Gość: kama IP: *.net.pl 22 lata temu co powinna zawierać wyprawa ślubna?? tylko prosze nie pisać ze to przezytek... musze ja pilnie skompletować dziekuje z góry za wszystkie odpowiedzi Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
izalil Re: wyprawa ślubna 22 lata temu "Posag, jedna z form płatności małżeńskich, stanowiąca różne przedmioty materialne, wnoszone do małżeństwa przez pannę młodą i stanowiące podstawę zakładania własnego gospodarstwa domowego" jak dla mnie ta definicja może obejmować wszystko a tak na poważnie to posag kojarzy mi sie z pościelą kiedyś był taki zwyczaj że panna młoda miała drewnianą skrzynię i do niej wkładała własnoręcznie uszytą pościel ozdobioną monogramem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga* Re: wyprawa ślubna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22 lata temu To zalezy czy młodzi przenoszą się od razu do nowego domu :) Wtedy potrzebne jest wszystko (dosłownie), sama doświadczyłam tego 2 lata po ślubie i choć miałam wiele rzeczy nagle okazało się, że brakuje np. garnków, ściereczek lnianych, ręczników itp. bo wczesniej były wspólne z mamą. Klasyczna wyprawa to zdaje się: - pościel i 2-3 zmiany bielizny pościelowej - ręczniki i śrerki lniane kuchenne - 2-3 obrusy (albo tylko np. takie świateczne) - garnki, - jakieś przybory kuchenne typu noże, deski, różne ustrojstwa :) - serwis obiadowy lub jakieś inne talerz, miseczki, kubki czy filiżanki - sztućce To chyba takie najważniejsze, (które raczej trudno się kupuje samemu, z uwagi na liczne koszty związane z począatkiem małżeństwa) a które bardzo ułatwiają życie codzienne :) P.S. Jak już pożyczyliśmy te garni od teściowej to obiad jedliśmy kilka tygodnie siedząc na materacu (dmuchanym :) ) bo nie było nawet stołu hi, hi. Było za to cudownie, bo u siebie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: haga Re: wyprawa ślubna IP: *.net.pl 22 lata temu podciagam temat mam podła tersciowa i tez kompeltuje Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: julia Re: wyprawa ślubna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22 lata temu To co najbardziej wartościowe-pełna głowa, reszta funta kłaków jest niewarta. Rozumiem w czasach kryzysu, gdy wszystko się zdobywało, ale teraz? Idziesz do sklepu i kupujesz, dobierasz do koloru, wymiaru wg upodobań. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kasia Re: wyprawa ślubna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22 lata temu Wszystko co piszesz jest ok pod warunkiem, że masz górę pieniędzy i brak pomysłów co z nimi zrobić. Jeśli tak nie jest to lepiej kompletować wcześniej, zwłaszcza jeśli rodzina średnio kwapi się pomóc młodemu małżeństwu w myśl zasady, skoro chciałaś samodzielności to się teraz martw. Pamiętam jak na początku małżeństwa było nam ciężko. Oboje byliśmy na studiach, mąż pracował, ale rozkład moich zajęć jeszcze na pracę nie pozwalał, a w domu trzeba było kupić dosłownie wszystko: od ścierek począwszy na telewizorze i pralce skończywszy. To były naprawdę duże wydatki i musieliśmy je dzielić na zasadzie co miesiąc rezygnujemy z czegoś na rzecz innej rzeczy. Ale udało się i teraz już nie mamy takich problemów :) Autorka wątku bez wątpienia jest osobą przewidującą i naprawdę nie warto jej za to krytykować. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: julia Re: wyprawa ślubna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22 lata temu Nie krytykuję autorki. Ale na logikę , jeśli teraz ma pieniądze by kupić wyprawę to co sie z nimi stanie po ślubie? Może to zrobić gdy będzie już znała wymiar łóżka, kolor zasłon itp. Trzeba jeszcze pamiętać, że niektóre rzeczy może dostać w prezencie ślubnym. Co zrobi gdy kupi np pościel a goście obdarują ją jeszcze kilkoma kompletami? Sensowniej będzie po ślubie dokupić to czego brak. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kasia Re: wyprawa ślubna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22 lata temu Rzecz w tym, że autorka zapytała CO powinno znaleźć się w wyprawie ślubnej, a nie zastanawia się CZY ją kompletować. Ludźmi targają różne losy i skoro pyta to myślę, że należy jej odpowiedzieć konkretnie na jej pytanie :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: julia Re: wyprawa ślubna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22 lata temu To jak ktoś napisze maszyna szlifierska to kupi? Musi kupić to co będzie jej konkretnie potrzebne, a nie innym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: TGIF Re: wyprawa ślubna IP: *.SNVACAID.dynamic.covad.net 22 lata temu Moja mama zawsze mowila, ze dziewczyna powinna wyjsc z domu z wlasna koldra, poduszkami i posciela. Co do scierek, to nie wiem...Ja swoje wymieniam co rok na swieze, wiec u mnie by dlugo nie przetrwaly. To samo dotyczy recznikow. Trzymajmy sie wiec rzeczy "konkretnych". Wydaje mi sie, ze ladne obrusy to jest dobry pomysl/ale z kolei trzeba znac wielkosc stolu.../ Ladny zestaw sztucow na 12 osob, zestaw porcelany do obiadu czy deseru-to sa powazne rzeczy ktora kazda gospodyni miec powinna, a nie zawsze ja na nie stac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: figa Re: wyprawa ślubna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22 lata temu posciel reczniki obrusy sztucce garnki serwis obiadowy kawowy oczywiscie nie wszystko z tej listy!!! ale to taki standard Odpowiedz Link Zgłoś