Dodaj do ulubionych

Mole spożywcze?

IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 12 lat temu
Witam,
mam palący problem.
Nigdy nie miałam w domu moli spożywczych, a dziś w domu pojawiły się dziwne... Larwy małe i białe. Nie wiem czy są to mole spożywcze czy też nie, posprzątałam szafkę i sprawdziłam produkty spożywcze.
Nie było w nich i niej śladów po tych robaczkach.
Dodam, że chodzą one tylko w kuchni i tylko na ścianach i po suficie.
Nie miałam żadnych latających żyjątek ;< więc nie wiem skąd się one wzięły.

i21.tinypic.com/2qdv8qs.jpg
tak one wyglądają (zdjęcie zaciągnięte z wyszukiwarki)
Pomocy ! ;<
Obserwuj wątek
    • Gość: bez spiny Re: Mole spożywcze? IP: 195.206.126.* 12 lat temu
      Witam.
      Jestem świeżo o istnej eksterminacji moli spożywczych z mojego mieszkania.

Latający osobnik oznacza, że już się gdzieś rozwijają.

Skąd się u mnie wzieły? z orzechów włoskich i z nasion słonecznika przyniesionych ze sklepu.
      Rozprzeszczeniły się dramatycznie szybko. w obrębie całej kuchni i sąsiedniego pokoju.'

Jak dzialają? samica składa jaja, lawry wychodzą i szukają pożywienia. a żreją wszystko, produksty spypkie, słodkie, zioła, nawet niektóre środki chemiczne. następnie po kilkudniowym żerowaniu szukają ustronnego przyciemnionego ciepłego miejsca by się przepoczwarzyć w kolejną forme.

Jak z nimi walczyć?
      1. znaleźć gniazdo (larwy, welinki, kokonki) - wybić larwy, kokony usunąć.
      2. porozklejać w miejscach gdzie lata ich najwięcej/najczęściej lepce z feromonami. łapią sie w nie samce i choć troche ograniczają ich rozwój.
      3. sterylnie trzymać żywność, nic suchego, sypkiego po za pojemnikami.
      włażą do słoików bo sie odkształcają i do plastikowych pudełek. jedyny ratunek dla żywność i słoiki z uszczelką !

gdzie ich szukać?
      1. za i pod szafkami z żywnością. w szczelinach szafkowych-każdych! w załamaniach, w kątach. za listwami przypodłogowymi. w nagromadzobnym kurzu lubią przesiadywać i tam żerować. w pudłach gdzie była żywność. w sznurówkach. w pampersach - to nie żart. lubią cukier. w saszetkach herbat,ziółek parzonych itp. czesto wędrując gąsieniczki wpadają do jakiś naczyń i stamtąd nie mogą wyjść.

mieszkanie dobrze przecierać środkiem ze spirytusem, to je troche przepędza.

nie prawdą jest, że skórka z cytryny, lawenda, czy goździki, czy nawet cynamon je odstrasza, wrecz przeciwnie.

Mole to ciężko przeciwnik. należy działać szybko i brutalnie. co zainfekowane wyrzucić !
      powodzenia

• antyszkodnik Re: Mole spożywcze? 9 lat temu
        Ludziom bardzo często jest szkoda wyrzucać jedzenia ;) ale to jest droga do długiej przyjaźni z molami, które już w jedzeniu złożyły swoje jajeczka. Jeżeli chcesz się pozbyć moli z kuchni, musisz pozbyć się jedzenia. Jeżeli masz taki okropny ból dupy i nie chcesz wyrzucać to ugotuj i zjedz ;)

Trochę praktycznych porad na temat zwalczania moli:
        szkodnikidomowe.pl/mole-spozywcze-intruzi-ze-spizarki

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka