
          się wrażeniami po powrocie. Niestety nasze możliwości mają to do siebie, że
          zawsze z pięknych miejsc wracamy prosto do pracy.
          _______
          Nie pisałam chyba jeszcze - decyzja podjęta :). Padło na Mamlouka. Z wycieczek
          fakultatywnych interesują nas rejsy. Polecano nam Giftun, no a sami z siebie
          chcielibyśmy odbyć jakiś rejs z możliwością snorkelingu, delfinami czy coś w tym
          stylu :). Coś polecacie?
          • 45s11 Re: Al nabila kontra Sunrise Mamlouk -> pomoc 02.03.09, 23:51
            Najbardziej popularne z Hurghady są rejsy ze surkowaniem na:
            - Giftun ,gdzie fafy niezbyt rewelacyjne dle plaża jak na Dominikanie
            - Four Island , fajny rejs od 9-17,z lanczem i snurkowaniem na kilku
            świetnych rafach,z możliwością spotkania delfinów
            - Sharm El Naga .Tą wycieczkę polecam najbardziej ,bo rafa powala nawet
            wymagających nurków i snurków.
            -Rejs do El Gouna.Osobiście byłem na tym rejsie stateczkiem z Hurghady.
            Rejs trwa 2 godziny.Na miejscu też 2 godz.pływania po kanałach
            i zwiedzanie miejscowego akwarium i centrum .Po wypłynięciu z El Gouny ,na
            pełnym morzu zjedliśmy lancz a potem wszyscy dostaliśmy wędki i przez półtorej
            godziny były zawody na złapanie największej ryby.Frajda niezapomniana ,bo brały
            nawet tak duże ryby ,że nim wciągnięto je na pokład to sie urywały z haczyków.W
            sumie 25 osób złapało 5 wiader ryb.Cieszył sie też Arab-właściciel statku ,bo na
            kilka dni rodzina miała wyżerkę.
            Ale najprzyjemniejsze dopiero było przed nami, o czym nie wiedzieliśmy
            wcześniej.Statek skierował się jeszcze bardziej w morze i po pół godzinie
            zatrzymał się przed całkiem sporą rafą.
            Oznajmiono ,że mamy godzinę na obejrzenie rafy.
            Powiem że wiele różnych raf już widziałem,ale tak dziewiczej i koralowej rafy
            się nie spodziewałem.Nazywa się ona jakoś tak..Abu Galoum....Na koniec była
            możliwość skoków do wody z daszku nad statkiem,ok.10 m.,do wody.Połowa z
            wycieczki się odważyła ,ja też.Ale były wrażenia, w tym miejscu była głębia
            ok.100 m.
            - Warto też iść na występy w Leila Wa Leila.Jest to pokaz dawnych
            i nie tylko,tańców i piosenek z różnych regionów Egiptu i pokaz tresury
            arabskich koni,oraz umiejętności jeżdżców.
            - trzeba też zapalić SHISZĘ,która najlepiej smakuje wieczorem ,pod
            gwiażdzistym niebem.
            - w Hurghadzie pływałem też łodzia podwodną- warto...
            KOŃCZĄC -GRATULUJĘ WYBORU "MAMLOUkA" i czekamy na wrażenia po
            powrocie.Napiszcie czy na pewno ma on podgrzewany basen...

• kotrabina Re: Al nabila kontra Sunrise Mamlouk -> pomoc 03.03.09, 00:36
              Dzięki! :)
              O basenie (że podgrzewany) słyszałam od znajomej, która tam była, ale potwierdzę
              info jak przekonamy się na własnej skórze.
              • jennifer87 Re: Al nabila kontra Sunrise Mamlouk -> pomoc 03.03.09, 15:57
                bylismy w sunrsie select garden beach polozony kolo malocka moglismy korzystac z
                jego basenow ,ladne baseny plaza prawie ta sama jedyny minus w malocku pelno
                polakow i tylko slychac bylo "ku... "
                • mala_recydywistka Re: Al nabila kontra Sunrise Mamlouk -> pomoc 04.03.09, 11:27
                  Razem z mężem również lecimy 16.03 do Mamlouka na tydzień. W lutym z Sunrise
                  Select Beach Garden (w jednym kompleksie z Mamloukiem) wrócili moi rodzice,
                  którzy od 6 lat spędzają min. 2 tygodnie w Egipcie. Rozpuszczeni i wybredni ;-)
                  Polecili nam Mamlouka właśnie, w którym spędzali nawet więcej czasu niż w Beach
                  Garden - bo spokojniej. A że nam na animacjach specjalnie nie zależy, nie
                  jesteśmy zbytnimi zwolennikami tego typu rozrywek - mamy nadzieję, że wybór
                  będzie trafiony. Zmartwiła mnie natomiast informacja, że nie będzie już można
                  korzystać z infrastruktury obu hoteli - czyli i Mamlouka i Garden Beach :-/
                  Zdecydowaliśmy się na opcję Ultra All In i zapewniono nas - że jest to możliwe.
                  Czy ktoś wie, jak to w końcu z tym jest?
                  • kotrabina Re: Al nabila kontra Sunrise Mamlouk -> pomoc 04.03.09, 15:57
                    Może przy opcji Ultra to jest możliwe? Mnie właściwie specjalnie nie zależy na
                    korzystaniu z Gardena. Gdzieś na forum wyczytałam, że ktoś będący gościem
                    Mamlouka został wyproszony z Sunrise Garden, ale może jednak można korzystać...
                    Zresztą niedługo się przekonamy ;).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka