Dodaj do ulubionych

Zmywarka -co robić?????

IP: 213.17.147.* 22 lata temu
Mam nowa zmywarkę, wszystko świetnie ale co robić gdy naczynia po
wyciągnieciu ze zmywarki nie są blyszczące tylko maja jak by taki nalot (nie
jest to brud)..same w sobie sa czysciutkie tlko szklo nie blyszczy...Przecież
nie bedę wycierac naczyń po wyciągnieciu ze zmywarki.... :(
Obserwuj wątek
    • kemira Re: Zmywarka -co robić????? 22 lata temu
      Prawdopodobnie to brak soli zmiekczajacej wode, polecam sol z calgonitu, mozna
      kupic w kazdym sklepie a artykulami do zmywarek.
    • odrakontra Re: Zmywarka -co robić????? 22 lata temu
      moja zmywarka "lubi' tylko tabletki z perelka a jesli uzywamy innych to czasem
      robi podobne numery. sprawdzony sposob to wyjac naczynia, nalac do zmywarki 1/3
      butelki octu, wlaczyc jakis "lzejszy" program np. do plukania. kolejna partia
      naczyn powinna byc juz czysta. fakt, ze przez to schodzi nam wiecej wody, ale
      jest spokoj na jakis czas.
      pozdrawiam!
      • byhanya Re: Zmywarka -co robić????? 22 lata temu
        jezeli nalot jest "bialy albo jakby kredowy " brakuje albo soli , albo plynu
        do plukania
        jezeli nalot jest metaliczny dodane jest za duzo plynu do plukania

zakladam z gory, ze szklo nie jest zniszczone przez wode - taki bialy nalot,
        ktory zostaje na zawsze
        • Gość: Saa Re: Zmywarka -co robić????? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22 lata temu
          Płyn do płukania? Rozumiem, że chodzi o nabłyszczacz? Fakt, że to może byc
          powód nalotu.
          Inny powód: złej jakości środek myjący. Jeżeli chciałaś zaoszczędzić i kupiłaś
          któryś z tańszych produktów, to niestety właśnie się przekonałaś, że te tańsze
          to nie znaczy równie dobre. Na naszym rynku właściwie znajduję tylko dwa
          dobrej jakości produkty do zmywarek: calgonit i somat. Pozostałe nawet jeśli
          przy pierwszych zmywaniach wydają się dobre, po jakimś czasie niestety pokazują
          minusy włąsnie w postaci nalotów.
          A może ktoś znalazł dobry środek po niższej cenie?
          • byhanya Re: Zmywarka -co robić????? 22 lata temu
            nablyszczacz zapewne tak czy owak pln ktory obniza poziom napiecia
            powierzchniowego.
    • Gość: EDWARD Re: Zmywarka -co robić????? IP: 193.0.117.* 22 lata temu
      Użyj Ludwika (tj.płynu do zmywania naczyń). Gwarantuję, że wszystko będzie
      błyszczało jak nowe.
    • nikasob Re: Zmywarka -co robić????? 22 lata temu
      Coś takiego spotkała mnie przy używaniu tabletek Sun. Przy Calgonicie i Somacie nie pojawia się matowy nalot. Może więc to kwestia tabletek?
    • Gość: aneczka Re: Zmywarka -co robić????? IP: *.aster.pl / *.aster.pl 22 lata temu
      wystarczy uzycz odkamieniacza calgonitu albo innego i po klopocie
    • Gość: agulka Re: Zmywarka -co robić????? IP: *.kamienna-gora.sdi.tpnet.pl 22 lata temu
      moja zmywarka mastercook nawet na programie "mocno zabrudzone" nie domywa
      garnkow. Talerze szklanki owszem sa czyste i blyszczące. Uzywam calgonitu i
      naczynia układam tak jak opisane jest to w instrukcji.
      co wiec robię źle????
    • Gość: mn Re: Zmywarka -co robić????? IP: *.plonsk.sdi.tpnet.pl 22 lata temu
      są środki do mycia zmywarek. Kupuję je co kilka miesięcy i używam wtedy gdy
      pojawią się osady. Oprócz kostek Calgonitu dolewam zawsze płyn do nabłyszczania
      i wtedy nie mam żadnych problemów.
    • Gość: AniaSK Re: Zmywarka -co robić????? IP: *.katowice.agora.pl 22 lata temu
      Hm... a wiecie co? U mnie tez był ten biały nalot. Próbowałam wszystkiego. I
      najlepiej pomogło wkładanie tylko połówki tabletki do mycia, a nie całej. Myje
      sie tak samo dobrze, mniej chemii a i osad zniknął.
    • Gość: Aga Re: Zmywarka -co robić????? IP: *.rgsa.pl 22 lata temu
      W instrukcji mojej zmywarki jest napisane,ze jak pojawia sie nalot tzn,ze zle
      ustawiona jest twardosc wody na pojemniku na sol (im twardzsza woda tym wiecej
      trzeba uzyc soli).powinnas miec cos takiego w instrukcji

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka