Dodaj do ulubionych

fakultety snoorkowanie pytanie

23.07.09, 19:52
Czy ktos, kto byl na rejsach w hurghadzie spotkal sie z sytuacja, ze snorkujacy mogli plywac w kamizelkach pozyczonych ze statku, pytam bo zona chce sprobowac snorkowania, a nie czuje sie pewnie na glebokich wodach.

Pozdrawiam
Marcin
Obserwuj wątek
    • orija Re: fakultety snoorkowanie pytanie 23.07.09, 19:56
      oczywiście, my w zeszłym roku dostaliśmy kamizelki na statku. Nasz 7 letni syn w niej pływał
    • inezzz83 Re: fakultety snoorkowanie pytanie 23.07.09, 20:52
      nie ma problemu, ja tez plywalam 2 lata temu w hurghadzie w
      kamizelce... to zawsze pewniej :)

pozdrawiam

• marty123 Re: fakultety snoorkowanie pytanie 24.07.09, 07:06
        dzieki za informacje :)
    • walet Re: fakultety snoorkowanie pytanie 24.07.09, 09:53
      Przed wypłynięciem w rejs , wypożycz zonie w najbliższym centrum
      nurkowym piankę typu "shorty" (ca EUR 5 za dzień).
      Pomoże to jej znacznie przezwyciężyć opory .
      (oczywiście jeśli dalej będzie jej "niekomfortowo"
      to wtedy także kamizelka ze statku ).

Pozdr.
    • egiptdreamland Re: fakultety snoorkowanie pytanie 24.07.09, 16:06
      Kilka statków ma kamizelki, jedni bezpłatnie inni wypożyczają za
      opłatą, tyle że jest ich niewiele. Lepiej zatem wypożyczyć je w w
      przyportowej wypożyczalni.
      • diunka6 Re: fakultety snoorkowanie pytanie 25.07.09, 18:45
        Witaj!
        Byłam na dwóch rejsach :) i na obydwu nie było problemu z
        kamizelkami... były do dyspozycji bezpłatnie... korzystały z nich
        nie tylko dzieci. Trzeba pamiętać ze snurkując do rafy oddalamy sie
        jednak dośc znacznie od statku, a kto się nie czuje pewnie bierze
        kamizelkę i tyle. Bez żenady korzystali z niej dorosli umiejący
        pływać..
        • becik75 Re: fakultety snoorkowanie pytanie 25.07.09, 20:11
          U nas podobnie, nie było problemu z wypożyczeniem kamizelki i również korzystali
          także dorośli, dobrze pływający.

Pozdrawiam ;-)
          • katarzyna358 Re: snoorkowanie pytanie 27.07.09, 20:36
            Witam,
            mam pytanie dotyczące sprzętu do snurkowania. Jadę do Egiptu we wrześniu, chciałabym trochę posnurkować, jednakże nigdy wcześniej tego nie robiłam i nie mam pojęcia jaki sprzęt byłby najlepszy dla początkującej? :)
            Ostatnio odwiedziłam Decathlon w Warszawie i znalazłam jedyny, godny zainteresowania według mnie zestaw- www.tribord.com/FR/kit-caraibes-500-lady-14468407/
            Czy byłby on dla mnie odpowiedni? Chciałabym podkreślić, że moje fundusze są ograniczone, dlatego nie mogę zaopatrzyć się w nic lepszego.
            Drugą sprawą, którą chciałabym poruszyć jest samotne snurkowanie przy hotelowej plaży. Wybieram się do Sharm, do hotelu Amarante Garden Palms i chciałabym swobodnie snurkować bez żadnych przewodników z lokalnych biur(na takie snurkowanie też mam zamiar się wybrać-z biurem Aaba Sharm), czy byłoby to bezpieczne? Jak tam jest z prądami? Na ile metrów mogłabym odpłynąć, żeby potem bezpiecznie wrócić? :) Zaznaczam że nie jestem świetną pływaczką :)
            Czekam na odp. i z góry dziękuję za wszystkie cenne rady.
            Pozdrawiam
            • marty123 Re: snoorkowanie pytanie 28.07.09, 16:30
              Bylem w Sharm, w zeszlym roku, tego hotelu akurat nie znam, ale jesli chodzi o prądy były odczuwalne zwłaszcza w zatoczce w Nabq, gdzie mieliśmy hotel, płetwy były bardzo pomocne, co do pływania samotnie, nie wiem czy jest to najlepszy pomysł, przewodnik nie jest potrzebny przy rafach przy hotelu, ale druga osoba na pewno.
              Czesto przy pomostach hotelowych sa tez ratownicy więc nie powinno byc problemu.
              Ja ze swojej strony mogę polecic pozyczenie za 5USD na dzien pianki, nie dość, że chroni przed chłodem to daje duże poczucie bezpieczeństwa, zwłaszcza jak nas poniesie daleko od brzegu:)
              Co do sprzetu nie wiem, czy jest dobry, myśle ze powinnas przymierzyc, zwłaszcza maska musi dobrze przywierać na całym obwodzie.

Pozdrawiam
              Marcin
              • katarzyna358 Re: snoorkowanie pytanie 28.07.09, 20:05
                Dziękuję za odpowiedź :)
                Maskę przymierzałam, była dobra, płetwy również. Czy ważne jest to, że te płetwy nie są miękkie? Mogą być "średnio twarde"?
                • loo-zak Re: snoorkowanie pytanie 29.07.09, 12:15
                  Mogę potwierdzić, byłem na kilku rejsach, nie było problemu z
                  kamizelkami

Co do tych płetw, różnica jest taka, że będą szybciej męczyły się
                  nogi, ale przy rekreacyjnym płytaniu praktycznie nie ma to znaczenia
              • falling_star30 Re: snoorkowanie pytanie 31.07.09, 08:35
                marty123 napisał:

> Ja ze swojej strony mogę polecic pozyczenie za 5USD na dzien pianki, nie dość,
                > że chroni przed chłodem to daje duże poczucie bezpieczeństwa, zwłaszcza jak
                nas poniesie daleko od brzegu:)
                > Pozdrawiam
                > Marcin

Jeśli chodzi o piankę to można kupić w Decathlonie shorty 2 lub 3mm Triborda za
                ok 100 PLN, biorąc pod uwagę możliwość codziennego snurkowania to wychodzi
                niewiele więcej niż przy wypożyczaniu jej a za posiadaniem własnej przemawiają
                względy higieniczne.

A płetwy dobrze gdy nie są bardzo miękkie, bo możesz trafić na prądy, byleby do
                rekreacyjnego snurkowania nie kupować ich bardzo twardych, bo wtedy zmęczenie i
                skurcze dla niewprawionych w bojach gwarantowane:) no i czasem warto pomyśleć o
                płetwach paskowych + buty a to ze względu na gorący piasek, kamienie i jeżowce
                oraz niespodzianki w wodzie, na które można trafić w drodze do i z wody oraz w
                samej wodzie nim nałoży się płetwy.

Maskę warto porządnie wymyć przed wyjazdem by nie męczyć się z jej parowaniem.
                • katarzyna358 Re: snoorkowanie pytanie 03.08.09, 12:46
                  Ok, dziękuję wszystkim za odp. :)
                  Pzdr
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka