Dodaj do ulubionych

Jak przechowujecie chleb i wędlinę ?

21 lat temu
Chleb w folii ma brzydki zapach bez folii zaraz jest twardy, wędlina
owinięta szybko "ślimaczy się" pozostawiona bez przykrycia obsycha. Nie
chodzi mi o jakieś długaśne przechowywanie. Normalnie 1 - 2 dni.
Poradźcie czy macie jakieś sposoby na utrzymanie świeżości jedzenia ?
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: Opty Re: Jak przechowujecie chleb i wędlinę ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21 lat temu
      Świeży chleb (pokrojony) mrożę, wyjmując wcześniej po kilka kawałków ale trzeba
      o tym pamiętać,żeby było co zjeść na kolację. Można ewentualnie rozmrozić w
      mikrofali.
      Wędliny przechowuję w pudełku plastikowym(z pokrywką szczelną) firmy Tupperware.
      Dobrze się przechowuje.
      pozdr.
      • Gość: pav Re: Jak przechowujecie chleb i wędlinę ? IP: *.icpnet.pl 21 lat temu
        chleb w folii,tak jak go kupuje, nie odczuwam brzydkiego zapachu, wedline
        podobnie jak wyzej:plakitowy pojemnik ze szczelna przykrywka
        • Gość: nnn Re: Jak przechowujecie chleb i wędlinę ? IP: *.ias.bredband.telia.com 21 lat temu
          Nigdy nie mialam problemu z brzydkim zapachem chleba!
          Zamrozony chleb w plasterkach wystarczy rozlozyc na duzym talerzu,
          rozmnaza sie szybko w trakcie smarowania go i robienia z niego kanapek.

Wedliny tez mi sie nie slimacza, moze masz za niska temperature w lodowce,
          powinna byc ca -6 C.

Zamrazam co tylko moge w porcjach i zawsze mam wszystko swieze
          • Gość: mag pytanie o chleb IP: 87.207.225.* 21 lat temu
            A ile czasu moze taki zamrozony chleb siedziec sobie w zamrazarce? Chodzi mi o
            to zeby miec stale cos w zanadrzu w razie niespodziewanej wizyty duzej grupy
            gosci... Wtedy bym sobie taki chlebek wyciagnela i zrobila szybciutko jakies
            kanapki albo grzanki... Jak dlugo go przechowujecie w stanie zamrozenia?
            • mglisty_poranek Re: pytanie o chleb 21 lat temu
              Ja trzymam chleb w lodowce bo moj maz w tygodniu nie jada kanapek (rzadko) wiec
              w chlebaku szybko by sie zepsul, ale wczesniej trzymalismy w chlebaku. Chleb
              mrozmimy i spokojnie mozna trzymac tydzien.
              Wedline i sery zolte trzymamy w plastikowych zamykanych pojemnikach, staramy
              sie nie robic duzych zakupow zeby nie wyrzucac.
              • Gość: pav Re: pytanie o chleb IP: *.icpnet.pl 21 lat temu
                ale jak taki chleb sie rozmrozi (np w takcie robienia kanapek jak ktos pisal) to
                czy on nie jest jakis mokry,wilgotny i w ogole? nie cierpie wilgotnego chleba
                • Gość: offka Re: pytanie o chleb IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21 lat temu
                  Rozmrożony chleb jest paskudny!
                  Nadaje się wyłącznie na grzanki.
                  O niebo jepszy jest nawet lekko czerstwy przechowywany w pojemniku na chleb.
                  • Gość: N paskudny ??? IP: *.acn.waw.pl 21 lat temu
                    ja zamrażam całe niekrojone bochenki już wystygnięte ale dopiero kupione,
                    odmrażam połozone na reklamówce na szafce w kuchni a jak mi się spieszy bo
                    zapomniałam wcześniej wyjąć to w piekarniku, jest pyszny !!! Co do wędliny,
                    serów itp to trzymam w plastikowych pojemnikach, nie są zakryte ale wędlina
                    leży w otwartej torebce w pojemniku i 2-3 dni spokojnie jest smaczniutka, można
                    tez trzymać w papierku, serek w folii leży do 4 dni bez psucia.

Pozdrawiam
                    N
                  • Gość: Maja Re: pytanie o chleb IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21 lat temu
                    Dlaczego tak uwżasz?
                    Mrożony zachowuje wartości odżywcze.Musisz wcześniej wstać rano aby zjeść
                    kanapke z czerstwego chleba.Chyba lepiej dłużej pospać.

• bopin Re: Jak przechowujecie chleb i wędlinę ? 21 lat temu

> Zamrazam co tylko moge w porcjach i zawsze mam wszystko swieze

Zamrażanie psuje smak i jakość wędliny (robi sie taka mokra, traci jędrność).
            Chleb zamrożony fatalnie się kruszy. Zauważyłem tylko, że tortom, takim z
            kremem, dobrze robi zamrażanie. Wędliny można najwyżej zawinąć w papier, nawet
            taki śniadaniowy. Byle tylko nie leżały w folii.
          • Gość: dana Re: Jak przechowujecie chleb i wędlinę ? IP: *.teta.com.pl 21 lat temu
            polecam pojemniki Tuperware na chleb ,wędlinę ,sery ,sałatę,sałatki ,sosy itp.
            wszystko się pięknie przechowuje.
    • Gość: Opty Re: Jak przechowujecie chleb i wędlinę ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21 lat temu
      Nie zgadzam się, że rozmrożony chleb jest paskudny. W żadnym wypadku,wręcz
      jeszcze pachnie świeżym chlebem. Trzeba samemu spróbować, bo najwyraźniej każdy
      ma inne odczucia.
      pozdr.
      • gatomon Re: Jak przechowujecie chleb i wędlinę ? 21 lat temu
        Chleb dopiero co rozmrożony smakuje paskudnie i często jest wilgotny (nawet
        jeśli był zmarożony w torebce foliowej). Ale jeśli po rozmrożeniu jeszcze przez
        jakiś czas poleży na wierzchu, smakuje bardzo dobrze. Dlatego radzę nie
        rozmrażać na ostatnią chwilę.
    • maganr1 Re: Jak przechowujecie chleb i wędlinę ? 21 lat temu
      Ja dostaję chleb z piekarni (mam tam teściową :)) , ale odbieram raz - dwa razy
      w tygodniu.
      Chleb mrożę (oczywiście tylko w woreczku foliowym - bo inaczej rzeczywiście
      będzie mokry)), jednakowo postępuję z bułkami.
      Moim zdaniem chleb pokrojonu przed zamrożeniem jest extra. Natomiast chleb
      zamrożony w całości, po rozmrożeniu bardziej się kruszy podczas krojenia.

Nie zamieniłabym się w życiu. Gdybym miała normalnie kupować chleb, też
      kupowałabym więcej i mroziła, bo nie chciałoby mi się latać na czczo do sklepu.
      Zaletą jest również to, że praktycznie nie zostają resztki - wyciągasz tyle ile
      potrzebujesz (np. pół to pół, a nie cały).
      Pieczywo najczęściej wyjmuję wcześniej, a nawet po trzech dniach przecowywania
      w otwartym woreczku , w chlebaku ze stali nierdzewnej, jest tak samo świerzy.
      • Gość: darek Re: Jak przechowujecie chleb i wędlinę ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21 lat temu
        aby chleb nie obsychal w chlebaku, nalezy obok polozyc (w chlebaku) obranego
        surowego ziemniaka ktory ma w sobie duzo wody i nie pozwoli na wyschniecie
        chleba. wedline dobrze jest przechowywac w lodowce w papierze
    • tyggrysio Re: Jak przechowujecie chleb i wędlinę ? 21 lat temu
      Chleb kupujemy w papierowym opakowaniu i tak stoi aż się nie skończy; ten kawałek,
      co wystaje z opakowania przewaznie zjada sie tego samego dnia, a reszta chleba
      zawinięta w papier leży w szafce. 2 dni spokojnie moze poleżeć i nic się mu nie dzieje
      - smakuje normalnie.
      • Gość: Jola S Re: Jak przechowujecie chleb i wędlinę ? IP: 81.210.116.* 21 lat temu
        Wędliny po przyjściu ze sklepu wyjmuję z torebki foliowej i kładę na talerzyku
        i nakrywam to kawałkiem foli aby nie wysychało ale też nie za bardzo szczelnie
        żeby się nie "zadusiło"
    • mohika Re: Jak przechowujecie chleb i wędlinę ? 21 lat temu
      A więc:
      chleb-w płóciennym woreczku, nie wysycha, nie śmierdzi, nie gnije nawet przez
      tydzień
      wędlina:najczęściej kupuję krojoną, więc te kilknaście plasterków owijam w
      pergamin (oczywiście nie każdy plasterek osobno ;)))) i do lodówki-bez
      śmierdzenia i "obślizgiwania" wytrzymuje ok 5-6 dni!!!
    • tebaska Re: Jak przechowujecie chleb i wędlinę ? 21 lat temu
      Przechowuję chleb pokrojony w zamrażarce, wyjmuję tyle, ile zjemy.Rozmrażam
      rozłożony a jak mi się spieszy to wkładam co piekarnika na ok. 40 stopni /nie
      za długo/ i jest taki jak przyniesiny od piekarza. Jeżeli natomiast zostanie mi
      kilka kromeczek to przetrzymuję je w worku foliowym w najcieplejszym miejscu w
      lodówce.Od kiedy tak postępuję to nie marnuję nawet kawałeczka.
      Wędlinę /kupuję w plasterkach/ wykładam na talerzyk i przykrywam folią /tą
      cieniutką z rolki/ ale zdarzyło mi się już że stała się obślizgła.
    • Gość: Judasz Przechowuj jedzenie w żołądku ;-) IP: 212.11.57.* 21 lat temu
    • Gość: Szarki Re: Jak przechowujecie chleb i wędlinę ? IP: *.derbynet.pl 21 lat temu
      Wiec tak-lodówa na 3/4 mrożenia,trzy pudełka plastikowe z dziurkami
      wentylacyjnymi,wędlinę szczelnie pakujemy w folię celofanową,to samo z serem
      żółtym-szczelnie zapakowane i przechowywane w plastkowych pudełkach wytrzymują
      nawet tydzień-ale jeden warunek lodówa musi dobrze chłodzić.Chleb najlepiej
      trzymać w papierowej torbie,a kupywać tylko tyle ile faktycznie trzeba.Ja
      kupuje pół kilo razowego już pokrojonego szustada w papierowej torbie-i nigdy
      nie miałem problemu z chlebem.Wędline kupować nie najtańszą bo do nich pompują
      te słone chemikalia żeby dużo ważyła i była w miare świeża-praktycznie jak
      kupisz taką"wędlinkę" i zapakują Ci ją do foli plastkowej-to nie ma siły że nie
      wytrzyma nawet dwóch dni w lodówce.Po jakimś czasie wypłyną z niej chemiczne
      wody w których poprostu towar się psuje.Najlepiej kupować towar sprawdzony
      droższy markowy ale zapewniający świeżość towaru-np kiełbasy podsuszane
      itp.Pozdrawiam.
      • Gość: Aga P Re: Jak przechowujecie chleb i wędlinę ? IP: *.aster.pl / 212.76.33.* 21 lat temu
        żaden plastik, żadna folia i rozmrażnie ja przechowuję chleb i wędlinę w
        możliwie "najzdrowszych" warunkach-chleb w pięknym (niestety drogim)
        ceramicznym chlebaku a wędlinę w szklanym pojemniczku zamykanym tylko
        plastikowym wieczkiem - zdrowo i trwale
      • Gość: Aga P Re: Jak przechowujecie chleb i wędlinę ? IP: *.aster.pl / 212.76.33.* 21 lat temu
        żaden plastik, żadna folia i rozmrażnie ja przechowuję chleb i wędlinę w
        możliwie "najzdrowszych" warunkach-chleb w pięknym (niestety drogim)
        ceramicznym chlebaku a wędlinę w szklanym pojemniczku zamykanym tylko
        plastikowym wieczkiem - zdrowo i trwale
    • Gość: Leslaw Re: Jak przechowujecie chleb i wędlinę ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21 lat temu
      .najlepiej przechowywać w >PAPIER DO PIECZENIA < jest to sprawdzony sposób-polecam
      Pozdrawiam Leslaw
      • Gość: jahu 51 Re: Jak przechowujecie chleb i wędlinę ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21 lat temu
        Jesli kupuje sie chleb bez poprawiaczy i konserwantow, pieczony na zakwasie, to
        w chlebaku bez zadnych sztuczek zachowuje swiezosc nawet kilka dni.
        To samo dotyczy wedlin- jesli w wedlinie jest cala tablica poprawiaczy ,
        dopelniaczy i czego tam jeszcze, to nie ma ona prawa wytrzymac dluzej niz jeden
        dzien, obojetnie jakie metody pakowania, pod folia na talerzyku, w papierze czy
        czym tam jeszcze. JAKOSC!JAKOSC!JAKOSC! tylko to gwarantuje swiezosc....
        • Gość: lu Re: Jak przechowujecie chleb i wędlinę ? IP: *.adsl.proxad.net 21 lat temu
          Po pierwsze przytlaczajca ilosc wedlin w polskich sklepach jest po prostu stara
          lub powstaje, jak produkty Constaru, z mieszanki zwrotow i swiezego miesa,
          dlatego sie psuja dzien-dwa (!!!) po przyniesieniu ze sklepu. Dobra wedlina nie
          ma prawa sie zepsuc przez kilka dni w lodowce. Po to sie robi wedliny, zeby
          dluzej przechowywac mieso (po to je wymyslono!).
          Wedliny i mieso kupione w Polsce psuja mi sie w kosmicznym tempie, te ktore
          kupuje w Niemczech, Francji czy Belgii dziwnym trafem maja sie dobrze, chyba ze
          sa sprzedawane ZNACZNIE taniej i Z WYRAZNIE OZNACZONA krotka data przydatnosci
          (takie psuja sie w ciagu dwoch trzech dni, czyli jak wiekszosc w Polsce)
          • Gość: ja Re: Jak przechowujecie chleb i wędlinę ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21 lat temu
            > Po pierwsze przytlaczajca ilosc wedlin w polskich sklepach jest po prostu stara
            >
            > lub powstaje, jak produkty Constaru, z mieszanki zwrotow i swiezego miesa,
            > dlatego sie psuja dzien-dwa (!!!) po przyniesieniu ze sklepu. Dobra wedlina nie
            >
            > ma prawa sie zepsuc przez kilka dni w lodowce. Po to sie robi wedliny, zeby
            > dluzej przechowywac mieso (po to je wymyslono!).

samodzielnie zrobiona kielbasa, sucha, wędzona zrobiona w grudniu (przed Bożym Narodzeniem) spokojnie bez psucia się wytrzymuje w schowku (bez lodówki!) do września, pażdziernika - to jeśli chodzi o trwałe wędliny
            podobnie wędzone szynki lub boczek - wytrzymują tyle samo
            są jeszcze inne sposoby długotrwałego przechowywania mięsa (weki, peklowanie czy prawie nieznane w polsce suszenie /nie mylić z wędzeniem/)

bo to co ty nazywasz wędlinami to świeże mięso(ew, przegotowane), tylko chemikaliami konserwowane - takie coś MUSI sie zepsuć w ciągu kilku dni

> Wedliny i mieso kupione w Polsce psuja mi sie w kosmicznym tempie, te ktore
            > kupuje w Niemczech, Francji czy Belgii dziwnym trafem maja sie dobrze,

bo w nich prawie nie ma mięsa tylko chemia
    • Gość: Gosc Re: Jak przechowujecie chleb i wędlinę ? IP: *.oracle.com 21 lat temu
      Chlebek najlepiej pokroic i zamrozic. Potem wyjmowac i wkladac do toastera,
      wychodzi pyszny. Toaster nastawic na najmniejsza temperature.
    • mama_domika Re: Jak przechowujecie chleb i wędlinę ? 21 lat temu
      ja chleb przechowuję w zamrażalniku przed schowaniem kroję na kromki i
      poprostu rano i na kolację wyciągam tyle ile kromek zjadamy.Odmrażam w
      mikrofali albo poprostu wyciągam odpowiednio wczesniej. a wędline przechowuję w
      pojemniku plastikowym zawiniętą w folię
    • Gość: koko Re: Jak przechowujecie chleb i wędlinę ? IP: *.crowley.pl 21 lat temu
      Jeśli zamiast chleba i wędlin będziesz kupowała ich supermarketowe zamienniki,
      to tak będzie zawsze.
      Ja staram się kupować chleb bez konserwantów. Nie jest on taki pulchny i
      śliczny jak te z gipsu i różnych chemikaliów, ale daje się normalnie kroić nie
      krusząc się na potęgę, trzymam go w folii i dodatkowo w lodówce, nieraz i przez
      tydzień albo nawet dłużej (z wyschniętego robię zapiekanki), nie śmierdzi i
      smakuje jak chleb a nie jak styropian.
      Wędlin w sklepach nie kupuję prawie wcale, bo mało już jest miejsc, gdzie można
      dostać kawałek zjadliwej np. szynki. To czego dziś najwięcej w sprzedaży czuć
      jedynie solą, przyprawami i innym, bliżej nieokreślonym świństwem. Korzystam z
      okazji jesli mogę dostać jakąś wędlinę z wyrobu własnego na wsi.
      Kupuj żywność zamiast wyrobów żywnościopodobnych, a znikną problemy, o których
      wspominasz.
      • Gość: Sofija Re: Jak przechowujecie chleb i wędlinę ? IP: *.isg.kfa-juelich.de 21 lat temu
        Niestety, ludzie mieszkajacy w duzym miescie nie maja dostepu do lepszej
        zywnosci, o ktorej piszesz. Sa zdani na to, co oferuja sklepy.
        Aczkolwiek uwazam, ze mrozenie chleba jest dziwnym zwyczajem i przejawem,
        przepraszam za wyrazenie, pewnego niechlujstwa, tak samo jak konsumowanie pseud-
        jedzenia typu zupki z proszku, sosy z proszku, ciasta z proszku, itp. Chleb
        rozmrozony jest z pewnoscia paskudny. Dla przykladu - co sie dzieje z np.
        kawalkiem szkla po wyjeciu z lodowki? Pokrywa sie rosa. To wskutek roznicy
        temperartury para wodna z powietrza gwaltownie sie schladza i skrapla. To samo
        dzieje sie na chlebie, tyle ze nie widac tego tak, jak na szkle. Sila rzeczy
        musi on byc mokry. Ta wilgoc w niego wsiaka. Potem czesciowo odparuje ale nie
        calkowicie, co oczywiscie zmienia niekorzystnie jego smak. Mozna przeciez kupic
        swieze pieczywo po poludniu, bedzie na kolacje i sniadanie, a nastepnego dnia
        kupic swieze. Nie wiem, w czym jest problem. Niedlugo ludzie zaczna jesc
        liofilizowana zywnosc dla astronautow, zeby miec wiecej czasu.
        Zgadzam sie, ze wedliny w sklepach sa paskudne, zawieraja duzo konserwantow i
        po otwarciu szybko sie psuja. Ja przechowuje wedline owinieta w pergamin
        (prawdziwy pergamin, nie zwykly papier sniadaniowy). Dzieki temu nie "kisnie" i
        3-4 dni jest w stanie niezmnienionym. Folie odradzam, bo bez dostepu powietrza
        kazda wedlina zepsuje sie blyskawicznie.
      • Gość: lu Re: Jak przechowujecie chleb i wędlinę ? IP: *.adsl.proxad.net 21 lat temu
        Zywnosc kupowana w supermarkecie w Niemczech czy we Francji NIE PSUJE sie tak
        jak kupiona w Polsce. Nie jest to wiec wina supermarketow, tylko PRODUCENTOW.
        Polskich producentow! Do polskich supermarketow trafia polska a nie hiszpanska
        czy niemiecka wedlina i sery. Robie zakupy w Carrefurze, Auchanie, Genat poza
        Polska i nie ma zadnych problemow!
        • Gość: haw5 Re: Jak przechowujecie chleb i wędlinę ? IP: *.ip.nd.e-wro.net.pl 21 lat temu
          W Niemczech i we Francji zywnosc nie psuje sie tak szybko,bo jest w niej
          jeszcze wiecej chemii niz w Polsce.
            Oczywiscie, zwklaszcza w zywnosci "BIO" poddawaniej restrykcyjnym kontrolom,
            ktorych w Polsce BRAK. Pozdrawiam wierzacych w dobra jakosc wedlin z "Constrow"!
    • Gość: j23 Re: Jak przechowujecie chleb i wędlinę ? IP: 195.94.206.* 21 lat temu
      A ja wogóle nie kupuję wędlin, ponieważ moim zdaniem są obrzydliwe, nie
      wnikając już nawet w ich niezbyt zdrowy chemiczny skład. Zamiast tego robię
      inaczej - mianowicie kupuję 2 - 3 kg mięcha w postaci np karkowiny (np dwa
      kawałki po 1.5kg) czy schabu (jak ktoś woli bardziej suche) - oczywiście kupuję
      w sklepie, o którym wiem że jest OK. Mięsko można (ja tak lubię) nadziać
      kawałkami czosnku lub śliwek( w miarę gęsto) i zostawić do "pomarynowania" w
      sosie z wody + przyprawy (jakie kto lubi) na jeden dzień tej marynaty jest 2-3
      szklanki. Następnego dnia pakuję całe mięcho do rękawa z folii do pieczenia
      (wlewając tam również całą marynatę)i na 80min do piekarnika na 180st. Po 60-
      70min pieczenia nabrzmiały balon folii przekuwam, tak aby gorące powietrze
      trochę przyrumieniło mięsko. Po wystudzeniu kroję to na kawałki odpowiedniej
      wielkość, pakuję w woreczki foliowe i wrzucam do zamrażarki. I taka jest którka
      historia mojej wędlinki. Opis może trochę niejasny, ale rzecz jest naprawdę
      prosta do zrobienia - jest facetem - i jest to jedna z nielicznych rzeczy którą
      potrafię i lubię robić - ale jak tego nielubić skoro rezultat jest taki smaczny.
      Pozdrawiam mięsożerców
      • Gość: j23 Re: Jak przechowujecie chleb i wędlinę ? IP: 195.94.206.* 21 lat temu
        aha i zapomniałem, tak zrobione mięsko wytrzymuje w lodówce kilka dni bez
        większych problemów (w papierze lub przykryte folią aluminiową) a w
        zamrażalniku to kilka tygodni też da radę.
      • Gość: ja Re: Jak przechowujecie chleb i wędlinę ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21 lat temu
        jak sam robisz wędliny to możesz się pokusić o chleb
        sam byłem zdziwiony jak pierwszy raz upiekłem chleb i się udał i był smaczny i był trwały (po 4 dniach leżenia bez jakiegokolwiek opakowania wciąż był doskonały)
        co lepsze, cenowo jest nawet tańszy niż ten ze sklepu - nie licząc kosztów pieczenia (ok.1 godziny) 1 kg chleba kosztuje ok.70-80 groszy
        tylko o grubą mąkę trzeba się postarać, im większy numer tym lepsza (i tańsza) ja zadowalam się 650 (dośc drobna jak na chleb, płacę 79groszy za 1 kg)
    • chris12 Zjeść od razu wszystko póki świeże 21 lat temu
      To ma sens
      • Gość: gosc 001 jak dlugo trzymac wedliny w zamrazalniku? IP: 58.147.71.* 21 lat temu
        Jak dlugo mozna trzymac wedliny w zamrazalniku. Czy sa one dobre jeszcze gdy sa
        zamrozone nawet po utracie waznosci. Jezeli tak to jak dlugo. Mam na mysli
        glownie kielbasy.
    • szakaszwili Ja w temacie wędliny... 21 lat temu
      bo chleb staramy się kupować w tej ilości, żeby zjeść go tego samego dnia.
      Jeśli chodzi o wędliny, to ostatnio kupujemy wędliny nie krojone, lecz grubszy
      kawałek i sami go kroimy. Wytrzymują znacznie dłużej.
      • Gość: Maja Re: Ja w temacie wędliny... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21 lat temu
        Ja taki grubszy kawałek wędliny obgotowuję,przez 5min.Jest smaczna i dłużej się
        przechowuje.
    • zlotoslanos Re: Jak przechowujecie chleb i wędlinę ? 21 lat temu
      Tak.Chleb mrożę.
    • kasiaba1 Re: Jak przechowujecie chleb i wędlinę ? 21 lat temu
      A ja przestałam kupować krojone wędliny i... w kawałku nie psują się!!
      No przynajmniej nie tak szybko.
      Ktoś widział żeby pani myła krajarkę do wędlin w ciągu dnia??
      Ciepły, letni dzionek, popołudnie i sprzedawczyni kroi nam szyneczkę w
      plasterki... ja jakoś nie mogę.
    • Gość: magda Re: Jak przechowujecie chleb i wędlinę ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21 lat temu
      co do przechowywania chleba: kupilam ostatnio fajne torebki papierowe,
      slikonowane (tak sie to chyba nazywa), chodzi o to, ze sie nie zatluszczaja,
      jak zwykly papier, a chleb oddycha. zalezalo mi zwlaszcza na przechowywaniu
      prawdziwego chleba pieczonego na zakwasie. jak na razie po 2 dniach chlebek
      jest nadal swiezy.
      • Gość: o Re: Jak przechowujecie chleb i wędlinę ? IP: *.atman.pl / *.atman.pl 21 lat temu
        dla mie sprawa jest jasne:
        kupowac jak najmniejsza ilosc, by moc jak najszybciej to pochlonac.
        bo nie ma zlotego srodka na wszystkie dolegliwosci chlebowo-wedlinowe
          Procz dobrej JAKOSCI, oczywiscie.
      chleb można zamrozić, ale jest wtedy niesmaczny
      lepiej go po prostu...schłodzić, czyli do woreczka i do lodówki (tam jest +6st.C)
      dziś na śniadanie taki zjadłem (z piątku rana)

wędlinę przechowuje się w papierku - każdy porządny sklep mięsny wyłącznie w papier pakuje lub (lepiej) w plastikowym pudełku (nawet nie musi być super szczelne)
      • dzoana_b Re: Jak przechowujecie chleb i wędlinę ? 21 lat temu
        To markety chyba też są porządne??? Bo widziałam, że w niektórych pakują
        wędlinę i sery w papier.
    • bopin pojemiki 21 lat temu
      > Chleb w folii...
      Chleb zdecydowanie w folii, ale nie może byc ciepły, po wystygnięciu przez
      nawet jeden dzień może leżeć w pergaminie, wytrzyma, potrem folie. Reszta tylko
      tupperware, są niezawodne.
    • Gość: DUPA I TO MA BYĆ CIEKAWE??? IP: *.aster.pl / *.aster.pl 21 lat temu
      • Gość: Maja Re: I TO MA BYĆ CIEKAWE??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21 lat temu
        Tak
    • Gość: Mario 1978 Tylko mrożenie chleba, a wędlin ... IP: 217.97.213.* 21 lat temu
      Sprawdzony sposób na chleb to mrożenie w porządnej zamrażarce. Może leżeć nawet
      6 miesięcy bez zmiany swoich właściwości. Tu ważne jest aby chleb nie był
      krojony, bo zmienia struktórę. Zamrożony chleb przez 2 minuty 30 sekund cały
      bochenek ogrzewam mikrofalami 800 watt. Po odgrzaniu smakuje jak prosto z pieca.
      Na wędline nie mam dobrego sposobu. Zamrażanie i rozmrażanie powoduje utrate
      wody, którą to zakłady mięsne "szpikują" wędlinę.
      Brak dostępu powiętrza ułatwia rozwój bakterii powodującej śluzowatość
      powierzchni.
      Duża ilość konserwantów znacznie ogranicza rozwój ww. drobnoustrojów, ale nawet
      jak wędlina posiada ich wiele może być nieświeża i łatwo się psuje.
      Radzę unikać sklepów gdzie uszkadzane są celowo etykiety gdzie znajduje się
      data produkcji
      Smacznego!!!
      • kasper68 Re: Tylko mrożenie chleba, a wędlin ... 21 lat temu
        jej, jaki wy chleb kupujecie, że tak się szybko psuje. Jak kupuję w piekarni
        albo w większym sklepie ( do którego chleb też dostarczają dwie małe piekarnie)
        to może spokojnie poleżeć i z tydzień - po prostu w miarę upływu czasu jest
        bardziej suchy. No ale jest to chleb pieczony tradycyjnie.
        • Gość: Opty Re: Tylko mrożenie chleba, a wędlin ... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21 lat temu
          Pytanie brzmiało: JAK się przechowuje (chleb, wędlina) a nie jaki chleb
          kupujesz.
          pozdr.
    • Gość: john wędline? :))) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21 lat temu
      sto razy lepiej jest upiec sobie w majeranku schab, albo kawalek wolowiny
      naczosnkowany niz pozniej martwic sie co zrobic z miesem z ktorego wycieka woda
      i sluz
      • Gość: Maja Re: wędline? :))) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21 lat temu
        Pytano o jak przechowuje się chlebi wędline

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka