Dodaj do ulubionych

Domowe gadżety

21 lat temu
jako młoda gospodyni uwielbiałam sklepy z tzw. gospodarstwem domowym,
kupowałam tam przeróżne "gadżety", które miały w moim mniemaniu ułatwić mi
pracę w kuchni. Z czasem wiele z nich wyrzuciłam, trochę czeka na swój czas
pochowane po różnych kątach ale niektóre używam do dziś i sobie chwalę.
Proponuję zrobic ranking ulubionych domowych gadżetów - może ktoś potraktuje
to jako podpowiedź.
Moje typy to wirówka do sałaty i taka składana maszynka do klejenia
pierogów.
Obserwuj wątek
    • Gość: Gosc Re: Domowe gadżety IP: *.isw.uni-stuttgart.de 21 lat temu
      Mam tez bardzo duzo "domowych pomocnikow". Jednak moj faworyt to
      reczny mikser, tak zwany "Blender"
    • Gość: kmojkok Re: Domowe gadżety IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21 lat temu
      dla mnie najlepszym "gadżetem domowym " są ręczniki papierowe i ściereczki z
      microfibry nic mi tak nie ułatwia sprzątanie po 2 chłopców :)
      Nie zdała egzaminu frytkownica.
      Marzę o robocie kuchennym wieloczynnościowym (sprawdza się?)
      • Gość: mm Re: Domowe gadżety IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21 lat temu
        nie. stoi w szafie, wyjmuję raz na sto lat. głównie latem jak robię koktajle
        mleczne jk są świeże owoce bo ma też funkcje blendera.
        z głównej misy gdzie można mieszać siekać itp korzystałam z 5 razy może robiąc
        jakieś ciasta...

żałujęz e nie kupiłam dwóch czy trzech mniejszych reczy - np. osobno blender,
        mikser i jakąś małą tarkę

ja z gadgetów lubię obieraka do kartofli, oduczyłam się obierania nozem, teraz
        obskrobuje nim wszystkie warzywa i nawet obieram owoce.
      • nikoru Re: Domowe gadżety 7 lat temu
        A ja więc przeciwnie. Od 16 lat jakiś posiadam (wcześniej Moulinex, teraz Bosch MUM) i jest w ciągłym użyciu kilka razy w tygodniu.
    • anula2000 Re: Domowe gadżety 21 lat temu
      Ja polecam blender, sprawdza się. NIedawno wyrzuciłam krajalnicę, taką to
      warzyw, jakoś za dużo roboty było z wyciaganiem i myciem, łatwiej sięgnąć po
      tradycyjną tarkę. Papierowe ręczniki też polecam, a od dużych robotów
      zdecydowanie lepsze są małe urządzenia, np. blender i mały mikser osobno,
      łatwiej po to sięgnąć niż wyciągać cały wielki sprzęt. A maszynkę do pierogów
      też mam, ale taką malutką i się sprawdza.
    • k1k2 Re: Domowe gadżety 21 lat temu
      wyciskarka do czosnku
      nozyk do obierania ziemniakow (obieram nim rowniez marchewki, pietruszke)
      • byhanya Re: Domowe gadżety 21 lat temu
        takie urzadzonko do obierania, wypestkowywania i krojenia jablek w spiralke.
        od czasu kiedy kupilam to ustrojstwo kazdy w rodzinie je 3-4 jablka dziennie.
        wczesniej jedlismy max JEDNO!
        • mglisty_poranek Re: Domowe gadżety 21 lat temu
          moje ulubione:
          1. lyzka do melonow - usuwam nia pestki w jablkach, gruszkach
          2. wyciskarka do cytryny
          3. obieraczka do ziemniakow
          4. urzadzenie do krojenia jajek na twardo
          5. do lepienia pierogow
          • dapop Re: Domowe gadżety 21 lat temu
            A dla mnie podstawa to super ostry nóż. Robot kuchenny mam i przyznaję, że
            często z niego korzystam, mimo ostrego noża :). Super dodatkiem w kuchni są dla
            mnie ręczniki papierowe, jak sobie przypomnę czesy kiedy ich nie było...ciągle
            te szmatki, szmateczki.
            -------------------------------
            Pozdrawiam
            Dana

www.abcgospodyni.pl
      • nikoru Re: Domowe gadżety 7 lat temu
        k1k2 napisała:

> wyciskarka do czosnku <

Wyciskarkę się ciężko myje i wyskrobuje resztki. Przerzuciłam się na mini tarkę (oprócz czosnku trę nią np. skórkę z cytryny lub pomarńczy). Bardzo sobie chwalę :-)

• Gość: romka Re: Domowe gadżety IP: *.centertel.pl 12 lat temu
      Zerknij sobie do sklepu FamFam. Tam mają duży wybór praktycznych gadżetów i różnych bibelotów. Polecam szczególnie obejrzeć podpórki do książek. Są bardzo bardzo praktyczne i niedrogie.
    • iksigrekzet111 Re: Domowe gadżety 12 lat temu
      Często korzystam i polecam: pokrywka-sitko do patelni (do smażenia pryskających mięs, wątróbki i do parowania pyz drożdżowych), łopatki silikonowe do wybierania ciasta z miski, rurka silikonowa do szybkiego obierania czosnku, gałka do lodów (super "nakładaczka" i miarka do ciasta na racuchy, gofry, muffinki, no i do kulek lodowych), robot kuchenny u mnie często jest używany, maszyna do pieczenia chleba (super wyrabia ciasto na wszelkie drożdżowce - chleb, bułki, chałki, placki, racuchy itp. jak się popsuje to natychmiast kupię następną), polecam mikser ze stojakiem i misa obrotową,
    • kminkiewicz Re: Domowe gadżety 12 lat temu
      blender zwłaszcza do kremów i shaków!
    • Gość: armintara Re: Domowe gadżety IP: 185.97.16.* 7 lat temu
      Szukam fajnej wyciskarki do soków. Co polecicie
      • Gość: shakere Re: Domowe gadżety IP: 91.224.215.* 7 lat temu
        Jeśli zależy Ci na najbardziej praktycznym urządzeniu, polecam kupienie sobie wyciskarki poziomej, jest moim zdaniem praktyczniejsza niż wyciskarka pionowa:
        www.eujuicers.pl/blog/najlepsza-wyciskarka-do-selara-naciowego

Z uwagi na to, że można za jej pomocą zrobić nie tylko domowe soki ale również i domową nutellę ( która jest smaczniejsza oraz zdrowsza bo w przeciwieństwie do sklepowej rzeczywiśćie są w niej orzechy....).

Wyciskarka sana tak poza tym powinna poradzić sobie nawet z najbardziej włóknistymi warzywami.
    • hanara Re: Domowe gadżety 6 lat temu
      W ostatnim czasie postanowiłam nieco wyposażyć moją kuchnię. Wkręciłam się w gotowanie, gotuję praktycznie codziennie tak wiec dokupiłam sobie kilka gadżetów które ułatwiają mi gotowanie. Jak na razie każdy z nich się sprawdził
      patelnie z odpinaną rączką (niesamowicie wygodne jeśli chodzi o fakt ich przechowywania)
      elektryczna szatkownica, nie ma ryzyka uszkodzenia paznokci podczas korzystania z tradycyjnej tarki
      jak rownież patelnia grillowa

Zastanawiam się jeszcze nad takim minutnikiem: ostry-sklep.pl/minutnik-optico-gefu Z uwagi na to, ze wiecznie mam problem z gotowaniem jajek ;)
    • Gość: saskia Re: Domowe gadżety IP: *.eco.atman.pl 6 lat temu
      Sama ostatnio kupłam sobie kilka domowych gadżetów oraz jestem z nich zadowolona:

Ryżowar - urządzenie mało popularne w Polsce ale bardzo popularne w krajach azjatyckich, można w nim ugotować smaczny ryż oraz kasze, bardzo wygodne oraz intuicyjne.

Garnek do gotowania na parze.

No i ...zmywarkę:
      sklep.gkpge.pl/indesit

Zdecydowalam sie na Indesit. Przez lata nie miałam zmywarki bo wydawało mi się, ze zmywarka nie bedzie mi potrzebna. Jednak postanowiłam zainwestować i obecnie nie wiem jak mogłam bez niej funkcjonować. Urządzenie niesamowicie wygodne nawet dla dwóch osób. Nie wiem jak wcześniej mogłam marnować tyle czasu na zmywanie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka