16.02.04, 00:45
zastanawiamy sie nad wyjazdem do Rumunii. czy jest ktos, kto tam ostatnio
(powiedzmy, w ciagu ostatnich 2-3 lat) byl/bywa? podobno piekny kraj, ale
drogo (tak, tak, slyszalam, ze niskimi cenami ten kraj nie grzeszy, ale to sa
nadal niezweryfikowane informacje)? jakies sugestie z Waszej strony? gdzie
sie udac? gdzie szukac noclegu? jakimi srodkami lokomocji dotrzec? wdzieczna
bede za kazda informacje i porade.

ol69
Obserwuj wątek
    • Gość: mika Re: Rumunia? IP: *.visp.energis.pl 16.02.04, 18:44
      Open Travel organizuje w tym roku Rumunie (samolotem), wiec mozna sie domyslac,
      ze turystyka do tego kraju ruszy jak w Bulgarii.
      To najblizszy 'cieply nadmorski kraj' - ongis siegala tam Rzeczpospolita! -
      wiec samochodem na pewno nie jest daleko.
    • Gość: noroc Re: Rumunia? IP: *.dobczyce.sdi.tpnet.pl 17.02.04, 21:32
      To jest super kraj a ten kto zle o nim mówi znaczy że nie bardzo wie czego
      szuka.
      Prawdą jest że z dnia na dzień sa tam zmiany, ja sam sie zdziwiłem jak wróciłem
      po 4 miesiącach ceny podskoczyły (inflacja), samochód nie zaliczał tylu dziur...
      A, i jedna uwaga nie opieraj sie na informacjach stron www. zwłaszcza z przed
      kilku lat dotyczących zagrozenia, zacofania, mozliwosci noclegów...Ja osobiscie
      wolę kontakt z ludzmi któzy tam byli(nawet w przewodnikach jest wiele
      nieścisłosci,...)
      nocleg?? a po co go szukac, wiesz jaka jest tam noc w maju? spac mozna pod
      golym niebem...albo dla zamoznych polecam noclegi za 40000lei i prosze nie
      dziwic sie że rano podadzą zakaske wink ale po co?, nie lepiej skosztować
      cotnari...
      transport najwygodniej, najtaniej samochodem (juz 3 sie wraca)ale brak tego
      klimatu "bałkańskiego" scisku w przedziale persoane...
      Co do miejsc wartych odwiedzenia to jest tego wiele... cos dla lazików,
      krajoznawców, historyków... bogata kraina ta Transylwania...(tylko nie Bran
      czuć tam komercje nie pasującą do bogactw karpat, poza tym Dracula tam nie
      mieszkał...)
      la revedere

• ol69 Re: Rumunia? 18.02.04, 15:36
      bardzo dziekuje obu osobom za informacje smile)) zacheciliscie mnie skutecznie!
      brne w to!

ol69
    • Gość: gasina Re: Rumunia? IP: *.pronet.lublin.pl / *.pronet.lublin.pl 12.03.04, 14:31
      Brnij w to bez obaw. Kraj jest piekny i bezpieczny. Ja gustuje w górach wiec
      moge polecic Fagaras gdzie turystow nie jest zbyt wielu.MNila odmiana po
      zatloczonych Tatrach. Swietne sa Gory Bucegi oraz miasto Sinaia. Bukowina tez
      nie jest zla choc nie udalo mi sie zbytnio pochodzic rok temu w maju bo sniegu
      bylo jeszcze za duzo. Najtaniej dojechac kombinowanymi srodkami. Ja preferuje
      trase Przemysl-Lwow busikiem dalej Lwow-Czerniowce pociagiem i dalej znow busem
      do Suczawy a stad juz czy dusza zapragnie i gdzie sie chce. Choc jest tez
      bezposredni autobus z Przemysla do Suczawy.pozdrawiam
    • gph ospbiście polecam Rumunię 17.03.04, 23:38
      zawsze i wszędzie.

tu dyskusja z zeszłego roku
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=19&w=7069070&a=7097694
      byłem w ostatnie wakacje na przełomie lipca i sierpnia po raz kolejny i było to
      cudo.
      osobiście nie dałbym się wypuścić na wypoczynek nad morzem. tłok, i trochę
      kiepsko. już lepiej poszukać czegoś w nieodległej bułgarii (jeżeli się chce
      morze)
      ale oprócz tego Rumunia dostarcza po prostu wszystkiego..
      zarówno w kwestiach krajobrazowych jak i (może przede wszystkim) kulturowych.
      polecam odwiedzenie wiosek mniejszości zamieszkałych w siedmiogrodzie (np.
      Viscrii, Rimetea) koniecznie trzeba by zobaczyć warowne kościoły (Biertan,
      Prejmer)
      Do tego wyskoczyć w góry, zobaczyć deltę dunaju i jej senne miejscowości, napić
      się palinki kupionej przy drodze od babuszki w czerni.
      ech, długoby gadać..
      w każdym bąź razie pojechałbym z chęcią choćby i teraz, ale nie mogę.

ps. mówię oczywiście o wycieczce indywidualnej. O zorganizowanych do Rumunii
      nie mam pojęcia, tzn. mam takie jak o wszystkich innych zorganizowanych...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka