pawulon1967 11.04.09, 13:16 Witam wszystkich egiptomaniaków!!! Wybieram się w maju do Sharm,poradźcie mi proszę jakich filtrów używać żeby wyszły fotki dobrej jakości. Z góry dzięki!!! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
cameltravel Re: fotografowanie 11.04.09, 13:31 zależy jaki masz aparat. najpierw pobaw się ustawieniami zobacz, może masz z automatu jakieś filtry. Mi starcza filtr polaryzacyjny ... zawalcz o balans bieli. Bardzo wazny w Egipcie bo wtedy reszta barw będzie realna i żywa Ewa Odpowiedz Link Zgłoś
libudauto Re: fotografowanie 11.04.09, 18:51 drogi pawulonie , nie musisz się niczym martwić.Wszystko czego potrzebujesz to wciskać spust i podziwiać swoje fotki. pozdrawiam Arek P.S. 90% zdjęć na fotoforum.gazeta.pl/71,1,889.html wykonanych przeze mnie to właśnie S5IS Canona(oczywiście te na wodne) wykonywanych w trybie AUTO lub Manual z podbitym balansem bieli) Odpowiedz Link Zgłoś
quinnmallory Re: fotografowanie 11.04.09, 19:09 libudauto napisał: > drogi pawulonie , nie musisz się niczym martwić.Wszystko czego potrzebujesz to > wciskać spust i podziwiać swoje fotki. > pozdrawiam Arek > P.S. > 90% zdjęć na fotoforum.gazeta.pl/71,1,889.html > wykonanych przeze mnie to właśnie S5IS Canona(oczywiście te na wodne) > wykonywanych w trybie AUTO lub Manual z podbitym balansem bieli) Aczkolwiek jeśli będziesz miał filtr polaryzacyjny, to w ostrym słońcu i nad wodą zauważysz różnicę w fotkach - zwłaszcza chodzi o układ "woda i rozbłyski światła". Polecam filtr polaryzacyjny i ewentualnie UV. Koszt stosunkowo niewielki, a naprawdę zobaczysz na zdjęciach ciut więcej i jakby lepiej. Bez filtrów też jest ok. Tam zawsze jest OK :)))) Pozdrawiam. --QM ------------------------------------------------- Zawsze znajdzie się jakaś pięta. Jak u Achillesa. /pułkownik Kwiatkowski Odpowiedz Link Zgłoś
pawulon1967 Re: fotografowanie 11.04.09, 19:54 Dzięki za podpowiedzi mam filtr UV i polaryzacyjny ,czy tych filtrów można uzywać jednocześnie oraz dodatkowo "tulipana"? Odpowiedz Link Zgłoś
jarecki946 Re: fotografowanie 11.04.09, 22:09 filtr UV nie wpływa na jakosc zdjec, no chyba ze robimy zdjecia wysoko w górach (co najwyzej moze je pogorszyc jesli jest slabej jakosci) filtr UV generalnie uzywany jest do ochrony obiektywu. Polar w tych warunkach (ale pod warunkiem ze nie będzie to jakies szkiełko za 50 pln) da bardzo dużo.mozna uzywac jednoczesnie w kolejnosci polar potem UV (pod warunkiem ze polar nie będzie slimem tzn bedzie mial gwint), ale wtedy mozemy miec problem z winietowaniem. tulipan na słonce ten ok. Poza tym rób zdjęcia nie w samo południe bo wtedy dla fotografików światło jest najgorsze, polecam czasami wstać sobie raniutko przed sniadaniem, fotki o niebo lepsze a i fotografowane miejsca mnie tłoczne Odpowiedz Link Zgłoś
piautre1 Re: fotografowanie 14.04.09, 12:07 witam, co do tulipana, nałożony na dwa filtry moze wchodzić w kadr przy szerokim kącie (krótkich ogniskowych w zoomie). ale nie musi, sprawdź empirycznie jesli jest w aparacie możliwosć robienia zdjęć w RAW- bez łaski nic nie musisz, a potem można opracować zdjęcie w jakims programie (łatwodostępne, picassa, gimp..) ja mam na stałe założony skylight a to raczej dla ochrony obiektywu. jeśli nie chce ci sie majstrować z zakładaniem polarka, można zdjęcie a obróbce odpowiednio nasycić. ogólnie (jak wspomniał przedmówca) dobrze jest unikać ostrego swiatła pozdrawiam piautre Odpowiedz Link Zgłoś