Gość: Marek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21 lat temu Tomek, to jest cos dla Ciebie. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: xcv Re: Śliwowica wytrawna IP: *.ols.vectranet.pl 21 lat temu Śliwowica to alkohol, który powstaje na drodze fermentacji śliwek- to o czym mowa w artrykule to nalewka ślwkowa czyli śliwkówka, a nie żadna pożal sie boże śliwowica. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anka Śliwowica wytrawna IP: *.kartel.com.pl 20 lat temu To prawda, że to nie jest żadna śliwowica. Hm, niestety ten portal cechują błędy i niekompetencja autorów. Chyba juz nikogo to nie dziwi. I co to za określenie - "nalewkę długo się nastawia"? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: trochetegowypil Śliwowica wytrawna IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20 lat temu mam swoje lata i jw trochę tego wypiłem, ale co to takiego śliwowica wytrawna o smaku likieru? Jakiś dziwoląg. Śliwowica i likier to dwa końce zawartości cukru w trunku - b. odległe. Nie róbcie na trzeźwo ludiom wody z mózgu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wymiatacz Śliwowica wytrawna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19 lat temu to przepis na nalewkę a nie śliwowicę analfabeto Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: łąckowiak Śliwowica wytrawna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19 lat temu sliwowica to alkohol produkowany domowym sposobem w łącku,powstaje przez fermentacje sliw i aby ja otrzymac trzeba miec pewna aparature.sliwowica ma nie mniej niz 70% i pije sie ja przewaznie w herbacie.ten przepis to nie sliwowica tylko nalewka sliwowa.mozna robic wino ze sliw,ale czy to bedzie nazywac sie sliwowica?nie! sliwowica jest sliwowica,a nie czym innym.to tak jakby porownac nalewke do bimbru. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grześ Śliwowica wytrawna IP: *.alatek.krakow.pl 19 lat temu Ale sie ubawiłem!? Autora artykułu należałoby zgniłymi śliwkami obrzucić. Jest i produkt regionalny "Sliwowica Łacka" jest i "Śliwowica Paschalna". Ale ten artykuł powstał jedynie dla samego pisania, to nawet nie jest przepis na nalewke śliwkową. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: burasek Śliwowica wytrawna IP: 195.117.222.* 18 lat temu Po pierwsze do nalewki nie bierze sie spirytusu, tylko pół na pół spirytus i wódkę. Po drugie "szybka" nalewka w 3 miesiące? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Behemot Od 5 lat robię nalewki IP: *.crowley.pl 18 lat temu i chciałbym podzielić się pewnymi uwagami: - jeśli nie wychodzimy poza temat NALEWEK to oprócz nazwy "nalewka śliwkowa" spotkałem się z POTOCZNYM nazywaniem tegoż trunku jako "śliwowica" lub "śliwucha" (zwykle ta ostatnia nazwa dotyczy szbko zrobionej nalewki -> 2,3 miechy). Aczkolwiek trzeba nadmienic że poza składnikami z prawdziwą śliwowicą niewiele ma to wspólnego. - jeśli przepis stwierdza że po 2,3 miesiącach nalewka jest gotowa do spożycia (choć wiadomo że im dłużej stoi tym lepiej) to jest to szybka robótka. Najlepsze przepisy jakie robiłem wymagają okresu maceracji pół roku, 9 miesiący a nawet w przypadku przepisu na śliwowicę rok czasu (sam tak właśnie robię). Z drugiej mam świetny przepis na cytrynówkę (ja ja nazywam "cytrynówka naprędce") która jest gotowa do spożycia po 24h od pierwszych czynności. - odnośnie podanego przepisu na nalewkę śliwkową polecam po zlaniu pierwszej fazy (smak wytrawny) i otrzymaniu drugiej (zwykle jest jej mniej) słodkiej trochę słabszej (wcale nie wychodzi słaby likier) wymieszać fazę słodką i wytrawną w stosunku 1:1 (resztę wytrawnej oczywiście zlac osobno do szkła). Wychodzi cudowna naleweczkę nie za słodka i niewytrawna (nie każdy lubi) - Trzeba zwracać baczną uwagę w przepisach na składnik mokry ;))) są takie nalewki które robi się na bazie wódki albo spirytusu 95%, ale są również takie do których używa się np.: alkoholu 70% ma to dla końcowego efektu ogromne znaczenie. - Zapaleńcom polecam biblię nalewkową (i nie tylko) "Domowy wyrób win" Jana Cieślaka Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Srar 20 Śliwowica wytrawna IP: *.elpos.net 17 lat temu Pozostałość 'pooperacyjna' to nie śmieć ,należy ją wykorzystać ;zalać wodą mineralną /wyekstrahować alkohol i cukier/ oznaczyć stężenie -przydaje się cukromierz. Dodać stosowną ilość wody, tak by stęzenie cukru nie przekraczało 200-220 g/dm3.Zaszczepić matką drożdżową zakorkować korkiem z rurką fermentacyjną i czekać do ...jak dla wina .Potem toto zdekantować doprawić C2H5OH i cieszyć się 'śliwowicą wtórną ' przeważnie lepszą niż ta pierwsza! Smacznego! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 5xx Śliwowica wytrawna IP: *.cku.zgora.pl 17 lat temu to nie jest śliwowica. Odpowiedz Link Zgłoś