Dodaj do ulubionych

mole w kuchni! ratunku!!!

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21 lat temu
Słuchajcie, oszaleję, latają mi po kuchni takie małe, skrzydlate, podobno to
tak zwane mole zbożowe, fachowo to się nazywa mklik mączny. Może ktoś miał i
się pozbył? Dom nowy, czysty, wywaliłam chyba wszystko, co lubią (a o czym
wiem z lektury - orzechy, napoczęte kasze, suszone grzyby). Jakiś czas był
spokój, a teraz nagle znowu! Przepatrzyłam szafki, nie widzę źródła!
Poradzicie coś? Czy tu tylko środki owadobójcze pomogą? Chodzi o szafkę z
jedzeniem, więc wolałabym uniknąć!
Obserwuj wątek
    • Gość: Agnieszka Re: mole w kuchni! ratunku!!! IP: *.is.pw.edu.pl 21 lat temu
      Był już taki wątek - poszukaj - mole spożywcze. Ja się pozbyłam (mam nadzieję) -
      wszystko aut i do szczelnych pojemników - przez torby foliowe potrafią się
      przegryzać. Wymyłam wszysko z octem - też za szafkami i w szczelinach (niestety
      stara kuchnia, więc mam tego od cholery - niedługo remont). To nie pomogło!
      Populacja jedynie się zmiejszyła, w rozpaczy zaczełam wszyskie tłuc (śliczne
      plamki itp.), jak tylko zobaczyłam to tłukłam. Chyba im tak zminimalizowałam
      populację, że się nie mogą 'odrodzić'. Czasem - co jakiś miesiąc mi się jeden
      pojawia i ja go tłukę. Ale czekam z niecierpliwością na ten remont. Z
      ciekawszych miejsc to mi się lęgły w rogu szafki na dosłownie trzech
      przedpotopowych okruszkach, a u mojego ojca żarły jemiołę, a lęgły się w
      głośniku stojącym na szafie za jemiołą.
      Ja dla odmiany obecnie walczę z normalnymi.
      Powodzenia!!!
      • amiga2 Re: mole w kuchni! ratunku!!! 21 lat temu
        Niezwykle skuteczna okazala się porada mojej starszej sąsiadki-roślina o nazwie
        bagno zakupiona na targowisku .10 pęczków rozlozylam w calym mieszkaniu,również
        w szafach i po klopocie.Nalezy co kilka miesięcy wymieniac na świeże.
        • Gość: alusia Re: mole w kuchni! ratunku!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21 lat temu
          Wielkie dzięki za rady!
          Poszukam tego bagna, a czy to bezpieczne, mając na uwadze kontakt z jedzeniem?
          Poszukam też tego wątku przez wyszukiwarkę.
          Na razie tłukę, a raczej wciągam odkurzaczem, jak tylko zauważę, ale wiadomo,
          że tak się tego paskudztwa nie pozbędę.
          Jeszcze raz dziękuję
          Pozdrawiam
    • Gość: dede Re: mole w kuchni! ratunku!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21 lat temu
      Obawiam się że bagno działa tylko na mole odzieżowe
    • Gość: Aga Re: mole w kuchni! ratunku!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21 lat temu
      Mam niestety ten sam problem. Pomimo tego, ze wywalilam juz wszystko co
      mozliwe, nie trzymam zadnych kasz czy ryzu nadal sie pojawiaja! Co jakis czas
      robie przeglad i niestety znalazlam je ostatnio w pudelku z nicmi i guzikami,
      ktore trzymalam na polce w kuchni! No zupelnie nie wiem czym one sie zywia, bo
      NIC nie trzymam w szafkach do jedzenia, no chyba ze puszki. Sa chyba
      niezniszczalne! :-( A kuchnie tez mam nowa po remoncie.
    • chmura_gradowa Re: mole w kuchni! ratunku!!! 21 lat temu
      moje zamieszkaly w karmie dla psa, psu nie smakowala - molom wprost przeciwnie,
      sadzac po ich ilosci o wiele lepiej im wchodzila niz wczesniej rodzynki np.
      po pierwsze trzeba wytropic gady, jak juz wytropilam postawilam w przedpokoju
      (nie wiem jak sprawdza sie w kuchni w poblizu jedzenia)plytke GLOBOL i
      wyjechalam na tydzien (nie dlatego ze postawilam:) z plytka da sie zyc) po
      tygodniu pozamiatlam bardzo liczne zwloki i jak dotod mam spokoj. w miedzy
      czasie pojawialy sie jakies sztuki nieliczne i niemrawe, ale sporadycznie.
      Minely juz ponad trzy miesiace od postawienia plytki i wciaz jest OK.

• Gość: alusia Re: mole w kuchni! ratunku!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21 lat temu
        To ja może tę płytkę ustawię wysoko na szafce kuchennej. Albo na takiej
        listwie, pod którą mogą się mnożyć, tak mi teraz do głowy przyszło. Mam taką
        listwę osłaniającą rurę nad szafkami kuchennymi, nie bardzo da się tam zajrzeć.
        Dotąd sądziłam, że toto się lęgnie tylko tam, gdzie jest ulubione żarcie, ale
        jak przeczytałam o tym pudełku z guzikami...Załamka:(
        Aha, znalazłam zasuszony egzemplarz w zamkniętym (takim uszczelnianym gumką)
        słoiku z resztką kaszy manny. Jak to przełazi, pojąć nie mogę.
        Jeszcze dziś kupię tę płytkę, dzięki
    • rozyczka8 Re: mole w kuchni! ratunku!!! 21 lat temu
      Na mole w kuchni najlepsze są liście laurowe. Trzeba posprzątać w szafkach,
      wyrzucić to co zepsute i z molami a potem położyć wśród produktów listki
      laurowe. Po jednym, dwa na półkę.
      Mole w ubraniach to skórka pomarańczowa i goździki. Ja suszę skórkę z
      pomoarańczy i wkładam do płóciennych woreczków razem z goździkami. Proporcje
      obojętne, bo mole nie lubią tego zapachu. Dodatkowo wkładam pod ubrania
      buteleczki po perfumach, resztki mydła i jak mam jakąś stronę zapachową to też.
      Jest jeszcze super sposób: w mandarynkę wbijamy kilka goździków, wiążemy nitką i
      wieszamy w szafie tak, żeby nie dotykała do niczego i po molach:)
      Powodzenia
        Wielkie dzięki, właśnie na tego typu radę liczyłam - że dowiem się, jakie
        substancje naturalne je odstraszają. Kupiłam płytkę global, niestety, wyraźnie
        jest tam napisane, że nie można używać w pomieszczeniu, w którym przygotowuje
        się jedzenie. Kupiłam mimo to, najwyżej powieszę, jak wyjedziemy na urlop.
        Wrzuciłam temat w wyszukiwarkę i znalazłam też taką radę - rozstawić miseczki z
        kminkiem. Ktoś próbował?
        Idę rozkładać liście.
        Jeszcze raz dziękuję!
        • Gość: rozyczka8 Re: mole w kuchni! ratunku!!! IP: *.czajen.pl / 80.51.251.* 21 lat temu
          Kminku nie próbowałam ale za liście i skórki z goździkami ręczę:)
            już rozłożyłam, jutro dokupię zapasik
            • Gość: rozyczka8 Re: mole w kuchni! ratunku!!! IP: *.czajen.pl / 80.51.251.* 21 lat temu
              Nie musisz wymieniać tych liści, skórki pomarańczowej też nie. Od czasu do
              czasu, jak Ci sie przypomni:)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka